zondag 29 juli 2018

The Day After


Afdeling 6 was de enige afdeling in Nederland, die op vrijdag de gelegenheid bood duiven in te korven. Vrijdagmiddag was het dan nog wel smoorheet maar het inkorven was verzet naar een later tijdstip 18.45 uur, de temperatuur was al zakkende, slechts 20 duiven in de mand en met een lage bezettingsgraad in de wagen(s) was er alles aan gedaan om de duiven verantwoord te vervoeren.  Prima geanticipeerd door de verantwoordelijken!  In de club een kleine 180 duiven, Rayon 464 en Afdeling 3346 duiven voor de laatste MF vlucht uit Peronne.
Zaterdag was de temperatuur al behoorlijk lager dan de afgelopen dagen en werden we in de loop van de dag getrakteerd op een paar fikse buien met donder klappen. No way dat je zaterdag had kunnen concoursen.  Zaterdagavond 27 jongen en 8 DF duivinnen meegegeven voor Oudenaarde, later op de avond zagen we dat dit station werd ingewisseld voor Duffel.
 
De trotse winnaars van de jonge duivenvlucht uit Duffel en tevens winnaar van het concours van ruim 9000 duiven. Uit een duif van broer Sjaak Weel x een duif van Henk Beentjes, wat een eer betoon aan deze 2 ons ontvallen liefhebbers! 
Zondagmorgen konden de duiven van beide concoursen op tijd los en wat kwamen de duiven vlot en rap. Er stond een stevige zuiden(oosten)wind en ik kan mij niet van het idee onttrekken dat menig duifje een paar kilometers te veel heeft gemaakt.  Bij het klok afslaan hoorde ik dat er toch nog wel een paar duifjes, oud en jong nog niet thuis waren, zelf mis ik nog één jonge duif.
De jongen kwamen prima af maar ze komen alle vluchten net iets te kort. In de club 25e, in de CC 31e (10 vd 27) Kring 79e tegen 1669 duiven en de wind bepaald alles want in de Afdeling tegen ruim 9000 duiven toch nog  de 103e plek met 17 van de 27 in de prijzen.  Hopelijk gaan we nu stappen maken ( in afstand en beter vliegen)
Gerrit Twaalhoven
 
Hierna was het wachten op de duiven uit Peronne voor mij 313 km en die konden weleens meer dan 100 km p/u aantikken. Op de App werd de eerste duif aangemeld uit Velsen Noord om 10.01 uur en ik was ook blij dat om 10.06 uur de eerste gelijk een schicht kwam aanzetten.  Door die hoge snelheid zijn dit van die typische vluchten en moet je soms minuten op je 2e duif wachten.  Vorig jaar verknalde ik het MF kampioenschap en liet toen ook de laatste DF vlucht maar lopen, dit jaar staat de ploeg er beter voor en pak ik wel het kampioenschap onaangewezen  MF in de KRING.  In de club begin ik met de 2e plek, in de kring de 12e plaats, in de Afdeling begin ik met de 55e plaats en draai er 11 van de 19 in de prijzen (met dank aan de wind)
Gewoon 2 prachtige concoursen, menig liefhebber in Nederland  zal misschien wel een beetje jaloers zijn. Het enige minpuntje is dat het letterlijk en figuurlijk  geen meter opschiet met de afstanden bij de jonge duivenvluchten maar daar zullen ze vast wel een mouw aanpassen. We krijgen weer een warme week met waarschijnlijk kopwind en onze laatste DF vlucht uit Gien.
De jonge duivenvlucht wordt magistraal gewonnen door Cees en Jeffry Weel, de mannen hebben ook de snelste in de Kring maar ook in de Afdeling. Super mannen!
De toptien, 1e en 10e Comb. Weel, 2e Gerrit de Boer, 3e Gerrit Twaalfhoven, 4e Nico van Duivenvoorde, 5e Piet Baltus, 6e Dirk Ebbers, 7e en 9e Simon Durge,8e Peter Beentjes die er gewoon 10 van de 11 pakt!

Peronne wordt gewonnen door Gerrit Twaalfhoven, die ook gelijk de 4e plek meepakt! 
De toptien 1e en 4e Gerrit Twaalfhoven,  Jos Nijman 2e en 7e, Simon Durge 3e en 5e,  Ron van Rijn 6e, Gerrit de Boer 8e , Mart Knap 9e Peter Nijman 10e

Kampioenschap Midfond P.V. Heemskerk

Onaangewezen                    Aangewezen

1e Jos Nijman                        Simon Durge

2e Peter Nijman                    Jos Nijman

3e Simon Durge                     Gerie Lotterman

4e Ron van Rijn                      Ron van Rijn

5e Gerrit de Boer                   Gerrit de Boer

Peronne/Duffel


vrijdag 27 juli 2018

Vrijdag....Peronne en Oudenaarde


Woensdagmiddag werd er prima geanticipeerd op de te verwachten warme omstandigheden en zo zie je maar dat een vliegprogramma  niet ‘heilig’ is maar slechts een leidraad. Ik vond de oplossing uitstekend maar deze is (helaas) niet in alle afdelingen toepasbaar ( principiële vliegers). Alles is dus één dag opgeschoven, het enige probleem is de lossingsplaatsen…waar kan je staan en vroeg lossen?  Ondertussen hebben we goede ervaringen met ‘vroeg’ lossen dus laten we hopen dat er een geschikte losplaats gevonden wordt.  Oude duiven Peronne en jonge duiven Oudenaarde.
Zelf zat ik nog te dubben welke oude duiven meegaan op de MF en welke op de X vlucht, de DF duiven gaan normaal gesproken op zondag naar Numansdorp, maar met een zuidwesten wind is een X vlucht ook gelijk een mooi trainingsvluchtje van een paar uurtjes voor de duiven.  Van de andere kant wil ik ook mijn klassering op de MF verdedigen maar dan zitten ze 2 nachten in de mand….
Vrijdagavond komt er een omslag in het weer met wat buitjes en onweer, zo ook op zaterdagmorgen krijgen we te maken met dit weerbeeld,  de temperatuur zakt dan naar de 24 graden. Zondagochtend, bewolkt maar hopelijk vroeg los……..
De jonge duiven 27 stuks want vorige week is er één achter gebleven gaan sowieso mee, krijtwitte neusdoppen, droge oogjes en blanke lijven dus geen enkele reden om ze thuis te houden.
8 DF duivinnen gaan mee met de jonge duiven (X vlucht) en de overige oude duiven gaan naar Peronne. Uit deze ploeg  gaan er ook nog naar Gien maar zover is het nog niet want ook volgende week blijft het warm.  
Vrijdag nog een laatste update, de Belgen mogen vandaag, vrijdag, geen duiven inkorven, bijzonder! Narbonne los, Bergerac is uitgesteld.....Vrijdagavond regen buien, zo ook zaterdagmorgen, temperaturen rond de 25 graden dus verfrissende regenbuitjes op de heenreis naar Peronne. Zondag bewolkt, in de loop van de dag 25 graden en zuidwesten wind.
Allemaal succes....
 

woensdag 25 juli 2018

HENK BEENTJES


HENK BEENTJES
 


Vandaag ontvingen we het bericht dat clubgenoot Henk Beentjes, dinsdagavond is overleden.
Al wekenlang kijken we in ons clubgebouw tegen de lege stoel van Henk aan, want we hebben zo allemaal ons eigen ‘stekkie’ en stamtafel in de club.  Hoe kortgeleden is het nog maar dat het seizoen begon en Henk vaste prik zijn auto altijd zo dicht mogelijk even bij het clubgebouw parkeerde om dan snel zijn duiven uit de auto te laden om vervolgens plaats te nemen aan zijn vaste tafel, zijn vaste plek, in afwachting zijn duiven in te korven.  Ik vroeg  in het begin van het seizoen ‘hoe is het Henk, red je het alleen want daar sta je dan wanneer je vrouw geheel plotseling overlijd’. Niet wetende dat Henk een paar maanden later zelf heel slecht bericht kreeg te horen en dat de duiven zelfs met spoed weg moesten. Henk altijd bedachtzaam en luistert, niets ontging hem en op zaterdag was Henk vaak de te kloppen man, een GROOT kampioen.  We gaan Henk missen, als mens, als clubgenoot, als duivenkenner, als kampioen.  De kinderen en kleinkinderen gaan hun vader en opa missen. Wij clubgenoten van Henk, zullen hem missen en wensen de Familie veel sterkte bij dit verlies.

dinsdag 24 juli 2018

Hittegolf, hitte plan............


WAT GAAN WE DOEN…………….???

Het is inmiddels dinsdagmiddag 14.00 uur en binnen of in een plekje in de schaduw is het uit te houden.  Inmiddels hittegolf en het hitte plan is in werking getreden………….
Image result for hittegolf
 

Deze week staat onze laatste MF vlucht op het programma en onze 5e JD vlucht. Onze voorlaatste MF vlucht is al 4 weken geleden gespeeld dus was zaak de duiven aan de ‘gang’ te houden en ze met de jonge duiven mee te geven of met de midweekse vluchten. Nu zijn er genoeg liefhebbers die al lang de pijp aan Maarten hebben gegeven dus ben nieuwsgierig hoeveel duiven er nog aangeboden gaan worden.
Deze week is het vrij warm en broeierig en lopen de temperaturen op tot tropische waarden en kun je afvragen of het wel verstandig is, duiven te spelen. Warmte, de afstand, geschiktheid en tijdstip van lossen zijn de belangrijkste factoren, zo ook de hoeveelheid nachten mand. Duiven kunnen goed tegen warmte en kunnen meer dan wij denken, dat laten ze dit loodzware jaar wel zien maar is het verstandig want we hebben ook te maken met de publieke opinie.  Daarnaast ben en blijf je baas op eigen hok.  Ik opteer voor een vlucht op een kortere afstand, hooguit 3 uurtjes vliegen, en om 6.30 uur te lossen, moet natuurlijk wel kunnen maar dan zijn de duiven om 10.00 uur thuis, voordat de koperen ploert zijn werk doet.  Oud en jong  eventueel  zelfde concours en tegelijk los, kunnen we in de lokalen ook geen fouten maken en hebben toch een vlucht.
De NPO kwam maandagmiddag om 15.00 uur met een besluit voor Bergerac, en die vlucht gaat door maar er zijn wel een aantal restricties, prima die kunnen dinsdagavond inkorven.  Vooralsnog zie ik geen berichten verschijnen dat Morlincourt en Quievrain gewijzigd worden dus gaan we maar met de voorbereidingen door…………….
Ondertussen hebben de doffers een trainingsvlucht uit Numansdorp gekregen, de zomerjongen krijgen  alle dagen een lapje van 10 km en vaak pas om 10.00 uur (kan nog net), want in de vroege ochtend uren moeten eerst de overige duiven trainen, door de warme omstandigheden zijn de middagtrainingen verschoven naar de avond.  Verder heb ik maar weer de verduisteringsplaten op het dak geplaatst om de zon/warmte een beetje te weren, 2 x daags lekker fris drinkwater want drinken moeten ze, ook schuif ik elke dag het bad in het hok voor de nodige verfrissing en verkoeling en de duiven maken er dankbaar gebruik van.  De duiven verbruiken met de warmte ook veel minder energie dus ook de hoeveelheid voer en samenstelling heb ik ook aangepast.  We wachten het af….

Update, woensdag rond 14.00 uur kregen we bericht dat de oude duiven niet op donderdag maar op vrijdag worden ingekorfd met een lossing op zondag. De jonge duiven op zaterdag worden ingekorfd met een lossing op zondag. De lossingsplaatsen worden later bekend gemaakt. Zondag is de temperatuur iets dragelijker en de wind waait uit de zuidwesthoek. We gaan het beleven, ik vind het een verrassende wending. 

zaterdag 21 juli 2018

The Day After


The Day After
Zaterdag stond voor de jonge duiven Asse Zellik op het programma, onze 4e wedvlucht, wederom prachtige omstandigheden met een beetje kopwind en voor de verandering nu eens met een beetje ‘west’ er in. De duiven werden om 8.00 uur gelost en kwamen prima naar huis. De verliezen zullen wederom minimaal zijn geweest.  De duiven kwamen prachtig aanzetten en de meeste vielen direct op de plank, ze mogen nu al 4 weken gerust een paar minuutjes eerder aankomen maar ik zal het er voorlopig mee moeten doen. Tegen 10 19 duiven 44-54-64-73 en 12 van de 28 prijs, genoeg ruimte voor verbetering!  
Hierna was het wachten op Chateauroux onze enige Nationale DF vlucht en eerlijk gezegd heb ik er niets mee en mag het van mij bij één vlucht blijven.  We konden via de diverse websites prachtig de aankomsten volgen en je weet dat met de wind op de kop, de laatste loodjes het zwaarste wegen.  Om 16.49 kwam de ‘113’ aanzetten, uit de goede hoek en pats op de plank. In de club bleek ze de vroegste te zijn en pakt in de kring een fraaie 2e plaats achter een duif van Gerard Tervoort. Uiteindelijk pakt ze een fraaie 33e plaats in de Afdeling, een klassering waar ik tevreden mee ben.  Complimenten voor Jan Kaman, die ze klokt als of het een vitesse vlucht betrof en de 1e in de Afdeling wint. In de club pakte ik naast de 1e plek ook de 2e 3e 4e 8e 10e 11e 12e en 22e In de kring 2e 6e 8e 12e 33e 47e 53e 61e en in de Afdeling de 33e NPO.
De ‘113’ heeft dit jaar nog niet gemist 14x mee en 14x prijs. Op de dagfond 5x mee en een fraai lijstje 33e-45e-47e-114e-152e NPO, heerlijk zo’n duif op je hok!

In de club wordt Asse Zellik gewonnen door Hans Baltus maar Hans wint ook in de CC en kring! Chapeau Hans, van harte gefeliciteerd!
 
Gerrit de Boer pakt de 2e plaats, Combinatie Weel de 3e, Nico van Duivenvoorde de 4e, Simon Durge 5-6-7e, Peter Nijman 8e, Wim Geerlofs de 9e en George van Brienen de 10e

In de club wordt Chateauroux gewonnen door Jos Nijman en pakt een fraaie serie 1-2-3-4-8-10, Cees Niesten 5e, Martin Knap 6e, Gerrit de Boer 7e en Comb Van der Aar 9e

Zaterdag 21 juli


Asse Zellik en Chateauroux
Chateauroux is onze enige Nationale Dagfondvlucht, tevens onze 5e en voorlaatste vlucht in deze discipline. Slechts 2217 duiven staan nog maar in concours in Afdeling 6, Nationaal ruim 27.000, (in 2017 nog bijna 38.000) cijfers voor de statistieken.
Verder staat Asse Zellik voor de jonge duiven op het programma, dit jaar onze 4e vlucht maar ook vorig jaar onze 4e vlucht, toen in onze kring 1595 duiven en nu net geen 2000. In de afdeling ruim 10.000.
In mijn club 99 duiven op Chateauroux, een 600 jonge duiven op Asse Zellik, alsmede een 160 oude duiven op de X vlucht.  De afgelopen 3 weken zagen wij steeds een uitslag van de X vluchten op de compuclub maar deze is voor Asse Zellik niet meer aanwezig.   Ben nieuwsgierig wat de reden is maar wie weet staat het er vanavond weer op.
De duiven zijn gelost in Chateauroux om 7.20 uur en Asse Zellik om 8.00 uur.
Later op de dag de lijst met tijden van PV Heemskerk.
Prachtige vlucht, gewonnen door Hans Baltus. Hans gefeliciteerd!

vrijdag 20 juli 2018

#nieuwsvanachterdeduinen#


#nieuwsvanachterdeduinen#

Vorige week een fantastische jonge duivenvlucht maar wat mij opviel was het tijdstip van lossen in Meer van de duiven van afdeling 8, best een beetje gewaagd wanneer er in theorie 11.000 duiven aankomen denderen. Theorie is gelukkig niet altijd de praktijk maar ik hoorde dat er duifjes in het oosten van het land zijn opgevangen.  Wat ook opviel was de mail over het melden van de duiven op de sectorale en Nationale vluchten (MF en DF). In onze club waren we  ook in de veronderstelling dat je alleen de eerste 3 aankomende duiven moest melden en dat zijn vaak ook 3 verschillende liefhebbers maar nu moeten we van ALLE liefhebbers de eerst aankomende duif melden.  In de praktijk kan iemand op een zware vlucht 90 minuten tot 120 minuten na de eerst gemelde duif in de club (N.I.C.) draaien en pakt daarmee nog een staartprijs en die moet je NU dus melden volgens het regelement.  Ben nieuwsgierig hoe lang de lijst wordt op Chateauroux.
Image result for chateauroux
 
Het laatste jong van de vlucht van zaterdag (Duffel) meldde zich zondagmorgen, afgevlogen maar nog in ‘goede’ doen dus die heeft goed verkeerd gezeten.  Op zondagmorgen met een ploeg van zo’n 20 oude duiven naar Noordwijk om in te korven voor Numansdorp, een mooi lap vluchtje. De duiven kwamen hard aanzetten en met 3 minuten kon de klep dicht. Het was een weekend dat alle duiven in de mand hebben gezeten en dat je toch nog ‘vrije’ tijd overhield om andere leuke dingen te doen.
In Belgie zijn er ook liefhebbers die voorlopig genoeg vrije tijd hebben doordat er de nodige uitbraken van de ziekte van Newcastle zijn vastgesteld. Net in de tijd van de mooie klassiekers voor de oude en jonge duiven, wat zou ik balen, daar zit je dan met je hok vol gevaccineerde duiven, het hele jaar ben je ermee bezig en plots…….maandagmiddag werd Heemskerk ook plots opgeschrikt door een brand in ons duingebied, de brand werd  opgeschaald naar groot, brandweerwagen uit de hele regio, bluswagens, blushelikopter rukten/vlogen uit mede door de enorme droogte werd het nog een klus om de brand onder controle te krijgen. Het is gelukt maar blijft oppassen met deze droogte.  Over droogte gesproken, Ik las dat voor volgende week nog hogere temperaturen worden verwacht maar wanneer we echt  dagen boven de 35 graden krijgen, ben ik snel klaar maar zover is het nog niet.
Ik ben blij dat we gelijk vorig jaar op tijd zijn gestart met het jonge duivenseizoen, die van ons krijgen hun vierde vlucht en hebben al 7x in de trailer gezeten, maar andere afdelingen zijn nog maar net begonnen en wat lees je……veel kommer en kwel en is er ook nog  meer warmte opkomst.
Voor a.s. zaterdag lijkt de wind uit de noordwesthoek te gaan waaien, wanneer de duiven vroeg los kunnen, zal het met de warmte wel weer meevallen. Dinsdag zag ik het bericht voorbij komen dat de vlucht uit Marseille al op donderdag gelost gaat worden en wel omdat het vrijdag buien en onweer geeft. Nationaal Chateauroux zal sowieso vroeg los moeten, gezien de langste afstand in Nederland, daarnaast heb je nog de NIET zondag vliegers, laten we hopen op ‘mooi’ weer in de vroege ochtend. De jonge duiven staan in Asse Zellik en we zijn niet de enige, wanneer het kan zal iedereen vroeg los willen, de verkeersleiding zal zijn handen er vol aan hebben.

Succes allemaal………….

.

