vrijdag 23 september 2016

38#nieuwsvanachterdeduinen#


38#nieuwsvanachterdeduinen#
De duiven staan inmiddels al een volle week op ‘rust’, in de ochtend een schraper door de hokken, drinkbakken bijvullen en een paar handjes grit/roodsteen/mineralenmix en wat kleinzaad in de bakken. Per dag bekijk ik of het mij uitkomt om één of soms meerdere hokken met duiven los te laten. Vervolgens gaat het bad (met wat Virkon S) in één van de hokken en wordt om het paar uur verplaatst, vaak zijn einde de dag alle hokken aan de beurt geweest en de duiven maken er gretig gebruik van, nu in de rui geen overbodige luxe, eigenlijk een ‘must’. Voeren doe ik rond 12.00 uur, de duiven krijgen dan genoeg, het restant wordt weggenomen. Er blijft in de wintermaanden onder geen beding voer in de rennen liggen, ongenode gasten zijn niet welkom. De komende maanden zal het de duiven ook aan niets ontbreken, echter zonder door te slaan in allerlei ‘bij’ producten, er is een tijdschema voor de verzorging maar dat laatste pas ik wel met het grootste gemak aan wanneer er op ‘n dag andere zaken van belang zijn of voorrang verdienen.
Er breekt een mooie tijd aan om plannen te maken hoe de duiven te koppelen, om een keertje bij andere liefhebbers langs te kunnen gaan om de kampioentjes te mogen bewonderen. Natuurlijk komen ook de vergaderingen er weer aan en mogen we al die goed bedoelde ideeën en veranderingen aanhoren en lezen. Zaken in de duivensport veranderen kost tijd en die tijd hebben we niet meer, al blijken maar weinig liefhebbers dit te beseffen. De duivensport mag best een beetje opgeschut worden, niet al het oude is verkeerd maar je moet wel met de tijd meegaan en dat zal voor veel liefhebbers in eerste instantie, niet meevallen want met het klimmen der jaren, vinden ze het vaak wel prima zoals de zaken al 10 tallen jaren lopen. Tijden veranderen en de duivensport zal toch mee moeten……..
2016 is nu niet direct het makkelijkste jaar geworden, de duiven hebben het aardig voor de kiezen gekregen, ook als liefhebber moest je steeds op de wisselend omstandigheden anticiperen en anders wel de ‘vervoersorganisaties’ en lossingsverantwoordelijken. Nu gaat het er om, wat hebben we er van geleerd? Hoe flexibel zijn we of willen we zijn? Er zijn nogal wat instanties die er op Social Media onvoorstelbaar van langs hebben gekregen, zoals het I.W.B. Lang niet altijd in mijn ogen terecht maar ze bleven ondanks de kritiek volharden…... hoe dat gaat aflopen?   Inversie heeft altijd al bestaan, in het rapport Wis en Was lezen we er al over, zeker in combinatie met een bepaalde windrichting en temperatuur kan het een desastreuze vlucht tot gevolg hebben. Door de informatie stroom en kennis zijn we steeds voorzichtiger geworden maar is wel de concoursduur steeds korter geworden en maken de duiven (vaak) hogere snelheden. We weten inmiddels ook dat je de duiven niet door een frontaalfront moeten ‘jagen’ en zo zijn er nog wel wat zaken aan te voeren.  Wanneer je de duiven gaat lossen zonder met de inversie rekening te houden, zal je in eerste instantie ‘langere’ concoursduren krijgen, andere duiven voorop krijgen en vindt er een andere selectie plaats! Raak je nu al veel duiven kwijt, het zal er niet beter op worden. Wanneer je om je heen kijkt, zie je altijd hokken waar weinig of niets achterblijft, ik ken een aantal van die hokken en daar moet je je licht opsteken.
Donderdagavond 15/9 kwamen de eerste vergaderstukken van onze afdeling binnen, waaronder het voorstel ‘rayonindelingen’ maar ook het nieuwe vliegprogramma. Uiteraard werden ook de voorstellen van de NPO meegezonden. Genoeg leesvoer!!!!
De NPO komt met een nieuw voorstel betreffende het vliegprogramma, toch komt onze afdeling ook met een vliegprogramma. De kans dat het NPO voorstel wordt afgeschoten in het land is levensgroot aanwezig dus is het wel handig zelf een programma achter de hand te hebben maar wat ze er nu van gebakken hebben….Vluchten op zondag! Zaterdag en zondag een vlucht ga ze dat thuis maar eens vertellen.
Afgelopen zaterdag was de laatste vlucht van dit jaar, deze vlucht heb ik aan mij voorbij laten gaan omdat mijn duiven te veel veren lieten vallen. Het werd een late lossing maar wel een mooie rappe vlucht, tenminste voor de liefhebbers die ze nog ‘top’ hadden zitten! De liefhebbers die hun verduisterde en belichte jonge duiven hebben doorgespeeld haalden ongenadig uit en dat tot 17 september!!  De oude duivenspecialisten, die de duiven nauwgezet op het juiste standje wisten te zetten, pakten ook geweldig. Het gaat echt niet vanzelf al willen sommige ons dat doen geloven, het is voor de baas gewoon hard werken en de meeste zijn blij dat het afgelopen is! Wanneer het NPO voorstel wordt aangenomen kunnen de jongen dus zonder pardon tot eind september doorgespeeld worden of het de meeste liefhebbers past en het goed is voor de duiven….Is een ander verhaal!
Zelf heb ik dit jaar de ervaring op gedaan dat de ZOMER jongen die ik op de nalijn heb gespeeld, niet in het stuk voorkwamen en het dus in ieder geval niet voor herhaling vatbaar is. In 2017 speel ik alles op de jonge duivenvluchten en dan verduisteren, verlichten en op de deur.
De sectie is achter de rug, toch zitten er wat duiven over “de hand” want je weet nooit of ze allemaal goed door de rui komen en je gespaard blijft van aanvallen door de roofvogel. De komende maanden blijven we ‘scherp’ en zullen ze nog vaak genoeg in handen genomen worden om te beoordelen.
Alle dagen loop ik met plezier door de hokken, neem regelmatig een duifje in de hand, controleer het gewicht en kijk ze op luis na. Moddervet en ongedierte staan niet garant voor een goede rui. Momenteel enorm veel veren en pluimen, de meeste duiven zien er dan ook niet uit maar hebben wel krijtwitte koppen, natuurlijk zie ik tussen de jonge duiven weleens een smerig neusje of nat oogje meestal is het na een paar dagen weer verdwenen. Prima laat ze maar weerstand opdoen, het valt mij al een paar jaar op, zodra ik de hokken schoonmaak/uitmest en dus het milieu heb veranderd de duiven er een paar weken last van hebben. Daarom maak ik mijn hokken in het seizoen onder geen beding schoon! Met de prima weersomstandigheden (want de maand september is wel heel uitzonderlijk )staan de rennen en alle ramen wagenwijd open, prima voor de duiven maar de tuin is wit van de veren en pluimen.
Opmerkelijk; Gewoon ontzettend goed!!
Nationaal duifkampioenschap Dagfond maar liefst 21 duiven uit Afdeling 6 bij de eerste 100 nationaal.

