woensdag 21 december 2022

Fijne kerstdagen

Het jaar 2022 loopt ten einde en wij kunnen terugkijken op een mooi seizoen. Genoten van de aankomsten en prachtige tijdduiven, wat resulteerde in mooie klasseringen in de uitslagen en kampioenschappen. In 2023 ga ik onder de naam TEAM Nijman door, wij gaan met zijn drieën de schouders eronder zetten om de prestaties te verbeteren. Plannen genoeg😊

Op duivengebied weinig nieuws, zowel bij mij thuis als bij Teamgenoot Dirk zitten de duiven op eieren. Vooraf heeft Steef veel energie gestoken in het samenstellen van de kweekkoppels en kunnen wij nu al ‘glimlachen’ wanneer we de duiven in de hand nemen😊

De duiven zien er in beide ‘kweekstallen’ prima uit, toch wel een eerste vereiste om straks in januari een gezonde groep jonge duiven af te zetten. Nog een paar dagen en de Kerst staat voor de deur.

Ik wens mijn sportvrienden fijne kerstdagen en een mooie jaarwisseling.

Voor straks een voorspoedig, gezond en succesvol 2023. 


zondag 18 december 2022


 

Next level of te wel de prestaties ‘n niveautje hoger tillen. Beter doen dan vorige seizoen is het moto.

Je moet jezelf wel ‘kietelen’ want anders komt er meestal niets van terecht😅

Nog een paar weken en het JAAR 2023 begint maar voor ons is het SEIZOEN 2023 al een paar maanden geleden begonnen.

Ondertussen gaat het bij de kweekduiven voorspoedig, en blijkt dat een goede voorbereiding weer het halve werk is. Natuurlijk gaat niet ALLES naar wens, maar wel VEEL.

De oude duiven zitten voorlopig nog in de rustmodus, mogen bijna alle dagen even los en vertrekken voor enige tijd uit het oog. Een enkeling maakt het bont en blijft uren weg. Of de roofvogel zit er achteraan of ze zijn aan het buurten. Paar weken geleden vertelde ik het aan een clublid waar ik even op de koffie was. Je raadt het wel, klein blauw doffertje met knijpringetje om had bij hem gezeten. Trouwens vertelde hij, zit nu ook een duivin met een groen knijpringetje. Ik naar buiten en verduveld, ook van mij.

Ben ik nu een slechte ‘baas’ of zijn het slechte duiven? Vinden ze het leuk achter een groep zomerjongen aan te zitten en even te buurten? Geloof maar dat dit in het seizoen ook gebeurt, ik hoor al zeggen ze trainen uren😂😂😂, die van mij zitten gewoon bij een clubgenoot. Ik denk dan,” ze weten wel bij WIE ze gaan zitten”.

Vorige week zag ik een paar internet verkopingen voorbijgaan. De één viel mee en ander tegen. Commerciële namen zijn tegenwoordig bijna een must om een goed resultaat te halen. Duiven uit 3 generaties duiven die nooit buiten zijn geweest, met klinkende namen in het begin van de stamboom die vervolgens herhaald worden in kinderen, klein en achter kleinkinderen, brengen redelijk geld op. Bewezen duiven, zonder klinkende commerciële naam, gaan in verhouding voor weinig weg. Het geeft slimmeriken wel kansen.

Deze week wederom genoeg duiven door mijn handen laten glijden en opnieuw veel vergelijking materiaal. Dit nog los van de keuring in Nieuwveen die zaterdag plaats vond. Ook wederom een mooie tentoonstelling met goed verzorgde duiven. Het betrof veelal zware fond duiven, echte fijne sportduiven! Na afloop, onder genot van nog een kopje koffie, wat met elkaar nagepraat en de bos bloemen vergeten mee te nemen. Sorry maar hij is vast goed terecht gekomen.  Voor dit jaar zit het erop😊 Ruim 500 duiven deze maand in handen gekregen.

Verder gaf het deze week eindelijk vorst en daar heb ik geen moeite mee. Prachtig weer om mooie wandelingen te maken. Fietsen doe ik wel in de sportschool en de schaatsen blijven ook in het vet. Ik blijf graag heel😏. De duiven zaten ‘net’ op eieren toen de vorst periode begon dus geen last van eitjes die misschien te koud zouden liggen. Voor de duiven is het wel goed zo’n koude periode, ik kan mij niet van het idee onttrekken dat bij veel duiven de rui trager verloopt door de hogere temperaturen vanaf september. Zo’n koude periode kan wellicht een signaal afgeven dat de duiven wat meer vaart moeten maken, of is het een wens van de gedachte 🙄

Vrijdagavond heb ik 4 duiven ingebracht voor onze jaarlijkse Tentoonstelling in Heemskerk. Het was een vrije inzending, de jonge duiven vielen bij mij af want die staan allemaal nog wel op oude pennen, dus blijven de oude duiven over. De meeste hebben in het seizoen alle weken in de mand gezeten dus een werkpennetje of een te kort pennetje hebben ze snel opgelopen. Daarnaast heb ik geen enkele duif die sowieso aan de TT standaard voldoet. Dus maar prestatie duiven gepakt, waaronder de 1e en 2e Asduif DF in de club, toch leuk om te kijken hoe die beoordeeld worden. Daarnaast 2 duiven die kop hebben gevlogen maar weinig hebben ‘geleden’ en wellicht een half puntje hoger scoren.

Ik kreeg, deze week, het bericht onder ogen dat ons oud-lid Piet van Vuuren op 90-jarige leeftijd is overleden. In de jaren dat Piet actief was in de duivensport, was het de te kloppen man!  Wat konden de duiven van Piet uithalen op vooral de korte vluchten. Hij kon ook altijd gepassioneerd praten over zijn andere hobby, het schaatsen en trainen, Piet bleef er lang fit bij. Het laatste jaar dat Piet actief was in de duivensport, ging het minder omdat hij vergeetachtig werd en was het met de duivensport gedaan. Piet was een markante man en kampioen!

Tentoonstelling PV Heemskerk toch nog 2e mooiste oude doffer en ook bijzonder gelukkig met de verloting dus ‘volgeladen’ naar huis.

Combinatie van den Akker, net 1 jaar lid heeft de schoonste oude doffer en ons jeugdlid Sanne de schoonste jonge doffer, hoe mooi is dit😊

Prima georganiseerd door de commissie, drukke gezellige avond, complimenten.

De tijd tikt door, we gaan richting de kerstdagen…….

 

 

 

 

 

 

zaterdag 10 december 2022

December..


De Sint is vertrokken, Het Nederlands voetbalteam is tot de kwartfinale gekomen, inmiddels een paar TT-keuringen gedaan en de kweekduiven zitten al een weekje bij elkaar. Dat was de week in een notendop. 😊

In december moet je geen schokkend duivennieuws verwachten of het moeten kweek perikelen zijn. 

Voor mij was het belangrijkste de nieuwgevormde kweekkoppels goed ‘bakvast’ te krijgen. De mest onder de vloerroosters weer eens te verwijderen en alle duiven in de hand te nemen. Gewoon even een check om gewicht en de pennen stand te beoordelen.  Ik heb de tip van Gerard ter harte genomen om 1x per week blokjes winterpeen door het voer te mengen en de duiven niet eerder weer te voeren voordat ALLES is opgegeten. 

Ik ben vooralsnog tevreden over het verloop/voortgang in het kweekhok, binnenkort zullen naar verwachting de eerste eieren gelegd worden. *De leg is inmiddels al begonnen! 

De laatste tijd volg ik de O.L. Races en met name Pattaya. Ondertussen verzamel ik wat gegevens want het voornemen is om ook mee te gaan doen. Niet in Thailand maar in Portugal. Wij blijven (vooralsnog) in Europa, want het zal ook een leerproces worden, om wat: M/V, wie: snelle of DF type en op welke leeftijd: piepers of 2 maanden oud te sturen. Zijn ze eenmaal op de plek van bestemming kan je niets meer doen. Het is een leuke winteractiviteiten om het nodige uit te pluizen!

De 1e keuring dit jaar was in Wormerveer, afgelopen week de 2e en 3e. Zowaar 2 keuringen in één week. In Sassenheim waren de duiven in de vroege vrijdagmorgen ingebracht en kon ik om 10.00 uur beginnen. Zaterdagmorgen was de keuring in Warmenhuizen. Het gaat op de tentoonstellingen om mooie duiven maar de echte showhomers kom je niet tegen. In het land zijn nog genoeg tentoonstellingen waar deze duiven tegen elkaar kunnen strijden dus ik mis ze niet bij de clubs 🤗. Tot nu toe fijne, leuke club keuringen gedaan. Natuurlijk zitten daar ook mooie duiven tussen maar ik kan vooral genieten van de duifjes die extra verzorgd zijn en waar de klasse vanaf druipt. Ik weet het, ik beweeg mij op glad ijs, maar blijf ook liefhebber😏. Het mooiste is, dat er weer club activiteiten zijn en waarschijnlijk in de avonden, het na bespreken en bediscussiëren van de behaalde resultaten. 

