dinsdag 28 december 2021

Uitzonderingen en back home

Uitzonderingen bevestigen de regel, hier moest ik aandenken toen ik half december op bezoek was bij een liefhebber om wat late jongen te bekijken. Hij pakte een klein donker duivinnetje en zei ‘deze komt uit de KIP maar ik heb nog nooit zo’n klein duifje als nu uit haar gekweekt’. Wij waren wel benieuwd naar de KIP en niet veel later kreeg ik een onvoorstelbaar grote duivin in mijn handen gedrukt, nu waren zijn duiven ook nog niet op dieet gezet dus het was een regelrechte kiloknaller. ‘Heeft zij zelf ook prijs gevlogen’ durfde ik te vragen? Je raadt het wel…kop prijzen en ook haar kinderen, allen vol aan de maat weten van voren te spelen!!  De KIP is dus een grandioze vlieger, die ook nog haar genen doorgeeft!! (vergeef mij dus de degenereerde opmerking ‘kiloknaller’)

Kortgeleden schreef AS over een duivin die hij kreeg van WdB en die was groter dan zijn eigen doffers maar vliegen kon ze!  Broer Peter refereerde nog even aan zijn Ma Flodder een duivin die niet eens door de spoetnik paste maar kopprijzen aan de vleet won, later vertelde PB mij dat de duiven die hij haalde bij Maurice Hasendoncks ook vrij fors waren en inderdaad de meeste duivinnen bij Peter zijn nog steeds vrij groot en ook zijn stamdoffer de ‘10’ kon er wezen. Steef Duyn had een super kweekkoppel de ‘54 x 94’, de 94 kreeg al snel de naam Big Mamma. Die naam deed zij eer aan, ze werd moeder van talloze goede en super duiven en groot was ze! Steef zei altijd ‘alles was extra en veel aan Big Mamma’.

Zelf heb ik op het moment duivinnen van middelgroot tot klein. Heeft het mijn voorkeur, is het selectie? Ik denk beiden maar mocht ik uit een goed koppel een duif kweken die fors aan de maat is, zal ik hem of haar niet snel meer verwijderen, die uitzondering mag het bewijzen!

De kweekduiven gaan half januari bij elkaar gezet worden, wanneer ik nu mijn kweekduivinnen beoordeel zijn de duiven van 3 jaar en ouder aardig doorgegroeid. Ik zie wel meer dat na hun actieve carrière, mede omdat ze niet meer loskomen, duiven nog vaster, steviger worden en groter lijken, helaas ook vaak wel wat dikker/vetter.  Hoe dan ook, ze moeten alleen maar goede nazaten op de wereld zetten en dat is moeilijk genoeg.

Inmiddels vloeit in meer dan 15 kweekduiven de bloedlijnen van *Steef Duyn. 

*Even terug in de tijd, de Lange Late Vos (Ludo Claessens), de UNO-duivin (Verstraete), paar geweldige duiven van Ad Schaerlaeckens (Allen Rens van de Zijde) vervolgens het ‘goed Rooitje’ of te wel de 15 duivin, de '02’ doffer, het koppel 54 x 94(Big Mamma) allen Steef Duyn en de lijn gaat maar door. 

Vervolgens dient zich bij Lex, na veel supervliegers en kwekers een nieuw kweekwonder “Crack 001” aan en wederom de naam Ludo Claessens, (de Jonge Super Crack x Vedetje maar ook opnieuw die oude lijn van Ad Schaerlaeckens) 

Wij gaan samen met Steef de koppels samenstellen en hopen weer een nieuw toppertje te kweken. Wij blijven dromen en hopen😀

Peter en ik hebben zin in het nieuwe seizoen. 

Inmiddels ben ik onderweg naar huis want de 2e dag van onze fietsreis liep anders dan wij dachten, helaas.. 










Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gerard Koopman movie