donderdag 30 september 2021

Gewoon wat foto's 🤗







Afgelopen maandag met Steef door de jonge duiven van broer Peter gegaan.

Conditioneel voelden de duiven goed aan, ondanks dat sommige duifjes met natte ogen zaten. (Die natte oogjes kom je in diverse graderingen tegen, soms enkel het ‘vliesje’, soms ‘one eye cold’ en heel af en toe zelfs met ‘pus’. Ik zie dit jaar het euvel meer dan anders op veel hokken, zelfs bij oude duiven. (Het is blijkbaar een goed jaar voor virussen)

Genoeg duiven zijn goed bevonden om het volgend jaar te mogen laten zien. Algemene indruk er zitten genoeg beloftevolle duiven.  Het waren wederom mooie uurtjes duiven keuren maar ook gesproken over plannen maken, doelen stellen en dan ook voor de volle 100 % er voor gaan. Ik vind dit ook horen bij onze duivensport, met elkaar, bij elkaar, duiven zien, beoordelen en plannen doornemen.

Dinsdag ging ik samen met de Peter’s naar duiven kliniek v.d. Sluis. Voor mij zelf had ik uit diverse hokken meststalen meegenomen voor onderzoek. Ook de nodige duiven mee voor onderzoek plus 2 late jongen voor een vaccinatie. Ik laat niets aan het toeval over, de duiven moeten 100 procent in orde zijn want ze moeten gezond de rui kunnen voltooien. Vorig jaar vaccineerde ik eind oktober al mijn duiven en dat ging niet helemaal goed. Nogal wat duiven zaten hierna niet lekker en dat verstoorde ook de rui. Achteraf kan dat ook een reden geweest zijn voor de onder de maat gebleven prestaties. Ik ben dan ook benieuwd of een aantal van deze duiven nu alsnog hun getekende en misvormde pennen goed ruien. Het moge duidelijk zijn dat de eerst noodzakelijke of verplichte vaccinatie pas na de rui gezet gaat worden. Bij de kweekduiven die het hele jaar nog geen medicatie hebben gekregen, werd door Stefan licht het ‘geel’ geconstateerd. De vliegduiven en jonge duiven waren ‘geel’ vrij maar een enkeling heeft last van een kropschimmeltje. Nu 2 hokken op een geelkuur (kwekers) en 2 hokken (oude en jonge vliegers) fungi door het water. (in de meststalen was niets te vinden) Hierna volgt toch een salmonella drinkwater kuur, in de praktijk is wel gebleken dat het de rui niet nadelig beïnvloed.

Ad Schaerlaeckens schreef een artikel over kuren in de ruitijd, met ook nog een tip, advies of waarschuwing

Logboek 2021

In deze tijd  (30-09-21)

Zijn heel wat liefhebbers aan het kuren tegen paratyfus. Vroeger kon je overal lezen dat je in de ruitijd alle medicijnen achter slot en grendel houdt. Was dat geen kopieer gedrag? Schreef men elkaar niet na? Alleen tegen paratyfus zou je wel mogen kuren, maar ik denk dat dat alles een misvatting is. Als duiven vergeven zijn van geel, wormen, 8 8cocc of wat dan ook laat je dat toch niet op zijn beloop? Dan treed je toch op?

VERDEELD
De meningen over paratyfus zijn verdeeld. Grote kampioenen, gespecialiseerde dierenartsen en zelfs wetenschappers denken verschillend.

De een is voor alleen maar kuren.

De andere voor enkel een spuit.

Een derde voor beide.

Anderen weer zeggen: Overal afblijven als duiven gezond zijn.  

PARATYFUS
Wat vast staat is dat, wanneer je kuurt, je dat beter goed doet. Heel lang geleden alweer dachten een ‘duiven maat’ en ik beide dat we hetzelfde probleem hadden: Paratyfus! Wij samen met wat duiven naar een dierenarts in Vlaanderen. Die wist het ook niet zeker maar adviseerde geen risico te nemen en te kuren.
Twaalf dagen Baytril (nu niet meer aan te komen zeker?). Hij vroeg hoeveel duiven en drinkbakken we hadden, hij mat zorgvuldig af wat we nodig hadden en wij vol goede moed naar huis. Twaalf dagen later was ‘mijn’ Baytril op. Mijn maat echter had nog bijna de helft over en dat stemde hem tevreden. Kon hij dat dure spul het jaar daarop weer gebruiken. Hoe fout toch.

VERSCHIL
Ik wist dat Baytril na een X aantal uren zijn werkzaamheid verloor en omdat het zo duur was deed ik het in een klein drinkbakje van een liter die ik nog verzette van het ene hok na het andere. Zodat ’s avonds alles op was en ik een verse portie aanmaakte. Drie ml per liter weet ik nog.
Mijn ‘maat’ echter handelde anders. Toen die ’s avonds zag dat de drinkbak nog voldoende vol was werd die de volgende dag gewoon bij gevuld. Te duur spul om weg te gooien. Dat verklaart waarom hij zo veel over hield.

DE PROF
Indertijd onderhield ik contacten met Prof De Raedt van Grembergen, een autoriteit op diergeneeskundig gebied. Hij kende mij door mijn artikeltjes in De Duif. Ik vertelde hem over onze kuur en hoe hij reageerde zal ik niet licht meer vergeten:
‘Hopelijk was bij je maat geen sprake van paratyfus. Want wat hij doet is een perfecte manier om een stam te kweken die je nooit nog kapot krijgt.

De duiven zijn redelijk op tal, medisch doe ik wat ik nodig acht om ze gezond door de rui te krijgen. Het kweekhok heeft inmiddels wat aanvulling gekregen met duiven waarin de oude bloedlijnen goed vertegenwoordigd zijn waar wij succesvol mee zijn (en zijn geweest).  Het spreekwoord luidt…gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt. Ik dacht heel even dat die nieuwe beter waren maar ik keer terug naar het ‘oude merk’ nu het nog kan.

Inmiddels zijn de laatste dagen wat mistroostig, met regen en stevige wind geweest. Het  zit niet mee voor de najaar klassiekers. Ik heb het dan over de nog geplande duivenvluchten al lijkt het vandaag zaterdag 2 oktober reuze mee te vallen.  Ik las dat MvdP het wel fijn zou vinden om in de regen over de natte kasseien te fietsen in de najaar klassieker Parijs-Roubaix. Zo zie je maar weer, wat een diehard is Mathieu.  Duiven kunnen ook tegen een stootje😀 

vrijdag 24 september 2021

selectie, rui, veren, keuringen, vergaderingen

 👊

Weer een selectie ronde achter de rug. 

Maandagmorgen vroeg alle jonge duiven in de manden gestopt. Broer Peter en ik hadden vorige week het aantal jonge duiven al van 53 naar 39 teruggebracht dus die 39 ‘overblijvers’ gingen nogmaals gekeurd worden maar nu door vriend Steef.

Eerst koffie en lekker babbelen om vervolgens buiten in het zonnetje gezeten de duiven te beoordelen. Deze keer geen rapport maar gewoon, of weg ermee, of twijfel maat dat is op één na, ook wegwezen of laten zitten.

31 zitten er nog! Die gaan we in oktober nogmaals bekijken. De duiven zaten niet strak genoeg, te weinig conditie. Nu zitten ze al volop in de rui en toch weer een paar met een nat oogje. Nu 4 dagen later vind ik dat ze prima zitten, ook weer een moment opname. 

Uiteindelijk was ik wel tevreden met het oordeel, de score en kan ik mij richten op het verbeteren van de rennen. Ook daar zijn stappen in gemaakt, ik weet wat ik wil en het kan gemaakt worden.

De duiven zitten volop in de rui, ze krijgen goed gevarieerd voer met alle dagen vers grit en mineralen. In het water Clean Balance, kwestie van opmaken en eerdaags begin ik met een paratyfus kuur. Eerst nog een check bij de dierenarts. Veel werk heb ik niet meer aan de duiven, 1x daags voer, 1x per week onder de roosters schoonmaken, 2x per week een bad. Daarnaast laat ik ze af en toe los, want de spiertjes moeten wel een beetje los lijven maar ook om het vervetten een beetje tegen te gaan. Ik zit nog vaak genoeg in het hok om de duiven vast te nemen, beetje te stoeien, te spelen en wat te dagdromen.

Deze week kwam ook de 1e aanvraag binnen om duiven te keuren in december, ook weer leuk om een paar keuringen dit jaar te doen. Eerdaags een vergadering van de groep van keurmeester, eens horen of er nieuws is. 2 jaar geen tentoonstellingen is lang en het is niet te hopen dat het in de vergetelheid raakt. Tentoonstellingen heeft niets met ‘goede’ duiven te maken, al zit er soms een topduif bij, die ook nog mooi is. Het is wel de gelegenheid elkaars duiven te zien en soms is een aparte stand ingericht voor de kampioensduiven. Hoe mooi is dit niet! Nu het weer mag en kan natuurlijk ook de gelegenheid elkaar maar ook bezoekers van buitenaf weer te spreken. 

Verder gaat het vergader en verkoopseizoen van start. Om met het laatste te beginnen, ik volg het maar daar blijft het bij. De vergaderingen zal ik zeker volgen maar ga ze niet meer bezoeken. Eind van het jaar hoor ik wel wat het programma is en wat nog meer uit de bestuurlijke kokers komt. Voorlopig is er niets te melden….. 

 

donderdag 23 september 2021

Duivensport 👍

DUIVENSPORT, NOG STEEDS SPRINGLEVEND


Duivensport bestaat al sinds het begin van de 20e eeuw in Nederland, met een onderbreking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Momenteel zijn er bijna 15.000 leden die in 535 verenigingen met de duivensport bezig zijn. 