Opmerkelijk;  is dit een bedreiging voor onze duiven en voor ons zelf?
Usutu virus.
Dit virus wordt overgebracht door de steekmug en zorgt voor dood en verderf  o.a. bij de merel in Europa. Het virus is nu ook in Nederland geconstateerd.
Het Usutuvirus is een arbovirus dat bij vogels voorkomt. Dit virus is de afgelopen decennia herhaaldelijk in Europa bij vogels vastgesteld, namelijk in Spanje, Italië, Kroatië, Hongarije, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Duitsland.

Het Usutuvirus veroorzaakt sterfte bij zangvogels en uilen, waarbij vooral uitgebreide sterfte optreedt bij merels, huismussen (Passer domesticus) en laplanduilen. Mogelijk komt het ook bij andere zangvogels en uilen voor.

Het is zeer uitzonderlijk dat mensen besmet raken. Het virus w en is nu ook in Nederland geconstateerd en wordt door steekmuggen, voornamelijk uit het geslacht Culex, overgedragen. In Europa zijn tot nu toe vijf patiënten met het usutuvirus bekend, ondanks grootschalige uitbraken bij vogels. Bij drie van deze patiënten was het immuunsysteem verzwakt.Maatregelen voor het  hanteren van (dode) vogels veranderen niet. Hiervoor gelden  de normale hygiënische maatregelen

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wintermaanden