zaterdag 27 december 2014

nog een paar dagen...................


De seconden tikken weg, nog maar ’n paar dagen en het jaar 2014 ligt achter ons. Zelf ben ik dik tevreden wanneer ik terug blik op het ‘oude’ jaar. Gezond gebleven samen met mijn naaste dierbaren, mijn eerste kleinkind is ’n paar weken geleden alweer 1 jaar oud geworden, weinig zorgen en mooie reizen gemaakt, ik ben een bevoorrecht mens. Oh ja, met mijn duiven gingen ook nog eens  ‘super’ dus heb ik geen enkele reden tot mopperen en past mij enkel tevredenheid.

Natuurlijk zijn er mondiaal grote problemen en worden er oorlogen uit gevochten, vaak liggen er helaas geloven aan ten grondslag. Door internet is de wereld ‘n stuk dichterbij gekomen en zijn we binnen een minuutje op de hoogte van alle ellende. De wereld staat momenteel op vele plekken “ in de brand”.  In Nederland op ’n kluitje en ruim 4 meter onder de zeespiegel wonen is nog niet zo slecht en dat begrijpt de rest van de wereld weer niet.

Laten we het maar over onze hobby hebben, dicht bij huis vind ik het enorm jammer dat een paar clubgenoten gestopt zijn met de sport maar ik begrijp en respecteer hun keuze. Het overlijden van een boegbeeld van onze club doet zeer maar doet je ook gelijk weer beseffen dat we allemaal sterfelijk zijn en we vooral moeten genieten van het leven.  In onze club kunnen wij ook een volslagen nieuweling verwelkomen en ik wens hem veel plezier en succes, wie weet volgen er nog meer.

Er waren/zijn ook wel minpuntjes op duivengebied, het lossen van de duiven ging dit jaar niet altijd goed en verliep niet zoals wij zouden wensen en dit is misschien wel zwakjes uitgedrukt. Een schrale troost dat het niet bewust gebeurde en dat er vaak sprake was van overmacht. Toch kunnen we er lering uittrekken en proberen het in 2015 beter te doen.  Ook de bestuurscrisis in onze Afdeling, is ’n minpuntje al wordt dat minpuntje langzamerhand wel een serieus probleem.

De oplossing heeft al op tafel gelegen maar met een enkele handbeweging van tafel geveegd.  Het is soms een kunst, soms ook groothartig en getuige van ‘verstand’ wanneer je je ondergeschikt kunt maken aan een groter belang. Hopelijk gaan een aantal mensen begrijpen dat het niet iedereen gegeven is om te besturen.  Het algemeen belang dienen en visie uitstralen dat moeten we in 2015 weer bewerkstelligen.

De duiven maken het prima, op ‘n enkel koppel na wisten ze al met zo’n 7 dagen hun broedhokken goed te vinden en zijn er geen ‘schade’ gevallen te noteren. De komende dagen zullen de eieren gelegd gaan worden en breekt er weer ’n nieuwe periode aan.  De eerste week van januari gaan we de toekomstige vliegduiven scheiden en gelijk laten wennen aan hun  onderkomens. Plannen genoeg voor het nieuwe jaar.

Ik heb nog een mooie film gevonden over de duivensport in Taiwan. ( ik heb ze van de website van Kees Bosua geplukt)  Ze spelen daar alleen met jonge duiven en het is ’n echte afvalrace. Ze vangen aan (5 vluchten) met pak weg 30.000 duiven en eindigen er met slechts een duizend of minder. Alle duiven die op deze vluchten na een bepaalde tijd thuiskomen( er is een tijdslimiet, gelijk bij de Tour de France), worden definitief uit competitie genomen.  Het kan dus gebeuren dat je met 20 duiven aanvang en daar grof voor heb betaald en de eerste vlucht komen er slechts 5 binnen de tijdlimiet binnen. Met deze duiven mag je met de 2e vlucht meedoen en het kan dus gebeuren dat je de laatste vlucht er slecht nog 2 in competitie hebt. Ik kan wel vertellen dat de winnaar financieel binnen is! Let verder eens op de controles, elektronische klok en mechanische klok en nog eens het fysiek aanmelden van de duif bij een controle post.  Het inkorven van de duiven, het registreren, foto, stempels, sealen van de ringen, verzegelen van de manden. Bij  de lossingen het filmen van de verzegelingen etc.  Je kunt zien dat er veel geld mee gemoeid is.  Het vervoer op de boot, de ruwe zee en de weersomstandigheden ( daar wordt dan weer niet zo nauw naar gekeken).  De sport floreert in Taiwan waarschijnlijk door en voor het geld en toch kunnen we er wat van leren…….gewoon lekker kijken.



Ik wens U allen een fijne jaarwisseling en probeer er in 2015 iets moois van te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mei....