maandag 14 november 2016

45#nieuwsvanachterdeduinen#


45#nieuwsvanachterdeduinen#
Bijzondere week, in de U.S.A. is er bij de verkiezing van de 45e president, nog nooit zo’n nek aan nek race geweest, alle ‘voorspellers’ en polls zaten er goed naast, gelijk bij de uitslag van ‘Brexit’.  Wat gaat deze uitslag ons  brengen?
Het lijkt allemaal zo ver van ons bed maar het is oh zo dicht bij…..ondertussen maken we ons in eigen land druk om randzaken en slaan we elkaar nog net niet de hersenen in om een kinderfeestje. In duivenland is het niet veel beter gesteld en maken we ons ook vooral druk om bijzaken, terwijl het oh zo belangrijk is, je vooral met de hoofdzaken bezig te houden. De N.P.O. zou ons eens hoofdelijk  moeten laten stemmen over het beleid en vliegprogramma, weg met die kiesmannen/afgevaardigden en dat gekonkel.   We zouden wel eens verrassende uitslagen kunnen krijgen. De uitslag van de enquête van en over de N.P.O. is inmiddels verschenen. https://www.deduif.be/sites/default/files/documenten/npo-duivensport-enquete.pdf

Op Facebook kan iedereen zijn mening geven en kun je zien hoe verdeeld de duivensport is, helaas vaak ongenuanceerde en niet onderbouwde opmerkingen met de nodige verwensingen. Beseft men niet dat binnen één seconde, Je hersenspinsel, wereldwijd is verspreid. Zullen sommige mensen nu nooit spijt hebben van wat ze schrijven en elkaar toewensen? We zullen nog wel een paar jaartjes nodig hebben om aan deze wijze van communicatie te wennen en zelf zal ik wat vaker de delete knop moeten gaan gebruiken.
Het is momenteel op Facebook wel lekker rustig wat betreft het onderwerp “roofvogels” maar in het voorjaar zal het weer losbarsten, zo ook het onderwerp ‘verliezen van de jonge duiven’. Je kunt de hele winter periode nadenken wat je aan deze problemen zou kunnen doen of gaat doen. Kun je een probleem echt niet ‘handelen, dan zal je op zijn minst het probleem moeten accepteren, zodat je niet ten onder gaat aan je eigen negatieven gedachten en doemdenken. Ik heb zelf weinig tot geen last van de roofvogel en hoef er dus ook (nog) niet over na te denken, het verspelen van veel jonge duiven is mij ook zo goed als vreemd maar heb mij daar wel in verdiept, omdat je ‘scherp’ en alert  moet blijven. Verwacht niet dat ik de oplossing voor handen heb maar ik heb genoeg duivenvrienden die ook weinig verliezen kennen en zoek en ik vind ze ook, die overeenkomsten, zoals wijze van kweken, de verzorging, hok, rennen, trainen, selectie en omgaan met de duiven.
Ga dus vooral praten met mensen die WEINIG verliezen kennen en dus niet of minder vaak met je lotgenoten want dan praat je elkaar nog meer de put in.
Kortgeleden was ik in Den Helder, top liefhebber op de dagfond en ook iemand die weinig verliezen kent met zijn jongen. Den Helder, kopje van Noord-Holland, Noordzee, Waddenzee, natuurlijk kun je zeggen, ze kunnen niet verder, ze vliegen in een trechter, het zal allemaal wel maar ook daar kun je jonge duiven verspelen. De liefhebber in kwestie heeft over veel zaken nagedacht, zo ook over het opleren. Ook hij laat zijn jongen eerst trainen, roept ze binnen, paar handjes kleinzaad want ze moeten wel beloont worden en dan rond een 16.00/17.00 uur worden de duiven gepakt en weggebracht. Vaak niet verder dan zo’n 30 kilometer. Deze liefhebber legde mij uit, waarom hij zo laat in de middag en niet in de ochtend of vroege middag zijn duiven ging ‘leren’. Wanneer duiven om wat voor reden dan ook, plots hoogte maken en de verkeerde kant opgaan loopt het vaak verkeerd af.  Ze vliegen uren en uren en vaak de hele dag, sommige komen thuis maar dan compleet afgevlogen. Wanneer je eind van de middag lost, zullen de duiven tegen het vallen van de avond gaan zitten, zijn nog niet dodelijk vermoeid en kunnen relatief fris de volgende morgen zich herpakken om te proberen het hok weer te bereiken. Vaak druppelen ze in de loop van de dag, op een enkeling na, weer binnen. Deze man heeft het dus zelf ondervonden en daar leer je wat van en zo zijn er wel tientallen voorbeelden.

De duiven maken het prima, dat koude weer doet ze niets, de meeste van mij zitten gewoon in rennen en hebben met deze temperatuur enkel een paar handjes extra voer nodig. Ze kunnen lekker afharden. De meeste vliegduiven staan nog op 2 oude pennen en op nog de nodige staartpennen maar wat ik graag zie, ze ruien wel meerdere pennen in de ‘broek’.

