woensdag 12 augustus 2015

Morlincourt & Meer


Meer & Morlincourt

Komend weekend onze eerste natour vlucht en eerlijk gezegd heb ik er wel weer zin in en hopelijk mijn duiven ook en pakken ze  “de draad” weer op. Ik heb nog 13 koppeltjes oude duiven op nest zitten en daar gaan we de strijd mee aan. Na vorige week heb ik nog 36 van de 40 jongen over, allemaal kaal en slechts op 5,4 of zelfs 3 oude pennen, voor deze duifjes is het te hopen dat het ’n beetje droog blijft, prijsvliegen zal schier onmogelijk  zijn en ze gaan dan ook voor vracht mee. Morlincourt (ik heb daar geen duiven op mee) zal ongetwijfeld ’n totaal andere vlucht worden dan Peronne, de wind zal namelijk uit ’n ander hoek waaien en normaliter is een vlucht met staartwind ook wel wat gemakkelijker dan met kopwind. Peronne was ’n zware maar eerlijke vlucht, wind op de kop en dan komen vaak de doorzetters naar voren. Voorlopig is het koffiedik kijken voor komend weekend maar laten we hopen op goede weersomstandigheden, zodat de duiven ‘goed’ ( wat gemakkelijker) naar huis kunnen komen want veel  liefhebbers houden het ondertussen wel voor gezien en houden hun duiven in. Ze leveren alle weken duiven in maar ja dat hoort mijn in ziens bij de selectie.

Dit zelfde geldt voor de africhting, we hebben er maar één en ook ik vind dat te weinig. Op facebook las ik ’n reactie/opmerking van ’n liefhebber uit Assendelft maar dan denk ik ‘waarom worden de africhtingen dan geannuleerd ‘en hebben we er elk jaar minder?  Heel simpel, men doet niet mee en dan kost het bakken met geld  en dat kan ’n afdeling niet ophoesten. Een trailer van de afdeling kost nu eenmaal veel geld en er zijn tegenwoordig nogal wat alternatieven….namelijk de ‘karretjes’! Volgens mij, in Den Helder, Egmond, Beverwijk, Zaandam, Edam, Noordwijk en die kunnen het voor ’n lagere kostprijs doen. Je moet er wel naar toe en soms vroeg uit je bed maar het gaat nu eenmaal niet vanzelf.  Ik hoorde dat er afgelopen week toch nogal wat onbevlogen/zomerjongen zijn achter gebleven maar moet je dan vooral zelf niet achter je oren krabben?  Waarom komen de ouden wel thuis en komen ze bij ’n ander wel goed af? Zaterdag onze eerste Natour vlucht en ik verwacht veel oude duiven, veel ingehouden 1e tour jonge duiven en dan de gebruikelijke Nalijn jongen en dat gaat allemaal tegelijk los! Westelijk windje dus dat zal wel weer een vluchtje worden, die je  vooral lokaal moet bekijken typisch ‘rondje om de kerktoren” en die zomerjongen? Die zullen het niet gemakkelijk krijgen.

