donderdag 2 augustus 2012

morlincourt & africhting


De oude duiven zijn herkoppeld, de jonge duiven van de 1 ronde geselecteerd en voor zaterdag staat er voor mijn duiven  ’n oefenvluchtje op het programma.

Voor de jonge duivenspecialisten staan en komen nu de vluchten waarop ze kunnen uitblinken. Duiven met volle vleugels, vaak net of pas 1 pennetje gegooid, die vaak nog in de maling worden genomen dat de zomer maar niet stopt (belichten). Zich motiveren op ’n nestje of worden op weduwschap  gespeeld, ja deze duiven hebben vaak nu al 6x in de wagen gezeten, het nodige meegemaakt en zal je normaliter ook niet snel meer verspelen.

Tegen deze duiven is niet meer te spelen met duifjes die op 5 of 4 oude pennen staan, dek wat los laat, kale oortjes en andere handicaps. Zelf heb ik ’n hok vol met bovengenoemde duiven. Een bewuste keuze. Op Morlincourt dus geen duiven meer mee. Vorige week was de laatste vlucht en dat was er al 1 meer dan vorig jaar en ook al 1 te veel. De duifjes kwamen allemaal weer thuis met 22 begonnen en 21 over. Inmiddels is dat gereduceerd tot 15 duiven die me 100% aanstaan. Deze mogen uitgroeien en eind september haal ik daar nog eens de stofkam doorheen. Als ik van de 27 zomerjongen er over ’n paar weken ook ‘n 15 kan overhouden dan kan ik weer ’n mooie ploeg jaarlingen formeren.

O ja, wij duivenmelkers doen ook wat Olympisch namelijk ’n vlucht uit Berlijn organiseren. Moet toch kunnen ’n beetje uit de richting, deden ze vroeger ook wel eens. Alleen in tegenstelling tot vroeger kan je nu het weer en de omstandigheden redelijk tot goed inschatten. Het zijn toch wel ’n zooitje ‘blindgangers’ die toestemming hebben gegeven de duiven te lossen. Mee doen lijkt belangrijker dan thuiskomen, 450 km vliegen is inmiddels 450 kilometer snelwandelen geworden en oude tijden herleven ‘concoursen die 2 tot 3 dagen openstaan’.

Voor zaterdag allemaal wederom succes, de duiven zijn vorige week goed verzorgd en ’n prima lossing ( kijk maar eens op de site van de afdeling voor het filmpje met dank aan Jan Kaman). Jullie moeten wel weten dat de duiven ‘’ ander’ voer krijgen dan voorheen. Voer waar over nagedacht is door ’n bekende voerleverancier, zelf ben ik er van overtuigd dat het bijdraagt om de duiven beter in conditie te houden en daardoor snellere/ betere concoursen. Toch kreeg ik ook ’n mailtje van ’n liefhebber die snoeihard kan uithalen met zijn jonge duiven. Hij had nogal wat duiven die gewond waren, van onderen open en borstbenen pimpelpaars. Eigenlijk zat ik op zo’n mailtje te wachten, want toen ik het filmpje van de lossing de eerste keer al bekeek, zag ik nogal wat duiven keihard met het asfalt in aanraking kwamen. Deze keer waren de duiventrailers voor 100% afgevuld, als het even kan laten ze de onderste rij ( neerslaan) maar ook de bovenste rij vrij (te warm). Helaas kon het deze keer niet anders.

De verwachtingen en omstandigheden voor zaterdag.

Dat is niet al te best en voor zondag geen haar beter! Regen buien en ’n klap onweer (op zondag)maar wel wind uit het zuiden.

De weerkaart voor zondag nog beroerder dan zaterdag of het moet helemaal opschuiven naar het oosten
Voor de africhtingen van gemiddeld zo’n  80 km, kan je misschien tussen de buien door de duiven naar huis laten komen. Morlincourt ligt wel ’n stukje verder en dat kan met de kennis van nu wel eens ’n hele klus worden!  Er ligt zaterdag en zondag een heel vervelend front over de gehele lengte van Nederland, Belgie en Noord Frankrijk. Laten we hopen dat de weerberichten zich positief verbeteren. De duiven kunnen met mooi weer in Morlincourt gelost worden maar uiteindelijk moeten ze ’n keer door het front…….
Zaterdag de vluchtlijn ziet er goed uit tot ze Nederland in komen.....



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten