zaterdag 24 januari 2015

eindelijk 'n beetje vorst..............


De week begon maandag met geweldig prachtige weersomstandigheden. In Heemskerk lichte grondnevel met ’n strakke blauwe lucht en toen ik naar mijn hok liep en ’n blik in de sloot wierp, zag ik dit jaar voor het eerst een dun laagje ijs. Prachtige omstandigheden om de doffers weer eens los te laten schoot er door mijn hoofd en dan kon ik ook gelijktijdig het hok weer eens grondig schoon maken. Over zo’n 10 dagen ga ik ze koppelen en dan is het wel fijn wanneer alles ‘schoon’ is, voor de jaarlingdoffers was het de eerste keer dat ze vanuit hun nieuwe verblijf los mochten. Ondertussen zag ik bij de kweekduiven de nodige lege eierschalen op de vloer liggen en dat zal de komende dagen nog wel veelvuldig voorkomen, na de gebruikelijke poets en voerbeurt pakte ik mijn fiets voor mijn dagelijkse rondje. Ik was wel zo verstandig de racefiets te laten staan en de ‘dikke’ banden fiets (vorst aan de grond) te pakken, terwijl ik wegfietste zag ik dat de meeste doffers rond het huis vlogen en was benieuwd of ik ze ’n paar uurtjes later in het nieuwe hok binnen zou krijgen. Elk jaar is het ’n crime om ze binnen te krijgen, altijd wel ’n paar die het verdommen maar blijkbaar vinden de jaarlingen het hok dit jaar bijzonder prettig want zonder haperingen doken ze allemaal door de valgaten en dat geeft mij ‘n ‘goed’ gevoel. Mooi begin van de week.

De afgelopen dagen ook veel leuke reacties gekregen op de rapportage in Het Spoor der Kampioenen maar ook leuke mails over het bezoek van Toon Duiker. Dank voor jullie reacties. Over ruim 10 weken start het seizoen en is het zaak de nodige puntjes op de i te zetten en nog eens goed naar het vliegprogramma te kijken. Niet dat mijn duiven er direct hoeven te staan maar het moet wel allemaal geregeld en naar mijn zin gaan, de planning moet gewoon kloppen want daar voel ik mij prettig bij.

Op internet en op diverse sites en blogs las ik de afgelopen weken nog al wat artikelen over voer, vitamines, supplementen en de zin of onzin (de nodige sceptici) hierover. Hoe ik er zelf overdenk is wel duidelijk en in de rapportage wordt uitvoerig stilgestaan bij wat ik aan mijn duiven verstrek. Reden, mijn duiven krijgen ’n minimum aan vaccinaties en zelden tot geen medicijnen, wil je toch presteren dan ga je vanzelf nadenken over voeding en supplementen.
Er kwamen wat vragen binnen en hieronder mijn zienswijze.
We hebben de afgelopen jaren nog nooit zulke mooie balen voer gehad, goede samenstellingen met veelal veilig en schoon voer (blijft wel de vraag; wat en hoeveel is er genetisch gemanipuleerd?) De hoeveelheid vetten, eiwitten en koolhydraten staan er tegenwoordig keurig op maar zitten daar nu nog genoeg vitamines en mineralen in? ( of zitten die in die kunstkorrels) Ondertussen is wel bewezen dat er in ons ‘eigen’ voedsel en dan bedoel ik voor humaan gebruik tegenwoordig veel minder ( te kort) mineralen en vitamines zitten maar daar in tegen is ons voedsel nog nooit zo veilig geweest, voedsel veiligheid en traceerbaarheid heeft nog nooit zo hoog in het vaandel gestaan, toch moeten de alarmbellen gaan rinkelen. De topsporters weten al lang van de tekorten, eten heel gebalanceerd en nemen veel supplementen tot zich. Wanneer wij onze duiven dan in een heel korte tijd duizenden kilometers laten maken, begrijp ik wel dat er liefhebbers zijn die zoeken naar aanvullingen en die ook hebben gevonden. Ik sta ook wel eens bij mijn voerleverancier voor het schap en bekijk dan elk nieuw product en eerlijk is eerlijk wat staat er veel onzin tussen en anders wel, wat is het duur. Ik kom zelf uit de levensmiddelen branche en daar heeft de consument de keuze uit meer dan 30.000 verschillende items! Ook hier is de marketing van hoogstaand niveau en anticiperen en profiteren ze van de goedgelovigheid en onwetendheid van de consument. Producten worden als gezond de hemel in geprezen, terwijl ze bol staan van de narigheid. Een grootgrutter haalde onlangs nog zijn gezondheidslijn van de markt want ze waren ( nadat er vaak op was gewezen) tot de conclusie gekomen dat het echt van geen kant klopte. Het voedselbureau wordt nog steeds gesponseerd door de fabrikanten, dus die adviezen zijn ook bedenkelijk en zeker niet objectief. De consument is vaak nog steeds aan suiker(geraffineerde) verslaafd (door de handel gemaakt) en heeft (nog steeds) weinig kennis over de juiste vetten en het resultaat is ook wel goed te zien. Recent voorbeeld; Coca Cola kwam afgelopen donderdag met ’n nieuw reclame offensief Coca Cola life, briljant bedacht en gelijktijdig met de sportwereld (die voor het geld zwicht) af gesproken de jeugd te wijzen op meer bewegen. Maatschappelijk betrokken ondernemen noemen ze dat. Geweldig gevonden want natuurlijk ga je niet vertellen dat je het product beter niet of in heel kleine mate moet drinken.