De duivensport of -sporter op één manier beschrijven is haast niet mogelijk, ze gaan van heel jong (met zeven jaar mag je zelfstandig spelen, ben je jonger, dan mag je dat samen met een ouder iemand doen) tot ver in de 90 of nog ouder. Sommige liefhebbers gaat het puur om het gezelschap en het verzorgen, anderen hebben hun focus op het meedoen aan wedvluchten en weer anderen zijn vooral commercieel actief in de sport. Of een combinatie ervan. 

De “duivenmelker” vind je overal, van het zuidelijkste puntje van Limburg tot op de Waddeneilanden. In de stad en op het platteland, in kleine hokjes met een paar duiven tot megahokken met duizenden duiven. 

Een duivensporter is ook niet persé een oudere man die al met pensioen is, zeker niet. Ook jongeren hebben duiven, mensen met een drukke baan komen in het duivenhok juist tot rust. Ook de dames waren al vertegenwoordigd, maar sinds er een Ladies League is, hebben nog meer dames de weg naar het hok gevonden en strijden zij met elkaar om mooie prijzen.

Waarom duivensport?

Zoals gezegd is de duivensport een veelzijdige hobby, ga je voor het gezelschap en het verzorgen kan heerlijk ontspannend zijn. Ga je voor het resultaat, het winnen van wedstrijden, dan is het juist wel spannend om in de tuin te wachten tot je duiven thuis komen en direct online te kunnen zien of je “vroeg zit” (of je duiven eerder binnen zijn dan de anderen. Maar behalve competities ontstaan er ook veel vriendschappen in de duivensport, sport verbroedert. Liefhebbers wisselen onderling duiven uit, vergelijken de resultaten, geven elkaar tips en kunnen uren over hun duiven “melken”. 

En omdat het een internationale sport is, kun je er ook in het buitenland nog kennissen op doen.

Verder zijn er kampioenschappen in de vereniging, in samenspelen (groepen verenigingen), afdelingen, nationaal en internationaal. Ook kun je kiezen op welke afstanden je mee wilt doen en is er onderscheid tussen jeugdleden en volwassen leden in de kampioenschappen. Dus heeft iedereen een kans om bovenin de uitslagenlijst te komen.

Van april tot en met september worden er vluchten georganiseerd, waaraan je kunt deelnemen. 

Van oktober tot april is het winterseizoen. Vaak vinden dan de vergaderingen plaats, zijn er tentoonstellingen en kampioenenhuldigingen en organiseren sommige verenigingen activiteiten naast de duivensport.

Hoe gaat het in zijn werk?

Als postduiven rond gaan vliegen, leren ze de omgeving van hun hok goed kennen. Ze gaan steeds iets verder. Zodra ze er klaar voor zijn, laat de duivenhouder ze wat verder van huis weg los en deze afstand wordt steeds iets opgevoerd totdat ze klaar zijn voor hun eerste wedstrijd. Wat postduiven zo bijzonder maakt, is dat ze steeds terug naar hun hok vliegen, hoe ze dat doen staat nog steeds niet vast, maar vermoed wordt dat dit met de stand van de zon te maken heeft, met het magnetisch veld van de aarde en vlak bij huis gaan ze wegen en gebouwen herkennen.

Bij wedstrijden wordt een duif “ingemand” dat houdt in dat hij met andere duiven in grote manden wordt verzameld. Met een vrachtwagen worden ze naar een losplaats gebracht waar ze tegelijk worden losgelaten. Van zowel de losplaats als het adres van de eigenaar zijn de coördinaten bekend. Als de duif thuis komt, wordt deze tijd geregistreerd. Er wordt vervolgens een uitslag gemaakt, waarbij de afstand in meters per minuut wordt weergegeven. 

De snelste duif allertijden heet Caballero, hij vloog in 2019 wel met 2384 meter per minuut, omgerekend is dat ongeveer143 kilometer per uur! 

Er wordt gelost in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en zelfs in Spanje, postduiven kunnen dus grote afstanden afleggen. 

Is duivensport ouderwets?

Welnee. Ook de duivensport gaat met de tijd mee. Waar men vroeger in de tuin moest wachten of met een blikje moest rammelen, de duif vangen en het wedstrijdringetje in een klok moest stoppen en daarna naar de vereniging moest, gaat dit nu een stuk makkelijker. De duif heeft een ringetje met een chip, voor de ingang van het hok ligt een matje en zodra de duif het hok invliegt wordt deze geregistreerd op een elektronische klok. Thuis blijven om je duiven op te wachten is dus niet meer nodig, al is het natuurlijk wel spannender. En gezellig als je dat met een aantal vrienden doet.

Wachten bij de brievenbus op je papieren uitslag is ook niet meer nodig, ze zijn vaak live te volgen op internet.

Als organisatie blijven we bezig om de sport te vernieuwen, maar proberen we wel het gevoel van de duivensport vast te houden. Het is immers Cultureel Erfgoed en daar moet je zuinig op zijn.

