zaterdag 13 november 2021

zaterdag 13 november .....................

 

Zaterdag 13 november………………..

Inmiddels alweer 10 dagen geleden dat de duivenrennen “water/wind-proof” zijn gemaakt. Nu, na het seizoen, vind ik het nog niet zo belangrijk want laat ze maar lekker volop in de frisse lucht zitten, maar ik heb nog goed, de laatste sneeuwperiode, op mijn netvlies ik moest toen de volgende ochtend de kweekduiven  ‘uitgraven’. De duiven zaten nog op hun nestje en alleen de koppies staken boven de sneeuw uit. Blauw van de kou, heb ik toen zo goed mogelijk de sneeuw uit de broedbakken verwijderd en her en der wat platen weggehaald om  voor het gaas te plaatsen om die stuifsneeuw een beetje buiten te houden. De duiven ondervonden van de sneeuw en koude geen enkele last en de eitjes kwamen gewoon uit. Dit was buiten het vliegseizoen, maar in het vliegseizoen ondervond ik andere problemen……………..

De afgelopen zomermaanden werden we getrakteerd op van die clusterbuien en stond de tuin in een mum van tijd blank en kon ik na zo’n hoosbui emmers water uit mijn rennen scheppen. Duiven kunnen veel hebben maar wanneer ze alle weken de mand in moeten en je hoopt op forme, kan je lang wachten.  In 2022 wil ik op die nattigheid en enorme weersveranderingen beter kunnen anticiperen (goed het KNMI volgen) en hopelijk gaan de aanpassingen werken. Voor 2022 heb ik een doelstelling en daar ga ik voor.



De duiven neem ik regelmatig in de hand en constateer dat de rui gestaag doorgaat, de duiven mooi blank zijn maar voor het goede iets te vet (te zwaar) zitten. Nu moeten die laatste pennen ook mooi volgroeien dus een beetje kan geen kwaad, eerdaags ga ik ze toch weer een paar keer per week loslaten en zal het beetje ‘vet’ snel genoeg verdwijnen.

Ik heb dit jaar regelmatig de duiven een GPS ring omgedaan, de eerste weken plaatste ik regelmatig mijn bevindingen op Facebook, later heb ik de data alleen verzameld maar niet meer geplaatst. De laatste tijd hoor en lees ik weer het nodige en kan alleen maar bevestigen dat de duiven bij de start een curve naar het westen maken, die is van korte duur want ze proberen daarna de kortste, juiste richting te pakken en dan speelt de koppel/groep/massa en de wind weer een rol. Ondertussen draait de wereld letterlijk en figuurlijk door!  Ik heb o.a. gezien dat duiven moeten leren over het water te vliegen, ze zenders mijden en er ruim omheen gaan. Mijn duiven houden heel vaak gewoon de kustlijn aan buigen naar binnen en komen over Haarlem, Velserbroek richting Heemskerk. Tussen Noordwijkerhout en De Zilk ligt Langevelderslag, hier is het marine radiostation NORA gevestigd. Ik weet uit mijn data dat de duiven het niet prettig vinden!! Dus heel kort voor de plek lossen, geeft vaak problemen. Je ziet dat de duiven deze plek mijden en gelijk richting Vogelzang/Heemstede afbuigen.

Dus vlak voor het water en dicht bij zendmasten opleren doe ik niet meer, gewoon 3/5 kilometer verder rijden en lossen. Ik heb geen idee of ‘goede’ duiven er beter mee om kunnen gaan, maar ik ga liever van start met een mooie ploeg dus mijd ik bij het africhtingen de in mijn ogen ‘foute’ plekken. In de wedstrijden blijven de beste of betere van zelf over ……..

Deze week ook weer twee hokbezoeken (op verzoek) afgelegd, gewoon duiven kijken en beoordelen. Vaak is het net een zetje om weer fanatiek door te gaan, duiven te ruimen waar ze al aan twijfelden of het geweer van schouder te veranderen maar ook vaak een bevestiging dat ze op de ‘goede’ weg zitten.  Het zijn vaak een paar gezellige uurtjes duivenpraat want dat wordt veel gemist in de duivensport!

Verder een week van corona, ik kon geen krant openslaan, geen radiozender aanzetten en op de T.V was het helemaal bingo alleen maar ‘praatclubjes’ over Corona..  Oplopende besmettingen, ziekenhuizen die vollopen, dus je kon erop wachten dat vrijdagavond weer maatregelen werden aangekondigd.

Zaterdag de vergadering van de G.v.K. bijgewoond, een door Wout de Vries strak geleide vergadering met de nodige plichtplegingen en huldigingen. Leuk om elkaar weer te zien en te spreken, helaas konden veel leden niet aanwezig zijn maar je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Na afloop konden de oude keur labels ingewisseld worden want er is een nieuwe sponsor (Beyers), hoklijst inleveren en contributie betalen en nu maar hopen dat de keuringen doorgaan (vooralsnog geen probleem). Als laatste te vermelden dat Nico de Jong zich niet meer verkiesbaar stelde voor het bestuur. Na 10 tallen jaren nam Nico afscheid en werd benoemd tot lid van verdienste. Als keurmeester blijft Nico beschikbaar. Ook het vermelden waard, dat wij weer 6 (jonge) keurmeesters rijker zijn geworden. 3 waren aanwezig om het diploma in ontvangst te nemen, de andere 3 waren verhinderd omdat ze vandaag al duiven moesten keuren!

LAATSTE VERSIE/DEFINITIEF nationaal vliegprogramma

Na overleg met de afdelingen is het volgende NPO vluchtprogramma uit de bus gerold. Paar kleine aanpassingen o.a. in de aanloop en de oude duiven mogen bij de eerste jonge duivenvluchten ingekorfd worden. Nu nog definitief er een klap opgeven en dan staat het voor 3 jaar vast.

 

 


 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Day after