woensdag 29 juli 2015

Argenton & Quievrain


Argenton en Quievrain staan deze week op het programma.

Argenton is de afsluiter van het oude duiven seizoen en onze 5e dagfondvlucht, Quievrain is alweer de 4ewedstrijd voor de jonge duiven. Zelf heb ik geen duiven mee maar heb deze week de draad weer opgepakt om wel op de nalijn de oude te spelen en de jongen te leren. Wanneer we tot nu toe het seizoen vergelijken met 2014 mogen we niet mopperen, bij de oude duiven geen ‘slechte/ramp vlucht’ gekend!!  Natuurlijk er zijn vluchten geweest die traag verliepen en er zijn wel wat duiven achter gebleven maar in vergelijking met 2014 mogen we alleen maar tevreden zijn. Ook bij de jonge duiven verloopt het naar wens, natuurlijk wordt het kaf van het koren gescheiden en vindt er selectie plaats. Ik kijk maar naar de mannen die er altijd staan, ook daar zijn wel achterblijvers te noteren maar wanneer je na 3 vluchten slechts 15/20% verliezen kent, mag je niet mopperen. Deze hokken dienen VOOR MIJ als voorbeeld. Wanneer de duiven 3 tot 4 vluchten gehad hebben, worden er trouwens bijna geen verliezen meer geleden, dat heeft de ervaring ons ondertussen wel geleerd.

De opleervluchten (door de weeks) voor de nalijn zijn geskipt en er komt er één voor terug op de zaterdag. Begrijpelijk dat we op de kosten moeten letten, dan maar inkorven in Noordwijk voor Numansdorp en maak IK van de nood een deugd. ( er zijn ook genoeg ‘karretjes’ die rijden)

Ik heb bij thuiskomst mijn mailbox eens doorgenomen en mijn mede lossingsverantwoordelijke gesproken en een diepe zucht gegeven. Hoop gekrakeel op niets af, zeuren is tot kunst verheven, we moeten eens leren in oplossingen te denken i.p.v. problemen uit te vergroten.  Wagens (deuren)die niet functioneren kun je ook gelijk laten maken. Problemen met lossingsplaatsen zullen alleen maar groter worden de komende jaren en dat vraagt om improviseren maar ook om actief naar oplossingen te zoeken.  Bij het lossen van de duiven wordt altijd gekeken naar de mogelijkheden maar je bent ook in Belgie en zeker op zondag afhankelijk van de correspondent en zijn toestemming! Los hiervan gaat het ook nog om fatsoen om kruislossingen te voorkomen. Gewoon duidelijk op de site vertellen/uitleggen waarom beslissingen worden genomen en verder je prestaties laten spreken, geen woorden maar daden. Zo ik ben weer thuis en maak gelijk duidelijk hoe ik er over denk.  In oktober gelijk evalueren, de lossingen, het vervoer en het programma onder de loep nemen en spijkers met koppen slaan maar………………..laten we voorlopig onze zegeningen maar tellen want zo slecht is het tot nu toe niet gegaan.

Wat kunnen we verwachten dit weekend?

De oude duiven gaan naar Argenton en waar ik eerder schreef dat we gezamenlijk met de Kuststrook zouden vervoeren lijkt dit nu niet door te gaan want de Friese duiven zullen vervoerd worden door de Kuststrook. We gaan dus met onze 'eigen' wagen, wel net zo makkelijk baas in eigen huis. De duivenwagen komt zeker niet vol te zitten dus wanneer de duivenmanden met 'verstand' worden beladen blijven de onderste en bovenste rijen lekker leeg.

Hoe zijn de verwachtingen?

In Frankrijk , Argenton, krijgen we te maken met mistbanken en hierdoor slecht zicht in de vroege ochtend, dit wordt veroorzaakt door de regenval van de afgelopen dagen. Het weer is verder prima met ’n noordelijke wind. Een vroege lossing lijkt er met de huidige gegevens dus waarschijnlijk niet in te zitten maar wie weet valt het mee. Argenton zal met kopwind best zwaar worden, 10 uurtjes vliegen kan zo maar gebeuren en wanneer ze dan niet vroeg los kunnen komen ze pas tegen de avond.

In Belgie en Nederland lijkt het prima weer te worden, half bewolkt, zonnetje, prima temperatuur en ’n rustige noordelijke wind, die wel veranderlijk is na de middag. Dit wil wel eens vervelend uitvallen maar we zullen het er mee moeten doen.

Bron, Meteo Consult en Zimoa.



Donderdag kwam er ’n mailtje binnen van Arie van Dam, in zijn mailtje waarschuwde Arie voor de oostelijke wind en stelde voor naar ’n andere lossingsplaats uit te wijken. Prima om daar over na te denken en te discusseren.

Persoonlijk ben ik ook benauwd bij de jonge duivenvluchten voor de oostelijke wind, dit dan wel in combinatie met helder, warm en broeierige omstandigheden. Ik denk niet dat we dit (bovenstaande) zaterdag kunnen verwachten, hierbij komt ook nog dat het al de 4e jonge duivenvlucht is!  We gaan ze toch niet als jaarling pas wennen aan oostenwind? Hierbij komt ook nog ’n bijkomend probleem, wij wijken van onze lijn af en wat doen we met kruislossingen?

Het bestuur zal beslissen en we zullen ons conformeren aan hun besluit, zo simpel is het! Persoonlijk ben ik meer beducht op de “zonnevlam uitbarsting” van deze week. Nooit van gehoord? Lees ook maar eens het weekblog van de mannen Eijerkamp. Nu kunnen we er (nog) geen rekening mee houden en zullen we het alleen maar kunnen ‘opslaan’ en meten en wie weet kunnen we daar in de toekomst iets mee.

Het bestuur zal op de site mededelen welke lossingsplaats het zal worden e.e.a. afhankelijk van de kracht van de wind.

Ook nieuw is dat we het water in de trailers kunnen desinfecteren,  prima ontwikkeling! Lees de onderstaande beschrijving maar eens.
DF3000 drinkwater desinfectie 5l
voor postduiftransportvoertuigen
De transportverordening van de dierenbescherming regelt het reinigen en de hygiënische voorwaarden van postduiftransportvoertuigen. De besmetting van het drinkwater in de cabine-express verhinderen door toevoegingen in het water en zo het onderlinge besmettingsgevaar van de duiven tegengaan, stuit bij veel duivenmelkers op tegenstand. Bovendien zijn er nieuwe en zeer moderne efficiënte oplossingen beschikbaar.

De postduiven zijn blootgesteld aan een hoog onderling besmettingsrisico in de transportvoertuigen, en nog veel meer wanneer het gaat om voertuigen met doorlopende drinkgoten. Een ombouw van deze voertuigen naar een structuur met afzonderlijke drinkgoten zou zeker zinvol zijn en de moeite om te overwegen. Dat het gebruikte water na elke vlucht meteen wordt afgelaten en vers drinkwater pas bij het volgende gebruik van de wagen in de tank wordt toegevoerd, zou de norm moeten zijn! Nietwaar?

De meeste bacteriën worden door waterleidingen getransporteerd en verdeeld. Er ontstaat een biofilm die in de watertank en in de drinkgoten van de transportvoertuigen een ongehinderde toename van bacteriën en schimmels mogelijk maakt. In vaktermen wordt dit probleem "crowding" genoemd. De biofilm is vaak niet zichtbaar en ook slechts gedeeltelijk aantoonbaar in het labo. De problemen in pluimveestallen met biofilms in de waterleidingen zijn enorm.

De oplossing voor dit probleem heet DF3000 van Dostofarm GmbH Duitsland. Dostofarm GmbH is een wereldwijd actieve onderneming en is gespecialiseerd in natuurlijke en milieuvriendelijke oplossingen voor problemen in dierenstallen.

