zaterdag 4 november 2023

November

We zitten alweer in november, einde jaar komt in zicht. Gelukkig is het nog niet zover, want ik heb nog wel het nodige te doen. Na het seizoen heb ik een paar keer een ‘break’ genomen, even afstand genomen van de duiven en weg uit Nederland. De komende weken moeten de klusjes aan het hok wel gedaan zijn. Nu ik weer thuis ben en de verzorging zelf doe, ben ik begonnen met een ‘parakuur’ bij de duiven. Na het voor mij waardeloze of laat ik het nuanceren ‘teleurstelde’ seizoen 2023 gaan de puntjes op de I! Het probleem ligt bij mij zelf, ik ben verantwoordelijk voor de huisvesting, begeleiding en training en daar ga ik mee aan het werk. Niet alles kan ik sturen/oplossen en ben ook afhankelijk of de grote forme op het hok komt.

De duiven zitten nog bij elkaar, al zal ik eerdaags de kweek duiven scheiden. Deze duiven zijn alweer glad en de laatste pennen groeien in. Na de kuur en vaccinaties neem ik de nodige weken rust in acht voor deze duiven. Ze moeten tiptop in orde zijn voordat ik ze ga koppelen want anders kweek je ook geen gezonde ploeg jongen en daar begint het mee. Eerdaags met mijn broer de planning en de gewenste koppelingen doornemen. 

De vliegduiven laat ik ze zo lang mogelijk bij elkaar, want het weduwschap duurt straks lang genoeg. De oude duiven zijn verder in de rui dan de jongen. De oude staan gemiddeld nog op zo’n 2 oude slagpennen, bij de jonge duiven zit nogal wat verschil, de meeste staan op 3, een enkele op 4 pennen, maar heb ze ook op nog slechts 1 pen. Staartpennen is bij mij nooit een probleem, want die oude trek ik eruit. 

Ik schrijf over de pennen rui, maar nadat enige jaren terug een DF-specialist mij erop wees dat je de rui ook wat kan verleggen en ze in februari wanneer ze op nest zitten, nog hun laatste pen kunnen gooien, maak ik mij er niet druk meer om. Zaak is de duiven ‘kerngezond’ te hebben en te houden. Hoe en met wat, dat doet iedereen verschillend, de één doet wellicht niets of enkel met natuurproducten, de ander met een medisch schema, als ze maar in orde zijn. 

Wat gebeurde meer deze week op duivengebied? Ik schrijf duivengebied want over die alles vernietigende oorlogen, gevoed door geloofsovertuigingen, haat, verlegde landsgrenzen en de jacht op grondstoffen staan de kranten vol.  Dus naast het dagelijkse portie ellende, verderf, snufje voetbal leedvermaak en het dagelijkse politiek gekrakeel, is duivensport een mooie hobby en fijn tijdverdrijf, je kan je hoofd leegmaken en zinnen verzetten. 

Terug dus naar wat gebeurde er nog meer op duivengebied.

Oproep Afdeling:

Beste leden, verenigingen,

Zoals op de afgelopen algemene ledenvergadering besproken is, voldoet kring 4 momenteel niet meer aan het minimumaantal deelnemers dat nodig is voor een waardig spelgebied. Via onze ledenadministrateur hebben we begrepen dat kring 4 momenteel nog uit 135 leden bestaat, daarnaast begint ook kring 3 in gevaar te komen. Hierdoor zijn we genoodzaakt om met nieuwe kring indelingen te komen zodat al onze spelgebieden in 2024 weer voldoen aan het minimumaantal leden.

Graag zouden we een werkgroep willen oprichten die zich hier mee bezig houdt. Mocht u interesse hebben om deel te nemen in deze werkgroep, dan kunt u zich opgeven bij Tom Jansen via t.jansen@hhnk.nl of via secretarisafdeling6@gmail.com. Opgeven kan tot zondag 19 november 2023. 

NAV deze opgave zal het bestuur de werkgroep samenstellen waarbij er rekening gehouden zal worden met één afgevaardigde per huidig vlieggebied en de woonplaats van deze afgevaardigde. We hopen dat we op deze manier “eigen belang” zoveel mogelijk kunnen voorkomen.

Voor eventuele vragen of opmerkingen kunt u altijd mailen met 

Namens het bestuur, met vriendelijke groet,

Stefan Meilink

Zelf verzocht ik, een maand geleden mijn eigen vereniging de vraag in te dienen om kring 1 en 3 samen te voegen. Het antwoord was dat alle kringen in 2024 nog zouden voldoen aan de norm. Blijkbaar bij nader inzien niet, het kan snel gaan en het zal nog sneller gaan! Kijk maar eens naar de werkelijke hoeveelheid spelende liefhebbers. 



Mijn Voorstel: Let wel mijn IDEE, dus schiet er maar op.. 