 

 

zaterdag 14 juli 2018

The Day After


The Day After
Onze 3e jonge duivenvlucht was wederom een prachtige vlucht. Opnieuw gingen de duiven 11516 stuks ‘vroeg’ los en wel om 7.20 uur. Dat vroeg lossen moet natuurlijk wel kunnen maar wanneer de mogelijkheid er is, komen de duiven vooralsnog prima naar huis.  De duiven zouden onderweg met een lichte kopwind  moeten afrekenen met een klein beetje oost er in maar daar merk je in de vroege ochtend niet veel van, met als gevolg dat de ‘overvlucht’ domineert.  In de kop van Noord- Holland worden ze namelijk fantastisch gepakt!
Duffel is voor mij nog geen 160 km en rekening houdende dat ze weleens een snelheid van tegen de 80 km p/u  konden halen, moest je binnen 2 uurtjes vliegen duiven hebben.  De duiven zaten Sky High en kwamen geweldig en vlot naar huis en met 10 minuutjes waren de prijzen er uit.
De jonge duiven specialisten haalden genadeloos uit en kregen ze fantastisch, zo ook de mannen in mijn eigen club maar met de 13e plek tegen 682 duiven, de 26e tegen 1120, de 47e tegen 2262, en 115e tegen 11516 duiven ben ik best tevreden.  De duiven kwamen dicht op elkaar naar huis en met 15 minuten waren er 25 van de 28 thuis en op dit moment is er nog één onderweg.  
In de club pakt Peter Beentjes opnieuw de 1e plek en maakt er een dubbelklapper van door ook de 2e plaats voor zich op te eisen. Peter grote klasse!
Peter met in zijn handen de duif die vorige week de 1e en vandaag de 2e plek pakt.
 

Piet Baltus pakt de 3e plaats, Simon Durge pakt de 4e en 5e plaats, Gerrit de Boer de 6e en Martin Knap de 7e plaats, op de 8e en 9e plaats vinden we de koploper van het jonge duiven klassement Wim Geerlofs ( Wim pakt er 6 bij de eerste 23) en de 10e plaats is voor de Combinatie van der Aar.
Volgende week gaan de jongen naar Asse Zellik en voor de oude duiven staat Nationaal Chateauroux op het programma, het lijkt er op dat de wind in de loop van de week gaat draaien en wie weet krijgen we ’n vlucht(en) met windje mee, zal even wennen zijn………….

 

DUFFEL


Zaterdag 14 juli DUFFEL
De 11.516 duiven werden om 7.20 uur gelost onder prachtige omstandigheden.
Gelijk vorige week werden de duiven met lichte noorden wind lekker vroeg gelost en weet je dat de ‘snelste’ de 80 km p/u  zouden kunnen  aantikken.
In Heemskerk is het opnieuw Peter Beentjes die de vroegste heeft en als enige een snelheid boven de 1300 mtr haalt. Peter grote klasse, 2 weken achtereen de eerste en knalvroeg!! Gefeliciteerd.
Prachtige vlucht en de duiven kwamen prima want wanneer je er met 15 minuten 25 van de 28 in de klok hebt kun je alleen maar spreken van een geweldige vlucht.  Zelf werd ik nog blij verrast toen mijn laatste duifje van Argenton (die ik graag terug zag) ook op de klep viel. Beetje voer in de krop dus die is verzorgd geweest, thnx!
De uitslag
 