Een aantal vernieuwingen van de laatste jaren zijn:

• De Ladies League, een competitie waarin de dames tegen elkaar spelen.

• Een online omgeving, waar liefhebbers zelf hun duivenzaken kunnen regelen (overdracht van duiven bijvoorbeeld)

• GPS ringen: duiven worden uitgerust met een GPS-ring om, waarmee ze te volgen zijn. Een voorbeeld is een initiatief van Tijs van der Hulst wiens duif Mathieu op Strava zijn eigen account heeft (en waar je kunt zien hoe zijn vliegroutes lopen en hoe lang hij erover doet).

• Grand Prix vluchten: sinds dit jaar zijn er acht aansprekende Grand Prix vluchten, waaraan door alle afdelingen wordt deelgenomen.

• NPO-Cloud, waar de gegevens van duiven, liefhebbers en wedstrijden samen komen, waardoor nog sneller uitslagen bekend kunnen worden en we ook voldoen aan internationale regelgeving.

• De Pluim, een digitale ideeënbus om de duivensport mooier en beter te maken.

Ben je nieuwsgierig geworden? 

Online kun je leuke filmpjes over de sport (en de nieuwe Grand Prix vluchten) vinden via het YouTube kanaal van PigeonPixels (https://www.youtube.com/c/PigeonPixels/playlists).

Voor meer informatie over de sport kun je terecht op de site van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie www.duivensportbond.nl of gewoon even langsgaan bij of bellen met bij je plaatselijke vereniging:

*** deze publicatie is niet door mij geschreven, maar ik vond 'm wel de moeite waard om op deze manier onder de aandacht te brengen, ik ga ervan uit dat de NPO er alleen maar blij van wordt als 'ie massaal wordt gedeeld ***

zaterdag 18 september 2021

Duiven letten

Vandaag duiven wezen 'letten' bij Arie Tromp. Niergnies ruim 291 km voor Egmond. Met Oostzuidoostenwind moet je aan de kust 'vroege' duiven kunnen pakken, dat heeft Arie de laatste jaren wel laten zien. Arie heeft enige jaren geleden bij ons een paar duiven (eieren) weggehaald en met de nazaten vliegt hij geweldig. Met zijn stamdoffer die hij als ei bij ons heeft gehaald doen we dit jaar samenkweek dus gelijk kijken hoe de 366 het maakt en hoe de 2e ronde jongen opkomt.

Ik was op tijd op tijd want de duiven kwamen minder snel dan verwacht, op 55 knallen 2 duiven tegelijk op de klep. Niet veel later volgen zijn 1e en 3e getekende, machtig mooi hoe zijn duiven vallen en thuiskomen. Arie sluit het seizoen met de 1e en 2e in de kring en dat is goed voor de 9e en 10e plaats in de afdeling. Proficiat Arie! 

Bij ons in de club was de 1e plek voor Frank Rodenburg van Niergnies. In de club hebben we twee 'die hards' die meededen op Fontenaye en Simon Durge speelt de 1e in de afdeling en de 2e in de sector. (vorige week ook al TT op Fontenaye dus je bent met recht de heer Fontenaye😝. 






vrijdag 17 september 2021

Niergnies

Fontenaye en Quievrain waren de laatste wapenfeiten en het resulteerde dat toch nog meer dan 50 jonge duiven in mijn hok zitten (zaten). Op Facebook kon ik lezen dat een paar Zuid-Hollandse liefhebbers schreven over de buien in België en Zuid-Holland waar de duiven doorheen moesten, dan is het helemaal opmerkelijk dat de duiven uiteindelijk allemaal weer thuis geraakten. De duiven van de 1e tour hebben op één vlucht na (wel 3x 2 nachtenmand) alles gevlogen en de zomerjongen hebben bijna alle weertypes op de nalijn mogen ervaren.

Dit jaar weinig oude maar ook slechts een beperkt aantal jonge duiven achtergebleven en het was toch geen gemakkelijk seizoen.

Ja en dat brengt mij bij het selecteren, dat is nog niet zo makkelijk bij de jonge duiven🤔.

Inmiddels begonnen met het vervangen/repareren van de vloeren in de 3 eerste rennen. De laatste 2 rennen hebben een schuiflade en die functioneren prima. Hierna gaan ik nog wat aanpassingen aanbrengen om het klimaat in de rennen wat te kunnen aansturen. Je kan het er maar druk meehebben. Nou ja, ik heb vrienden die mij helpen. 

De kweekduiven zijn een paar weken geleden al door onze handen geweest en een 10-tal zijn reeds vertrokken. 

Bij de jonge duiven ook een eerste schifting gedaan samen met broer Peter en heb ik mijn goede vriend Steef gevraagd om er komende week doorheen te gaan. 

Eind september wil ik alleen nog duiven op mijn hok hebben zitten waar ik vertrouwen in heb. 

We sukkelen de komende tijd maar door, voorlopig moet niets, alleen maar genieten. Uiteraard krijgen de duiven alle dagen goed gevarieerd, uitgebalanceerd voer (1x daags). Allerlei grit en roodsteen en het bad wordt wel 3x per week gegeven. 