In Warmenhuizen trof ik een jongeman die net jaartje geleden met de duivensport was begonnen met geen enkele voorgeschiedenis met duiven. Ik vroeg of hij het leuk zou vinden om mee te lopen en dat was niet aan dovemans oren gericht. Hopelijk gaat hij steun vinden bij een paar topliefhebbers, want nieuwe aanwas moet je koesteren! 

Mijn Blog van vorige week heb ik grotendeels herschreven, want Google translate had de tekst ‘verminkt’. Gelukkig werd ik op dit euvel geattendeerd. Waarvoor dank! 



zaterdag 3 december 2022

December...

 December….

December is de tijd dat ik onze kweekduiven bij elkaar zet. Eerst zijn de afgelopen tijd de kweekkoppels zorgvuldig op papier gezet. Bij ons wordt toch zoveel mogelijk 'compensatie' kweek toegepast. De duiven moeten elkaar versterken en matchen. We hebben vooraf leuk werk aan deze bezigheid, deze onder aanvoering van Steef (die het meeste werk verricht) , waarbij we proberen een duif te kweken met een bouw waarin we geloven voor een allround/DF type duif. In het kweekhok zitten voornamelijk bewezen duiven aangevuld met duiven uit samenkweek, deze zijn vaak al van het type van onze voorkeur. Daarnaast een enkele gekochte duif, waar wel een stamboom met kopvliegers achter moet zitten. 

Op de vluchten zullen ze als jonge duif moeten laten zien dat het in de 'kop' ook goed zit. 

De duiven (koppels) zijn afgelopen zondag voor een aantal uurtjes bij elkaar gezet, toch eens kijken of er ook een match van genegenheid is. Het was gelijk een grote kroelpartij. De duiven zijn klaar voor de kweek die vrijdag 3 december start. 

Bij de vliegduiven zijn de oudere duiven al redelijk strak en moet bij een aantal nog slechts één pennetje worden verwisseld. De meeste jonge duiven hebben nog even nodig😊maar worden pas de 3e week januari gekoppeld. 

Waar ik bij een TT-keuring vorige week mee geconfronteerd werd, was de hoeveelheid oude staartpennen die niet in verhouding stonden met de slagpennen rui.



Nog niet zolang geleden heb ik besloten de naam waaronder ik speel te wijzigen in TEAM NIJMAN. De naam TEAM Nijman dekt veel meer de lading. Bij mij is het bij de aankomsten van de duiven gezellig druk met oude duivenliefhebbers die de 'spanning' van de aankomsten van de duiven niet kunnen missen. Ik vind het prachtig, de koffie staat altijd klaar, allemaal gespannen in de lucht turen en genieten van de aankomsten. De duiven hebben geen last van de bezoekers en vallen het hok aan. 2 van die mannen helpen, adviseren en/of voorzien van mij ook nog van duiven, die ik weer uittest. In het seizoen 2023 komen de eerste 2 ronden van de Kweekduiven van Dirk Klaassen opnieuw naar mijn hok. 

Dus werd het idee geboren de naam te wijzigen en het te bezegelen met een etentje. 

In december houdt ook mijn club zijn jaarlijkse tentoonstelling. Je mag maximaal 4 duiven zetten, maakt niet uit wat. Het 'mooiste 4-tal' wordt dus losgelaten. Ben benieuwd of met deze opzet nu meer liefhebbers meedoen. Kweekduiven zullen weinig worden gezet, want de meeste zitten te broeden. Zelf overweeg ik een paar (oude) prestatieduiven in te brengen. Ik pleit al jaren voor het zetten van deze duiven in een speciale klasse. Je hoeft ze niet te laten keuren (zou wel interessant zijn) maar het is wel gespreksstof op zo'n avond. Je ziet duiven die gepresteerd hebben en wanneer de eigenaar het toestaat in de hand genomen mogen worden. Naar zeggen is er weinig animo voor (helaas) 

Verder heeft clubgenoot Gerrit Twaalfhoven ervoor gezorgd dat Peter Crans en de Hommes & zn. beide een keer in de club komen om het eea over hun duiven te vertellen. Dat lijken mij mooie uurtjes te worden. De top van de DF en Meerdaags! 

Respectievelijk zaterdag 21 januari en zaterdag 11 februari vanaf 14.00 uur in het clubgebouw van PV Heemskerk. Let op de datums! 

Afgelopen zaterdag kwam Stefan Göbel in de club langs om duiven te vaccineren, veel aanmeldingen. Zelf maakt ik geen gebruik van omdat mijn duiven in februari in de planning staan ​​om te vaccineren. 


zaterdag 26 november 2022

Qatar en duiven

 Qatar

Deze week is dan het veelbesproken WK begonnen. Moet ik nu ook nog een duit in het zakje doen om te vertellen wat ik van Qatar en de FIFA vind?  Hopelijk hebben de verantwoordelijke binnen de FIFA wat geleerd, al betwijfel ik dat ten zeerste, want geld, macht en corruptie houdt de mannen waaronder de heer ‘Infantiel’ al jaren in het zadel. Die sjeik en emirs in die zandbak gaan wij onze normen en waarden echt niet bijbrengen. Economisch hebben wij die zandhazen ook nog nodig🤣, dus knijpen we een oogje dicht.  Nu hopelijk een paar weken gewoon van leuk voetbal genieten. 

Van onze hobby moeten we ook vooral genieten en hopen dat de nodige obstakels, zoals o. a. vogelgriep, op tijd opgelost worden. Het is van essentieel belang want het is de grootste bedreiging van onze mooie sport. 

Nog een paar weekjes en het kweekseizoen is alweer in volle gang, vooral niet denken wat in 2023 roet in het eten kan gooien, maar vooral dromen van mooie vluchten en aankomsten. 

Ik zag een verslag van de afdelingsvergadering gemaakt door mijn club afgevaardigden. Het deed mij deugd te lezen dat onze kringen (nog) groot genoeg zijn en voldoen aan de eisen van de NPO. Op de voorjaarsvergadering zullen wij wel meer horen over vervoer, vliegprogramma en begroting. Ook bestuurlijk zijn er nog steeds vacatures. 

Deze week een bezoek gebracht aan Gerard Koopman. Ik was al eerder, op een kijkdag, geweest en toen mijn ogen uitgekeken, nu had ons (Dirk, Steef en ondergetekende) bezoek een andere insteek. Super ontvangst en verzorging maar vooral geweldige duiven in handen gekregen. Het is even rijden, maar dan krijg je ook wat te zien😊

Ook mooie uurtjes over duiven gepraat met Jan van ’t Oever en Steef. Voor mij mannen die wat meer zien aan en in een duiven. 

Vervolgens zaterdag de 1e keuring in Wormerveer gedaan. De 1e keuring na lange tijd, altijd weer even ‘feeling’ krijgen, zeker wanneer het eind november is. Veel duiven zijn nog niet klaar met de pennen rui en dat hoeft ook nog niet, maar het is wel even ‘terugrekenen’. Leuke tentoonstelling, mooie duiven gezien! Eén duif hoefde niet gekeurd te worden en nieuwsgierig nam ik haar toch even in de hand. In mijn ogen een geweldige sportduif en later begreep ik dat zij op de fotograaf zat te wachten😘

Op de valreep zag ik de ‘230’ bij de eendaagse Fondspiegel 2022 bij het Duif kampioen jong op de 8e plek staan. Ook bij de Pipa ranking beste jonge duif MF op de 21e plek.  Bij het NPO-kampioenschap Beste liefhebber aangewezen de 49e plek. Hier ben ik ook trots op, want het gaat over alle vluchten oud jong natour. 



Het was dus een echt duiven weekje, gelardeerd met een vleugje voetbal😊

Voorlopig alle aandacht naar de kweek….. en Nederland doet het tot nu toe redelijk met matig voetbal. Onze bondscoach blijft in een goed resultaat geloven en zo hoort het😊


zondag 20 november 2022

ijs in de sloot

EINDELIJK IJS IN DE SLOOT…………………….


EINDELIJK IJS IN DE SLOOT………………….

