donderdag 5 september 2024

Pont St Max & Niergnies

Het is de week van Pont St Max en van Niergnies en dan zit het seizoen erop.

In mijn hoofd heb ik het seizoen al een beetje geëvalueerd en ben niet ontevreden. Nu mag je nooit tevreden zijn wanneer je beter wilt worden, maar je moet ook je zegeningen tellen en koesteren zeker in een moeilijk seizoen.

Iedereen had met het slechte weer te maken, het ene hok is het andere niet, qua verschillen in klimaat en droogte, maar uitgerekend in het natste voorseizoen ever, kwamen de duiven op mijn hokken of rennen behoorlijk naar huis. Daarnaast moest ik in een andere kring spelen wat een nieuwe uitdaging werd. In een later Blog kom ik daar nog wel een keer op terug.

Dinsdagochtend gingen de jonge duiven voor de 1e keer weer los en was benieuwd of ze de training zouden oppakken. De laatste 5 weken mogen ze 2x daags trainen, maar door al die zondag lossingen ‘trainden’ ze slechts 4x één uurtje. De dag na thuiskomst krijgen ze rust en op de dag van inkorven blijven ze ook binnen. Maakt het wat uit dat minder/weinig trainen?

De duiven voelen goed aan, trainden redelijk, een 30-tal gaan naar Pont st Max. Een 10-tal worden een dagje later ingekorfd voor Niergnies. Best spannend zo’n laatste vlucht.

In de club is de animo gering om mee te doen op zowel Pont St Max als Niergnies. Om mij heen hoor ik veel mensen over de ‘oogjes’. In de meeste gevallen is het One eye cold, een virus. Wat ik begrijp is, dat het dit jaar vrij hardnekkig blijkt te zijn en terugkomt. Druppelen 2x daags of kopje onder duwen in een emmer water met azijn en zout, zelf deed ik de afgelopen jaren Virkon ’s in de emmer om te dompelen. Veelal geef ik een bad met een snufje Virkon ‘s. Dit jaar weinig last gehad, halverwege seizoen een enkeling gedruppeld. In Heemskerk barstte deze week het kermisfeest los, ook een reden dat men de teugels laat vieren. Voor Pont st Max zijn > 150 duiven opgegeven.

Op zaterdag lijkt het weer goed te worden, de hogere temperatuur zal aan de kust wel meevallen. Hopelijk vroeg los of een strook lage bewolking zal eerst weer moeten verdwijnen, de wind lijkt zuidoost te worden. Zuidoost is van niemand een favoriete wind maar ook daar moeten ze mee dealen.

Vorige week zondag hadden ze een leeg luchtruim, nu moeten ze zich weer uit de groepjes van Zuid-Holland losmaken, doorvliegen en door rammen. Ook weer een leerproces.

Hopelijk een goed verlopende laatste vlucht, maar met zuidoost weet je ook dat je uitschieters kan verwachten!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Selectie en Fontenay Zuid-Holland