maandag 2 januari 2017

Stamopbouw en invloed van een superkoppel.

2 januari 2017,
Vorig jaar maakte ik een verslag over de opbouw van ons kweekhok (Peter en Jos) en kreeg van Steef  nog de nodige informatie, anekdotes en foto's toegestuurd. Deze duiven zijn en blijven de basis van ons hok maar uiteraard zijn we de afgelopen jaren niet stil blijven staan en zijn de beste prestatieduiven (helaas zijn er wel een aantal op de wedvluchten gesneuveld) naar het kweekhok verhuisd, ook proberen we regelmatig nieuw bloed in te voeren. De 'oudjes' doen het dan nog wel goed maar het moet geen bejaardenhuis worden.
Lang niet alle namen/duiven worden benoemd maar wie weet bij de volgende update.

Stamopbouw en invloed van de super koppels van Steef Duijn.

Mijn allerbeste duiven komen van Steef Duijn, Steef zelf stopte eind 2014 met de actieve duivensport maar blijft gelukkig toch bij de duivensport betrokken. Steef is niet alleen mijn adviseur en hofleverancier van duiven maar ook die van Lex Udo in Heiloo. Lex is dan ook in 2015 gaan vliegen onder de naam Udo-Duijn. Met zijn enorme kennis van duiven staat Steef, Lex nu nog meer met woord en daad bij en heeft de gehele duivenadministratie op zijn p.c. gezet om heel doelgericht nieuwe koppels samen te stellen en een nieuwe kweekstrategie uit te zetten om te blijven excelleren op de door hun zo geliefde disciplines maar straks ook op de ‘dagfond’.
Ik heb op mijn site en op Facebook al eens laten zien en geschreven wat voor enorme invloed een paar koppels hebben gehad en nu nog steeds op ons duiven bestand hebben. Uiteraard moet niet onvermeld blijven de inbreng van de Ludo Claessens en Schaerlaeckens duiven van Rens van de Zijde.  De Late Lange Vos was een waar kweekfenomeen en ook Steef was hier goed mee, zeker met de ‘15’ of te wel het “goed Rooitje”.  Ook de Schaerlaeckens duiven zijn SUPER verervers uit de koppeling  “De Inteelt x Evita” rolde o.a. “Excellentia! Ook laurens Hoffman en Peter Crans  slaagden met de inbreng van deze duiven van Rens.
Zelf heb ik van Steef directe kinderen gekregen uit o.a. zijn “02”, ‘Goed Rooitje’ en uit de ‘54’ x ‘94’(Big Mamma) en vooral de kinderen en kleinkinderen uit dit laatste koppel ontpoppen zich nog steeds als duiven die in staat zijn 'de eerste' te winnen in groot verband en blijken super te vererven. Uiteraard zijn er ook andere duiven bij gekomen en zelf slaagde ik goed met de inbreng van diverse Martin van Zon duiven, één doffer van Gert Munnik, één duivin van Eijerkamp maar ook met een doffer van Gilles de Nooijer. In 2003/2004 haalden we daar wel een 20 tal jonge duiven voornamelijk Koen Minderhout/Vandenabeele duiven waar we niet al te verstandig mee omgingen, later bleek dat het geweldige duiven waren. (Wonder Woman met 4 eerste prijzen in de club. La Bomba bij broer Peter 5x knalvroeg) Slechts één duif bleef over, de 440 of te wel "Bonte Gilles" en werd onze stamdoffer (zie pedigree) en zorgde voor veel goede, bruikbare nazaten. Ook de inbreng van "Cindy" een nazaat van "Kleine Dirk" (zoon Wondere Dirk x dochter Kleine Dirk) geeft inmiddels prima resultaten. Ook werd er bij Peter Crans een duivin uit zijn stamkoppel gehaald (Okidoki x Adonia <Rens van de Zijde>) gehaald, dit jaar haalden we een 5 tal duiven bij Jos Goessen, ook hier  de Vandenabeele duiven alsmede nazaten uit zijn roemruchte "Argenton".
De komende jaren gaan we ondervinden wat  de nieuwe inbreng gaat brengen, deze duiven worden dan ook zo dicht mogelijk tegen de kinderen uit het koppel ‘54x94’ gezet.
Hier begon het allemaal mee








Steef schrijft het volgende over het klein Rooitje;
Bij Rens waren de eerste eitjes gelegd en ik had net gekoppeld.
Omdat ik de eieren van de "Lange Late Vos" zou krijgen kwam dit niet echt goed uit.

Rens heeft deze eieren koel en donker gelegd en elke dag tweemaal, soms meer, gedraaid.

Tien dagen later heb ik deze eitjes opgehaald en bij een van mijn koppels onder gelegd.

Na zeventien dagen kwamen er twee heel gezonde jongen ( '415 en '416) uit de eitjes

gekropen. De '416 een hele goeie en de '415 een topduif. Hoe kun je beter geholpen worden.

Deze duiven bepaalden in hoge mate de kwaliteit van mijn duiven in de jaren 1998 t/m 2010.
 

Steef schrijft verder;

De prestaties van kinderen en kleinkinderen van "STEEF X BIG MAMMA".
Deze prestaties zijn, als je het zo onder ogen krijgt, inderdaad opzienbarend.
Om dit onderdeel van je blog nog wat uit te breiden en te ondersteunen doe
ik je hiermee wat foto's toekomen van de ouders van "BIG MAMMA" t.w.
"BROER '86" x "GOEIE ROODJE".  Uit dat koppel had ik een fantastisch jong, "BIJOU", welke
als jong geweldig presteerde. Als jaarling onder de verwachting bleef en de selectie niet overleefde.
Om dezelfde reden zal "BROER "86" ook wel gesneuveld zijn. Veel te weinig ruimte.En zo zijn er velen gegaan.
De '415 "GOEIE ROODJE" was in alle opzichten een topduif en heeft het lang volgehouden.
Separaat stuur ik je de stambomen van genoemde duiven. Want  "Ere wie ere toekomt".
Beide duiven komen van Rens van der Zijde!! Ik heb alleen de goede koppels samen kunnen en mogen stellen.
"BROER '86"x "GOEIE ROODJE" was een koppel met, volgens mij, teveel van het goede.
Is dat mogelijk? Volgens mij wel! De ogen van deze duiven waren zo enorm sterk met als resultaat
zoveel overdaad dat ik daarna gewaakt heb om het nogmaals zo te doen met de gedachte "OVERDAAD SCHAADT".
Aan de andere kant is het natuurlijk prachtig dat "BIG MAMMA"met, zeg maar, zoveel overdaad veel van haar
overdadige kwaliteiten in de kinderen en kleinkinderen heeft gestoken. Hoe moeilijk is kweken?

Nu dan het verhaal van de '54' of te wel de Steef,
Jos, hierbij nog een paar ogen foto's welke je volgens mij nog niet hebt.

oog 02


oog 616
 

Nog even een verhaaltje over de NL-99-2193154 (en er komen nog meer verhaaltjes los wanneer je er eenmaal aan begint).

Naast een heel goede vliegduif heeft deze doffer bewezen ook een geweldige kweekdoffer te zijn.

Zijn vader, de Belg-96-6604320, is eigenlijk het onderwerp van het verhaal.

Via Paul Moonen kwamen we ook in contact met zijn vader Jules Moonen en elk jaar gingen we wel eens langs om te melken.

We konden heel goed met elkaar vinden en nog elk jaar gaan de nieuwjaarswensen over en weer.

Terug naar 1996: In die tijd was de beroemste duif van Jules "De Barcelona". In heel Turnhout en omstreken was het de enige duif die op een loodzware Barcelona op zaterdag thuis was. Men sprak er over! Met Jules was afgesproken dat ik in 1996 een jong van deze grote doffer zou krijgen.

Zo gezegd, zo gedaan. Er waren toen nog veel mensen waar je van op aan kon. Een prachtige blauwe doffer ging mee naar Heemskerk ringnummer. Belg-96-6604320. Deze doffer ontwikkelde zich als een in alle opzichten mooie doffer. Bij lange na niet van de grootte van zijn vader welke je echt met twee handen moest vasthouden. In de herfst, wanneer de plannen voor het volgend jaar gemaakt worden en de raderen gaan draaien,kwam de vraag op:"Wat te doen met de Moonen-doffer. Hij neemt toch weer plaats in op het kweekhok en heb ik daar wel ruimte voor?"

In die tijd was ik erg goed met Jan Hommes en ik vroeg hem of ik deze doffer bij hem kon stallen. Een mooie doffer met fondbloed in de aderen kon Jan natuurlijk wel gebruiken. Kortom Jan heeft hem een paar jaar gebruikt en eind 1998 vroeg ik Jan hoe hij met deze doffer was gevaren. Hij had er wel wat bruikbaars van gekweekt en ik vroeg hem of ik de doffer in 1999 als kweekdoffer mocht gebruiken omdat ik nu een doffer te kort kwam.

Zo kwam de '320 weer terug op mijn hok. Wat een prachtig uitgegroeid beest. Gekoppeld op de NL-95-1759796, een prachtige duivin met nog veel Albert van der Flaes bloed, werd de '154 gekweekt. Een mooi geeloger (zie foto kweekkoppel) welke later met Big Mamma voor heel veel goede nakomelingen zorgde. Dat ik de '320 achteruit het kweekhok heb uitgelopen en daarna nooit meer heb gezien mag geen verwondering wekken omdat dat later nog vele malen met echt goeie duiven gebeurd is. Jammer, jammer!

Nog even een anekdote over de '154:

Het moet in 2002 geweest zijn. Dat jaar werd de '154 ingezet op de eendaagse fond. Bourges was een loodzware vlucht en de '154 kwam uitgewoond thuis.In de week er na ging hij het hok niet uit als ik de duiven losliet om te trainen. Pas de maandag er op, dus na 8 dagen, kwam hij eindelijk weer naar buiten en trainde hij mee met de andere doffers. Hij herstelde verder snel en donderdag was er niets anders aan te zien als dat hij in een goed forme verkeerde.

Ik besloot om hem donderdagavond in te korven voor Tours met als resultaat een 1e in het Rayon van 1397 duiven. Voor mij nogmaals het bewijs dat rust een van de belangrijkste factoren is om te herstellen en in forme te komen. Al die vele voedingssuplementen zullen wel enige invloed hebben maar, volgens mij, is rust het allerbelangrijkste om te herpakken en forme terug te krijgen. Dan heb ik het nog niet over het diervriendelijke aspect!

Groetjes,

Steef. 
 

Op de site en hieronder ziet U wat prestaties en afstammingen uit de lijn "Steef x "Big Mamma"
Zoon Steef 54 x Big Mamma 94. De 16 was een fantastische vlieger!
 
 
 
 


 
 


oog van de '55'duivin, dochter uit het stamkoppel de '54'x '94'


 



 
.
 
 
 
 
 
 
 
oog van de '44' duivin, dochter uit het stamkoppel de '54'x '94'

 





Stamdoffer "Bonte Gilles" met wat foto's van zijn nazaten


 







Wat brachten de duiven van Steef bij Lex te weeg............................................. 

 



 

 


 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wintermaanden