Ik vond het wel tijd worden voor een beetje ‘droge’ kou, krijg je toch een beetje het idee dat het november is. Wat gebeurde de afgelopen dagen….

Vorige week liep de bonnenverkoop van “De nacht van postduiven” af. De opbrengst is voor het KWF. 70 bonnen brachten 9000 euro op. Wanneer we de bon van 2000 euro tussenuit halen is het gemiddelde slechts 100 euro voor een bon/zomerjong. Die ene bon vond ik een speciale, geschonken door de mannen Hommes, zij behoren tot de nationale top van Nederland. Voor elke 100 euro schonken zij een duif. De bieder van 2005 euro kan dus 20 jonge duiven ophalen. Een slimme bieder en een grandioos gebaar van de mannen Hommes.  Verder brengen die bonnenverkopen geen ‘donder ’op, waarschijnlijk mede door een overvloed van aanbod.

De kweekoppels staan weer op papier, de duiven werden beoordeeld door Steef en aan de hand van zijn bevindingen heeft hij de koppels samengesteld. 5 december vangt de kweek aan met 16 koppels. Het bijlichten is inmiddels al een weekje gaande, nu ze in optimale kweekconditie brengen!

Vrijdagavond, samen met Peter, een bezoekje gebracht aan de kijkavond van de ZCC. De nodige late jongen stonden tentoongesteld, die momenteel op GPS te koop staan. Hieronder één zomerjong die bijna door de rui is) de overige hebben geen of slechts een enkel pennetje gestoten. Zaten in mijn ogen een aantal veelbelovende duifjes tussen. Natuurlijk heb ik zo mijn eigen voorkeur.

De verkoop loopt nog even op GPS, je zal alleen geduld moeten hebben voordat je eruit kan kweken. Ik vind het een mooi initiatief maar zou de volgende keer opteren voor zomerjongen. Je verwacht veel kijkers, maar de realiteit was anders. Broer Peter en ondergetekende hebben het als een mooi uurtje ervaren.

**********************************************************************************

Zaterdag was in Vianen de prijsuitreiking van de Grand Prix, mijn ‘224’ was niet de snelste, want  werd nipt geklopt door een duif van Frank Rodenburg maar werd wel de winnaar van de Grandprix  dus samen met mijn broer richting Vianen.

DE ‘224’ die door het leven gaat als Grandprix Al Capone is de winnaar en wist van de 8 vluchten zich 7x te klasseren en mooie prijzen te winnen. Hij is een 100% VERKERK duif uit de kweekstal van Dirk Klaassen en komt uit een mooie koppeling waarin we Al Capone 2x zien terugkomen.

Hij werd 1e Asduif jong in kring 3. Provinciaal won deze doffer o.a. de volgende prijzen en dat is niet altijd gemakkelijk aan de kust. De 2e Morlincourt tegen 5119dv./ 40e Roosendaal tegen 8501dv/ 59e Lennik tegen 7967dv/ 70e Pont st Max tegen 3739dv/ 207e Duffel 8808dv .

Alle lof voor de organisatie en sponsoren. In Vianen een fijne ambiance, verzorgde lunch, tussendoor hapjes en drankjes en een vlot verlopende prijsuitreiking. Klokslag 15.00 uur was de sluiting. 






Zondagmiddag was de prijsuitreiking van kring 3 en deze vond plaats in Heemskerk dus een thuiswedstrijd. Mooie middag met veel bekende dus even handjes schudden. Prima georganiseerde middag door Frank Rodenburg en Remco Martens maar ook de dames van de catering chapeau. De Voorzitter zorgde voor een goede maar ook snelle prijsuitreiking. Hierna ben ik weggegaan, want Ik had nog andere verplichtingen maar het zal vast nog lang gezellig zijn geweest.

De winnaars In alle disciplines die ik niet gesproken heb gefeliciteerd. Voor mij waren Gerard Tervoort samen met Frits de te kloppen mannen, wat zij met de kleine korf hebben gepresteerd is buitengewoon!








zondag 13 november 2022

November...



 Dromen, dromen….. 

Ik moest toch wel even in mijn ogen wrijven toen ik de opbrengst van “De Golden Ten” zag. Wat een fantastische opbrengst. Ik zou geen oog meer dicht doen wanneer ik een jonge duif van rond de 30.000 euro op mijn hok had zitten, laat staan één van 90.000. Ik begreep dat de meeste duiven, vooral de ‘dure’, richting Azië zijn verhuisd.  In die landen is de sport groter en wordt op een ander level gespeeld. Soms lijken de kopers ‘verzamelaars’ en kunnen ze hun status een beetje oppoetsen met een dure aankoop. Sommige verzamelen auto’s, andere duiven en een enkeling zelfs beide. Uiteraard zijn er ook bij, die echt succesvol zijn met de duiven.  Anders zie je ze ook niet terug😘

Ik ben eens door de stambomen van de Verkerk, Koopman en Eijerkamp duiven gelopen en dan zie je dat Eijerkamp een paar hele knappe duiven van Verkerk heeft maar ook van Koopman. Bij Verkerk zie je ook de nodige duiven van Koopman in de stambomen. Alleen crack duiven tellen voor deze hokken en verder is het genen stapelen van de duiven die kop vliegen. De mannen/vrouwen spelen dan wel met veel duiven, de prijspercentages zijn ook hoog!

Wanneer deze hokken voor ons ‘onbereikbaar’ zijn, kan je het in je eigen omgeving zoeken bij liefhebbers die kopvliegen en dat doen met hoge prijspercentages. Ik ben zelf altijd goed geholpen en bediend door liefhebbers die topvliegen of vlogen. Ook samenkweek en samenwerken kan je hogerop brengen. 

Kijk maar eens goed bij de “grootmeesters’ en “hokkampioenen’’. Daarnaast zijn er nog wel wat andere zaken die moeten kloppen. Hok, verzorging, plan, doelstelling en inzet. Je moet er veel voordoen, van praten en veel bier drinken gaat de beste afstamming niet van vliegen.

Deze week zijn de kweekduiven gevaccineerd tegen paramixo en gelijktijdig even een gezondheidscheck gedaan. Het bijlichten kan beginnen……….op naar het kweekseizoen. Vrijdag samen met Steef en Peter de duiven in de hand genomen om de toekomstige koppels samen te stellen. Heerlijke uurtjes duivenpraat en dagdromen. (De duiven hebben toch een kleine terugval gekregen van de vaccinatie.)

Bij de vliegduiven is vooral de jonge garde nog volop in de rui, ik heb nog even de tijd. Wanneer het ook maar even kan, gaan de vliegdoffers en duivinnen los. Paar rondjes maken, beetje badderen en met 30 minuutjes weer naar binnen.  Ik heb bij het loslaten een beter gevoel dan bij het ophokken van 4 maanden.  Het kan gelukkig  (tot nu toe), wanneer je het met angst en beven doet vanwege de roofvogel, zou ik ze ook wellicht binnenhouden.

In het hok zitten 2 duifjes tussen de duivinnen en toch twijfelde ik, zitten er nu 2 te pikvlooien met elkaar? Gelukkig heb je Gendika, veertje opsturen en met een paar dagen weet je het. Prachtige ‘duivin’ wat een doffertje blijkt te zijn…wat moet je ermee?

Is er nog verder nieuws in duivenland?

De nieuwsbrief over de Olympiade, het gaat eind januari 2024 gebeuren in het MECC in Maastricht.

Gelijktijdig de beurs, tentoonstelling en prijsuitreikingen. Er komt een speciaal reisarrangement met de trein, gecombineerd met een toegangskaart? voor 25 euro.  Voor die prijs stap je de auto niet in.  Feestavond met diner, drank en muziek voor 150 euro p.p.  Genoeg hotelletjes in Maastricht en nabije omgeving, dus mogelijkheden om een dagje eraan te plakken of zaken te combineren.  Het lijken mij prima initiatieven. 

De organisatie van de Olympiade gaat door, dus kan je het beter omarmen en het positief benaderen en hopelijk loopt de NPO geen kleerscheuren op. 

Verder geeft de NPO aan dat je als afdeling of club ook een vlucht kan organiseren en Ideetjes kan je opsturen om de Olympiade in de spotlights te zetten.

Nu is het organiseren altijd een dingetje, want wie gaat dat doen maar een Olympiade vlucht of een Olympiade kampioenschap is niet echt moeilijk. Ik kom hier t.z.t. op terug. 




zaterdag 5 november 2022

Zacht weer................

