zaterdag 22 november 2014

vogelgriep.........

Het is weer zo ver, er is opnieuw vogelgriep geconstateerd, een bekende variant die best heel heftig is dus...... er moet geruimd worden. Maar liefst 150.000 stuks!! Wanneer je dit op je laat inwerken honderdvijftigduizend kippen op één bedrijf, je wordt toch al ziek bij de gedachte wat voor infectie druk daar wel niet moet heersen. Hoe steriel moet je die kippetjes wel niet houden, hoeveel preventieve medicatie wordt daar gegeven, natuurlijk binnen de normen die we tegenwoordig voor schrijven maar toch.........Het blijft vragen om problemen. De gehele bedrijfstak ligt direct op één oor maar ook voor ons duivenliefhebbers heeft het consequenties.

Duiven vallen  dan wel niet meer onder pluimvee maar weer wel onder gevogelte. Mag je ze nu wel of niet vervoeren. Tentoonstellingen, beurzen, verkopingen kunnen die doorgang vinden, mag je de duiven los laten om huis?  Vanaf maandag tot 72 uur later in ieder geval niet en woensdag zullen ze met nieuwe richtlijnen komen.

Het zal de meeste liefhebbers 'n worst wezen, ze gaan toch al niet los en het seizoen is nog ver weg. Andere doen net of hun neus bloed of weten nergens van en laten gewoon de duifjes los............ik zag maandag genoeg duiven in Heemskerk rondvliegen.

Zelf heb ik besloten ze maar binnen te houden, ik weet van de 'verordening ' dus waarom zal ik  provoceren. Ondertussen is het virus ook al aan getroffen in Engeland, ook een andere milde variant van de "vogelgriep" heeft al toegeslagen onder de zeehondjes. Alleen al om de opinie niet tegen je te krijgen en buurtgenoten niet onnodig angstig te maken blijven de duiven voorlopig in het hok en nu maar hopen dat het allemaal snel overwaait.

Het leek even snel overgewaaid te zijn want woensdag werden de 'verboden' bijna allemaal al weer ingetrokken maar donderdagmiddag en vrijdag kwamen er opnieuw besmettingen aan het licht en dat is toch wel erg sneu voor alle berokkenen maar ook voor onze beurs. Duivenbeurs zonder duiven is als pap zonder zout en ook de duivenhandel zal wel averij oplopen maar biedt ook weer mogelijkheden want de prijzen zullen niet zo idioot hoog oplopen.

In ons duivenwereldje kunnen we tegen zeker 2 virussen vaccineren en is bewezen dat het werkt. Paramixo is al jaren verplicht en pokken is 'vrij'. Toch zijn er nog veel liefhebbers die vergeten hun duiven te vaccineren tegen paramixo, veelal betreft het duiven die niet meedoen met de wedvluchten en dan denken we aan kweekduiven en aan veel jonge duiven die in de zomer en najaar worden geboren. Kort geleden heb ik nog wat jonge duiven gezien die getroffen waren door paramixo en dan word je niet vrolijk. Pokken is ook zo'n ondergeschoven kindje, dit jaar bij ons in de club ook weer 'n probleem en discussie over gehad. Er werden duiven met aantoonbare pokken ingekorfd maar deze waren kort hiervoor gevaccineerd. Te laat denk en zeg ik dan, andere schrokken (wakker) en gingen hun duiven alsnog ook vaccineren en dan is het hek van de dam.
Gewoon je jonge duiven op tijd vaccineren, dan laat je alle narigheid en discussie achter je!

Verder kun je nog bij sommige dierenartsen je duiven tegen 'herpes' laten enten, zelf heb ik daar wel zo mijn gedachten over en prakkiseer ik er niet over ze daar tegen te vaccineren.
Mens en dier zullen steeds meer te maken krijgen met virussen en dan vergeten we het 'grootste' gevaar....... de tegen antibiotica resistente bacterie. Zaterdag en zondag tijdens de beursdagen worden onze dierenartsen waarschijnlijk, nou ik weet het wel zeker, weer het drukst bezocht.
Dierenartsen met hun medicijnen en kennis heb je nodig wanneer je duiven ziek zijn dus op de beurs kunnen en mogen ze alleen maar kennis delen pas wanneer ze 'n duif hebben onderzocht die ziek is, dan mogen ze medicijnen voorschrijven.................Zo hoort het maar....................

In het Spoor der Kampioenen no 40 was paratyfus een 'hot item" meer dan de helft van de duiven zou besmet of drager zijn, kuren, preventief behandelen, vaccineren met levende of dode entstof eenmaal of tweemaal per jaar van alles wordt er geadviseerd maar zelfs de dierenartsen zijn het niet met elkaar eens.
Wanneer we zo doorgaan kan dit wel eens de eerste antibiotica resistente bacterie worden, hij reageert nu al niet meer op vele medicijnen.
Voorkomen is beter dan genezen en duiven die niets mankeren afblijven. Goede, sterke duiven die dicht bij de natuur blijven en die ook nog 'hard' en 'kop' vliegen, wil ik op mijn hok maar wie niet?
Dat je de duiven 'n natuurlijk zetje moet geven is normaal, het zijn per slot van rekening atleten waar we veel van vragen en de weerstand soms broos is. Duiven die hoog in de weerstand staan, zijn lang niet zo vatbaar en behoeven geen preventieve kuren maar iedereen moet vooral doen waar hij zich zelf goed bij voelt of de duiven dit ook zo ervaren is en blijft de de vraag.

Deze week 'n gesprek gehad met 'n oud tippler speler, het blijft heel bijzonder dat zij in staat zijn die duifjes 20 uur in de lucht te houden! Heel andere duifjes en snelheid is niet van belang bij het uren lang vliegen en natuurlijk is bijna niets te vergelijken met onze postduiven, ik was gewoon nieuwsgierig naar de voeding en voorbereiding.

Ook opmerkelijk op PIPA is 'n verkoop van Arie Dijkstra en daar staan 2 roodkras duiven tussen, de één komt uit 2 blauwe duiven en de ander uit 'n blauwe en 'n kras.
Bij de duiven zit 'n DNA certificaat dus het moet kloppen maar het blijft 'n vreemd gezicht.
Ik besprak het met 'n duivenvriend die ook veel rode duiven op zijn hok heeft gehad en vertelde dat het normaal niet mogelijk is of het moeten van die miskleuren zijn. Meulemans had ook zo'n lijn waar hij zo'n chocolade kleur uit kweekte.
Ik heb Arie gewoon gemaild en nog geen 10 minuutjes later kreeg ik al keurig antwoord


Hallo Jos, 
Het is een rood recessieve kleur die al jaren door mijn stam duiven zit. Mijn vader en ik hebben een koppel gehad waar de doffer van 1973 was en de duivin van 1980. Dit waren twee krassen en hieruit zijn wel 20 rood recessieve jonge gekweekt. Dit koppel zit overal door mijn stam heen. Bijvoorbeeld De Big Boom heeft dit recessieve gen meegekregen van zijn moeder en die heeft hij dan op zijn beurt weer doorgegeven aan zijn kinderen. Je krijgt alleen maar jongen met deze rode kleur als zowel de doffer als de duivin van een koppel dit recessieve gen heeft meegekregen van één van de ouders. Aangezien heel veel duiven op mijn hok familie van elkaar zijn, gebeurt het regelmatig dat ik rode duiven kweek.
Groeten, 
Arie Dijkstra
 

Volgende week ga ik serieus werk maken van het samenstellen van de kweekduiven, samen met Steef en broer Peter gaan we ze stuk voor stuk bekijken en bezien welke het best op elkaar passen.
Ik vind dit zelf één van de leukste bezigheden. Velen vinden het de grootste onzin en laten de duiven vrije keus, anderen zeggen en zetten alleen de aller beste tegen elkaar, daar kan ik mij wel iets bij voorstellen maar dan kom je vaak toch niet verder dan 2 koppeltjes? Wie heeft er meer dan 4 bewezen supers op zijn hok?
Neen, wij geloven in 'n bepaald type duif, Steef liep deze week even door de vliegduiven van Peter en haalde er 2 duiven tussen uit 'deze komen niet uit het kweekhok'  klopt! het waren 2  'vreemde' duiven.
We zullen er best klus aan hebben want er zitten zeker 8 nieuwelingen in de groep, deze duiven benaderen wel het 'type' duif wat wij graag zien maar het blijft puzzelen, bouw, ogen, vleugels, spieren.

P.V. Uitgeest hield vrijdagavond 'n informatieve avond in samen werking met de Pigeon Academy, een mens is nooit te oud om te leren en wie weet hoor ik nog wat 'nieuwtjes' dus toog ik naar Uitgeest.
Het duurde enige tijd maar uiteindelijk liep het clubgebouw aardig vol met belangstellende liefhebbers en kon Mario met het 1e gedeelte van zijn verhaal beginnen na zo'n 90 minuten was er een break waarin met verve door Dirk de Bruijn een 15 tal bonnen aan de man werden gebracht, hierna volgde het 2e gedeelte en even rond 23.00 uur kon de stekker uit de power point presentatie getrokken worden.
Laat ik beginnen te vertellen dat ik het fantastisch vind dat Uitgeest dit organiseert en er mankeert zo'n avond je aan niets, heerlijke hapjes gingen diverse keren rond en de sfeer was prima. Ook heb ik diepe bewondering voor Mario die het land intrekt om te vertellen hoe zij hun duiven begeleiden en tot prestaties komen, voor de handel doet hij het vast niet want heel misschien is er een enkeling die wat producten aanschaft.
Heel eerlijk, heb ik geen nieuwe dingen gehoord maar zijn er wel de nodige handelingen waar ik mij absoluut niet in kan vinden maar dat heeft ook zijn charme.
In de zaal zaten veel 'kort werk' en programma spelers maar...... het systeem is uitgedocterd voor de dagfond specialisten die de Vitesse en midfond vluchten als training beschouwen. De duiven met dit systeem moeten ontzettend lang trainen en de begeleiding, hoeveelheid en samenstelling van het voer is hier op afgestemd. Wanneer je daar niet de juiste balans in vindt durf ik keihard te zeggen gaat het niet lukken.
De duif zelf bleef helaas geheel onderbelicht en daar begint het toch echt mee.
Om even na 23.00 uur als een speer naar huis maar in Uitgeest zijn ze vast nog lang blijven nazitten, het was leuk, gezellig en leerzaam en goed georganiseerd, ...........bedankt!  
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Even tussendoor...