Toen wij de selectie doorvoerden, dacht ik voortdurend, het moet beter en het kan beter, maar verloor ook ‘the bright side of life’, niet uit het oog, beetje blijven relativeren is ook nodig, anders kan je bijna alles verwijderen.
Bij de jonge duiven heb ik dit jaar meer keus, zeker wanneer ik een streep trek bij 66% prijs. Maar ja wat is prijs? Toch zitten in het hok duifjes, die qua bouw, prima in elkaar steken voor de DF maar door omstandigheden het niet hebben kunnen laten zien. (5 vluchten waarvan slechts 2 van 300/400 km)
Het hok is niet van elastiek dus keuzes maken, maar vooral ook duiven aanhouden waar ik (wij) wat inzien.
De zonen (samenkweek) uit ‘Crack 001’ van Lex Udo x onze ‘366’, zijn gekruist met onze oude lijn, maar ook één met die van Jan Kaman, beide hebben bruikbare duiven gegeven. De lijn van Jan Kaman doet het goed en bij de Verkerk duiven zitten prachtige lijnen die vaak het ‘mooie weer’ maken. Die Verkerk duiven groeien als jaarling enorm uit, dus daar moet ik ook rekening mee houden.
De duiven die nu nog de hokken bevolken, gaan we eind november voor de 2e keer bekijken.
Uiteindelijk zal een nieuwe mix ontstaan, zonder mijn/onze oude schoenen weg te gooien. Deze week samen met broer Peter onze kweekduiven geselecteerd, je moet blijven verjongen en nieuwkomers die niets bijzonders voortbrengen zijn zonder pardon verwijderd. Ook enkele vliegduiven die echt kopprijzen hebben gewonnen maar inmiddels 4 jaar oud zijn, mogen straks de lege plaatsen opvullen.
Nu de grove, selectie is gedaan, tijd om de komende weken wat aanpassingen aan het hok en gelijktijdig de grote kuis te doen.
De duiven gaan een aantal weken (bijna) niet los, krijgen gevarieerd rijk voer, maar ik waak ervoor dat ze vet worden, daarnaast een paar keer in de week lekker een bad. De duiven zijn uiteraard geelvrij en met de paratyfus kuur begin ik in oktober.
Plannen genoeg, wie weet ga ik einde week nog duiven ‘letten’ bij een liefhebber die duiven mee heeft op Fontenaye. Het seizoen zit erop, naast de eerdergenoemde werkzaamheden, begint eind november het Tentoonstelling seizoen. Ook deze agenda loopt al aardig vol, dus van een stil seizoen is nooit sprake 😏.
De vergaderingen, feestavonden, kampioen huldigingen staan de komende maanden op het programma. De vergaderingen zijn belangrijk, allerlei zaken zullen geëvalueerd moeten worden maar ook het seizoen 2024 moet in de stijgers gezet worden. Daarnaast zal gepraat moeten worden over de opzet van de nieuwe afdelingen.
Ik vind dat het in mijn afdeling goed is gegaan. Op tijd werd geanticipeerd om vluchten toch door te laten gaan, we hebben geen slechte en dan bedoel ik, geen vlucht met veel achterblijvers, gehad. Ook een compliment aan de LC. Natuurlijk waren er waterballet vluchten bij en stond ik weleens hoofdschuddend in de tuin voor het hok. 🤔Het hitteprotocol is een landelijke aangelegenheid en moet maar eens goed onder de loep genomen worden, want het is dit jaar de achterdeur uit. Natuurlijk is het voor veel liefhebbers fijn wanneer je eind seizoen nog wat keuze hebt, maar wanneer ik in eigen hok zie, hoeveel duiven ik nog heb (had) zitten. Het gaat om goede duiven, duiven die kop spelen, maar de laatste jaren is meestal de eerste vraag ALLES thuis. Met die thuiskomers ga je de oorlog niet winnen.
In de club zijn we jonge duiven kampioen geworden, mede doordat ALLE vluchten tellen en met andere puntentelling. 😏
Nu hebben wij een grote club en wordt er stevig gespeeld. Om kampioen te worden moet je dus alle weken presteren. Met 11 duiven bij de eerste 27 kampioensduiven, te beginnen met de 2e en 3e, denk ik wel weer wat aanwas voor 2024 te hebben.
De 616 werd 1e Asduif totaal in de kring 3 (met 2 aftrek vluchten) en 7e in de Afdeling.
Zaterdag wordt, voor de liefhebbers, nog Fontenaye gevlogen. (Donderdag werd bekend dat door de oostenwind is besloten ‘oostelijker ‘ te lossen en wel in Sens. Volgens mij profiteer je dan aan de westkant dan nog meer van de wind, denken ze echt dat ze nu niet naar de kust, westelijke lijn aanhouden?) De duiven gaan met Afdeling 5 mee, maar wel als invliegduiven. Het is dus om voor jezelf te kijken en te beoordelen hoe je duiven afkomen. Zijn ook liefhebbers die de duiven nog wat ervaring op willen laten doen. Het lijkt een mooie duiven dag te worden met (noord?) oostenwind, een echte selectie vlucht. Zelf heb ik niet mee, zou nog wel een 20-tal kunnen spelen, die prima in de veren zitten en in de juiste flow verkeren, maar voor vluchten die niet tellen, kan ik mijzelf niet motiveren.
Nu maar hopen dat we in 2024 een mooi programma krijgen, vooral bij de jonge duiven want dat is je toekomst voor de komende jaren. In het bestuur van de afdeling zitten hard vliegende liefhebbers dus die zullen vast waakzaam zijn😏
Onderstaand het laatste ‘verbeterde’😂 nationaal vliegprogramma!
Samen met Steef ben ik bij de Combinatie Wolvers v’t Oever wezen kijken, hoe de duiven uit Sens thuiskwamen. Gezelligheid troef, koffie met gebak en een schare aan liefhebbers die kwamen kijken. Om 13.45 vroeg ik aan Jan of ik wat dichterbij mocht staan, op dat moment was al bekend dat in Dordrecht duiven waren gevallen. Aan Benzing had je deze vlucht niets, want het systeem zette niets door naar compulive. Randzaken, de duiven kwamen geweldig!! De één klappert nog een ronde en tolt op de klep, maar de meeste wilden heel graag maar de drinkpot.
Toch was ik ook benieuwd hoe het in afdeling 6 ging. De laatste kilometers in combinatie met wat meer noord in de wind zorgden dat de snelheid een stuk lager lag, maar ook de aankomsten waren taai.
Het was een prachtige afsluiting van het seizoen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten