zaterdag 25 november 2017

#nieuwsvanachterdeduinen#


#nieuwsvanachterdeduinen#

Ik blik toch nog even terug op de zaalverkoop van 17 november en wel met gepaste trots want wij (Peter, Peter, Laurens, Martijn) hebben toch ruim 100 man op de been gebracht, die de moeite hebben genomen om een kijkje te komen nemen. Het kan dus nog altijd maar we gaan en kunnen ons echt niet meten/vergelijken met die paar zaalverkopen die gehouden worden door en voor de ‘groten’ uit de duivenwereld, zaalverkopen waar de telefoons in de aanslag liggen om de orders uit China en uit het verre Oosten op te volgen, laten we eerlijk zijn daar hebben de meeste liefhebbers niets te zoeken want daar betaal je de hoofdprijs. Op die paar totaal (zaal) verkopen kun je weleens ‘geluk’ hebben om nog voor een redelijke prijs een leuke duif te bemachtigen. Ik heb ze zelf ook wel bezocht om de duiven in de hand te nemen en te bewonderen om vervolgens al vaak tijdens de verkoop weg te gaan, lekker een uitsmijter onderweg kopen met mijn mede kompanen en in de auto oeverloos napraten over wat we hebben ervaren.
Terug naar Heemskerk, 3 N-H. hokken die in eigen provincie zomer/late jongen te koop aanboden, geen internet verkoop waar je een absurd hoog percentage commissie moet betalen met daarnaast nog kosten voor de foto’s. Dan liever de bezoekers wat drankjes aanbieden en er een leuke gezellige avond van maken en wanneer de kwaliteit hoog is, wordt er toch prima geboden en is de verkoper en koper tevreden  en kun je met recht spreken van een win-win situatie. 
We naderen het einde van november, ondertussen heeft de elektricien de stopcontacten en verlichting voor de tuin aangelegd en kan ik de kweekduiven gaan ‘voor’ belichten. De ervaring heeft geleerd dat ‘het’ werkt en waarom zal je het dan niet doen, bij de vliegduiven laat ik het wel uit mijn hoofd daar is de pennenstand in de loop van het seizoen van cruciaal belang , zo ook zal ik na het debacle van vorig jaar de broedmachine, in het voorjaar, niet gebruiken.  (De broedmachine werkt in een niet verwarmde garage gewoon niet na behoren, tijdens de natour functioneerde het apparaat prima bij mijn broer) Al doende leert men ……
De duiven gaan weer of geen weer, bijna alle dagen los.  Kleine 30 minuten per hok en dan willen ze wel weer naar binnen, niets moet, geen verplichting om te vliegen. Deze week de samenstelling van het voer veranderd, van 100% Beijers ruimengeling nu terug naar 60% rui en 40% Zoontjes of te wel  de dieetmengeling.  Hierbij nog een handje snoepzaad, grit/roodsteen en wat allerhande.  Naast het wat lichter maken van de mengeling, krijgen ze ook afgepast voer en enkel bij koude krijgen ze wat meer want in de rennen verbranden ze meer bij lage temperaturen dan in een dicht hok.  Daarnaast krijgen ze  het hele jaar door diverse producten over het voer om de weerstand hoog te houden, dit doen we al jaren en de duiven varen er wel bij!  
Ik overweeg om volgende week de toekomstige weduwnaars een broedhok te laten uitzoeken, hierdoor zijn ze dan ook gelijk gescheiden.  De 1e keer koppel ik de 16 mannen tegen mijn 15 jaarling duivinnen + 1 oude en zij mogen een nestje jongen grootbrengen. Het meeste werk zullen de doffers moeten opknappen want wanneer de jongen zo’n 14 dagen oud zijn, worden de duivinnen verwijderd.  1 weekje na het afspenen van de jongen (bij de doffers) mogen de overige 13 duivinnen, 2 jarige en ouder (zij  kennen de klappen van de zweep) een partner uitzoeken wanneer ze na een paar dagen goed zijn aangelopen en gewend zijn aan de broedbakken en uitvliegen op het hok,  gaan ze uit elkaar en staan alle 29 duivinnen en 16 doffers op weduwschap.  Vorig jaar ben ik de vluchten op nest begonnen omdat ik er nog even tussen uit ging en het mij (verzorger) beter uitkwam, ging best aardig de eerste vluchten maar ik wil ze in 2018 eerder in het systeem/flow hebben. 
Zaterdag stond de eerste duivenkeuring alweer op het programma, december is de drukste maand en alles is begrijpelijk geconcentreerd in die paar weekenden zonder feestdagen. De eerste 3 weekenden zitten dan ook vol.  Ter voorbereiding de witte jas uit de kast gehaald maar ook het regelement nog even doorgenomen, gewoon om alles weer een beetje scherp voor de geest te halen en fris te zijn.  Een duif selecteren is namelijk voor mij een compleet andere tak van sport dan duiven keuren op tentoonstellingen. Op mijn eigen hok zijn de duiven van 92 punten en hoger  (bijna)niet te vinden dus wie weet vind ik ze op de tentoonstelling.
Deze week kreeg ik de definitieve agenda van onze afdeling onder ogen, de vergadering is pas op 8 december, over het waarom van deze late datum wordt met geen woord gerept.  Het moge duidelijk zijn, ik vind het een slechte zaak om pas 3 maanden na afloop van het seizoen te vergaderen, het lijkt er op dat ze de boel eerst lekker laten indutten, zijn wellicht de scherpe randjes er vanaf.( De meeste liefhebbers zijn kort van memorie.)   Het bestuur heeft vooraf al een standpunt ingenomen dat het voorstel  van kring 1 en 3  (gezamenlijk lossen van deze 2 kringen tot de Franse grens) wordt afgewezen. De argumentatie volgt tijdens de vergadering.  Wanneer je het toch al besloten hebt, zet dan alvast je argumentatie op papier, in plaats van straks gebruik te maken van het rumoer en het wel/nietes verhaal tijdens de vergadering wat ongetwijfeld gaat komen.  Het gaat enkel de kringen 1 en 3 aan en ongetwijfeld wanneer iemand namens de kring het woord gaat voeren, komt men weer met de ‘dooddoener’ dat je alleen namens je vereniging mag spreken want kringen hebben namelijk geen enkele bevoegdheid/ inbreng (ook iets om over na te denken).  Kring 1 en 3 hebben samen vergaderd en in grote meerderheid zijn ze tot een aantal voorstellen en aanbevelingen gekomen en uiteraard is er ook gekeken naar de kostenkant/ hoeveelheid duiven, het gedrocht splitleden  en kampioenschappen. Niets of niemand komt in gevaar of wordt zijn spelvreugde ontnomen en wanneer men zich even verdiept in het verleden,  ja U leest het goed vroeger hadden we ook al kringen en wel kring 1 en 2 of te wel oost en west!  Natuurlijk zijn er ook enkele tegenstanders binnen onze kringen maar dan speelt ‘eigenbelang’ de boventoon, stel je voor dat hun gunstige ligging wellicht wordt ontnomen.  Ik citeer dan maar even uit het boek van Tyler Hamilton (oud wielrenner en ploegmaat van Amstrong). “winnen willen we allemaal maar wanneer je MOET winnen, ben je levensgevaarlijk”.
Ik schrijf er over omdat ik het beloofd heb en het mij zeker aan het hart gaat. Wij de leden aan de kust verdienen op het korte werk OOK mooie concoursen alsmede een goede opleiding voor onze (jonge) duiven. ( Mooi voorbeeld In afdeling 5 lossen ze de oost, midden en westkant op het korte werk ook niet gelijk).  Ik wens iedereen veel wijsheid en begrip voor elkaar, hopelijk komen we er met zijn allen uit.
Genoeg er over, zelf laat ik mij niet gek maken, heb zo mijn eigen gedachten en plan in het hoofd en  voor mij is de Midfond en Dagfond de hoofdmoot, het  DF programma geeft aan dat wij opnieuw gaan vervoeren (indien nodig en in samenwerking) met  Zuid- Holland. Ook 2 sectorale en 1 nationale vlucht worden benoemd. Het programma is als volgt; Chateaudun/Bourges(ZH)/Vierzon(ZH) +sectoraal/La Souterainne(ZH)+sectoraal/Chateauroux Nationaal/ Vierzon(ZH).  Uitdagingen genoeg met dit programma. >   Blijft de vraag; sectoraal is dat Afdeling 6 & 5 ?, ik kan de uitleg van sectoraal noch op onze site als die van de NPO vinden. Inmiddels een mailtje (dank Wim) ontvangen met uitleg Sector 1 is 1+2+3+4  Sector 2 is 5+6 sector 3 is 7+8+9 sector 4 is 10+11 
Deze week ook een paar uurtjes gebrainstormd, hoe we het in onze club leuk en spannend kunnen krijgen en vooral houden zodat leden niet vroegtijdig afhaken. Tijdens het kopje koffie passeerden uiteraard ook de T.T., de duivenbeurs etc. de revue. In de duivensport moet je de boel regelmatig even opschudden en fris houden.  Wie weet komen een aantal zaken van de grond….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gerard Koopman movie