The day after,
Goede vlucht zaterdag gehad, alle duifjes thuis, mooie uitslag en broer Peter maakte ’n wereld uitslag. Zaterdag 18.00 uur de duivinnen naar hun eigen verblijf, nog even ’n schraper door ’t hok om vervolgens het voer klaar te maken en de duiven te verzorgen. De laatste jongen had ik weggehaald en samen met E.J. bekeken, uiteindelijk bleven er 11 over die in het jonge duivenhok zijn geplaatst. De doffers en duivinnen hebben dus geen ‘last’ meer gehad van de ‘piepers’ en alles staat nu dus echt op weduwschap.
Zondagmorgen hebben de duiven gewoon getraind, niet lang, gewoon ‘n 30 minuten en hup naar binnen. Vervolgens lekker zelf tegen de wind inbeuken op de fiets en krijg je toch ook zelf ’n idee en gevoel wat ’n duif meemaakt. Ik kan je vertellen als je dit met ’n verstopte neus zou doen, het licht langzaam uitgaat! Ook de middag training is nog vrijheid blijheid en sla ik gerust over als ik niet thuis zou zijn. Vanaf maandag moeten ze weer volle bak gaan en gaan we ze voorbereiden op Laon, onze eerste midfond vlucht en dus 2 dagen mand. De ‘oudere’ doffers blijven thuis, de jaarling doffers zullen ervaring op moeten doen en gaan dus mee. Mijn “Dolle Mina’s” moeten elke week mee of er moet ziek of zeer zijn, wat is het leven toch hard voor mijn ‘meisjes’. Zelf ben ik benieuwd of er nog enige uitleg komt over de switch Pommereouil naar Nijvel. Misschien is iedereen wel heel blij met zijn Rayon prestaties maar dat Rayon B de boel oprolt op afdelingniveau is eigen schuld. Michel Beekman, schrijft in zijn weekstukje dat het belang van de duiven voorop staat (bij mij zeker) en ze bang zijn dat de duiven over zee zouden vliegen, nou droom maar lekker door en als je ’n voorbeeld geeft over zo’n incident, beste mensen toen was er INVERSIE. Waarom ze ook op de voorvlucht in Rayon A pakken, ja dat is ook simpel…top melkers met super duiven! We zullen het wel nooit eens worden. We gaan ons weer volledig richten op onze volgende vlucht.
Hier onder het weekbericht van Michel
01-05-2011 - De wind maakt wederom de prijzen
De wind maakt wederom de prijzen
Bovenstaande kop kan feitelijk elke week in het vliegseizoen boven een weekstuk staan. Want hoe goed je als liefhebber ook je best doet, we weten allen dat de wind de prijzen maakt. De ene week wat opzichter dan de andere, maar de wind bepaalt altijd of je meedoet om de (kop)prijzen of niet. Waarom dan deze week toch deze kop. Heel simpel, omdat de ene week de invloed van de wind op het wedvluchtverloop sterker is dan de andere, en deze week was er m.i. sprake van sterke beïnvloeding. De vroege duiven vielen namelijk logischerwijs aan de kust door de straffe Oost Noordoosten wind. Echter wat wel in het oog springt zijn de snelheden en het aantal vroege duiven op de achterhand.
De winnaar van P. Nijman in Heemskerk, vloog namelijk 1319 meter per minuut. Hiermee klopt hij niet alleen alle duiven uit de afdeling (20354 zonder invliegduiven) maar ook de voorhand in zijn rayon en dat is met een straffe wind uit ONO bijzonder. Natuurlijk zorgde de centraal gelegen losplaats (hier over zo direct meer) voor deze hoge snelheid (in verhouding tot de rest van het land ging het spijkerhard), echter wellicht ook een beetje zeewind of beschutting van de duinen moet geleid hebben tot dit exploot aan snelheid. Want niet alleen de duiven in Heemskerk gingen harder dan bijvoorbeeld Haarlem en andere plaatsen in de voorhand, ook de eerste duiven van rayon A gingen harder dan de voorhand.
Of was er een andere reden? Ik wil er niet te lang bij stilstaan want feiten zijn er (nog) niet maar mijn gevoel geeft aan dat er iets aan de hand was. Als de achterhand harder gaat dan de voorhand in een situatie waarin zelfs de wind oploopt lijkt er iets niet te kloppen. Alles wijst op een onregelmatige lossing / vertrek. Er waren al geruchten rond over deuren die niet open gingen. De bronnen zijn niet betrouwbaar en een check bij het bestuur heeft nog niets opgeleverd dus wil ik er niet teveel over speculeren maar vreemd blijft het wel.
Het betrof overigens een vlucht uit Nijvel. Oorspronkelijk stond Pommeroell op het programma. Dit Westelijk gelegen station in combinatie met de harde wind uit Oost Noord Oostelijke richting deed de lossingverantwoordelijke voorstellen een centraal gelegen losplaats te kiezen. Het bestuur stemde er terecht mee in. Een mijns inziens verstandig besluit. De vorm van de provincie Noord Holland en de verdeling van de duiven zorgen altijd voor een risico van het op zee raken van de duiven. Dit is in het verleden al meerdere malen gebeurd (voor de laatste maal op Peronne jonge duiven in het seizoen 2009). Om dit te vermijden wordt er voor een veilige losplaats gekozen. Hierdoor vliegen de duiven langer boven land voordat ze uiteindelijk aan de kust geraken. Dit probleem hebben m.i. alleen de kustprovincies. Het was dan ook goed om te zien dat ook afdeling Kuststrook ook voor deze koers koos. Men ging zelfs ver naar het Oosten, naar Charlesville Mezieres.
Met bovenstaand beleid zijn overigens niet alle leden van de afdeling het eens. Vooral aan de kust mort men traditioneel over deze keuzes. Naar mijn bescheiden mening niet terecht want de vroege duiven worden zoals gisteren ook weer bleek ook bij dergelijke keuzes gewoon gepakt aan de kust. Naar mijn mening gaat dan het belang van de duiven voor. Geen (of bijna geen) verliezen prefereer ik boven het koppig vasthouden aan het ’s winters vastgestelde programma.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten