zaterdag 19 november 2016

46#nieuwsvanachterdeduinen#


46#nieuwsvanachterdeduinen#
Deze week heb ik diverse keren mijn gedachten nog eens laten gaan over het verhaal (tijdens de N-H. Kampioenendag) van Ruud Bakker uit Veenendaal.  Dagfond specialist uit Afdeling 7 met geweldige uitslagen.  Vader en zoon zijn ‘gek’ van duiven, hebben uit het beste van Gerard Koopman ‘geput’ en doen dat nog steeds, hebben een goed hok en specialiseren zich.  Zulke verhalen lees je wel meer, ook het voeren en medische begeleiding is niet echt bijzonder. Wat is er nu wel bijzonder of anders dan menigeen doet. Zij spelen totaal weduwschap, maar de duiven worden niet getoond en komen ook niet na de vlucht bij elkaar. Neen, de duivinnen lopen direct in hun eigen afdeling binnen en loopt er één bij de doffers binnen, wordt zij gelijk verwijderd en terug geplaatst in haar eigen hok. In mijn hoofd gaan dan allerlei belletjes rinkelen, wat is de motivatie van de doffers? Gaan de duivinnen niet aanlopen? Bij mooi weer worden de duivinnen opgesloten in de ren, bij slecht weer mogen ze zelf kiezen en lopen er een paar aan, het zij maar zo.  Alle voorbereidende vluchten vliegen ze dus op ‘niets’ of het moet iets zijn in de vorm van territorium drang, ze komen dus redelijk zonder stress en drang naar huis, is mijn conclusie.  De duiven die op tijd arriveren komen dus puur op hun “G.P.S.” systeempje thuis, je kunt het ook ‘klasse’ noemen. Zelfs de eerste dagfondvluchten veranderen ze niets aan dit systeem, hierna vertelde zoon Bakker mogen ze door de weeks weleens bij elkaar. Zal dit dan de extra motivatie zijn voor de laatste vluchten, het moet wel gezien de fantastische uitslagen. In de voorbereiding gaan de duiven maar één keer per dag los en wel op een tijdstip dat het de mannen past en het redelijk  weer  is. Pas later in het seizoen 2x daags en een vast ritme. Het is geenszins  de bedoeling een heel verhaal te schrijven maar ik vond het te opmerkelijk om het voorbij te laten gaan. Specialiseren en iets bedenken om ze te laten pieken is wat mij het meest interesseert.
Die avond toen Ruud Bakker dit vertelde (N-H Kampioenendag) zat een andere dagfond specialist naast mij aan tafel, waarvan ik weet dat hij alleen maar met zijn duivinnen speelt, sterker hij heeft meer dan het dubbele aan duivinnen dan doffers. De doffers zitten in een kleine afdeling apart en het is de bedoeling dat hij deze klaar zet in het duivinnenhok bij aankomst.  Hij vertelde dat hij er achter is gekomen dat het niet zoveel zin heeft,  de duivinnen komen eerder voor de baas thuis dan voor een doffer, dat wordt toch maar vechten.  Zo zie je maar vele wegen leiden naar Rome. Ook bij deze liefhebber maken de duiven de laatste vluchten ‘gehakt’ van de concurrentie.
Dit zijn in mijn ogen toch leerzame verhalen die je hoort op de N-H Kampioenendag, die ook nog eens prima van opzet is. Komt de dag je niet helemaal gelegen, blijf je toch maar 2 uurtjes en haal je de gewonnen prijs op, heb je niets gewonnen ben je net zo welkom.  Heb je de tijd en zin plak je er een paar uurtjes aan, hopelijk volgend jaar een nog wat vollere zaal, want het is de moeite waard!
Het moge duidelijk zijn, het begint bij mij alweer te kriebelen en heb weer zin in het nieuwe seizoen, duivensport met nieuwe ideeën, duivensport 3.0.
De duiven zien er prima uit en toch laat ik ze de komende week na kijken, even een laatste check. Zijn ze trichomonas vrij, zijn de mestmonsters in orde. Ik ben een natuurmens maar meten is weten!  Ik kan mij niet voorstellen dat er iets aan het licht kan komen maar ik wil alles uitsluiten want ik wil een perfecte kweek!  De afgelopen week heb ik er nog 2 verwijderd,  de één kreeg als enige een nat oog en begon wat te reutelen en ze was al een twijfelgeval, weg ermee. Zo ook één doffer die liet zien dat hij niet goed door ruide. Waarschijnlijk werkte het ‘fabriekje binnen’ van het duifje niet meer voor de volle 100% en daar zitten we ook niet om verlegen.  De duiven zijn zonder enig medicijn en vaccinaties (behalve de verplichte) tot nu toe zover gekomen, elk jaar minder uitval en daar moeten we naar toe.  Ik spits mijn oren wanneer ik die verhalen hoor over vaccineren en kuren tegen Paratyfus. Het stomweg kuren en vaccineren van gezonde duiven kan ik niet volgen en dan willen sommige ook nog het nieuwste van het nieuwste, als of je duiven daar harder van gaan vliegen en hoorde een verhaal over levende entstof die je in de bek druppelt of met een slangetje inbrengt.  Bleek toch ‘straf’ spul te zijn, menig duif, bij diverse liefhebbers kregen buispennen terug. Krijg dat maar weer eens goed, niet dus!