De afgelopen tijd zijn de temperaturen, voor de tijd van het jaar, vrij hoog geweest. De liefhebbers die nog een ploeg late jongen hebben vliegen ‘treffen’ het met deze omstandigheden en kunnen ze lekker africhten. Voor de duiven die om wat voor reden niet buiten komen, is het oppassen geblazen dat ze niet (te) ‘vet’ worden. Ik ga ze eerdaags toch wel weer een paar keer per week buiten laten. Ik hield ze dit jaar voor het eerst gelijk na de vluchten binnen om de rui te activeren, eerlijk gezegd ik zie het voordeel of effect niet.

Op DUIVENNET staat een bonnetje van broer Peter, bij de verkoop van afdeling 6 TBV het KWF. Het betreft ‘n duifje van de 3e ronde 2023 uit ons gezamenlijk kweekhok.

De beschrijving van ons kweekhok op DUIVENNET is ver van volledig. Op ons kweekhok zitten voornamelijk prestatie duiven van beide vlieghokken, 1e prijswinnaars en Asduiven. Het oude ras van Steef Duyn voert de boventoon met een vleugje van Martin van Zon want dat pakte prima. (Zit nu nog één doffer van Martin) Daarnaast duiven van Udo/Duyn, waaronder samenkweek uit ‘Crack 001’. Ook een duif van Peter Beentjes, Jan Ruyter uit Teuge, Buurstra en duiven van Jan Kaman bevolken het kweekhok.

Ik plaats ook nog een oproep van Groep Van Keurmeesters. (Zelf heb ik geen vrije datums meer, dus niet bellen🤗) Het verhaal, oproep spreekt voor zich…

Het Winterseizoen.

Nu het vliegseizoen langzamerhand op zijn einde loopt zullen velen de balans opmaken van het afgelopen seizoen en misschien ook al het vizier gericht hebben naar 2023. Hoe ze het allemaal anders gaan doen of niet wanneer die juist zeer succesvol was. Het was voor velen een seizoen van horten en stoten. Mede door corona, het grillig weerbeeld en de talrijke verliezen, met name van de jonge duiven. Maar voor we toe zijn aan het nieuw seizoen gaan we ons langzaam opmaken op het ´stille´ seizoen. Met name, vergaderingen, seizoen afsluitingen, feestavonden met het huldigen van de kampioenen en de eventuele bonnenverkopingen. Nu is dit best wel een lange periode, september tot april. Daarom werden en worden er altijd door de verenigingen tentoonstellingen georganiseerd. Altijd een gezellig onderonsje. Heerlijk met elkaar het afgelopen seizoen de revue laten passeren onder het genot van een hapje en een drankje. En uiteraard het laten zien hoe mooi de uitgeruide duiven zijn geworden. De trotse winnaars, waarvan sommigen ook nog vaak een combinatie van ‘mooi en goed’ zijn. Het onder de loep nemen van de keurmeester die dit niet gezien heeft of dat juist wel. “Kortom lekker melken”.

Helaas is dit bijna utopie. Vele verenigingen zijn gestopt met het organiseren van een tentoonstelling. Te tijdrovend, corona, te weinig belangstelling, of financieel niet aantrekkelijk. Wij als Groep van Keurmeesters en vele duivenliefhebbers vinden dit jammer. We hebben al een paar rotjaren door de maatregelen die ons opgelegd werden, betreffende corona, achter de rug en zijn daarom bang dat dit onderdeel van onze geliefde sport op den duur het loodje gaat leggen. Dat mag toch niet gebeuren! Daarom deze brandbrief. Laten we de tentoonstellingen niet afschrijven maar een nieuw leven inblazen. U zult zien hoe leuk en gezellig het kan zijn. En laten we derhalve geen afbreuk doen aan ons culturele erfgoed. In ieder geval staan onze keurmeesters, de 75 die onze organisatie nog rijk is, te popelen om t.z.t. aan het werk te gaan. Wij wensen U allen veel succes en wijsheid.

Theo te Pas, secretaris Groep van Keurmeesters.

Verder weinig te melden of het moet wezen dat de kweekduiven gevaccineerd moeten worden en met een week het bijlichten gaat beginnen. De touwtjes worden strak aangetrokken….

In onze club komt begin december de dierenarts vaccineren voor mijn kweekduiven te laat, voor mijn vliegers te vroeg. Het initiatief is prima!

Vrijdagavond was de vergadering van mijn club, deze heb ik aan mij voorbij laten gaan vanwege mijn ‘hoestbuien’, want ik wil niemand tot ‘last’ zijn. Zaterdag informeerde ik bij mijn broer of er nog ‘nieuws’ te melden was. Zijn app was kort en krachtig, niets te melden.

Zelf zag ik op de ledenlijst wat mutaties, 3 nieuwe leden is de club rijker, 2 mannen van het snelle werk te weten Cees de Wildt en Gerard Tromp uit het naburig gelegen Castricum en Nico de Graaf uit Limmen die zijn pijlen meer richt op de DF. Persoonlijk ken ik ze alle drie en ben overtuigd dat deze mannen ons in de club het vuur aan de schenen gaan leggen!  Wanneer ik de hoeveelheid werkelijk vliegende hokken tel kom ik op 52.

De duiven zijn op deze prachtige zaterdagmorgen voor het eerst sinds maanden los geweest, gewoon een mooi gezicht en hun nieuwe hok/afdeling vinden en binnenlopen geen enkel probleem, ze rolden naar binnen…..

 

 

 


zaterdag 29 oktober 2022

Winterklaar

De duivensport zit al jaren in zwaar weer, groei zit er niet meer in en we zien enkel een terugloop in de hoeveelheid leden. Toch moet de sport op bestuurlijk niveau steeds professioneler aangepakt worden, al is het maar door alle regelgeving. Het bouwen van een nieuwe Cloud is daar een voorbeeld van en is om die redenen noodzakelijk.  Het organiseren van een Olympiade is nu niet direct noodzakelijk maar wanneer een sluitende begroting overlegd kan worden en er gaat pr-werking vanuit, lijkt het mij geen probleem. Ik ben eens gaan zitten om de begroting 2022 en de meerjarenbegroting te bekijken. Voor de Olympiade komt van de leden doormiddel van de vracht en ringenprijs verhoging 170.000 euro binnen. Komen vast nog gelden van sponsoren binnen, nu de vraag wat gaat het kosten en houden wij de broek heel? Gezonde twijfel is goed las ik laatst.🤔 

Over de Cloud wat ga je daar straks nog meer meedoen en blijft het bij die ene financiële tegenvaller. Je kan ook lezen wat de dopingcontroles incluis de vergoedingen per jaar kosten, ook tegen de 80.000 euro per jaar. De meer jaren begroting is interessant om door te nemen en zit goed in elkaar maar natuurlijk zijn er veel aannames en in deze tijd van hyperinflatie en terugloop van leden en de hoeveelheid concoursduiven, heb ik toch wel wat twijfels. 

De duiven

Bij mij is alles gericht op het nieuwe seizoen en de focus ligt nu op de verzorging van de duiven om ze gezond en goed door de rui te krijgen. Ik hoor en lees dat er hokken zijn die de afgelopen tijd geconfronteerd werden met paratyfus. Typisch zo’n sluimerende ziektemaker die wanneer je het niet ziet, het nieuwe seizoen en kweek om zeep kan helpen. Over een half jaar zitten de duiven weer naast en bij elkaar in de manden….. 

De hokken zijn naar mijn zin en gereinigd, de selectie is gedaan, doffers en duivinnen zitten gescheiden. (De paar reserve duiven zitten apart) In de tuin zijn de struiken en bomen gekortwiekt dus ook de tuin is winterklaar. 

winterklaar. 

één van de reserve duifjes, Te jong maar de moeite waard om te behouden. 


Nu de 16 kweekkoppels samenstellen en naar de koppeldatum toe werken begin december. 

De datum om de 16 weduwnaars te koppelen zit in mijn hoofd maar de rui moet wel zo goed als voltooid zijn en anders wordt het wat later. Duiven moeten wel klaar en eraan toe zijn. 

Vooralsnog is het wel bijzonder aangenaam voor de tijd van het jaar en je ziet de duiven erop reageren. 

Het roodborstje waakt over de tuin. 

Inmiddels zijn de Vitesse en Midfond kampioenschappen opnieuw berekend (vogelgriep) en is een vooraankondiging te lezen voor de kampioenenhuldigingen dit alles op de site van de afdeling. 

https://www.duivensport-nh.nl/vooraankondiging-kampioenenhuldiging-2022/

https://www.duivensport-nh.nl/eindstanden-kampioenschappen-vitesse-en-midfond-2022/ 



maandag 24 oktober 2022

Vorige week zaterdag was de jaarlijkse feest en prijsuitreiking van mijn club. 

