zaterdag 19 februari 2022

Wat een wind...

De laatste week van februari gaat in, de dagen beginnen al aardig te lengen en de krokussen komen tevoorschijn. Beetje schone schijn, want…. 


Helaas werden wij vanaf woensdag opnieuw getrakteerd op stormachtige omstandigheden met de vrijdag als hoogtepunt, geen weer om de duiven los te laten. Sterker vrijdagmiddag alles om huis en dus ook de rennen goed nagelopen. De kweekduiven zelfs vastgezet. Zekerheid boven alles. 

Bij de kweekduiven liggen al veel geringde jongen, bij de vliegers zijn de meeste eitjes (bijna) aangepikt of uitgekomen dus één en al bedrijvigheid in de hokken. 


Vorige week zaterdag zijn alle vliegduiven en reeds afgespeende jongen gevaccineerd. Altijd fijn wanneer de klus geklaard is.

Vanaf nu is het ‘kweekvoer’ wat de boventoon voert, met uitzondering van de 2e ploeg (nog) niet gekoppelde duivinnen), die moeten het doen met een andere samenstelling.😅 Ik voer mijn duiven vanaf het koppelen  ‘volle ’potjes in hun broedhok, mijn ervaring is dat je minder snel ‘verkeerd vliegers’ hebt (blijft altijd een duif op het nest zitten) en wanneer ze op jongen zitten, zie ik wat ze laten liggen. 

Op internet/Facebook is veel te lezen, hoe liefhebbers hun duiven, die met jongen liggen, voeren om het jonge spul zo goed mogelijk af te zetten, of af te spenen. Ik doel voornamelijk op de hoeveelheid extra toevoegingen en dan praat ik niet over een potje piksteen, grit, roodsteen, mineralenmix. Dat vind ik een must. Vooral de hoeveelheden extra eiwitten, vaak dierlijke, die gegeven worden. Beetje toevoeging begrijp ik wel (doe ik ook) maar een duif zou aan een ‘goede’ zak voer genoeg moeten hebben. Ik heb een hekel aan die vette, dikke jongen, die mij doen denken aan slachtkuikens😜 Wanneer ze schraal zijn en lopen te piepen dat is ook niets, dat zijn in mijn ogen opruimers.  Ik vind het interessant om het te volgen en uiteindelijk weten wij in september of het ‘gewerkt’ heeft bij deze liefhebbers. Ik vind het prachtig dat liefhebbers het uitproberen, in topsport moet je niet stil blijven staan. 

De hok en entlijst zijn ingevuld, eerdaags ook maar de antenne aansluiten om de chipringen te testen. Je kan het maar gedaan hebben. Ook gelijk het abonnement Compuclub/Cloud verlengt. Wanneer je het hebt, kan je er niet meer van buiten. ✅

Woensdag de 1e ploeg jonge duiven, die nu een tweetal weken buiten komen, laten beoordelen door Steef. Zelf heb ik ze al eerder genoteerd/beoordeeld maar het is gewoon fijn wanneer Steef er ook naar kijkt. De koppels zijn met zorg samengesteld en dan wil hij ook graag weten wat het resultaat is. 

1 duifje was wat minder (mag nog even blijven) en een ander heeft 2 pennen in één schacht dus daar ga ik geen energie in steken. De overige mogen lekker uitgroeien, de veertjes vliegen inmiddels al in het rond dus het mag ze aan niets ontbreken. 

Waar ik naar uitkijk is de beurs in maart waar ik mij wederom wil oriënteren op een nieuw constatering systeem maar ook om de sfeer weer eens op te snuiven en rond te snuffelen. Dinsdag hebben we kunnen horen dat het land weer ‘open’ gaat.  We gaan weer terug naar het oude ‘normaal’ waar we allemaal naar snakken. 

Wie weet blijft het op afspraak/tijd inkorven en het niet betreden van het inkorflokaal wel bestaan. Het liep de afgelopen 2 seizoenen als een zonnetje en we zijn er nu aan gewend. De komende weken zullen er genoeg vergaderingen zijn en krijgen we ongetwijfeld te horen wat besloten is. 

Nu hopen dat de vogelgriep over zijn hoogtepunt heen is, dan staat niets ons meer in de weg om het seizoen in april te laten beginnen. 

De storm hebben wij weer doorstaan… op naar rustigere omstandigheden😘. 

In de op ‘De Hoogte’ staat hoe we de snelste uitrekenen, (blijft bij het oude). Hoe de hok prestaties ingevoegd gaan worden in de uitslag. Hoe we invliegduiven kunnen inkorven. Ook goed om te lezen is, hoe je een opgevangen duif uit het buitenland kan laten ophalen. Dat laatste wordt natuurlijk een moeilijke zaak en vraagt om burgerlijke ongehoorzaamheid en anders wordt wel snel de oplossing….gooi de duif maar los. Het wordt door al die nieuwe (Europese) regels wel steeds moeilijker en we zijn er nog niet…… hulde aan de mensen die de zich hard maken voor ons en zorgen dat we nog steeds kunnen concoursen. 

Op de valreep kreeg ik ‘het Spoor’ onder ogen. Pracht rapportage over mijn clubgenoot en duivenvriend Peter Beentjes. Moeite waard om te lezen, daar zitten steengoede duiven. De mooiste foto’s waren niet geplaatst dus bij deze…. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Quievrain