Voor zaterdag wordt zuidoost tot oostenwind verwacht en het lijkt droog te blijven. De mannen/vrouwen aan de kust, die hun duiven nog tip top in orde en gemotiveerd hebben kunnen knallen!  Succes…. 


zondag 12 september 2021

Het zit erop😊

Het seizoen zit erop. Het is voor mij een zeer teleurstellend jaar geworden maar teleurstellingen en succes liggen nu eenmaal vaak dicht bij elkaar. Soms is de form ongrijpbaar en andere zaken onbegrijpelijk maar dat sterkt mij om te zoeken. Ik hoop in 2022 weer echt mee te kunnen doen maar eerst nog een rondje selectie. Eigenlijk kan alles weg, want er zit geen kopvlieger tussen, maar aan een leeg hok heb ik ook weinig dus het wordt dubben wat er mag blijven. Misschien kunnen de duiven er ook niets aan doen, het was een zwaar seizoen door de omstandigheden. Record aantal dagen 3 nachtenmand, veel regen en wateroverlast maar genoeg hokken die daar wel mee kunnen dealen dus werk aan de winkel.

Het zal in 2022 wel een klein ploegje worden.

Het jonge duivenseizoen heb ik afgemaakt, Fontenaye werd de laatste vlucht voor mij 510 km. Bijna alles (op 1 na) mee 34 stuks en nu zondagmiddag nog 1 te gaan. Wel een gewonde aan de borst en 1 aan de vleugel maar zo’n vlotte vlucht was het nu ook weer niet. Ik gaf het al eerder aan, het seizoen zit erop…

Voorlopig minder blogs, mijn energie stop ik in de schoonmaakwerkzaamheden en het goed nadenken over de aanpassingen aan mijn hok/rennen, verder aan sporten, fietsen en aan andere leuke zaken. Ben benieuwd of de keuringen dit jaar doorgaan, hopelijk wel want anders raakt dit ook in de vergetelheid.

Ik ben inmiddels ook gestopt met de nodige werkzaamheden voor de club. Samen met mijn broer alweer heel wat jaartjes voor de attracties gezorgd en dit jaar voor veel extra prijzen gezorgd die tijdens de jonge duiven vluchten en natour zijn vervlogen om het verenigingsleven na de corona beperkingen een boost te geven. Aan alles komt een eind want ook daar ging veel tijd inzitten. Ook met de functie vlucht penningmeester stop ik, de afgelopen jaren werd het wel makkelijker want de tijd dat ik met de geldkist en kaartenbak de club binnen kwam lopen om de vluchtgelden te innen behoort gelukkig al enige tijd tot het verleden. De meeste duivenmelker zijn nogal traditioneel waardoor het wel enige tijd heeft geduurd voordat iedereen om was. Nu tijd voor andere en heb ik mijn handen vrij om te gaan en staan wanneer het mij uitkomt.

 

 

 

Nog een filmpje van de lossing Fontenaye 






zaterdag 11 september 2021

Fontenaye

 

Ik heb gisteren op verzoek het programma van de GIANT najaarsklassieker op mijn Blog geplaatst. Tot in oktober kan je nog spelen met je duiven!

Voor Fontenaye zijn bij ons (PV Heemskerk) nog 235 duifjes ingekorfd, in de kring ruim 400  en in de afdeling 2200. Voor Quievrain een 315, ook dat loopt zienderogen terug met nog een week te gaan!

Zelf heb ik 34 duiven mee op Fontenaye, ze zijn gezond en voelden goed aan. De meeste hebben toch al te veel pennen gegooid, ze zitten allemaal bij elkaar, het trainen houdt niet over maar ze kunnen ervaring opdoen. Het is hun 3e vlucht met 2 nachten mand want Pont st Max moest ik helaas overslaan. Met 50 begonnen, een paar opgeruimd, nog één thuishouder en dan toch nog 34 duiven in de strijd.  Je hoort wel anders!

Op Quievrain21 zomerjongen mee, zo kaal als een bladluis maar ook zij moeten ervaring opdoen.  Wanneer ze losgaan ga ik ze ontspannen opwachten, verwachtingen op beide vluchten heb ik niet, gewoon realistisch want tegen duifjes “op de deur” die ruim 1 uur trainen om huis, hooguit 2 pennetjes hebben gegooid en zo glad als een paling zijn, ben ik kansloos. 

Tot zaterdag…..update 9.30 uur uit een zwaar bewolkt Heemskerk

Inmiddels is bekend dat de duiven in Fontenaye om 9.30 uur zijn gelost, Quievrain is wachten. UPDATE 11.30 uur. Voor Quievrain pas nader bericht om 13.30 uur. De duiven van Fontenaye kunnen dan al gepasseerd zijn. Nationaal Chateauroux van de Belgen is ook in aantocht, het zal in de middag ook niet makkelijk worden. Niets aan te doen, we wachten het af................Quievrain 13.20 uur los.

Elders in het land zie ik snelheden van 1500 tot boven de 1700 mtr😊

vrijdag 10 september 2021

Najaarsklassiekers

Giant Najaarsklassiekers 2021 Nieuwsbrief 2 

 Sportvrienden, 

De wereld is door corona volledig op zijn kop komen te staan. Gelukkig komt er wel enig licht aan het eind van de tunnel. 

We hebben het uitreiken van de prijzen over het jaar 2020 gewacht tot we op een verantwoorde manier kunnen vinden. De prijzen werden van 23 juni t/m 26 juni uitgereikt in het korflokaal administratie u in 2020 ontvangen aan de najaarsklassiekers. 

In de nabije toekomst worden wij druk met de organisatie van de editie 2021, dit wordt voor ons de 16e keer op rij de speciale najaarsvluchten vanuit Urk voor u te organiseren. 

De NPO is afgelopen winter gestart met nieuwe regelgeving ook voor de najaarsvluchten, alle consequenties zijn voor ons nog niet helemaal duidelijk. Wij wachten op nog een antwoorden vanuit Papendal. Overigens om alle misverstanden te nemen wil wij aangeven dat wij een goede verstandhouding hebben met de Nationale bond. Het is belangrijk dat we in alle geledingen van onze geweldige hobby positief met elkaar optrekken. Onze organisatie zaken de duivensport een positieve uitstraling, beide intern als extern, het is daarom een ​​zaak dat we goede banden hebben met alle geledingen binnen onze bond.  

Na het proberene jaar 2020, proberen we weer een aantrekkelijk programma voor te leggen aan de leden van de leden van de 5,6,7,8,9,10 en Waarbij we als eerste gericht zijn op de leden van de 11.6 ,7 , 10 en 11, maar waarbij de leden van de 8 en 9 zo bij kunnen schuiven. En de leden van de andere 4 afdelingen zijn van harte welkom, indien zij dit wensen. 

Prijsuitreiking Najaarsklassiekers 2020

Wij hebben lang gewacht met het uitreiken van de prijzen van de editie 2020. Voor ons voorop dat wij op geen enkele manier de deelnemers aan onze wedstrijden in een onveilige situatie wilde brengen. Naast wij goede afspraken maken met de leveranciers van de producten die wij als prijzen uitreiken. 

In totaal worden er aan 122 liefhebbers voor een totaal bedrag van meer dan 5.000 euro aan prijzen uitgereikt. Het overgrote deel zijn verse producten van zeer hoge kwaliteit.  

Ook alle. jeugdleden kregen een mooie prijs 

Wat gaat er in 2021 gebeuren?

 laat jongen 

De duivensport kent een moeilijk jaar mbt het weer. Dit is ons ook te merken aan hoe de jonge duivenvluchten zijn verlopen. 

Vluchten in het najaar hebben de laatste jaren voor een gedeelte van onze liefhebbers de functie om hun duivenbestand aan te vullen. Zeker voor de marathonspelers. Maar deze functie geldt ook voor alle liefhebbers in een jaar zoals we in 2021 beleven. 

Onze duivensport kent een verminderend ledenaantal. Deze achteruitgang wordt versneld als de liefhebbers zijn/haar duivenbestand niet op bestelling kan. Dus deze functie is belangrijk voor de duivensport in zijn geheel. 

Wij pakken deze verantwoordelijkheid als organisatie op en organiseren een aantal oefenvluchten. 1 aan de Oostkant, 2 aan de Westkant, omdat daar de stappen voor de verste afstand groter zijn.  

Het programma 2021 

Deze najaarsklassiekers kennen twee vlieglijnen, nl. een Westelijke en een Oostelijke  

De Oostelijke lijn met inkorfcentra in Damwoude, Onderdendam, Noordwolde, Balk en Urk. Met een voorlopig vliegprogramma: 

Oefenvlucht 

18/09 Zutphen   

Wedstrijden:  

 

25/09 Duiven 

02/10 Boxtel 

09/10 Sittard 

16/10 Heusden 

  Zolder 

De Westelijke lijn met inkorfcentra te Hendrik ido Ambacht, Alphen a/d Rijn, Zaandam en Urk, Op Urk kunnen de liefhebbers kiezen voor de West- of Oostlijn. Het voorlopige vliegprogramma voor de West-lijn: 

Oefenvluchten 

(door de week) 

14/09 Hazeldonk 

22/09 Duffel 

Wedstrijden: 

25/09 Lennink 

02/10 Quievrain 

09/10 Niergnies 

16/10 Roy 

De duiven mogen bij de oefenvluchten zo de mand in. Voor de wedstrijdvluchten is dat nog niet helemaal duidelijk. Wij hopen u hiervoor te informeren. 