Ik was dit jaar in de gelegenheid en thuis en dan hoor je ook acte de préséance te geven om je eventuele gewonnen prijs op te halen. Het clubgebouw en wij hebben een mooi gebouw was goed gevuld en iedereen werd regelmatig van een drankje en heerlijke hapjes voorzien. 

De voorzitter opende de avond en 30 minuten later volgde de prijsuitreiking. De diploma’s en bijbehorende geldprijzen werden snel en vakkundig uitgereikt met een bijhorend woordje. Prima georganiseerd en gedaan door onze VZ en vrijwilligers! 

Zelf mocht ik de bloemen, zelfs 2 bossen, meenemen voor het on en aangewezen kampioenschap generaal. Er volgde nog een verloting en bonnenverkoop, die ik niet heb afgewacht. Een uurtje in het geroezemoes zitten is voor mij de max, zal wel met de leeftijd en gehoor te maken hebben. 

Thuis mijn vrouw blij gemaakt met de bloemen en het glas geheven op het mooie seizoen. De volgende dag kreeg ik het jaarboek digitaal in de mail toegestuurd.  Altijd leuk om even door het bestand te scrollen. Vooral de club eindstanden en kampioensduiven hebben mijn interesse, de wedstrijd uitslagen, op elk niveau, zijn namelijk ook op de compuclub te zien.

Tot nu toe plaatste ik vaak de kampioenschappen die behaald waren in de kring maar het begint allemaal in de club. 

1e oud-1e jong-1e Generaal

1e en 2e duif kampioen Dagfond- 1e–2-5-6-7-8-9-11-13-15e enz. duif kampioen jong. 




jonge duiven



Dagfond kampioensduiven

zaterdag 22 oktober 2022

rustig duivenweekje

Deze week niet veel te melden, enkel wat hand en spandiensten verricht, duivenmelkers gaan per slot van rekening ook op vakantie. 

Is er nog nieuws op duiven gebied, toch wel, mijn afdeling heeft de agenda verstuurd voor de najaarsvergadering en dan volgen automatisch de clubs, dus kunnen de voorstellen weer ingediend en het seizoen geëvalueerd worden. Ben benieuwd wat het gaat brengen.

Zelf zou ik willen meegeven, kijk goed naar afdeling 5. Stem je programma op elkaar af. Zeker omdat zij waarschijnlijk 2 weken eerder met de jonge duivenvluchten gaan beginnen, ook al tellen die vluchten niet voor nationale kampioenschappen de duiven krijgen wel een betere voorbereiding naar de 2 nachtenmandvluchten.  In dat geval kunnen wij toch niet achterblijven? De laatste vluchten zijn vaak de sectorvluchten! Daarnaast heb ik liever 6 dan 5 DF vluchten.

De NPO schrijft in zijn laatste bericht over een vernieuwd vervoersregelement en certificering van de wagens, prima zaak. Je kan beter goed voorbereidt zijn want geloof maar dat wij anders nog meer onder een vergrootglas komen te liggen. Daarnaast melden zij ook dat vlieggebieden van minimaal 150 leden gevormd moeten worden. Dit zijn wel zaken die aandacht behoeven en niet op het laatste moment. 

De NPO maakte bekend dat Maastricht de plek gaat worden waar de Olympiade wordt gehouden. Voor Europa centraal gelegen en voor ons een mooi autoritje of treinreisje maar die prachtige stad. 

Inmiddels zijn er ruim 6 miljoen vogels/pluimvee geruimd dit jaar en werd in Limburg een bedrijf met maar liefst 300.000 kuikens/kippen getroffen door de vogelgriep, die komen er nog bij. Gaat lekker zeg ik dan maar cynisch. 

Verder zag ik een bericht voorbijkomen dat de kampioen van NH en beste liefhebber 2022 van Nederland op zijn hoogtepunt stopt en al zijn duiven in de verkoop komen. 

Bij mijn duiven loopt het naar wens, ze ogen niet alleen gezond, ze zijn gezond. De kweekduiven zitten in de laatste fase van de rui, bij een enkeling gaat het nog om een  pennetje. Nog een paar weken en deze groep duiven krijgt een lichtere mengeling en ga ik ze voorbereiden op het nieuwe kweekseizoen. Bij de vliegduiven en bij de jonge duiven is het veren en nog eens veren. 


vrijdag 14 oktober 2022

Ruitijd...

Vorige week was ik in de gelegenheid een ‘voederspecialist’ wat vragen te stellen. Onder andere zijn visie over de diverse samenstellingen voer (zoals rui, kweek, vlieg, rust, zuivering etc.) t.o.v. het ‘volle bak’ geven van één soort voer. Vergeet niet dat je volle bak op verschillende manieren kan interpreteren was zijn eerste opmerking. Lijkt eenvoudig ‘volle bak’ maar is dat ook zo? Een duif eet instinctief wat hij nodig heeft dus lijkt ‘volle bak’ de manier maar daar zitten ook mitsen en maren aan en wat versta je onder ‘volle’ bak. 

Ook interessant was zijn kijk op de voeding tijdens het transport. Het alleen mais verstrekken, zeker bij 2 nachten of meer mand is heel onverstandig. Nu zijn er al genoeg Afdelingen die het voer verstrekken wat speciaal is gemaakt voor duiven tijdens het transport. Hij haalde nogeens aan dat Marathonduiven die 4 dagen in de mand zitten en alleen mais voorgeschoteld krijgen op veel gebied te kort komen. 

Duiven die voor transport met een volle krop worden ingekorfd hebben meer last dan voordeel. Voer onttrekt namelijk weer vocht. Bij het inkorven van jonge duiven die vaak al moeizaam drinken, vooral de eerste keren, is een volle krop NIET raadzaam. Volle krop, stress, nog niet willen drinken en dan is het bingo.  Naast mij zat een gerespecteerd dierenarts, die instemmend knikte en mij een voorval vertelde dat duiven vlak voor het inkorven door toedoen van iets wat in het hok gebeurde in een stresssituatie kwamen en met zijn allen de hoogste plekjes in het hok hadden opgezocht. Wanneer je zulke duiven in de mand stopt zonder dat ze gedronken hebben dan kan je het resultaat invullen. Het woordje resultaat kan je vervangen voor verliezen. De man in kwestie had het voorval gelukkig geconstateerd en voorzorgsmaatregelen genomen. 

Je steekt altijd weer wat op van zo’n gastspreker en vaak krijg je een bevestiging. 

Ik behandel mijn duiven als topsporters met goede, uitgebalanceerde voeding met supplementen waar ik in geloof, daarnaast een strikte medische begeleiding. Ik rijd liever 6x per jaar voor niets naar de dierenarts, dan 1x te laat! (nu is het rijden naar de dierenarts nooit een ‘straf’ want wij gaan meestal met zijn drieën en hebben genoeg te bepraten en lol) 

Dat het alleen draait om steengoede duiven, is een inkoppertje, maar probeer die maar eens op je hok te krijgen. Dat de rest allemaal lariekoek is, wat sommige ons doen willen geloven, lijkt mij wel heel kort door de bocht. Hok, systeem en inzet moeten de cirkel rondmaken. Daarnaast omarm ik voortschrijdend inzicht. Je hoeft maar naar het wielrennen te kijken! 

Naast de jaarlijkse selectie, lees ik de laatste tijd dat veel liefhebbers ook gaan inkrimpen in hun duivenbestand. Het ouder worden, fysieke ongemakken maar ook financiën worden als redenen genoemd. De tering naar de nering zetten lijkt mij verstandig en wanneer je de duiven niet de aandacht kan geven welke noodzakelijk is, zal je moeten minderen. 

Minder duiven houden zal het plezier niet minder maken en zou best ook nog eens tot betere resultaten kunnen leiden. Veel kampioenschappen ‘lenen’ zich ook voor het met weinig duiven ‘spelen’ en krijgen steeds meer aandacht!  

Het 1 op 10 on aangewezen, het aangewezen spel, de hokkampioenschappen, Grootmeester competitie, clean sweep zijn daar voorbeelden van. Mogelijkheden genoeg om je in de kijker te spelen! 

Wanneer ik bij de landelijke competities, FCI en Pipa ranking kijk, kom ik genoeg spelers uit Noord-Holland tegen. Niets geen megaspelers. Jelger Klinkenberg is zelfs met voorsprong de beste liefhebber van Nederland. Dikke proficiat! 