vrijdag 13 juli 2018

#NIEUWSVANACHTERDEDUINEN#


#NIEUWSVANACHTERDEDUINEN#
Image result for mooi weer
 
Rustig weekje………………..
Deze week hebben we één vlucht en wel Duffel voor de jonge duiven. Bij ons is de mogelijkheid oude duiven mee te geven op de jonge duivenvluchten (X vluchten) en daar zal dit weekend wel veel gebruik van gemaakt worden. 28 juli is n.l. pas de laatste MF vlucht en je zult je duiven in de tussentijd toch aan de gang moeten houden.  Bij mij gaan de ‘Dagfond’ duiven niet mee want die kunnen nu  wel een weekje rust gebruiken, uiteraard ga ik proberen deze ploeg weer een beetje op de rails te krijgen. De touwtjes worden minder strak  gehouden om vervolgens later het vuurtje wat aan te wakkeren. Totaal nog maar 3 oude duiven vluchten en het is alweer gedaan. Gezien de deelname op de laatste vluchten is het bij veel liefhebbers al over en uit en zit het oude duiven seizoen er op, misschien  zijn de duiven daar al geselecteerd of erger hikt men tegen de beslissing aan, om de duivensport de rug toe te keren. Veel zal afhangen van het vervolg van het jonge duiven seizoen………..
Bij mij hebben de nodige duiven ‘figuurlijk’ hun ring in moeten leveren en zullen niet meer gespeeld worden, ze krijgen ook geen kans meer om op de natour hun kunsten te vertonen. Ik ga na de laatste DF vlucht direct het mes er doorheen halen om vervolgens wat koppeltjes klaar te maken voor de Natour.
Het is tot nu toe wel een jaar met heel veel vluchten ‘kopwind’, ook de jonge duiven hebben vooralsnog met deze omstandigheden te maken, mooi om te zien welke duiven het beste omgaan en van voren spelen onder deze omstandigheden.  Voor het weekend is opnieuw noordenwind voorspeld en de temperatuur loopt ook weer een klein beetje op dus hopelijk kunnen de duiven vroeg los want dat is (mij) wel bevallen. (uiteraard moet het wel kunnen) Op wat langere termijn zien we dat de wind gaat draaien en wie weet krijgen we volgende week met staartwind te maken. 
De afgelopen dagen, de jongen voor de nalijn eens in handen genomen, een vreemdelingen legioen, daarnaast ook duiven van diverse leeftijden. Vooralsnog zien ze er prima uit en zijn ze gezond, er zitten nog enkelen in het hok die het  luchtruim moeten gaan verkennen maar daar ga ik niet op wachten. Deze week begonnen de overige een stukje weg te brengen en de laatste zullen sprongen moeten maken.
Deze week waren er in het land weer veel jonge duiven africhtingen gaande en het lijkt wel een wedstrijdje “wie heeft ze ALLEMAAL  thuis” met nadruk op allemaal, ik snap naar geen snars van, pas na de 2e of 3e wedvlucht is het kaf pas van het koren gescheiden, laat staan van de africhtingen. Ik las iemand die sprak over oriëntatie vluchten en dat vind ik een mooie benaming. Na 2 a 3 wedvluchten heb je wel duiven over die zich aardig kunnen oriënteren en begint de echte selectie pas want 75 % komt nog steeds alle weken te laat.
Deze week kwam ik contact met een Belgische liefhebber en we hebben de zelfde belangstelling om de duiven zo natuurlijk mogelijk te begeleiden ook “effectieve micro organismen” kwam ter sprake.  Hoofdzaak is hoe krijg je de darmflora, van de duif, zo “gezond” mogelijk m.a.w. hoe voorkom je wat wij noemen Coli.  Ook bij de mens is men door studie er achter gekomen dat de darmen met name de darmbacteriën oh zo belangrijk zijn, zelfs voor het menselijk brein.  Duiven waar de colibacteriën aan de wandel gaan of op het punt staan dit te doen, ben je al op de eerste de beste africhting kwijt.  Duiven die herstellende zijn, raak je alsnog kwijt, duiven die scherp blijven hebben een ‘tik’ opgelopen en zijn sportief gezien ook waardeloos.  Het kan even duren maar ik kom er op terug want ik heb begrepen dat er in Nederland ook tophokken zijn, die dit “nieuwe” product uittesten.
Wat kunnen we zaterdag verwachten?  Droog, zonnig en de temperatuur gaat oplopen met wederom wind op de kop. Onze duiven staan in Duffel en zijn ondertussen wel gewend aan een kopwindje, nu maar hopen dat er ook één van mij tussen al die snelle duiven in Heemskerk op tijd over de antenne gaat.

 

zondag 8 juli 2018

The Day After


The Day After
Zaterdagmorgen gingen de vluchten vroeg los. Argenton om 6.45 en Roosendaal om 7.45 uur. Prachtig mooie weer, nog weinig wind en zelfs nog een beetje fris.  Ik had geen idee, hoe snel de duiven zouden vliegen maar stond uiteraard op tijd op de uitkijk. 7 minuten over negen knalt er ’n oude duivin op de plank, snel gevolgd door een tweede. Pas 11 over komt de eerste jonge duif en ze volgen elkaar prima op en met 45 minuten kan de klep dicht. Prachtige vlucht! In de club begin ik met de 22e plaats van ruim 700 duiven en in de CC 32e plaats tegen 1178 duiven, dat kan beter maar dat komt nog wel.
Argenton zou een stevige dobber worden en ik schreef afgelopen dagen, ‘ al heb ik er maar één op tijd’ maar omdat nu zo letterlijk te nemen viel niet mee. De ‘113’ pakt de eerste plaats in de club, de 8e in het Rayon en de 45e NPO Argenton tegen 2853 duiven. Prima prestatie.  Zo wil ik er nog wel een paar op mijn hok. 
 
In de club pakt Peter Beentjes op Roosendaal de 1e en 4e plek en heeft ze in een mum van tijd allemaal thuis.  1 jaartje er tussen uit en dit jaar weer voorzichtig begonnen met wat oude duiven en nu vol gas met de jongen. Peter van harte gefeliciteerd!  De 2e plaats is voor Simon Durge, 3e Piet Baltus, 5-8-9 Comb Weel, 6-7 Wim Geerlofs en de 10e plaats is voor Dirk Ebbers. 
Op Argenton is de 1e plaats voor mijzelf, de 2e en 5e plaats voor Cees Niesten, 3-10 Gerrit de Boer, 4e Jan Vogelzang, 7-8-9 Comb van der Aar.  In onze club werd ook ingekorfd door Henk Widurski en Ron Kuilman. Henk pakt een prachtige 4e T.T klassering en Ron Kuilman geeft samen met Theo Zwanenburg ‘duivenles’ op deze zware vlucht. Mannen chapeau!!
 

