Vorige week zaterdag was de nieuwjaarsreceptie van PV Heemskerk. Ook nu, gelijk bij de tentoonstelling, liep het clubgebouw vol en konden we elkaar de hand schudden, tevens was de gelegenheid om de ringen op te halen. Zelf had ik ze al een paar dagen eerder opgehaald omdat het anders wel een heel lastig klusje zou worden om een aantal duifjes te ringen. Dit jaar hebben we zowaar 3 herintreders in de club, ze starten met jonge duiven. Hoe mooi is dit!
Zondagmorgen was het een witte wereld wat snel veranderde in nattigheid. Bij de kweekduiven moesten nog een paar jongen geringd worden, terwijl ik bezig was dacht ik wat groeien ze enorm snel. Zaterdag nog te iets te klein en zondag kon het nog net. Heel even dacht ik, zijn de ringen in doorsnee kleiner geworden🤪
Ze zijn geringd en vanaf nu is het 2x daags de voerpotjes in de broedhokken vullen. Door het drinkwater wat belgasol nu ze granen gaan voeren en in de voerbak alle dagen wat vers grit, roodsteen, piksteen en allerhande.
Ze komen niets te kort, want met 3 weken moeten ze op eigen benen staan.
Ik heb geen ‘hekel’ aan kweken. Ik vind het prachtig om te zien wat de kleur wordt en soms zie ik een witpennetje en moet nadenken waar dat vandaan komt. Bij mij in de rennen is het bij vochtig weer wel eens een natte bedoening. Ik heb altijd schelpenzand gemengd met kattegritkorrels klaarstaan en strooi rijkelijk om de nestschotels en over de vochtige plekken. Het ruikt lekker en geeft droogte. Soms voeg ik wat ‘stopmite’ toe en strooi dat ook in en onder de nestschotels. Je moet het zo behaaglijk mogelijk voor de duiven en jezelf maken😀.
Met de kennis dat je alleen met gezonde duiven moet en kan kweken en presteren, maakte ik een afspraak met de dierenarts om mijn vliegploeg na te kijken. Meten is weten. Ze worden pas eind februari gekoppeld dus mochten ze iets mankeren, zou ik nog genoeg tijd hebben om actie te ondernemen. Gelijktijdig mestmonsters van de duiven, van gelijkgestemde duivenvrienden, meegenomen. Dat laatste zou je op clubniveau moeten doen!
(De vliegduiven zijn in september gekuurd en gevaccineerd tegen paratyfus. Daarna is medisch niets meer gebeurd en onderzocht. Bij het onderzoek bleek in de mest wat coccidiose te zitten, ook werd bij enkele duiven wat trichomonas aangetroffen. Van de coccidiose kijk ik niet op, want de rennen zijn met het natte weer vochtig en het poetsen staat op een laag pitje. De duiven ‘glimmen’ tegen mij op en trainen bijna alle dagen meer dan één uur, dus veel last zullen ze er niet van hebben. Toch behandel ik de duiven en wel met een product over het voer en water.) Hierna moeten ze er weer tegen kunnen, ze krijgen eerdaags nog hun paramixo vaccinatie. Een vaccinatie om het immuunsysteem te activeren, geef ik alleen bij duiven die 100% in orde zijn, vandaar nu de medicatie.
Na de finale van Pattaya is nu ook de finale van de Thailandmasters vervlogen. Ik was benieuwd of dit ook een vlucht met hoge snelheden zou worden, maar ook omdat wat nazaten van de duiven van mijn Teamgenoot Dirk in de race zaten. Paar jaar geleden kocht een Engelman de nodige duiven van Dirk en is succesvol met de duiven. Leuk om te volgen.
Thailandmasters, de finale werd geen ‘makkie’ de snelheid van de eerste duiven was toch vrij hoog 1400mtr maar na 1 uur waren er pas rond de 160 thuis. Op de 60e en 130e plek duiven van de Engelse liefhebber. Chapeau. Tegen de avond was nog geen 30% thuis, maar de volgende dag volgden nog veel duiven en was 85% Pattaya en 75% Van Thailandmasters thuis, ondanks de zwaarte door afstand, wind, bossen, heuvels en vooral de warmte.
Het was een weekje van natte sneeuw, wind, hagel en zaterdag vorst. Niet direct de fijnste omstandigheden om de duiven te verzorgen, de baas had meer last dan de duiven, zeg ik dan maar met een knipoog😉.
Van een heel andere orde zijn de duiven diefstallen en dan in het bijzonder in België. Vooralsnog lijkt het in Nederland ‘rustiger’ te zijn met de diefstallen. WdB heeft mede door de diefstallen, las ik in de duif, zijn kweekduivenbestand naar België ‘verplaatst/verhuisd’ en zitten nu bij een bekende Chinese liefhebber. Hoeft hij zich niet bezig te houden met de kweek en kopers alsmede de angst voor diefstal. Zijn duiven kunnen zicht nu meten in de Belgische competitie . Zal daar wel een zwaarbewaakte ‘vesting’ zijn bij heer Kaier. Roem en een kampioensduiven/kolonie heeft ook zijn schaduwkanten, helaas.. De meeste van ons hebben daar geen last van.
‘Toekomst vraagt meer tijd’ is de kop van “Op De Hoogte” van afgelopen vrijdag. Het draagvlak voor de nieuwe indelingen is ‘broos’ en om dan tijd en energie te steken in een plan met de grote kans weggestemd te worden heeft geen zin. Het gaat dus vertraging oplopen en komt pas weer op de agenda eind 2025. Ik begrijp het, maar vind het ook jammer en dom. Vooral dat laatste!
Fijn weekend
Geen opmerkingen:
Een reactie posten