Bij de oefenvluchten hebben wij de mogelijkheid om in twee groepen te lossen. Laat ons weten wat u van de oefenvluchten vindt en van u vooraf bent van 1 verlies van verlies in twee groepen. Stuur ons een e-mail via taartvluchten@gmail.com

 

Hoofdsponsor  

Voor 2021 zal Giant Bicycles uit Lelystad ook hoofdsponsor optreden voor de Najaarsklassiekers. Wij zijn onze hoofdsponsor dankbaar voor de in ons opgesteld vertrouwen. 

Sponsoren  

Wij, als commissie, proberen weer een uitgebreid sponsorpakket aan prijzen bij elkaar te krijgen, zodat zoveel mogelijk mensen een prijs winnen. Wilt u ook sponsoren van de najaarsklassiekers neem dan contact op met Louw van den Berg (06-22258877) van Simon Zeeman (06-23801027). 

 

Voor het goede doel willen wij ook een bonnenverkoop organiseren. Bent u een goed doelde liefhebber die graag onze doelstellingen wilde liefhebber, meldt u dan aan voor vluchten bonnenverkoop@gmail.com. 

 

Stel al uw vragen over de taartvluchten via e-mail aan taartvluchten@gmail.com . Wilt u deze nieuwsbrief in de toekomst in uw mailbox ontvangen, laat uw mailadres achter op dit mailadres. 

 

Verder zullen alle nieuwtjes weer zo spoedig mogelijk worden gepubliceerd op onze website www.taartvluchten.nl. 

 

 

In de volgende nieuwsbrief aandacht aan zaken rondom de najaarsklassiekers. 


donderdag 9 september 2021

Fontenaye en Quievrain

 

Nog even een terugblik op afgelopen weekend, omdat deze uitslag, in deze omvang, niet vaak voorkomt.

Vorige week op Lennik pakte PV Heemskerk maar liefst 50 plekken bij de eerste 100 tegen 7000 duiven. In het snuitje van de uitslag zelfs 24 bij de eerste 30. Komt echt niet vaak voor! Volgens mij zijn ze allemaal langs de kust via Zandvoort over het F1 circuit gevlogen😝 en na voorbeeld van Max met hoge snelheid over de finishlijn gekomen. Laten we eerlijk zijn, de omstandigheden waren in ons voordeel.😎 Ik heb een paar liefhebbers aan de telefoon gehad, die zich het een en ander afvroegen, maar ik weet het antwoord ook niet.

Komend weekend onze laatste jonge duivenvlucht uit Fontenaye en onze op één na laatste natour vlucht uit Quievrain. De wind gaat draaien en het lijkt zuidwest te worden dus nieuwe kansen.

Vorige week waren alle jonge duiven mee, 51 stuks, Onder deze 51 zitten nog 19 zomerjongen en ook deze arriveerden allen thuis.

Ik ben voornemens zeker een 25-tal misschien wel meer, duiven te spelen op Fontenaye en de overige op Quiévrain. Ervaring op doen is belangrijk, maar het is niet altijd zaligmakend daar zijn ook weer voorbeelden te over van.

Zondag, maandag, dinsdag en woensdag en ook nog donderdag schitterend weer. Dinsdagmorgen zat ik met P.B en P.N ‘de kannibalen van Lennik’ in de tuin wat duifjes te beoordelen. Ze keken ook naar het hok/ren en ja met dit weer krijg je de duiven wel weer strakker. Altijd leuk wat duiven en samen kweekjes te beoordelen alsmede de veranderingen en plannen voor 2022 te bespreken.

Woensdagmiddag de jonge duiven nog ‘een lapje’ gegeven, heeft het zin? Ik heb ze allemaal in de hand gehad en ze zien er wel goed uit. Geen natte oogjes, kan altijd beter maar ze hebben krijtwitte neuzen, zijn strakker, komt body op en dan mijmer ik, welke zal ik meegeven? Zal ik ze niet allemaal meegeven, ze zijn gezond, heb ze voor de dagfond, kwamen vorige week van die tussenvlucht Lennik goed thuis, bijna allemaal prijs in de afdeling voor wat dat waard is, niets maar toch.  

Het is 510 km, de wind is zuidwest met misschien meer west erin (w.z.w.). gaan ze 1400 mtr dan vliegen ze 6 uurtjes. Het wordt niet warm, wel regenbuitje maar ze hebben nog genoeg dek, kan weleens een onregelmatige vlucht worden dus……..

no guts no glory, ik ga het meemaken

Succes

 

 

 

 

 

zondag 5 september 2021

Nabeschouwing

 Lennik, ging in de middag los maar de omstandigheden waren toen pas ook goed.👍

Ik had mijn ploeg zomerjongen (21) maar ook 32 jongen van de 1e tour mee. Deze duiven speelde ik niet op Pont st Max omdat ze dinsdagavond door *onverklaarbare reden een nachtje buiten bleven slapen, ik vertrouwde het niet, dus dan maar mee op de natour. *(zie foto wat  sinds deze week hier rondvliegt, zal dat de reden zijn? 