vrijdag 6 juli 2018

vrijdag 7 juli


Drukte in het luchtruim dit weekend
Image result for duiven in het luchtruim

al hoewel het zijn er maar 376 voor Barcelona, 565 voor Dax en 2853 voor Argenton maar wel een dikke 11.000 voor Roosendaal.
De vluchten Barcelona, Dax, Argenton en Roosendaal worden dit weekend vervlogen in Noord-Holland, de omstandigheden lijken prima, het is droog, zonnig en de wind zit in de noordhoek, wellicht voor de ‘grote’ vluchten iets aan de zware kant anderzijds het zijn ‘fondduiven’ die optimaal zijn voorbereid.
Ik zag een bericht voorbij komen van de NPO om de hoeveelheid duiven in de mand aan te passen, zo ook een persbericht van het bestuur “sectie jonge duiven” met hun standpunt en de nodige aanbevelingen.
Bij mij zijn de jonge duiven prima in orde en hebben een 2 tal africhtingen in de vroege ochtend afgewerkt en dat ging uitstekend.  Dit kon ook deze week want het was om 6.00 uur al kraakhelder (geen heiigheid over de landerijen) al vraag ik mij af of ze daar echt ‘last’ van zouden hebben.
Vrijdagavond gaan ze met een klein kropje voor geweekt voer de mand in daarnaast hebben ze  genoeg elektrolyten kunnen drinken want ik ben ‘bang’ dat mijn duiven nog niet in de mand drinken, ook al is het de 5e keer in de trailer, maar wie weet zijn erbij die de waterbak wel kunnen vinden.  Voor de vlucht Argenton heb ik voorzichtig ingekorfd, de meeste zijn vorige week ook mee geweest dus ze zijn in het ritme gebleven en wie weet verrast er één mij.  Inmiddels gehoord dat Barcelona één dag is uitgesteld, Dax  is vrijdagmiddag  gelost en nu maar hopen dat we morgen een paar mooie vluchten krijgen.
10 duiven mee op Argenton (151 in de club) en 28 duiven op Roosendaal.(ruim 700 in de club) Hopelijk zijn de omstandigheden in de vroege ochtend al goed en kunnen de duiven eruit.

Update zaterdag.
Argenton 6.45 en Roosendaal 7.45 uur los.

De jonge duiven zijn vroeg gelost en ze kwamen geweldig af en bij veel liefhebbers kon de klep al met een 45 minuutjes dicht.  In eerste instantie gaf Compulive andere snelheden aan dus heb ik even gewacht met de publicatie van de lijst.
Winnaar is Peter Beentjes, Peter van harte, super man.
 
.

woensdag 4 juli 2018

woensdag 4 juli


Woensdag 04 juli
Vanmorgen al vroeg uit de veren om de jonge duiven een trainingsvluchtje van zo’n 30 kilometer te geven.  Even na 7.00 uur liet ik ze los, goed zicht en nog lekker fris met een noordoostenwind.  Toen ik thuis kwam nog geen duif te bekennen maar na 10 minuten dient zich de eerste aan, een duivin op een nestje, 5 minuten later komen de overige in één groep aanzetten.  Ik verwacht dat de omstandigheden zaterdag ook zo zijn en dan kun je ze er beter een paar keer aan laten ‘ruiken’.

Het ochtend werk zat er al vroeg op dus een mooie gelegenheid om er zelf met de racefiets op uit te trekken.  In de weilanden zagen we de hazen huppelen en we waren de duinen nog maar net in, toen we een marter de weg over zagen steken. Voor mij bijzonder want ik heb er nog nooit één gezien in de duinen, het is te hopen dat ze daar blijven want komt hij in je duivenhok, dan heb je gelijk een kerkhof.  Onderweg dwaalden mijn gedachten nog even af aan het bezoek afgelopen dinsdag aan Henk Beentjes. Ik moest als vluchtpenningmeester nog wat afhandelen en kon dat mooi combineren met een bezoekje.  Henk zegt zelf, "ik ben nog helder van geest maar mijn been en arm doen niet wat ik wil en het wordt langzaam steeds minder", nog even over de duiven gebabbeld en mijn aankopen en verteld dat ik ze maandag heb gekoppeld.  Gewoon voor de fun maar dan zijn ze voor volgend jaar gelijk gewend aan het broedhok. Henk sterkte.
 
 

 