Opmerkelijk, de laatste maanden toch weer de nodige duiven diefstallen en wat ook op valt die Rankings bij PIPA de beste oude, jaarling, jonge duif, Vitesse, Midfond, enz. van Nederland.  3, 4,5, 6, 7, 8, 9, 10 prijzen, je kunt het niet zo gek bedenken of we hebben er een ‘ranking’ van. We kennen in Nederland al de nodige categorieën en kampioenschappen maar nu krijgen we een tsunami van kampioenen. Klopt het ook allemaal? Ben bang van niet! Los daarvan, natuurlijk super van die duiven die geklasseerd zijn en geweldig wanneer je die duiven op je hok heb zitten maar op deze manier hebben we een wildgroei aan kampioenschappen/ rankings of ……..hoe meer kampioenen, hoe meer vreugde?
De vogelgriep wordt een jaarlijks terugkerend item waardoor wij duivenliefhebbers keer op keer  beperkingen op gelegd krijgen (discussie zijn duiven nu wel of niet pluimvee). Opnieuw ophok plicht, verbod op tentoonstellingen en je mag  soms ook niet op een ander hok komen (een samenscholing verbod ontbreekt nog net). Dinsdagavond gelukkig weer bericht dat de T.T. wel mogen doorgaan en nu maar hopen dat  voor maart/april het licht weer definitief op groen springt. Onze duiven zijn verplicht gevaccineerd tegen paramixo en blijkbaar niet of minder vatbaar voor deze ‘griep’ variant, de vogels in de natuur, slechts een kleine groep, leggen gedeeltelijk het ‘loodje’, gelijk wat bij de merelziekte is gebeurd. Dat zij maar zo! In de natuur (in het wild) kun je niet ingrijpen, vorige week maakte ik een wandeling in Oostvaardersplassen, in een piepklein gedeelte want de rest is niet toegankelijk. Los van de paarden en herten zit het overvol met vogels waar de wilde gans met een veelvoud van tienduizenden ruim is vertegenwoordigd. Alleen in dat kleine stukje lagen al de nodige dode ganzen en andere vogels, laat staan wat er in dat hele gebied ligt maar het blijft wel maar een fractie van de totale populatie. Die dode vogels gaan (kunnen) ze echt niet allemaal opruimen en het zal waarschijnlijk ook weinig effect hebben op de hoeveelheid ganzen/vogels voor volgend jaar. De natuur herstelt zich zo snel. Het gaat echter om de kippen, het gaat om de centjes, het is een economisch probleem. Waarom die kippen niet vaccineren die ze met 10 duizenden op een klein stukje leefgebied houden?  De Europese Commissie verbiedt de vaccinatie omdat dit de internationale handel zou kunnen verstoren. Na vaccinatie kan namelijk niet meer worden nagegaan of een dier waarbij antilichamen worden aangetroffen besmet is dan wel is gevaccineerd. Het vaccinatieverbod geldt ook voor hobbydieren.
De Europese Commissie heeft wel toestemming gegeven voor het vaccineren van AI-gevoelige dieren in dierentuinen. Het is mogelijk daartoe over te gaan omdat het aantal dierentuinen beperkt is. Dierentuinen beschikken over goede quarantainemogelijkheden. Bovendien betreft het vaccinatie van een beperkt aantal dieren, waardoor de controle op het virus mogelijk blijft en de kans op verdere verspreiding van het virus beperkt is.
De kippen worden al gevaccineerd tegen de volgende aandoeningen. Sommige verplicht andere worden overwogen volgens de aanwezige epidemiologische toestand  Ziekte van Marek
- Ziekte van Newcastle- Infectieuze bronchitis- Ziekte van Gumboro- Artritis door reovirussen- Infectieuze & virale anemie- Egg Drop Syndrome - Infectieuze laryngotracheitis- Rhinotracheïtis
In dat korte leventje, want zo oud wordt de gemiddelde kip niet,  krijgen ze dus de nodige vaccins binnen, hopelijk niet het hele scala. Het is blijkbaar nodig voor ons dagelijks eitje of stukje vlees.  Paar kippetjes in de tuin, is nog niet zo gek. Het moge duidelijk zijn ik heb niet veel op met die intensieve veeteelt,  uiteraard wel met ons welzijn en gezondheid en deze vogelgriep variant moet de volksgezondheid natuurlijk niet in gevaar brengen.

Zaterdagmorgen vroeg naar Houten vertrokken, gelukkig mochten er duiven tentoongesteld en verkocht worden want een beurs/manifestatie zonder duiven is als pap zonder zout. Even 10.00 uur liepen we de eerste hal binnen, geen entree kosten, en liepen gelijk tegen een aantal clubgenoten aan die al aan de koffie zaten.  Na het kopje koffie over een goed bezochte beurs gelopen, lekker ruim van opzet met een aparte zaal voor de huldigingen. Hierdoor krijgen de kampioenen op een gepaste wijze in een goede ambiance de eer die zij verdienen.  Ook aan de jeugd was goed gedacht en ook al zal er misschien niet optimaal gebruik van gemaakt worden, je geeft wel een goed signaal af.  Uiteraard ook even langs de Tentoonstellingsduiven gelopen maar je kunt beter spreken over showduiven.  Ik moet wel toegeven die mannen kunnen de duiven in een oogverblindende conditie aanleveren.  Ook waren er een 5 tal keurmeester bezig de duiven van de jeugd te keuren, leuk om te zien en de uitleg van de beoordeling te horen. Hier leert de jeugd wat van.  Ook worden er duiven beoordeeld voor de Olympiade, dat zijn de duiven die mooi  en goed hebben  gevlogen. Rond 12.00 uur van een lekkere lunch genoten om hierna nog één rondje door de hallen te lopen. Natuurlijk veel bekenden gezien en gesproken maar dat is ook het leuke van de Manifestatie.  Kortom een geslaagde zaterdag en bij thuiskomst gelijk maar de nieuwe schraper in gebruik genomen en nog  even lekker tussen de duifjes gezeten. Mooi weekend allemaal………….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wintermaanden