zaterdag 12 oktober 2024

Oktober

Vorige week de najaar vergadering van de club bijgewoond. Vlotte vergadering waar de nodige aandachtspunten de revue hebben gepasseerd en meegenomen gaan worden naar de Afdeling vergadering.

Tevens gelegenheid de ‘klokken’, constateersystemen, in te leveren voor een ‘visuele’ controle, check, registratie en nieuwe zegel door de leverancier. Ik leverde mijn vrij nieuwe M3 met enige tegenzin in, want zo oud is de klok niet. Gelukkig brengt iemand van de club de ‘systemen’ weg. Het is een soort Apk-keuring wat voor menig ouder ecs misschien wel noodzakelijk of zinvol is. Wanneer midden in het seizoen je ecs het begeeft of een foutmelding geeft, word je ook niet gelukkig.

Zo zag ik ook de concept agenda van de NPO-ledenraad vergadering eind november. Bij menig agendapunt staat: zie bijlage. Ik kijk en scrol, niets te vinden!! Ben wel benieuwd naar de bijlagen.

De laatste weken werd menig OLR finale vlucht vervlogen. Sommige organiseren na de finale nog een extra vlucht. De ‘beste’ en asduiven van de finale vlucht gaan niet mee, want die zijn voor de verkoop, maar de B garnituur krijgt nog 600 km voor de kiezen. De dood of de gladiolen en dat kan je bijna letterlijk nemen, gezien de hoeveelheid duiven die thuis geraken. Je bent afhankelijk van de weersomstandigheden op de finale dagen. Gezond verstand en commerciële belangen gaan vaak niet hand in hand. Wanneer na 2 dagen 70 tot 80 % thuis is en vaak nog wat duifjes nadruppelen, vind ik het chapeau. Ik ben niet zo van die heroïsche vluchten met maar enkele thuiskomers de dag van lossing😏. Dit jaar niet meegedaan, de komende weken nog eens goed nadenken voor 2025.

Over de duiven valt weinig te vertellen. De paratyfus vaccinatie hebben ze goed verwerkt. Je hebt altijd wel een paar duifjes die last hebben van de prik, dit jaar bij mijn duiven geen problemen. Ik gebruik de kuur en vaccin van Stefan Göbel.

Nu de duiven al een 4-tal weken niet losgaan, maar wel ‘volle’ bak hebben, lijken sommige duiven wel wat aan te komen. Ze hebben een aantal slagpennen tegelijk laten vallen dus zullen extra voeding nodig hebben. Ze zelf laten kiezen wat nodig is, lijkt mij nog steeds het beste, maar een klein beetje de rem erop kan geen kwaad. 🤔

De selectie is gedaan, kunnen altijd nog wel duiven verwijderd worden, maar vooralsnog ga ik met de duiven die nu op het hok zitten het seizoen 2025 aanvangen. De kweekduiven zijn ook geselecteerd en teruggebracht naar 12 koppels. Een aantal oudjes maar ook aangeschafte duiven hebben plaats moeten maken voor ‘eigen’ prestatie duiven. Het kweekhok moet ook ‘jong/vitaal’ blijven.

Zaterdag de jaarlijkse vergadering van NGvK (Nederlandse groep van Keurmeesters) bezocht. Mocht U een keurmeester zoeken of keurmeester willen worden bezoek de website www.ngvk.nl

(Mij niet bellen, geen ruimte meer in de agenda 😉)

Het is de tijd van de verkopingen, altijd leuk om te volgen. Zeker de echte totaal verkopingen, maar ook de verkopingen van zomer en late jongen. Je moet je ogen goed openhouden en vooral goed lezen!




vrijdag 4 oktober 2024

Het is inmiddels oktober en waar bij een ander de laatste jongen zijn afgezet en de broedschotels worden opgeruimd, doet/deed een enkeling nog mee met de najaarsvluchten. De mijne zitten al de nodige weken op ‘rust’ en zijn gescheiden. Was het nodig om zo vroeg de duiven te scheiden? Ik had in ieder geval geen behoefte om nog wat jongen te kweken. In de zomer had ik nog wat jongen uit de kwekers apart gezet in de ren, wat ons niet aanstond kon vertrekken dus bleef uiteindelijk een select groepje over. Inmiddels had een gegadigde zich gemeld en nam de meeste duifjes mee. De paar laatste krijgen ook wel een bestemming. De planning is vroeg te kweken, mede een reden om de duiven vroeg te scheiden.

