vrijdag 14 augustus 2020

#nieuwsvanachterdeduinen#

 

#nieuwsvanachterdeduinen#

AFGELOPEN WEEKEND waren de vluchten gecanceld en zolang wij geen duidelijke afspraken maken was dat terecht. Dus snel een protocol, zo’n heerlijk modewoord, maken met ’n aantal criteria waaraan voldaan moet worden om toch een vlucht te organiseren bij deze hoge temperaturen.  Let wel ik heb het niet over de marathonduiven, want die zijn door selectie en aanleg een stuk taaier en dat laatste moeten de programma duiven ook maar een beetje worden.

In België ging het nationale concours uit Bourges wel door met uitzondering van de jonge duiven. In Antwerpen stond het concours uit Bourges, tot de volgende morgen open, de vluchten rond de 350 km stonden 4 tot 5 uur open. Dus die afstanden, bij deze warmte, zijn duidelijk te lang voor de hedendaagse programma duif. Geweest is geweest voor komend weekend gaat de temperatuur wat zakken, de duiven raken eraan gewend en de wind lijkt uit een andere hoek te gaan waaien.

Bij mijzelf heerst rust op de hokken, ik laat de DF vlucht aan mij voorbijgaan maar wie weet ….. Bij de jonge duiven zal ik er een aantal uitzoeken en de andere duiven zullen een sprongetje moeten maken want ik korf enkel duiven in die 100% zijn.  Verder deze week zowel de oude duivinnen, jonge duiven 1e en 2e tour een paar lapjes gegeven, uiteraard in de vroege ochtend……….

Maandag las ik op de site dat er een kleine aanpassing in het programma was, namelijk Arras wordt Quiévrain om hierna gewoon weer het programma te volgen. (Ik vind het prima maar wij zijn niet de enige die er staan dus dat kan dringen worden!)  

Donderdag ontving ik van onze verenigingssecretaris de nieuwsbrief van onze afdeling. (als laatste bijgevoegd in het blog)

Narbonne, Bergerac, Chateauroux, Quiévrain gaan dit weekend los. Veel marathonmannen geven duiven mee, laatste vlucht, laatste kans voor de selectie. Voor de DF-liefhebbers volgt over 14 dagen nog ’n vlucht, het is zaterdag de laatste Vitesse vlucht voor de oude duiven en voor de jonge duiven begint volgende week de vluchten met 2 nachten mand………

De verwachtingen voor het weekend, Frankrijk en België lijken het droog te houden. In Frankrijk een variabele wind met ook wat zuid. In Belgje zuidwest maar in Nederland lijkt het later in de ochtend vooral in NH regenachtig te worden en draait de wind naar noord. De temperatuur is tussen de 20- 24 graden.  De verwachtingen veranderen per dag dus we wachten het maar af.

Nieuwsbrief bestuur


 

 Beste Leden, 

Na onze eerste nieuwsbrief van 30 juni is er weer het nodige gebeurd in duivenland en binnen onze afdeling.  

Zo hebben wij 1 africhting en 4 jonge duiven vluchten gehad welke over het algemeen goed verlopen zijn, weinig verliezen,  uitzonderingen op bepaalde hokken daar gelaten. Dit zien wij ook terug in de aantallen duiven: de laatste jonge duivenvlucht waren er 9% minder duiven dan de africhting. Dit is gelukkig beter dan de meeste andere afdelingen in Nederland. 

Ook de vluchten voor de oude duiven zijn goed verlopen en ook hier nagenoeg geen verliezen. 

Verder was er binnen onze afdeling de nodige commotie over het feit dat er bij 2 nachten mand ander voer/ samenstelling gebruikt werd dan voorgaande jaren. Hier zijn wij nog actiever mee aan de slag gegaan en hebben een nieuwe voerleverancier kunnen vinden die dit voer in dezelfde samenstelling levert als voorgaande jaren. Dit voer wordt vanaf 18 juli dan ook weer verstrekt bij vluchten met 2 nachten mand.

Dit jaar hebben wij al meerdere keren te maken gehad met het hitteprotocol waarbij geadviseerd wordt minder duiven in de mand te doen. Dit protocol werkt volgens ons nog niet optimaal en zal wat ons betreft op bepaalde punten nog aangepast moeten worden zodat er een werkbare situatie ontstaat. Uitvoering van dit hitteprotocol heeft direct gevolg voor de organisatie van het vervoer doordat wij dan met meer containers moeten rijden. Tot nu toe is dit goed verlopen. 

Vorige week hebben wij als bestuur, vooruitlopend op de beslissing van het NPO, de beslissing genomen i.v.m. de voorspelde warmte zowel de midfond als jonge duiven vlucht af te lassen. Dat niet iedereen het hiermee eens was hebben wij gezien een aantal reacties gemerkt. Gezien het verloop van de vluchten welke vrijdag doorgang vonden en het feit dat het NPO alsnog alle vluchten voor de oude duiven aflastte hebben wij ons inziens gezien het algemeen belang de juiste beslissing genomen. 

Zoals de verwachtingen nu zijn zal er komend weekend sprake zijn van lagere temperaturen zodat de vluchten weer doorgang kunnen vinden. Wij hopen dat ook dat de komende vluchten tot het einde van het seizoen net zo zullen verlopen als de vluchten die wij al gehad hebben. 

Dan bereikte ons het nieuws dat 4 bestuursleden van het nieuwe NPO bestuur al weer terug getreden zijn. De reden is ons niet bekend. Wij hopen dat het NPO bestuur weer snel voltallig zal zijn. De ledenraad staat voor 28 november aanstaande gepland. Voor onze afdeling staat de najaarsvergadering gepland voor 23 oktober 2020. Echter gezien het feit dat wij uiterlijk 30 oktober de definitieve agenda van de Ledenraad zullen ontvangen zullen wij de najaarsvergadering 3 weken later houden en wel op 13 november. Verenigingen hebben dan de tijd om de agenda van de Ledenraad binnen hun vereniging te bespreken. Wij zullen jullie tijdig informeren wanneer de voorstellen voor de najaarsvergadering binnen dienen te zijn. 

Met vriendelijke groet, 

Bestuur Afdeling Noord-Holland

 

                      [JN1] [JN2] [JN3] 


 [JN1]

 [JN2]

 [JN3]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Quievrain