De week vloog weer om en bij de jonge duiven vliegen nu de veren er  uit. 


vrijdag 7 oktober 2022

De week vloog om...

Afgelopen dagen de puntjes op de i kunnen zetten. Hokken schoon en broedhokken weer op hun oude plaats gezet. In mijn rennen zal ik het gevecht met wat muisjes het hele jaar moeten aangaan, maar ik maak het ze zo onaangenaam mogelijk, vooralsnog lukt dat aardig.

De oude duiven zijn goed ‘kaal’ gevallen maar staan nog wel op zo’n 3 oude pennen en halve staarten. Na de paratyfus kuur, krijgen ze nu, voor een weekje, sedochol in het drinkwater. Vervolgens tot einde rui 2 dagen in de week. De kweekduiven, zijn wel wat verder in de rui, de meeste worden alweer glad, een enkeling staat nog op 1 oude pen.

Bij de jonge duiven moet het merendeel nog in de grote rui vallen, die lopen gewoon een paar weken op achter. De duiven krijgen volop zuurstof, regelmatig een bad meer kan je niet doen en lijkt mij niet nodig. 

Ondertussen nog een bezoekje gebracht in het land bij een nog jonge, enthousiaste liefhebber, bij een ander geholpen zijn duiven te vaccineren tegen paratyfus en ondertussen ook de duiven van mijn broer verzorgd tijdens zijn vakantie, dus druk bezig geweest maar het is best leuk om elkaar te helpen. 

De kweekkoppels, voor 2023, moeten nog samengesteld worden, altijd een serieuze aangelegenheid.  Ondertussen dagdroom ik over het nieuwe seizoen…. Wat zullen de jaarlingen gaan doen? Wat gaan de jonge duiven doen? Nog belangrijker wat wil ik bereiken, wat is mijn doelstelling. Ik ben daar vorig jaar op gewezen door een oud top liefhebber. Hij prikkelde en hielp mij de doelstellingen te behalen. Beetje aan rotzooien en hopen op een paar mooie uitslagen past mij ook niet. Denkwerk genoeg!! 

Opnieuw LANDELIJKE OPHOKPLICHT vanwege een ‘opleving’ van de vogelgriep. (In de winter altijd een opleving) Je vraagt je ondertussen af waar gaat dit heen. Van mij mag het deze winter zo uit de handlopen dat ze versnelt de hele pluimvee branche gaan vaccineren. Soms moet het heftig worden, voordat men snel met een oplossing komt. 

Hoeveel dieren, vooral kippen en kuikens zijn nu al preventief geruimd de afgelopen 2 jaar? Hoelang wil je hier mee doorgaan? Hoe hoog is de schadepost en hoeveel moraal moet je hebben nog hebben en houden om deelgenoot te zijn en blijven van de pluimveebranche. Ik praat voor eigen parochie want ik heb postduiven, los daarvan gruwel ik van de bio-industrie. Hieronder wat leesvoer hoe ver we zijn. 

https://www.wur.nl/nl/onderzoek-resultaten/onderzoeksinstituten/bioveterinary-research/show-bvr/wel-of-niet-vaccineren-tegen-vogelgriep.htm

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/04/16/vaccineren-enige-redmiddel-tegen-vogelgriep

https://www.facebook.com/232739386775834/posts/pfbid09eJSAnGRSHUqJkLmLUQTSbCAq5vaopiPHdxKay7pkdZsXJRzytTcj7chX93EF4Stl/

Onze duiven mogen wel los en ook de laatste ‘taartvlucht’(najaarsvlucht) mocht doorgaan. Wie snapt het nog? 

In de club helaas een liefhebber minder.  Jan Vogelzang is na een kort ziekbed overleden. Nog niet zolang geleden overleed zijn vrouw Ans. Ans en Jan deden de duivensport samen. De sport was dan ook hun uitlaatklep, maar na het overlijden van Ans werd het voor Jan heel zwaar de sport nog te kunnen beoefenen. Toch was hij bijna het hele jaar present!  Bij het tikken van deze tekst moest ik nog terugdenken aan de tijd dat Jan op zondag de duivensport in het zonnetje zette bij Radio Heemskerk. Waar blijft de tijd.  Het gaat je goed Jan!

Zo vloog een week weer voorbij…. 



zondag 2 oktober 2022

oktober

Deze week de datums genoteerd van de kampioenenhuldigingen t.w. club, kring en Afdeling. Zo ook de datum van de Tentoonstelling van de club. Naast de reeds genoteerde datums voor de T.T. keuringen begint de agenda in bepaalde maanden aardig vol te lopen. Hopelijk voor de organisatoren gooit Covid geen roet in het eten. Ik schreef vorig jaar, organiseer die huldigingen gelijk na het seizoen. Eén week na de laatste vlucht is alles uitgerekend en bekend, je zit nog in de duiven modus en Covid steekt nog niet of in mindere mate de kop op. Nu krijg je weer een overvolle agenda en wellicht…. (Laten wij hopen van niet) 

Bij de verkoopsites gaan ook weer alle registers open, een aantal ‘totaal’ verkopingen die ‘n jaartje geparkeerd stonden omdat de markt met China/Azië moeilijk was, zijn van stal gehaald en worden opnieuw in de etalage gezet.

De verkopingen van ‘zomerjongen’ uit de kweekduiven en jonge duiven uit de best presterende vliegers einde seizoen, vind ik interessant om te volgen. Het kweekhok is op oorlogssterkte en de ruimte beperkt, dus laat ik het aan mij voorbijgaan maar het is normaliter een uitgelezen mogelijkheid om aan bruikbare duiven te komen. 

Mijn eigen prestaties heb ik geëvalueerd en heb toch nog wel wat steekjes laten vallen.  Ze zijn in beeld en komend jaar moet het e.e.a. aangepakt worden. 

De veranderingen aan de hokken eind 2021 hebben vast wel ‘iets’ bijgedragen aan een beter seizoen, maar het was ook één van de warmste en zonnigste zomers ooit en daar waren die veranderingen waarschijnlijk niet voor nodig geweest. Toch ben ik blij met de veranderingen want ik heb wel mogelijkheden te anticiperen op diverse omstandigheden. 

Totaal 32 vluchten en ook 32 vluchten meegedaan. De klasseringen, in de KRING, van mijn eerst geklokte duif op de vluchten.

8e 17e 10e 8e 68e 45e 20e 5e 46e 1e 13e 16e 5e 27e 11e 8e 4e 20e 8e 1e 22e 70e 4e 14e 2e 28e 6e 2e 37e 2e 8e 1e

In onze kring, gelukkig geen last gehad van de vogelgriep. Voor ons liefhebbers maar ook voor de competitie fijn. (Hoe frustrerend moet het zijn geweest om weken niet te mogen spelen)

Kom ik toch weer uit bij de vogelgriep, een drama scenario voor elke ‘duivenmelker’ wanneer je in zo’n gebied valt en tijdelijk niet mag spelen. Het is nog nooit zo heftig geweest als dit jaar, ik hoorde dat ze nu toch serieus bezig zijn met een vaccin voor pluimvee en gevogelte en zelfs in een testfase zitten. Nu hopen dat het succesvol is en “Brussel” vaart zet. 

Op diverse sites en Blogs lees ik onvrede over het vliegprogramma in het land. Te kort vluchten, te weinig afstand en in veel gevallen kan ik mij dat wel voorstellen. Natuurlijk is het afhankelijk welke disciplines je speelt. 

Speel je enkel jonge duiven vluchten of is het één van je favoriete disciplines wil je meer dan 8/9 vluchtjes en waarschijnlijk ook wel meer afstand. De natour heb je niets aan want die valt gelijk met het jonge duiven programma. 

In onze afdeling hadden wij gelukkig 6 DF vluchten, landelijk waren dat er slechts 5. Hopelijk blijft het 6 vluchten. Wie weet kunnen wij ook 2 extra vluchten aan het jonge duiven programma plakken en het liefst aan het begin. (De voordelen lijken mij duidelijk wanneer je eerder start en meer mogelijkheden hebt om in te stappen) Het bestuur van Afdeling 5 heeft een voorstel gepresenteerd met een ander jonge duiven programma. Wie volgt…. 

Verder het afgelopen seizoen prima verlopen vluchten, het venijn zat uiteindelijk nog in de staart. Complimenten voor de L. C. 

Ook het vervoer liep op rolletjes, de prijsaanpassing was een mooie geste en ook het organiseren van extra trainingsvluchten vanwege de vogelgriep vond ik empathisch, dat er geen gebruik van gemaakt wordt zegt iets over ons zelf. 