Terug naar onze duiven, om nu bij onze duiven de producten als mineralen en kruiden als onzin te bestempelen is dus wel heel kort door de bocht. Pure vitamines toe dienen is niet altijd noodzakelijk maar wanneer bepaalde producten rijk zijn aan vitamine B, zoals B.V. bakkersgist lijkt mij dit verstandig te geven maar eigenlijk ligt het probleem bij de dieren niet zozeer bij de vitamines maar veel meer bij de mineralen. Magnesium is B.V. zo’n product, het komt bijna niet meer in ons voedsel en in dat van de duiven voor maar is essentieel bij topsporters. In de duivensport doen we veel zaken af als onzin maar kijk dan maar eens naar de paardenwereld, (de ren en drafsport, dressuur en springpaarden). Manegepaarden krijgen brokken en hooi en heel veel verzorging en liefde (poetsen en aaitjes) van de vaak jonge verzorgsters en lopen niet meer dan hun rondjes in de bak. Prima! Pure hobby en ontspanning. Sportpaarden krijgen ook al die liefde maar zeker ook supplementen want die moeten wel wat meer arbeid verrichten! Zal het in de duivensport veel anders zijn?

De paardensport is veel groter dan de duivensport en nog ’n interessante markt voor de fabrikanten om nieuwe producten te ontwikkelen en innoverend bezig te zijn. De prijzen zijn ook vrij acceptabel en niet zo buitenissig, best een aanrader. Natuurlijk draait het om die super topduiven, die blijkbaar nooit wat nodig hebben, maar je hebt al mazzel wanneer je er daar ooit één van op je hok mag hebben en om die andere duiven dan net dat beetje extra te geven om leuke  tot goede prestaties neer te zetten is dus ’n keuze.

Het is bijna eind januari en dan denk je dat de meeste verkopingen op de welbekende sites er wel opzitten maar neen, ze toveren dan het summum van het summum uit de hoge hoed. Alleen het beste is goed genoeg, let wel het zijn duiven die nog nooit rond hebben gevlogen maar wel uit absolute topduiven komen. Veelal schuwen ze het intelen niet of ze hebben de krachten gebundeld doormiddel van samen kweek. Een bedrag van 20.000 voor ‘n duif zag ik al passeren en 5000 euro is momenteel gemiddeld de bodem prijs. Gekheid ten top! En voor de gewone sterveling niet weggelegd. Afgelopen jaar hebben er weer genoeg liefhebbers totaal verkocht omdat ze de pijp aan maarten hebben gegeven maar de hoeveelheid liefhebbers die ‘bijna’ of met uitzondering van het jonge spul ‘totaal’ verkopen neemt alleen maar toe. Veelal nog even cashen en natuurlijk mag dat, al doen sommige dat wel wat te regelmatig. Veelal zijn het de grotere hokken met ’n bedrijfsmatige achtergrond, ze houden gewoon ‘n 150 jonge duiven achter (de hand )en na 2 jaar staan ze er weer. (wel  ’n kwaliteit)