maandag 2 juli 2018

#nieuwsvanachterdeduinen#


#nieuwsvanachterdeduinen#
Mijn reactie
Wie de bal kaatst, kan de bal terug verwachten en dat gebeurde……In mijn vorige Blog schreef ik dat de duivenwagens niet direct naar Peronne waren vertrokken, wat ik trouwens toejuichte maar ik zat faliekant fout, de informatie klopte niet waarvoor mijn oprechte excuses, stom, stom dat had ik beter moeten checken, verder plaats ik op mijn facebook account,  alleen “The Day After” met de prestaties van mijn duiven, echter in mijn schrijverij @nieuwsvanachterdeduinen, leg ik nog weleens de vinger op  zere “plekken” maar onthoud ik mij van kritiek op de L.C. want ik weet hoe moeilijk het is, want ander heb je wel een kilo boter op je hoofd, neemt niet weg dat ik heel incidenteel schrijf dat ik het anders gedaan zou hebben (kritiek?).  Over de rest, lees het blog maar na en oordeel zelf niets is er verwijderd of veranderd. 
Onze enige vlucht uit Peronne, vorig weekend, is prima verlopen. De voorspelde of misschien beter gezegd, de gevreesde hitte bleef uit in de kustprovincies, het enige waar de duiven mee hadden af te rekenen was de krachtige noordoosten wind die later op de dag alleen maar aanwakkerde. (maar toen waren de duiven alweer thuis)  Ook voor a.s. zaterdag blijft de wind uit de noordhoek komen en ik durf nu al te spreken van het zwaarste seizoen wat ik mij weet te herinneren.
Ook de marathonmannen kregen een loodzware Agen voorgeschoteld en ik mag graag door de uitslagen scrollen en dan kom je de gevestigde namen tegen en denk ik, die krijgen ze best, totdat ik kan zien hoeveel ze er meegeven, rond de 50 met uitschieters richting de 90. De mannen pakken vroege duiven en de rest scharen we maar onder selectie want er zijn wat afvallers. Hoe meer respect ik krijg voor de mannen, die er niet zo veel meegeven en kop en een goed percentage draaien. https://www.pigeoncom.nl/rondje-lans-de-velden-6/  Dit zelfde zie je bij de programma spelers en vooral bij de MF en DF mannen, we zijn over de helft van het programma en de duiven die het niet kunnen, worden niet meer gespeeld, met als resultaat geweldige prijspercentages.  Het moet voor veel liefhebbers deprimerend zijn om nog duiven mee te geven. Je ziet in het land een aantal ‘jonge gasten’ die het goed door hebben, super duiven moesten ze hebben, veel kweken en daarna bikkelhard selecteren, uiteraard zitten ze vol passie en geldingsdrang maar ze vliegen de hele boel aan gort.  Ik vind die resultaten prachtig, sterker ze zijn een voorbeeld. 

Ik moet terwijl ik dit schrijf, denken aan de woorden van vriend Steef Duijn, Steef bracht in 2006/2007 de eerste duiven en drukte mij op het hart, selecteren Jos!  Ga eens ’n jaar niet spelen alleen uit je allerbeste kweken en dat zijn maar een paar koppeltjes, kweek zoveel mogelijk jongen er uit (eieren overleggen etc.)  Je staat versteld hoeveel je eruit kunt kweken en spelen, de laatste nog op de nalijn. Keihard selecteren en gaf als voorbeeld een buurt en naam genoot, die met 8 weduwnaars de boel  toentertijd plat speelde.  Ik heb dit advies nooit opgevolgd maar wanneer ik nu kijk wordt het tijd dat ik veel meer uit mijn betere duiven kweek.
Maandag kregen we bericht hoe het vervolg van het jonge duiven seizoen er uit gaat zien, prima gewoon weer op Roosendaal beginnen en opbouwen en wie weet kunnen er toch nog wat hokken instappen en nu maar hopen dat de weergoden ons goed gezind zijn.
We gaan wat duiven klaar maken voor Argenton wat ongetwijfeld ook weer een loodzware editie zal worden, de overige oude duiven ga ik waarschijnlijk toch op Roosendaal spelen want de eerstvolgende MF vlucht is pas end juli. De jonge duiven zal ik zelf nog 2 keer wegbrengen en dan kunnen ze weer mee op Roosendaal…………

zondag 1 juli 2018

balletje op gooien..




Ik zal eens een balletje opgooien,
Image result for een balletje opgooien
 
Nog 4 oude duiven vluchten en het seizoen zit er op voor veel liefhebbers nog maar 1 MF vlucht (de reserve vlucht 15 juli gaat niet door), want de DF laten zij aan zich voorbij gaan, nu maar hopen dat we nog kunnen genieten van het jonge duivenspel. Men zal zich ongetwijfeld gaan buigen over het vervolg van het jonge duivenspel maar ook over de omstandigheden en dat wordt niet simpel gezien de verwachtingen voor komend weekend. (niets in nog zeker maar regeren is vooruitzien)
Het vervolg zou zijn Asse Zelik, Quievrain, Peronne, Morlincourt, Pont St Max en als extra toetjes Pontoise, Fontenay en Melun.  Persoonlijk denk ik dat de laatste 3 stations door een klein groepje liefhebbers gespeeld gaat worden en ik zou zeggen laat dat dan ook maar aan die paar ‘Die Hards’ over.  Je hebt nog 5 vluchten over, die je evenwichtig moet opbouwen, let wel met een zuiden wind en normale omstandigheden kunnen duiven gerust sprongen maken maar onze duiven hebben nog maar één echte wedvlucht achter de kiezen en de omstandigheden blijven ‘pittig’ dus ik zou voor een rustige opbouw pleiten dan nog maar 5 vluchten één nacht mand en je hebt kans dat er nog liefhebbers meedoen.  Duffel, Asse Zelik, Asse Zelik/Quievrain, Quievrain, Peronne is dit genoeg? De meeste liefhebbers spelen hun jonge duiven ook nog op de nalijn door en je kunt voor de 2 nachten mand ervaring nog meedoen op die 3 speciale vluchten of na het seizoen ze zelf 2 nachten in de mand doen.  ( oh ja en bovenstaande is geen eigenbelang want ik doe sowieso mee maar wanneer ik zo luister zijn er genoeg die het bijltje erbij willen neerleggen) 

Gerard Koopman movie