Allemaal positieve punten en dus complimenten, wanneer ik dan toch wel verbeterpunten mag noemen, is dat de lossing site. Vaak laat en summiere berichtgeving. 

Ik vraag mij af wanneer wij gezamenlijk concoursen met Afdeling 5 en onze duiven worden bijgeladen, de afspraken over de belading graad worden geëerbiedigd.  Of zijn die er niet? Lijkt mij fair voor de duiven. 

Nogmaals een goed verlopen jaar maar genoeg uitdagingen staan alweer voor deur, nieuwe indelingen van de vlieggebieden? Optimaliseren vervoer een terugkerend onderwerp omdat de verenigingen te klein zijn en worden, en wie weet een beetje schaven of eigen invulling geven aan het nationale vliegprogramma.  

Duivensport zal naast de roofvogel en vogelgriep perikelen ook nog meer last krijgen van de energiecrisis, inflatie en dure grondstoffen. De krimp in de duivensport zal hierdoor alleen maar toenemen waardoor je als besturen wel visie moet hebben en tonen. 

voorstel afdeling 5, vluchtprogramma



dinsdag 27 september 2022


 David tegen Goliath, klein maar fijn........... 



De afgelopen jaren viel de naam van John Laan, bij het inzien van de uitslagen van de ZLU vluchten, steeds meer op. (John speelt enkel ZLU, mooi aanbod vluchten met prima verzorging) 

Seizoen 2022 was fenomenaal tot die vlucht uit Narbonne. Die ‘stinkvlucht’ werd het ‘Waterloo’ voor veel duiven, al kwamen de meeste van die taaie rakkers wel thuis maar veel later dan gepland. Zo ook bij John, maar dat maakt de prestaties dit jaar er niet minder om. Ik vind de prestaties van John, geleverd op zo’n kleine accommodatie met weinig duiven, indrukwekkend maar ook een voorbeeld voor veel liefhebbers. Het hoeft dus niet groot, massaal en met veel duiven! Het hokje van John past in het kleinste tuintje! 

Ik vroeg John of ik na het seizoen het hok en duiven mocht zien met de bedoeling er over te schrijven.

Ik liet er geen gras over groeien dus gelijk in september een afspraak gemaakt met als gevolg het filmpje en mijn verslag.

John, inmiddels 58 jaar jong, had op jonge leeftijd al samen met zijn broer duiven en waren in Heemskerk en later in Beverwijk gekende programma spelers. John stapte in het huwelijksbootje en draaide op zijn werk wisseldiensten en besloot het programma spel te verlaten om zich toe te leggen op de marathon vluchten. John had tot een paar jaar geleden nog een klein zolder hokje waarop een paar koppeltjes kweekduiven waren gehuisvest. Door fysieke problemen (rugoperaties) moest dit hokje verdwijnen, want er kwam een aanbouw om alles in de woning gelijkvloers te krijgen. Het hokje verdween en de kweekduiven werden verkocht. Wat bleef was het “ieniemienie” hokje, te zien in de vlog. 



Toen John begon met de marathon vluchten klopte hij aan bij Vertelman. Nog steeds heeft hij een geweldige nazaat op zijn hok zitten, ‘De Ouwe Knar’, die op 14-jarige leeftijd nog voor nazaten zorgt. (De enige overgebleven kweekduif) Daarnaast werd een bezoekje gebracht bij Gerrit Veerman door wie hij geweldig werd geholpen en als laatste kocht hij een duif van Jellema op een verkoopsite. Bovenstaande 3 bloedlijnen zorgen voor de huidige prestaties. Later kwam daar nog een duif van Jos Pepping bij. Zoals eerder geschreven zijn deze duiven allemaal verkocht en moet John het de afgelopen jaren doen zonder kweekduiven. John realiseert zich dat hij enorm kwetsbaar is, daarentegen kweekt hij nu wel uit zijn bewezen vliegduiven. Later kom ik hierop terug.

Op het filmpje kan je zien dat John een mini hokje heeft waar hooguit een 20-tal oude duiven zitten, incluis de Oude Knar. Voor 2023 zitten slechts 2 duiven 2018, 2 duiven 2019, 7 duiven 2020 en 3 duiven 2021 klaar om de strijd aan te gaan. 14 duiven totaal.

Hoe zit het dan met de jonge aanwas? John koppelt zijn duiven laat in april maar al deze jongen worden verkocht. John kweekt einde seizoen slechts een 10-tal jongen voor zichzelf. Bij mijn bezoek vlogen deze jongen al een paar weken om het huis. Deze duifjes richt hij zelf af en gaan in 2023 op de africhtingen in Heemskerk en Wormerveer mee. Hij hoopt in 2024 nog een 3 tot 4 van deze duiven over te hebben om ze in te passen in zijn vliegploeg. Aan de jonge duiven heeft John dus weinig werk! Op mijn vraag, wat zie je graag aan een duif, vertelde John, ‘ze moeten uitstraling hebben en ik moet een goed gevoel bij hebben’. 

Alle aandacht en tijd gaat naar zijn kleine vliegploeg uit, alles is tot in de kleinste puntjes geregeld en staat genoteerd in zijn laptop. Voor 2023 staat al vast welke koppels naar welke ZLU vlucht gaan. John speelt het liefst het hele koppel op een vlucht.  Ook heeft John het voedingsschema, de medische begeleiding, de prestaties en aankomsten (hoe laat dan ook) in zijn laptop opgeslagen. 

John koppelt zijn duiven in april en zij worden ingevlogen op de programmavluchten of trainingsvluchten elders. Daarnaast neemt John wanneer hij het land in gaat duiven mee, die individueel wat training nodig hebben. Ook wanneer hij in Noordwijkerhout zijn duiven inkorft voor een ZLU vlucht heeft John vaak duiven mee die even Noordwijkerhout – Beverwijk mogen afleggen. John heeft bij alles een doel en plan. De duiven worden begeleid als topsporters, zoals training, voeding, supplementen en medische controle, niets wordt aan het toeval overgelaten. Door de geringe hoeveelheid duiven heb je ook meer tijd om ze te geven wat je noodzakelijk vindt en blijft alles beheersbaar. 

Het liefst korft John zijn duiven op eieren van 10-12 dagen of pulletjes van 6 dagen in. Drang moet erop zitten zegt John, wanneer ik ze door de weeks loslaat pak ik ze één voor één van het nest en laat ze buiten los. Weg moeten ze wezen, uit het zicht maar wanneer er één terugkomt en over mijn hoofd het hok in vliegt, ben ik ook vol vertrouwen. Zoals zijn 1e duif van Marseille deed. 

Het hokje is kraakhelder, een muisje wordt niet getolereerd, zelfs de broedschotels krijgen regelmatig een nieuw nestmatje. Alles brandschoon, daarnaast worden de vaccinatie, het druppeltje tegen luis, het voorkomen van bloedluis punctueel uitgevoerd. 

De duiven worden niet verduisterd maar John licht wel bij vanaf de langste dag tot einde seizoen. 

Als laatste gaf John mij nog 2 tips mee, de ruitijd is zo belangrijk, geef goed gevarieerd voer, essentieel voor een goed veren pakket. Daarnaast goed luisteren naar sterk spelende liefhebbers (tips en trucs) en hun advies zelf uitproberen, ook kijken op goed presterende hokken, kan zeker bijdragen tot succes.

Op mijn vraag 'heb je moeite je voer en begeleiding systeem te delen' kwam een glimlach. Daarnaast plaats ik een opsomming van de kampioenschappen en mooiste prestaties. 

Waar een klein hok, groot in kan zijn, maar zonder plan en toewijding gaat het niet lukken. Voor mij is John de tovenaar op de vierkante meter. Het kan dus echt, ‘je meten aan de grote hokken’. 

Kleine bloemlezing van de prestaties afgelopen jaren. 

1st Chateauroux tegen 13267 duiven

1st NPO Salbri Afdeling 6 tegen 6598 duiven

5de NPO St. Vincent tegen 1088 duiven

9de NPO Bourges tegen 8583 duiven

9de nat ZLU Pau 3433 duiven

12de nat Montauban 6526 duiven

12de nat Bergerac tegen 5091 duiven

14de nat St.Vincent 7793 duiven

14de NPO Cahors 1255 duiven

17de NPO St. Vincent tegen 1540 duiven

24st NPO La ferte Bernard tegen 8939 duiven

25st nat Montauban 8346 duiven

26st NPO St. Vincent tegen 1295 duiven

28st NPO Bordeaux tegen 1109 duiven

31st NPO Cahors tegen 1885 duiven

34st nat Bordeaux 2653 duiven

36st nat ZLU Pau tegen 3785 duiven

36st NPO Cahors tegen 2028 duiven

42st NPO Montauban 1933 duiven

51st nat ZLU Barcelona tegen 4842 duiven

52st nat ZLU Agen JL tegen 3940 duiven

53st NPO Bordeaux 2257 duiven

55st ZLU Agen JL tegen 3940 duiven

58st ZLU Agen JL tegen 4776 duiven

57st nat St. Vincent 5201 duiven

58st Nat St. Vincent 6829 duiven

59st nat Bergerac 13920 duiven

63st nat ZLU Barcelona 7041 duiven Enz.

