vrijdag 19 april 2013

Vrijdag 19 april


Zaterdag onze eerste wedvlucht MEER

Afgelopen dagen stond vooral in het teken van conditioneren. Alles moet nu het liefst op tijd en volgens schema en het belangrijkste ze moeten vooral luisteren en het hok aanvallen. De afgelopen maanden/weken tips, adviezen gekregen om er ook op die laatste vluchten te staan. Niet dat het echt slecht ging maar de gang(fut) was er de laatste vluchten dan toch ’n beetje uit, dit is natuurlijk wel inherent aan mijn systeem en mijn hokken.

Ga ik de adviezen allemaal in de wind slaan, neen. Ik heb dit jaar mijn duiven al wat later gekoppeld en het spelen met licht en duisternis is op ’n aantal van mijn hokken niet goed mogelijk omdat ik dan het totale klimaat zal wijzigen en dat gaan we dus niet doen. Over sommige adviezen moet je goed nadenken en zijn dus niet altijd goed toepasbaar. Ik doe vanaf het begin gewoon weer alle vluchten mee en zal met die ‘rennen’ gewoon goed moeten anticiperen op het weeromstandigheden en wanneer ’n hok niet optimaal presteert, vooral nadenken en de oorzaak achterhalen en geen malle fratsen aan de hand halen. Veel van de tips zal ik bewaren voor 2014, eerst dit jaar maar eens kijken hoe we ze nu weer aan de praat krijgen en dit jaar keihard door selecteren.

De duiven gaan nu 2x per dag los. 7.30 de duivinnen, hierna de doffers. Zodra de doffers binnen zijn mogen de jonge duiven de hele ochtend los en ga ik zelf lekker fietsen. Rond de middag mag dat jonge spul naar binnen en wordt afgevoerd. Eind van de middag gaan de doffers opnieuw los en hierna tegen de avond de duivinnen. Op deze manier zitten ze op schema en is er genoeg tijd voor andere leuke dingen. Donderdag blijft voorlopig de dag dat de duiven ’n trainingsvluchtje(25 kilometer) krijgen waardoor ze op vrijdag zonder te tonen gewoon uit het hok ‘geplukt’ kunnen worden. Ook dit ga ik niet veranderen, hooguit ’n keertje wijzigen om de ‘boel’ te stimuleren wanneer ik denk dat ze beginnen in te slapen. ( Deze week was het afgelopen donderdagmorgen nog te koud en in de middag windkracht 6/7, dus geen trainingsvluchtje en hebben ze elkaar dus niet gezien)    

De jonge duiven zitten sinds deze week allemaal buiten, schrikken regelmatig op en gaan op de vleugels maar meer dan 10 rondjes worden er nog niet gemaakt en als bakstenen vallen ze weer op het hok. Tot nu toe is de schade 1 duifje die is verdwaald of gepakt. Mag dus niet mopperen. Maandag heb ik ze allemaal nog ’n keertje in de hand gehad en tegen luis behandeld. Begin Mei zal ik ze laten enten, paramixo/pokken en mochten ze onverhoopt nog niet goed trainen dan gaat de vlag op het hok. Laatste week van mei moeten ze echt wel voor de eerste keer de mand in, het liefst eigenlijk eerder want 10 juni staat de trailer al op het programma.

 

Dit las ik op de site van Afdeling 5 en eerlijk gezegd moest ik het 2x lezen. Het moge duidelijk zijn, je kunt in Wijchen afspreken wat je wilt, zolang de NPO al 2 jaar aan het nadenken is over ‘vlucht/lossingslijnen’ komt er niets van terecht! In Belgie zijn de lossingplaatsen inmiddels zo schaars dat het er ook wel niet meer van gaat komen! De lossingscommissie van Afdeling 6, laat al ’n paar jaar zien bewust niet vroeg te lossen en het onderzoek van Theo Zwanenburg heeft U afgelopen week kunnen lezen in “Het Spoor Der Kampioenen”, geeft ’n bevestiging dat dit geen foutieve keuze is. Afdeling 5, is ’n andere mening toegedaan en gaat er meestal zo vroeg mogelijk uit en ondanks dat ze altijd achter ons staan, laten we ze toch netjes voor gaan. Ze geven nu aan dat ze niet meer gaan mopperen over doorvliegers.(ze vliegen ook zonder die van ons door en trouwens onze eerste duiven kunnen hooguit tussen hun aller traagste duiven komen) Los hiervan zullen we altijd goed contact met elkaar houden en blijven afstemmen via het IWB of te wel onze eigen Arie van Dam. Het gaat er per slot van rekening om mooie fijne concoursen te hebben en niet om elkaar in het harnas te jagen.  Hieronder de tekst 

 

De kop is er af. We hebben even moeten wachten voor we konden lossen op Meer en Essen/Nispen maar na de middag klaarde het gelukkig op.

Van de centrale vluchtleiding van het IWB is helaas niet veel terecht gekomen. Hebben we meestal te maken met de lossingen van Afdeling 6 Noord-Holland, deze week kwamen de duiven mogelijk een deel van Afdeling 7 tegen op weg naar huis. Dat het effect van de duiven van Noord Holland beperkt is bleek maar weer. Met wind van achter stormden vele duiven het hok voorbij en hadden even werk om weer terug te komen ook zonder dat de duiven van Noord-Holland mee vlogen. Deze winter is in Wijchen afgesproken dat de Afdelingen niet meer dwars over zouden steken. Jammer dat dit weer niet gelukt is.
 

De weersomstandigheden voor zaterdag 20 april.  (vooruitzichten Meteo Consult, vrijdag 19 april)

Vrijdagmiddag gaat de wind draaien naar noord. Op zaterdag zijn de vooruitzichten licht bewolkt/zonnetje, al in de vroege ochtend maar vrij koud. Rond de middag loopt de temperatuur wat op mede omdat er zonnige periodes zullen zijn. Toch blijft het fris en waait de wind uit noordelijke hoek met ’n beetje oost! (kracht 3 in N.H na de middag 4) Alle ingrediĆ«nten aanwezig voor ’n mooi vluchtje, ware het niet zo koud!!! Let op het wordt ’n totaal lossing dus de onervaren duiven maar ook de duiven die niet de juiste koers pakken kunnen er ’n dobber aan krijgen. Allemaal succes en morgen meer……………………..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wintermaanden