vrijdag 19 januari 2024

Druk, druk😏

Alweer anderhalve week thuis en de draad opgepakt. De hokken schoongemaakt, bad gegeven, belichten gestart want eind januari ga ik de vliegduiven koppelen. 

*Samen met Steef, Dirk en Peter de NH kampioenendag bezocht. Deze keer in de Uitgeest in Bob’s, voor ons een thuiswedstrijd, maar ook een nostalgische plek. Daar werden in het verleden grote feesten georganiseerd en kwamen bekende artiesten optreden. Bij binnenkomst keken we elkaar aan, het was alsof de tijd had stilgestaan. Niets mis mee, past wel bij onze sport😜 Het was wederom prima georganiseerd met een goed forum, bestaande uit Michel Verweij en Falco Ebben. 

Altijd interessant om te horen hoe een ander het doet, zeker wanneer, die hard speelt. Met onze VZ Marco Braspenning, die op zijn gevatte, humorvolle wijze de middag opende en als Forumleider optrad werden genoeg onderwerpen aangesneden.  De organisatie lag bij andere mannen en vrouwen, zij zorgden voor deze mooie dag, prima catering, prijzen en vertier (bowlen).  Complimenten aan de organisatie! 

Toch heb ik nog een puntje van aandacht, namelijk de prijsuitreiking. Het probleem ligt niet bij de organisatie maar bij ons zelf, de aanwezigen. Ruim één uur aandacht en je mond houden lijkt niet mogelijk te zijn. Het is ook een lange zit en je ziet zoveel bekende en zoveel bij te praten😘. Misschien ben ik de enige die zich stoort aan het geroezemoes. 

*In september heb ik de duiven nog blind een geelkuur gegeven omdat ik het restant op wilde maken.  (Een heel slecht argument 🤫) Wel krijgen mijn duiven 1x p.w. ‘gele druppels’ over het voer en 14 dagen voor het seizoen laat ik de duiven controleren. Ze krijgen dus bijna een half jaar ‘niets’ tegen trichomoniasis. Niets tussen aanhalingstekens want dus wel de ‘gele druppels’. Kijken hoelang we trichomoniasis buiten de deur houden. 

Begin oktober de duiven gekuurd tegen paratyfus/salmonella en hierna gevaccineerd. Ik heb dit gedaan (het kuren) omdat ik na zo’n ‘slecht’ seizoen alles wilde uitsluiten. 

Inmiddels is het duidelijk dat kuren tegen salmonella zonder daarna te vaccineren geen garantie geeft dat de duiven gevrijwaard zijn en blijven. Vaccinatie geeft bescherming, kuren niet. Wanneer na een mest of bloedonderzoek geen Salmonella wordt aangetoond, voldoet de vaccinatie. Die wijsheid heb ik niet van mijzelf🤗

*Bij de kweekduiven ligt een mooie ploeg jonge duiven voor broer Peter, het ontbreekt ze aan niets. De duiven krijgen een goede kweekmengeling met wat extra korrels, grit, roodsteen en Variamix. 2x in de week allicine over het voer gedroogd met een ‘mineralen’ poeder. Zo moeten ze 4 ronden, met gemak, groot kunnen brengen zonder medicatie. 

*De vliegduiven mogen wanneer het even kan de vleugels strekken en krijgen een lichte mengeling voorgeschoteld. Ben tevreden hoe ze door de rui zijn gekomen en zijn klaar om gekoppeld te worden. 

*Heb zin om straks weer te spelen met de duiven, de motivatie is nooit weggeweest maar stond wel even in de relax stand. Het vliegprogramma is bekend, hopelijk gooit het weer en vogelgriep geen roet in het eten. Ik blijf erbij dat we met de jonge duiven veel te laat beginnen, de vluchten van 300/500 km het mooist zijn maar je moet wel de mogelijkheid krijgen om te concoursen. Wanneer een vlucht gecanceld wordt, zou je deze moeten inhalen. In 2023 4 (F)  vluchten voor de jongen, uiteindelijk 1x 350 km 1x 390 km en 2x rond de 190 km! (altijd nog beter dan niets) 

Ik lees op Pipa, de beste jonge duif Midfond (over 3 vluchten) Pipa ranking. Bij de beste 20 zie ik meer dan 10 duiven uit Afdeling 5. Nu zitten daar wellicht de beste duiven, maar zij vlogen nog wel 4 vluchten boven de 300 km! Prachtig voor de liefhebbers uit Zuid-Holland en elders en wij….. wij mochten de laatste vlucht uit Sens voor spek en bonen meedoen🤔. Ik memoreer even de ongelijkheid. Ik denk nog even terug aan het antwoord op de vraag, aan het Forum lid, wat hij vond van het jonge duiven programma. Hij formuleerde zijn antwoord voorzichtig, beginnen te laat, te weinig vluchten met afstand en te veel kleinschalige lossingen en waarom? Wij laten onze oren hangen naar de afhakers en verleggen het probleem hierdoor naar de jaarlingen. 

*Deze week nog andere hokken bezocht, op 1 hok zitten alleen maar duiven die hun oorsprong vinden uit ons kweekhok. Machtig mooi dat iemand ‘hard’ speelt met onze duiven. Bij de ander wat duiven bekeken en last but not least, ’n nieuw kweekhokje bewondert. Daar gaan straks kampioentjes geboren worden! 

Op een ander hok komen, andere duiven bekijken is altijd leuk!!!

*Wat ik mij deze week afvroeg ‘zal het ei al gelegd zijn, wat betreft de nieuwe kring indeling’? 

*Wat ik mij ook afvroeg bij de verkoop van Jelle Jellema ‘waar komen al die duiven vandaan? ‘Paar jaargangen worden niet verkocht dus die bevolken de hokken nog! Je moet wel een compleet kweekcentrum hebben om al die duiven te huisvesten. Wat een werk. Leuk om de stam opbouw te zien, maar ook die van de OLR duiven. Het gaat om ‘goeie’ en die heeft Jelle. 

*Het is een frisse week geweest met af en toe wat sneeuw, die maar kort bleef liggen. De vliegduiven zijn ‘klaar’ om gekoppeld te worden.😘 Na de Olympiade ga ik koppelen. 

*Om alvast in de agenda te zetten!!! 

*Zaterdag 10 februari komt Patrick Noorman uit het mooie maar verre Zeeland naar Heemskerk om te vertellen hoe hij de duivensport beleefd en ervaart. Hij is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een absolute topper. De zaal gaat open om 14.00 uur bij PV Heemskerk. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eind november, de kweek...