Beste ZLU duif FCNH

Kampioensduif Rayon B

Dit jaar als volgt gepresteerd met 19 oude duiven en 2 jaarlingen.

Bij de Fondunie 2000

Pau/Bordeaux  1609 duiven 35-104-129-188 en 360st met 5 duiven mee. 100% prijs. Bij de ZLU 95st nationaal tegen 4891 duiven.

Agen  3403 duiven 59 en 835 met 6 oude en 2 jaarlingen mee. Bij de ZLU 92st nationaal tegen 6019 duiven.

Barcelona  1459 duiven 23 en 109 met 5 duiven mee. Bij de ZLU 51st nationaal tegen 4842 duiven.

St. Vincent  703 duiven 153st met 4 duiven mee.

Marseille 1020 duiven 73-90-102 en 171 met 4 duiven mee. 100% prijs. Bij de ZLU 251st nationaal tegen 3358 duiven.

Tussen stand na 5 vluchten bij de Fondunie 2000 1st Super League 1st Generaal Fondunie Grootmeester 2de aangewezen kampioen 5de Keizer generaal

Dan volgt de vlucht uit Narbonne. Er naast, nat zoals wij dat ook wel noemen met 4 duiven mee. 2 thuis gekregen.

Perpignan 1150 duiven 201 en 247 met 4 duiven mee. Bij de ZLU 621 st nationaal tegen 3805 duiven.

Eindstand in de Fond unie 2000 

 1st Super League. 4e Generaal Grootmeester. 8e aangewezen met 392 deelnemers.

Eindstand Stichting marathon Noord.

3de Criterium der Azen met 251 deelnemers

9de ochtendlossing met 251 deelnemers

NIC 1542

1st aangewezen met 37 deelnemer 4de onaangewezen

Als laatste het schema van John, het lijkt veel of ingewikkeld, maar zit het eenmaal in je systeem is het ‘gewoon’ en een pracht houvast. 


Voorbereiding tot en met de 2de dagfondvlucht.

De duiven gaan iedere week mee met de programma duiven van de club.

Behalve als er een duivin eieren moet leggen blijft deze thuis.

Hoe bereid ik ze voor:

Paramixo enten ergens in Februari.

Voor het seizoen begint (maart) worden alle duiven gedruppeld met Anti parasite van Van der Sluis. 1 a 2 druppels is genoeg voor het hele seizoen.

Ook ontsmet ik mijn hok 2 x per jaar( Maart en na September) met Milben Ex. Duits product is slecht te krijgen.

In het seizoen geef ik ze de week voor het grote werk 3 dagen Fungi van Van der Sluis tegen kropschimmel in het water. Dit jaar voor het eerst gedaan. Eventueel 4 weken later nog eens 3 dagen. Let goed op de dosering. Dat geld overigens voor alle middelen.

Let op ik voer circa 30 duiven (1 hokje) en ze moeten het op eten. Klein beetje over is niet erg.

Zaterdag                          

 Tijdens de vlucht en thuiskomst waterpotje op de klep met wat harde honing         erin.

                                          75% zuivering aangevuld met snoepzaad, tovo en wat pinda’s.

                                           6 eetlepels PE korrel van Toppigeons door het voer.

 

Zondags                             Iets tegen het geel in het water.  Arciflavine van Van der Sluis.

                                           75% zuivering aangevuld met snoepzaad, tovo en wat pinda’s.

                                            6 eetlepels PE korrel van Toppigeons door het voer.

 

Maandag                         LTW van Beute door het water.

                                         50 % zuivering en 50 % hardvoer. Handje snoepzaad en handje pinda’s.

                                         6 eetlepels PE korrel van Toppigeons door het voer.

 

Dinsdag                            LTW van Beute door het water.

      50 % zuivering en 50 % hardvoer. Handje snoepzaad en handje pinda’s en            30  druppels Yellodrops van Beute door het voer mengen. 24 uur van te voren.

       6 eetlepels PE korrel van Toppigeons door het voer.

 

Woensdag                           LTW en vitamines Van der Sluis door het water.

                                            50% zuivering en 50% hardvoer handje snoepzaad, pinda’s en tovo

                                            6 eetlepels PE korrel van Toppigeons door het voer.

 

Donderdag                       Schoon water of schoonwater met 30 DIN druppels (dag van inkorven) van          Van der Sluis op 2 liter water.

                                          50% zuivering en 50% hardvoer handje snoepzaad, pinda’s en tovo

       6 eetlepels PE korrel van Toppigeons door het voer.

 

Vrijdag                               Schoon water of schoonwater met 30 DIN druppels (dag van inkorven) van           Van der Sluis op 2 liter water.

                                           50% zuivering en 50% hardvoer handje snoepzaad, pinda’s en tovo

        6 eetlepels PE korrel van Toppigeons door het voer

 

 Tijdens het overnacht seizoen

Zaterdag                    Tijdens de vlucht waterpotje op de klep met wat honing erin. Let op dat het water niet te heet wordt door de zon.

De thuisblijvers          75% zuivering aangevuld met snoepzaad tovo en wat pinda’s.

5 eetlepels PE korrels van Toppigeons door het voer.

Duiven die thuis komen van de grote fond steek je 1 pil Support van Beute op. Herstel pil. En geef je een potje met wat snoepzaad en tovo.

Let op: Duiven die ingekorfd gaan worden op maandag voor de grote fond:

                                    1 potje hardvoer in de broedbak.

                                    1 potje zuivering, hennep, tovo, snoepzaad en pinda’s in de broedbak. MIX.

                                    1 pil in de avond Beconval van Beute.

Zondag

Duiven die thuis gekomen zijn van de grote fond:

                                   1 a 2 druppels Yellodrops in de bek. Neus is erg lastig. Handschoenen aan.

                                   1 pil Support van Beute. Herstel pil.

75% zuivering aangevuld met snoepzaad tovo en wat pinda’s.

5 eetlepels PE korrels van Toppigeons door het voer.

Ook de thuisblijvers eten dit.

4 eetlepels druivensuiker op 2 liter water.

Duiven die ingekorfd gaan worden op maandag voor de grote fond:

                                     1 potje hardvoer in de broedbak.

                                     1 potje zuivering, hennep, tovo, snoepzaad en pinda’s in de broedbak. MIX.

                                      1 pil in de avond Beconval van Beute.

Maandag                          

Duiven die ingekorfd gaan worden op maandag voor de grote fond:

    30 Din druppels van Van der Sluis op 2 liter water voor alle duiven.

                                       1 potje hardvoer in de broedbak.

                                       1 potje zuivering, hennep, tovo, snoepzaad en pinda’s in de broedbak. MIX.

                                       1 pil in de avond Beconval van Beute.

De thuisblijvers:             50% zuivering en 50% aangevuld met wat snoepzaad tovo, en wat pinda’s.

    5 eetlepels PE korrel van Toppigeons door het voer.

    Ook de thuisblijvers eten dit.

 

Dinsdag                           LTW door het water.

     50% hard en 50% zuivering aangevuld met wat snoepzaad, tovo en wat                 pinda’s.  Mengen met 30 druppels Yellodrops Dit 24 uur van te voren doen.

                                         5 eetlepels PE korrel van Toppigeons door het voer.

 

Woensdag                        LTW door het water.

                                         50% hard en 50% zuivering aangevuld met snoepzaad, tovo en wat pinda’s.

                                         5 eetlepels PE korrel van Toppigeons door het voer.

 

Donderdag                        LTW door het water.

                                          50% hard en 50% zuivering aangevuld met snoepzaad, tovo en wat pinda’s.

                                          5 eetlepels PE korrel van Toppigeons door het voer.

 

Vrijdag                                Schoonwater.

                                            50% hard en 50% zuivering aangevuld met snoepzaad, tovo en wat pinda’s.

                                            5 eetlepels PE korrel van Toppigeons door het voer.



John, bedankt voor je openhartigheid en voor 2023 veel succes gewenst.

 



 





Gerard Koopman movie