De paratyfus kuur is inmiddels gegeven, zo ook de vaccinatie. Geeft mij een goed gevoel want her en der zal het ongetwijfeld weer geconstateerd worden. Je kan het beter voorkomen!

De rui is nu ook bij de jonge duiven ingetreden, ze hebben vaak wat langer tijd nodig voor ze zich ‘los’ gooien. De oude duiven zijn inmiddels net ‘kale’ kippen en hebben moeite om te vliegen, dus loslaten voegt momenteel niets toe. Goed voer en veel badderen zijn bij mij de 2 voornaamste aandachtspunten. Bij de jonge doffers heb ik er nog 3 verwijderd, ze stonden al op de lijst, dus waarom wachten?

Vorige week samen met broer Peter een ritje naar de zuid Hollandse eilanden gemaakt om een jonge duif op te halen, die speciaal voor ons gekweekt was. In 2019 gaven wij aan Richard van de Bos een laat jong mee. Het meegegeven duifje werd moeder van een geweldige duif de 55 maar ook uit de (na) kweek kwamen prima duiven voort. Wanneer je dat hoort ben je toch een beetje trots. Hoe mooi is de sport wanneer je wat kan terughalen, want zelf zijn we ook tevreden over het ‘lijntje’ Witpen Boni x Okidonia.






Het hok/ren was al aan de buitenkant winterproof en schoon gemaakt, afgelopen dagen, met stofmasker op, de ‘vloerbedekking’ of te wel een laag hennepvezel verwijderd en een nieuwe laag aangebracht. Dit jaar prima bevallen, goed absorberend product, wat de droogte en temperatuur maar vooral de gezelligheid in het hok ten goede kwam. Stuiven doet het niet, 1x per week indien noodzakelijk wat plakkaten weghalen maar vooral zoveel mogelijk afblijven. De duiven liggen graag in de vezels en daar gaat het mij om.

De afgelopen weken heb ik genoeg ‘weerstand’ op Facebook en Blogs gelezen op het voornemen geld beschikbaar te stellen voor onderzoek naar de verliezen van jonge duiven. De meeste schrijvers legden de vinger op de zere plek en schreven hoe het een en ander wel zou moeten. Ben benieuwd of ‘ze’ wat met deze gratis adviezen gaan doen.

Donderdag wederom naar Zuid-Holland, nu was ik mee met Dirk, om bij G&B Verkerk versterking te ‘halen’. Bas en zijn vader zijn met voorsprong de beste liefhebbers in Nederland, ook dit jaar stond geen maat op hun spel, gewoon indrukwekkend. Dirk had al zijn eerder gehaalde duiven meegenomen om het oordeel van Bas te vragen. Daarnaast en tussendoor duivenpraat, vragen en koffie. De duiven zagen er prima uit en kregen de goedkeuring van Bas. Altijd leuk te zien dat bepaalde bloedlijnen er uitgehaald worden, daarna was het kijken en kiezen welk duifje (het werden er 2) mee zouden gaan naar Heemskerk. Dirk zijn kweekhok is 2 duivinnen rijker, een vrij forse en een wat kleinere duivin, beiden gezegend met een geweldig genen pakket. Aller hartelijk ontvangst door Bas en Gerard, de tijd vloog voorbij.

Eind november begint het keuringseizoen (tentoonstellingen), ook weer leuk om te doen, maar wanneer ik uit mijn eigen omgeving prestatie duiven in handen heb gekregen maar ook uit het Mekka van de duivensport (Zuid-Holland), is mijn conclusie dat de moderne wedstrijdduiven, die elke week de mand ingaan, vaak op tentoonstellingen niet de allerhoogste ogen zullen gooien. Daar zijn ze ook niet voor gekweekt, de moderne Postduif heeft andere kwaliteiten en kenmerken.

Ik val in herhaling, want ook vorig jaar schreef ik hierover, maak een aparte klasse voor prestatie duiven op de tentoonstelling, zodat liefhebbers kunnen zien hoe een kampioensduif eruitziet of indien mogelijk aanvoelt. Laat deze kanjers schitteren op een mooie plek, incluis prestatielijst. (Zullen ook liefhebbers zijn die niet bereid zijn, maar probeer het!)

Weer genoeg geschreven voor deze week😘


Oktober