Bij mijn bezoekjes of ontmoetingen bij duivenhouders, heb ik vaak de volgende vragen, komen de doffers of de duivinnen beter af? Heb je daar een verklaring voor? Hoeveel pennen hebben je oude duiven, half augustus, gestoten? Hoe krijg je dat voor elkaar? Zijn je beste jonge duiven ook je beste jaarlingen? Zo niet wat is dan je selectiecriteria?
Bovenstaande houdt mij bezig, want het moet beter, natuurlijk zijn goede duiven het eerste vereiste, maar ook de begeleiding en systeem zijn een onderdeel van goed presteren!
Waarom niet alleen met duivinnen spelen wanneer ze zoveel beter afkomen. De pennen rui heeft invloed op de prestaties dus hoe fix je dat, een volle vleugel, en wat zijn misschien de neveneffecten vroeg in het seizoen. De selectie bij de jonge duiven is nooit makkelijk geweest, wanneer je alleen op korte afstanden met de oude duiven speelt, lijkt het selecteren van de jongen mij wat makkelijker, mits je ze speelt en in orde zijn mogen kopvliegers blijven. Bij de MF en DF-spelers ligt het accent vaak meer op de laatste 3,4 vluchten maar dan moeten het wel ‘selectie’ vluchten zijn. Dus vluchten met afstand en het liefst enkele met kopwind.
Ik ken liefhebbers die met veel jonge duiven starten en eindigen, met alle weken series en hoge prijspercentages. Ze hebben een goed bedacht begeleidingssysteem en de duiven zitten vaak in een goede flow. Daar zitten altijd wel een paar duiven tussen die door een slechte bouw, uitstraling of op een handicap eruit vliegen. Uiteindelijk blijven veel duiven over en die worden allemaal doorgehouden. Bij de oude duiven is hierdoor de selectie letterlijk en figuurlijk moordend.
Het is een manier van spelen en selecteren, veel wegen leiden naar Rome maar dat maakt de sport weer zo interessant en leuk.
Het moet wel allemaal ‘lukken’, wanneer ze wat gaan mankeren, niet 100% gezond zijn en ze raken uit de ‘flow’ is het gedaan met de geweldige aankomsten en prijspercentages. Het is niet zo makkelijk als dat het lijkt om met veel duiven ‘goed’ te spelen. De laatste 4 vluchten worden nagenoeg geen duiven verspeeld!! En dan Lees ik in ‘Op de Hoogte’ dat de NPO voornemens is een aanzienlijk bedrag namelijk 100.000 euro te reserveren voor een promotieonderzoek naar de verliezen van de jonge duiven. 100.000 euro is niet toereikend dus wordt gekeken naar sponsoren. Ook voor het vastleggen, zoeken en onderhouden lossingsplaatsen wordt geld vrijgemaakt. Geld vrijmaken voor goede lossingsplaatsen etc., lijkt mij prima. Het geld voor het onderzoek naar de verliezen van de jonge duiven, heb ik moeite mee.
Het seizoen 2024 was nat, met veelal zuidwestenwind. Was het zwaar voor de duiven? Ik vind van niet, we waren vooral druk met de randzaken zoals uitstel, maar de extra nachten mand en de vraag hoe krijg ik de duiven weer op de rails na thuiskomst, want met 4 dagen ‘moesten’ ze alweer in de mand. De duiven zelf leken geen last te hebben. Ik schrijf ‘moesten’ en ‘leken’ tussen aanhaaltekens want je verstand gebruiken en observeren is wel een vereiste.
Hoe zullen de duiven in 2025 reageren wanneer ze misschien gelijk getrakteerd worden op noordwesten of noordoostenwind voor een paar weken?
Bewondering voor de hokken die ze dit seizoen, ondanks alle mitsen, maren, excuses en uitvluchten, wel gewoon geweldig pakten. Goede duiven, (die hebben ze), daar draait het om.
Het is nu de tijd om misschien wat veranderingen aan of in het hok te doen.
Tijd om verbeterpunten op papier te zetten, voor jezelf, club en Afdeling.
Voor mij was het tijd om de administratie /compustam bij te werken, de buitenkant en platen van de rennen schoonmaken en de broedschotels in het bleekwater zetten😏.
Het was de afgelopen weken een wirwar aan kampioenschappen, het mooiste blijft vroege duiven op de vluchten en daarvan genieten en daar zorgde mijn 453 een paar keer voor en dan zie je de duif terug in een “ranking”.
Geslaagde kruising!
♂️Verkerk doffer “de 224” met het ♀️“Provinciaaltje “ geeft de ♀️ ‘453’.
De 224 is gekweekt door Dirk Klaassen uit 2 rechtstreekse Verkerk duiven en wint als jong de 1e op een Grand Prix vlucht en dit jaar opnieuw TT. (2 volle zussen wonnen ook al een eerste en zijn broer de 223 is vader van ♀️456 ‘Eva-Jolie’ en zij wint ook een 1e.)
De 224 gaat na de rui terug naar de kweekhok van Dirk Klaassen, het ‘Provinciaaltje’ is begin dit jaar al naar het kweekhok verhuisd.
De 453 is een fijne duivin, hopelijk ook in 2025 plezier van haar😏
Geen opmerkingen:
Een reactie posten