DF3000 is goedgekeurd als ontsmettingsmiddel voor drinkwater en voorkomt niet alleen het ontstaan van een biofilm, maar verwijdert ook reeds bestaande films. DF3000 is een via een gepatenteerd procedé van elektrochemische hydrolyse vervaardigd speciaal anolyt.
Traditionele anolytoplossingen zijn niet stabiel en vervallen al na enkele dagen/weken.

Doordat ze worden bewaard in absoluut ongeschikte en licht doorlatende plastic bussen begint het vervalproces al na enkele uren door de vorming van giftige chloraten. De gewenste optimale werking gaat snel verloren. Bovendien vindt men bij traditionele anolytoplossingen vaak een sterk verhoogd zoutgehalte terug, het resultaat van een verouderde productietechniek. Op die manier drinken de dieren echter ook meer zout dan goed is voor hen. Te hoge zoutgehaltes in het drinkwater leiden tot darmperistaltiek en daardoor tot voedingsdiarree. De dieren hebben door de zoutopname meer dorst en drinken te veel water. Tot overmaat van ramp zijn de waterleidingen door het verouderde anolyt onderhevig aan een aanzienlijke roestvorming door corrosie.

Het probleem heeft er in veel grote pluimveestallen toe geleid dat waterleidingen waren doorgeroest na een kortdurend gebruik van verouderd anolyt. Bij cabinevoertuigen met watertanks uit ijzer, leidingen uit plastic en drinkgoten uit hoogwaardig roestvrij staal, is er behoefte aan zekerheid, ervaring en garantie in verband met het product dat wordt gebruikt.

DF3000 is een speciaal anolyt met zekerheid, ervaring en garantie op dit gebied. Het doodt bacteriën, virussen, schimmels en sporen, verwijdert de biofilm uit de drinkgoten en de watertank en beschermt de postduiven tegen een hoge besmettingsdruk. Het gevreesde crowding door belast drinkwater wordt op een betrouwbare manier uitgesloten. De postduiven krijgen kiemvrij water met een neutrale smaak en zullen een volledig normaal drinkgedrag vertonen. Jarenlange praktijkervaring op het gebied van pluimvee bewijst dit eenduidig.

DF3000 is neutraal van smaak, pH-neutraal en niet corrosief. Zo worden de leidingen en drinkgoten niet extra belast.

DF3000 wordt met speciaal in West-Europa ontwikkelde en gepatenteerde meerkamer-elektrolysecellen met een uniek doorstroomschema, met aandacht voor ISO-voorwaarden, vervaardigd door een gecertificeerde producent.
Vanaf 2014 zullen alle ontsmettingsproducten voor drinkwater een Europese toestemming moeten kunnen voorleggen. Uiterlijk dan zal men zien waar zeer moderne technieken kunnen worden ingezet die speciale anolytoplossingen‑vervaardigen, en waar dit niet het geval is. Het aftellen is begonnen en kwaliteit wint alsmaar meer terrein.

Transportleiders die ontsmettingsproducten voor drinkwater willen gebruiken, zouden bij een eerste gebruik rekening moeten houden met het volgende. Het is aanbevolen om eerst een basisreiniging uit te voeren van de watertank en de drinkgoten, om de biofilm te verwijderen. Dit gaat zeer eenvoudig door 2 liter DF3000 per 200 liter water te mengen in de watertank. Daarna laat u de pompen gewoon draaien en worden alle drinkgoten gevuld met water. Laat de drinkgoten een uur vol water staan en herhaal dan het proces nogmaals. Daarna zijn de tank en de drinkgoten zuiver en kiemvrij.

Voor verder gebruik is 1 liter DF3000 per 200 liter water voldoende. Deze dosering kunt u ook aan het drinkwater in de cabine-express toevoegen in het weekend. De werking DF3000 is volledig onschadelijk voor mens en dier.
 
 

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Even tussendoor...