P.V. Heemskerk gaat weer een DUIVENMARKT organiseren en wel op zondag 22 maart. Iedereen mag zijn duifjes te koop komen aanbieden (maar ook manden, klokken en andere duivenspullen die men kwijt wil) Vorig jaar was het de eerste keer en gelijk succesvol, ook niet onbelangrijk ontzettend gezellig. Zo vlak voor het seizoen ’n mooie gelegenheid om even bij te praten en elkaar te ontmoeten. De komende weken komt er vast wel meer informatie maar de eventuele ‘verkopers’ kunnen alvast rekening houden met de koppel datum van de duiven. Vorig jaar bood ik zelf ook ‘n 10 tal jonge duiven te koop aan en binnen ’n kwartiertje was ik los, mijn overige jonge duiven van de vliegduiven gingen toen naar ’n startende/beginnende liefhebber. Dit jaar laat ik de vliegduiven helemaal geen jongen grootbrengen omdat het niet in mijn plannen (tijd) past. Inmiddels heeft ’n oplettende liefhebber mij benaderd om de eieren over te nemen om ze onder te leggen. We gaan dus ’n paar leuke koppeltjes samenstellen en kijken of het straks met de datums gaat lukken.
 

Zelf ging ik zaterdag met broer Peter naar ’n ouderwetse zaal verkoping van ’n bekende liefhebber uit Teuge.  Een paar duiven werden verkocht in bis voor het geval  er ’n herstart gemaakt zou worden. Wel ruim 180 duiven (2 x 90 stuks) in de verkoop. In de auto zat ik even te tellen, zelf 20 koppels op totaal weduwschap en ‘n 16 tal kweekkoppels is totaal dus 72 stuks en dat vind ik al veel! Duidelijk dus geen kleine liefhebber en we waren dan ook nieuwsgierig naar wat we zouden aantreffen en valt het tegen, maken we er ’n mooie dag van en zijn we weer op tijd thuis.

Om 8.30 vertrokken we uit Heemskerk, de gladheid viel mee maar de omstandigheden werden na Amersfoort  wel steeds slechter.  We arriveerden heelhuids en na ’n kopje koffie begonnen we de duiven te bezichtigen, ondertussen kwamen er mondjes maat wat kijkers en kopers binnen. We waren enkel geïnteresseerd in doffers en die moeten dan wel in ons plaatje passen.  De duiven waren in puike conditie en natuurlijk zaten er duiven tussen die wij niet verkoopwaardig vonden maar ja dan was de afstamming weer goed en ook daar is ’n markt voor. Uiteindelijk stonden er 5 doffers op ons lijstje, prima bouw, goede vleugels en ‘’ palingen” in de hand. Terug aan tafel bespraken en bekeken we de pedigrees en waren er snel uit ‘we gaan bieden op 2 jonge doffers’. Wat zal het ’n teleurstelling voor de verkoper en organisatie geweest zijn, de duiven gingen voor ’n habbekrats weg en zelfs de duiven in Bis kwamen niet boven de 250 euro uit.  Ook wij waren in ’n mum van tijd eigenaar van de 2 doffers die op ons lijstje stonden.  Toch is 90 duiven verkopen nog ’n lange zit maar leuk aan tafel gezeten met ’n goede bekende uit Noord-Holland die ook zijn mandje kon vullen. De kopers zullen allemaal ‘dik’ tevreden naar huis gekeerd zijn, de sfeer en ambiance van ’n zaalverkoop blijven bijzonder. Jammer voor de verkoper dat het weer zo tegenzat anders waren er vast meer gegadigden zijn geweest
.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Even tussendoor...