De duiven gingen uit Lennik harder dan ik had verwacht, ook mijn broer dacht zijn hondje nog even uit te laten en zag de duiven vanuit het park boven zijn hok cirkelen🤣. Mijn broer was witheet op zichzelf en terecht! Ik vond dat ze bij mij zeker niet goed afkwamen en in de club was menigeen gewoon beter!

Dan komt de uitslag en denk je (we) dat je een redelijke uitslag hebt gemaakt. Schijn bedriegt, de wind, (oost noordoost), maakt echter de prijzen🤔.  Duiven zijn thuis, Nederlands elftal gewonnen, Max pole position, het kan niet op 😎. #beetjezelfspot  fijn weekend.

Op Pont st Max pakt Simon Durge een fraaie 11e plek en 15/11 in de afdeling

Op Lennik gaat de 1e prijs naar Gerrie Lotterman tegen7605 duiven! 22/18

Bij de eerste 20 duiven in de afdeling maar liefst 17 duiven uit mijn club in Heemskerk. 50 bij de eerste 100.

Uitblinkers Peter Beentjes 2-4-5-6 (17/16) tegen 7600 duiven

Peter Nijman 15-16-17-18-19-21-22-23-45-48-50-52-62 (49/41)

Prachtige prestaties, je moet het ijzer smeden wanneer het heet is of te wel met deze wind moet je duiven pakken… en dat gebeurde in de club😎


zaterdag 4 september 2021

Lennik en Pont St Max

In Heemskerk 438 duiven op Lennik en 255 op Pont st Max.

Pont St Max gelost om 9.00 uur, hopelijk bereikt Lennik snel🤗

Eerder opgesteld ik 8.30 uur, dit was foutief. Afdeling 5 ging ons vooraf (8.30) met een dikke 15.000 duiven, gevolgd (8.45) door de Zeeuwen met zo'n 7000 duiven en afdeling 6 met 3300 als laatste...lennik om 13.45 los. 

Pont St Max, zaterdag 8.00 uur

vrijdag 3 september 2021

Lennik & Pont st max

 

Lennik en Pont st Max staan op het programma.

Ik was voornemens een 20/30 duiven op Pont st max te spelen, eerder rond de 20 dan 30 maar dan gebeurt er op dinsdagmiddag ‘iets’ met de duiven die ik om 16.00 uur los liet voor de dagelijkse training. Ze vlogen om 21.45 nog, ze trokken opnieuw de schemering  in en waren weg, scheerden na 5 minuten weer over het hok en opnieuw weg. Uiteindelijk verdwijnt de ploeg compleet uit het zicht, geen duif op de daken gewoon foetsie. De nacht valt… Woensdagmorgen om 7.45 arriveert de ploeg en gaat zowaar op het dak van het huis zitten, maar dan zijn ze nog niet binnen. Rond het middaguur komt de laatste twijfelt binnen. Het heeft geen enkele zin om deze gestreste duiven te spelen, wanneer ze donderdag goed binnenlopen zouden een aantal misschien meekunnen naar Lennik.

Omdat ik toch al de pest erin had, dinsdag gelijk maar de kweekduiven en vliegers geselecteerd. Nog 10 koppeltjes kweekduiven over, menig aankoop van de afgelopen jaren heeft zijn kans gekregen en niet gegrepen.  Bij de vliegduiven 5 oude doffers over maar nog wel een 12-tal duivinnen. Over 3 weken na de laatste jonge duivenvlucht nog een selectie ronde.  Bovenstaand klusje samen met broer Peter gedaan want de duiven/nazaten vliegen op 2 hokken. 2 weten meer dan één😊

Hierna de club in kennis gesteld ‘geen duiven mee op Pont st Max’ maar misschien wel een 30-tal op Lennik.

De overige dagen extra werkzaamheden aan de hokken verricht en vooral nagedacht over hoe door te gaan en welke aanpassingen gedaan moeten worden.

Inmiddels zag ik het bericht voorbijkomen dat Orléans wordt vervangen door Fontenaye. De reden is simpel, de afstand is te groot. Dit besluit is genomen door het NPO-bestuur.

Het was een leuk initiatief maar teruggefloten, de grond ingeboord en waarom? De oude duiven komen echt wel thuis en de liefhebbers die jonge duiven inkorven weten echt wel wat ze doen. De liefhebbers die voornemens zijn mee te doen zijn de zeurpieten niet……………

Vrijdag, de duiven zijn redelijk hersteld dus vanavond gaan de 20 zomerjongen en een vrij grote groep 1e tour jongen mee naar Lennik.  Wanneer ze goed thuiskomen kan ik er wellicht een aantal inpassen voor Fontenaye.

De vooruitzichten voor zaterdag zijn vrij zonnig met een O.N.O. windje.  Kunnen dus mooie vluchten worden…..

Succes allemaal…………..


Foto 03-09-2021 Pont St Max. We staan niet alleen😊. Prachtig weer 25 graden, hopelijk zaterdag het zelfde beeld! 

 

Gerard Koopman movie