De Zaanstreek ligt grotendeels onder Amsterdam dus voeg kring 4 aan kring 5 toe. Maak je 5A- 5B en 5C (oude kring 4) 

Voeg kring 3 aan kring 1 toe en maak 1A – 1B en 1C. (oude kring 3)

Voor de meeste vluchten (Vitesse en MF) haal je de punten uit de CC! De CC krijgt wat meer aanzien en beide kringen worden groter. Kring 4 en 3 of te wel 5C en 1C zijn by far de grootste cc’s dus daar is de concurrentie normaliter het grootst dus zij moeten goed hun best doen om genoeg punten te vergaren om kring kampioen te worden. Mooie uitdaging toch? Hier dus geen eigen belang en een beetje concurrentie schuwt toch niemand! 

Je kunt later je buigen of de CC’s nog voldoen en ze eventueel opdelen/herinrichten. Het verzoek om Aalsmeer en Badhoevedorp in andere CC in te delen zou je gelijk kunnen overwegen. In Kring 3 speelt het herindelen van een club of plaats niet. 

De realiteit is dat je binnen een paar jaar nog kring west, oost, en midden- zuid. (1-2-5) hebt, met her en der wat ‘samenspelen’.

Het in de breedte verdelen van kring 4 en 3 zal heel veel knelpunten en eigen belangetjes geven en ik adviseer het niet eens te overwegen. 

Nog wat cijfers 1e oude duivenvlucht en 1e jonge duivenvlucht (hoeveelheid deelnemers) 2023.

1A/ 52-33 1B/ 61-38 2A/ 71-48 2B/ 60-49  5A/ 55-33  5B/ 55-41 Kring 3/ 80-60 Kring 4/ 89-59.  (Best bijzonder dat slechts zo weinig liefhebbers, kleine 360, met jonge duiven spelen!) 

Bij het transport is het verstandig de clubs van de ‘nieuwgevormde’ kringen, per kring per auto te vervoeren. (Ook al is het een gezamenlijke lossing) Zeker op de Vitesse vluchten is dit van belang, maar zo ook het vervoeren in de wagens van afdeling 6, die zijn uitgerust met de automatisch opende deuren. Op de MF zal het organisatorisch moeilijker worden, maar door het groter worden van de afstand zal het effect ook minder zijn. 

Het africhten zal ook per kring moeten gebeuren, al begrijp ik dat de meest noordelijk gelegen clubs/ leden tegen de afstanden aanhikken. 

Bovenstaande indeling is ook het gemakkelijkst om in te voeren met kans op de minste fouten. Op tijd doorgeven, invoeren en controleren. 

Donderdag zou een ‘klus dag’ worden, maar storm ‘Ciaran’ gooide roet in het eten. 

Zaterdagmiddag had ik mijn eerste duivenkeuring, best heel vroeg voor de tijd van het jaar. De keuringskaartjes gestempeld, de witte jas opgezocht, het keuringsreglement nog even snel doorgenomen want je moet geen steekjes laten vallen. De club had mij vorige week nog netjes geïnformeerd waar, tijdstip, hoeveelheid duiven en welke klassen. (Ik vind dat netjes en heel prettig.) Ik was wel benieuwd hoe de duiven eruit zouden zien, het is een sterke club met prima spelers. Kwaliteit zal er zitten, de kweekduiven en onverduisterde jonge duiven zijn vaak klaar met de rui of zijn met de laatste pen bezig. Zelf zou ik nu geen enkele jonge duif op de Tentoonstelling kunnen zetten, vandaar mijn nieuwsgierigheid. Aangekomen bij een prachtig multifunctioneel gebouw werd ik ontvangen, door 2 leden van de club, in een prachtige kantine die ook door 2 andere sportverenigingen wordt gebruikt. De duiven stonden ruim opgesteld waar zij normaliter de duiven inkorven. Ik heb zelden zo’n mooie, moderne accommodatie gezien. Het gaat natuurlijk om de duiven en ik was blij verrast toen ik de duiven in de hand nam. Bijna geen duif was uitgeruid maar dat hoeft ook nog niet. 52 goed verzorgde duifjes in hand gehad! 

Na afloop werden de naamkaartjes omgedraaid want ik wilde nog wel even zien wie de winnaars waren. Eén liefhebbers spande de kroon met de mooiste oude doffer, oude duivin en mooiste jonge doffer. Mooiste jonge duivin ging naar een andere liefhebber maar kwam uit duiven van die andere liefhebber. Nog veel belangrijker het waren ook nog ‘goede’ duiven. Mooie Tentoonstelling en bij deze nog de felicitatie met hun 100 jarig bestaan. Met een mooie bos bloemen stapte ik tevreden in de auto. De kop van het keuringsseizoen is eraf😊


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gerard Koopman movie