Gelezen op de site van Eijerkamp

Transparantie

11-8-2015
Het is weer de tijd waarin veel wordt geklaagd over de verliezen met jonge duiven. Op de sociale media wordt gespeculeerd en gediscussieerd dat het een lieve lust is.  Veel argumenten en standpunten kunnen we jaarlijks weer horen. Wat opvalt is dat er velen zijn die een mening hebben en vast blijven houden aan dat idee alsof dat het probleem is.
Heel regelmatig ligt de oorzaak bij een ander vindt men, het vervoer, de lossing de plaats van lossing noem maar op.
Niet dat daarbij geen dingen beter kunnen maar vaak kan het meeste bereikt worden met dingen die iemand zelf in de hand heeft.
Maar wát dan zal iedereen meteen denken.
Ergens werd gevraagd, laat de liefhebbers die weinig verliezen hebben eens vertellen wat ze doen zodat er van geleerd kan worden.
Er zijn dan liefhebbers die daar op reageren en b.v. schrijven, ik verduister niet en doe niets bijzonders, win weinig prijzen maar raak ook weinig kwijt.
Opvallend is dan dat, ondanks die transparantie, er weinig reactie komt op zulke opmerkingen, waarschijnlijk omdat zulke oplossingen niet zijn wat men wil horen.
Iedereen wil presteren met de jonge duiven en er ook weinig verspelen maar misschien gaan die twee niet samen?
Toen jonge duiven nog werden meegegeven om op te leren om later als oude mee te kunnen spelen werden er ook weinig verspeeld. Toen het spelen met de jonge duiven een competitie begon te worden kwamen er ook verliezen.
De druk om te presteren met jonge duiven is tegenwoordig veel hoger dan “vroeger” toen konden jonge duiven die nog piepten op de natoer worden gespeeld en kwamen ze gewoon naar huis.
En ja er zijn allerlei andere factoren die nu ook een rol spelen, het vervoer is anders, het programma is anders, de wereld is anders enz.
Maar alleen de liefhebber kan keuzes maken voor zijn eigen hok en duiven.
Wat wij op eigen hok wel merken is het verschil tussen een zwaar opleertraject waarbij de jongen alleen of in kleine groepjes naar huis moeten komen t.o.v. alles tegelijk los en in een streep naar huis.
Dat lijkt mooi, en liefhebbers hoor je daar trots over als alle duiven al in het hok zitten als ze terugkomen van een africhting, maar wat hebben ze geleerd?
Wijlen dr. Stam kon samen met zijn verzorger ook uithalen met zijn jonge duiven maar die waren vooraf wel stuk voor stuk opgeleerd. Dr. Stam nam dan zijn brood mee en een stoeltje en ging zijn jongen ergens stuk voor stuk lossen. Natuurlijk worden er dan ook verspeeld maar de jongen krijgen wel de kans zich te ontwikkelen tot postduif en alleen naar huis te komen. Want door met een koppel mee te vliegen en ergens ver van het hok uit te komen en verloren te gaan heeft weinig zin.

Misschien wordt het tijd dat gekozen wordt voor een andere aanpak bij het opleren of keuzes te maken dat ervaring opdoen belangrijker is dan prijzen winnen en kiezen voor de natuurlijk weg waarbij de duiven in de rui vallen.
Opleren met meerdere liefhebbers tegelijk is ook een optie waardoor jonge duiven vroeg worden aangeleerd om hun eigen weg te kiezen omdat niet alles naar hetzelfde hok vliegt.

Beter initiatief nemen en veranderen dan maar blijven zoeken naar de oorzaak en jaar op jaar duiven blijven verspelen en gedemotiveerd te raken.
En ondanks alles blijft natuurlijk prioriteit nummer 1 de gezondheid vooral met jonge duiven.
Goed opgeleerde jonge duiven die niet 100% gezond zijn gaan ook verloren al zijn ze al 20 keer afgericht.
Niets is een garantie dat geen verliezen geleden worden maar het is de liefhebber zelf of met collega's  die het verschil kan maken door andere opties serieus te testen.

Fijne dag gewenst
Reactie van een lezer
Las uw stuk over transparantie. Ik ben net begonnen als liefhebber. Overnacht is mijn doel. Ik ben begonnen met 14 jongen na 3 vluchten ben ik 2 kwijt. Verduister niet. Win nog geen prijzen maar verspeel ook weinig. Mijn buurman is jaren overnachter. Doet net als mij. Raakt op de jonge duiven tour 1 a 2 kwijt. Precies wat er in jullie stuk stond. Geen hoge druk en verwachtingen. Geen stress en geen colie en geen jongen kwijt.

 

Vorige week hebben de Belgen ’n onvoorstelbare zeper gekregen op Chateauroux en kunnen we gerust spreken van ’n rampvlucht. Lossingsmannen maken ook fouten en interpreteren de informatie soms foutief maar de verantwoordelijken voor deze vlucht waren echt stekelblind maar dat geldt ook voor de hoofdconvoyeur want met zo dreigende dichte lucht en met de aanwezige informatie toch duiven lossen is complete waanzin. Hopelijk blijft ons zulke rampspoed bespaard.