Donderdag met een duivenvriend bij mijn clubgenoot Peter Beentjes langs geweest. Ik heb in het verleden al eens geschreven dat daar fantastische duiven zitten. Mooie uurtjes duivenpraat en geweldige duiven gezien en ik kom daar bij gelegenheid op terug.  

De verkoop van de bonnen van Rayon B, waar U ook een zomerjong van mij op kunt vinden, loopt nu tot 18 november in tegenstelling tot wat eerder werd aangegeven. (11/11). De afstamming en beschrijving staat op de site.

Deze week de nodige artikelen gelezen over knoflook en “gele” druppels. Teentjes knoflook in het water prima en velen varen er wel bij, maar alleen de echte werkzame stof ‘allicine’ van Allimax op oliebasis over het voer doen, werkt een stuk beter Die Gele druppels van Jaap Koehoorn zijn prima (zelf dit jaar gebruikt) en echt geel (die van andere fabrikanten zijn minder geel) en niet of nauwelijks van je handen te krijgen, laat staan uit je kleren. Die paar oude duiven in de bek druppelen is nog wel te doen maar bij de jongen gaat het één dag  per week door het water.  http://jaapkoehoorn.nl/data/documents/folder-nederlands-pamflet-2015.pdf

In Belgie slaat voerfabrikant Matador Mea Culpa voor morfine, in onze Turbo mengeling zit inderdaad het beruchte maanzaad, geeft Matador toe.  Conclusie kan zijn; maanzaad doet duiven positief testen op Morfine en Morfine is doping. Probleem opgelost lijkt mij? http://www.pitts.be/index.asp?par=f_news.detail&ID=25720

In een brief aan winkeliers en klanten legt Matador uit hoe maanzaad (en morfine) in zijn mengelingen is terechtgekomen.

De brief luidt als volgt:
"Tot onze grote verbazing bleek er in een in het voorjaar aangekochte partij raapzaad ook maanzaad te zitten. In één van onze mengelingen werd dit ontdekt door het laboratorium dat de dopingcontroles uitvoert voor de KBDB. Alleen bij Matador? Er werden van verschillende fabrikanten verschillende producten met maanzaad aangetroffen en dat is bij nader toezien niet zo verwonderlijk.

Aankoop

Zoals wellicht bekend worden raapzaad, millet, gierst, koolzaad enz. vaak per schip aangeleverd en wordt die lading uiteraard door meerdere fabrikanten afgenomen. Er zijn garantiecertificaten bij die tot 98% zuiverheid garanderen. Er is dus steeds een kleine afwijking.

Bij het oogsten staan vaak allerlei onkruiden en bloemen in de velden, zoals onder andere klaprozen. Er kunnen zo zaadjes in bijvoorbeeld het raapzaad terechtkomen. Ook kan er in een schip, of in een container of vrachtwagen nog een hoeveelheid zaad liggen van een vorig transport.

Vandaar ook dat de transporteur zich hiervoor indekt en niet een 100 % zuiverheidsgarantie kan afleveren.

Reiniging

Bij het opschoningsproces is het niet mogelijk gebleken raapzaad van maanzaad te scheiden. De zaden zijn nl. praktisch even klein en even zwaar. Bij navraag door ons bij zeer gespecialiseerde zaaigoedbedrijven blijkt dat deze hiertoe ook niet in staat zijn.

Positief

In de praktijk en uit wetenschappelijk onderzoek in een gespecialiseerd labo blijkt nu dat een duif die 2-3 maanzaadjes opeet al positief is. Of die nu uit een grit-mineraalmengeling komen, uit een voermengeling of van het veldvliegen, het opgepikte maanzaad is de oorzaak van het positief testen op morfine.
Volgens het huidige dopingreglement is de duif dan positief."

Aldus de brief van Eddy Noël van Matador, die besluit met de verdere ontwikkelingen af te wachten.

Zaterdag naar de N-H Kampioenendag geweest, tegenwoordig start deze in de middag. Om 16.00 uur, ontvangst met een drankje, stukje muziek (zangeres begeleid door een pianist) en al snel zaten we aan een gezellige tafel met veel duivenpraat. Om 17.00 uur begon de huldiging en daar had men goed de vaart in, prima! Om 18.00 uur een geweldig buffet en rond 19.00 uur interviewde Michel Beekman, Ruud Bakker, zoon van Dolf Bakker en samen vormen zij de succesvolle combinatie Bakker en zoon uit Veenendaal. Goede vragen, verrassende antwoorden en een wat afwijkende wijze van voorbereiding naar de vluchten waar zij op willen uitblinken (de dagfond). Hierna nog een bonnenverkoop/zomerjongen, die vlot van de hand gingen en goed geld opbrachten mede omdat ze prima aan de man werden gebracht door Dirk de Bruin.  Hierna bleef de zaal nog aardig gevuld en zelf kwam ik ook maar moeilijk weg. Goede opzet, prima georganiseerd, fijne ambiance en heb mij geamuseerd.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wintermaanden