Afgelopen dagen ’n paar liefhebbers gesproken die er ‘alles’ aandoen (met de jonge duiven) en ze toch niet echt aan de kop krijgen. De duifjes zijn gezond want dat checken ze wel, ze komen ook goed naar huis, geen verliezen of niet noemenswaardig, ze komen ook niet uitgewoond thuis maar gewoon enkele tot zo’n 5 minuutjes te laat. De duiven zitten nog niet in de juiste flow en de forme ontbreekt maar wat doe je er dan aan. Moet je niets doen en rustig blijven of het roer omgooien? Gaan rijden met je duiven, bij lichten om het metabolisme hoog te houden?, je zelf afvragen zijn mijn duiven wel goed genoeg allemaal zaken waar je over kunt nadenken en discusseren.  Wanneer ik dan ’n paar namen lees (in Brabant) en lees hoe deze mannen ze pakken, chapeau. Voorbeeld': Embregts - Theunis, Hoeven
08/08/2015      Morlincourt     (248 km)   Afdeling  17385 Jonge duiven

1-2-3-4-5-10-11-12-15-19-20-21-38-39-41-44-45-46-66-70-120-141-143-179-180-181-225-261-337-366-387-409-424-430-443-450-480-482-485-570-665-672-764-02-869-872-889-952-1057-1062-1272 (51/84d.)

Gewoon steengoede duiven, super liefhebbers en dan heb je ook ’n goed systeem maar met het eerste begint het, goede duiven.

Nog even terugkomend op de “ontsnappingen”  of beter gezegd, de bijna ontsnappingen van vorige week. Het is natuurlijk weer lekker makkelijk om van alles hierover te schrijven, de convoyeurs zullen wel weer niet deugen, de lossingsverantwoordelijke zouden anders hebben moeten handelen ( bijna 4 werkwoorden achterelkaar en ze doen al zo weinig). Het is me weer wat en voel me ook absoluut niet verantwoordelijk. Het bestuur en vervoerscommissie hebben de zaak bekeken en zijn met ’n verklaring gekomen. Toch mogen de verenigingen hun materiaal ook wel eens nakijken, zelfs in mijn eigen vereniging weten ze het te presteren een mand waar de schuif alleen maar met geweld te openen en te sluiten is, gewoon weer te gebruiken. Wat stuk is…… maken, je materiaal nalopen,  je zelf ook eens inzetten om de concoursen veilig te laten verlopen en dat geldt voor meer zaken zoals die ‘kleine’ cluppies waar bij de gratie god nog 3, 4,5 man inkorven daar waar de controle nul komma nul is, wanneer daar ‘n vroege duif valt, ja  dan krijg je verdachtmakingen. Ik vind het niet zo vreemd!  Is dat leuk, is dat goed? Neen!!

De duif die vorige week won, heeft ’n topprestatie neergezet en de baas moet gezien hebben, beter gezegd vertrouwen in de ouders hebben gehad om deze duif ’n gouden ring om te schuiven. Grote klasse en wie weet doet het duifje het nog een keer. Wat rest; eeuwige roem en ’n zak vol duiten.

We gaan weer lekker met duiven spelen, succes en dan alleen nog het weerbericht..

Zaterdag draait de wind naar zuidwest tot west en hebben we boven Noord Frankrijk nog te maken met restanten van ’n frontaal front wat maar langzaam oplost/wegtrekt en waar nog wat (mot)regen uit kan vallen. Verder over de vluchtlijn in Frankrijk en Belgie veel bewolking, sluierbewolking maar in de loop van de dag, rond de middag, is de verwachting dat het beter zal worden. Voor Morlincourt zijn er zaterdag met deze verwachtingen mogelijkheden tot lossen maar die zullen zich pas later op de dag voordoen. (4 tot 5 vlieguren dus we hebben de tijd) Voor onze Natourvlucht hebben we alleen te maken met de Nederlandse weeromstandigheden. De wind is voornamelijk west met wat zuid erin. Ook in Nederland veel bewolking met in de vroege ochtend nog wat grond inversie en misschien nog wat miezerig. Met deze verwachting zit ’n vroege lossing er niet in en zullen we moeten wachten op wat minder laag hangende bewolking, de verwachting is dat later op de dag, de lucht breekt en het zonnetje wellicht zal schijnen dus het zal zaterdag vast wel lukken. Bron Meteo Consult en Zimoa.  Wie weet valt het allemaal nog mee………………….

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Even tussendoor...