woensdag 14 januari 2015

midden in de nacht wakker maken...........


Kent U deze nog…?????
de foto's van de fotoshoot moeten nog komen maar deze stond al snel op facebook.
 

Twee weken geleden werd ik gebeld door ‘n jonge dame met het verzoek of het mogelijk was om bij mij thuis een fotoshoot te maken van ’n oudere heer die graag nog eens een postduif in zijn handen wilde nemen. Op internet was zij mijn naam tegen gekomen en waagde er een telefoontje aan.

Ik reageer spontaan met geen enkel probleem. Niet veel later komt de nodige informatie van de stichting ‘GetOud’ incluis datum. Het gaat om ’n oudere heer, die in ‘Westerheem’ woont en of dinsdag 13 januari rond 13.30 uur schikt.

Klokslag 13.30 arriveert de fotografe samen met een medewerkster van de stichting en de heer Toon Duiker. Eerst maar eens ’n kopje koffie of thee en voorstellen wie we zijn en wat ze graag willen doen. De heer Duiker maar ik mag Toon zeggen is een ontzettend kwieke 92 jarige, helder van geest en vol humor. Ik vraag aan de dames van de stichting hoe het een en ander nu zo gekomen is en zij vertellen dat aan 6 bewoners van “westerheem” (verzorgingshuis) is gevraagd waar kunnen wij U midden in de nacht wakker voor maken. Eén bewoner wilde nog wel eens op de tennisbaan staan en Toon kon je wakker maken voor zijn duifjes! Dus zaten ze nu bij mij thuis. Onder het genot van ’n kopje koffie werd honderduit gepraat over de duiven, zijn Zaanse en Beverwijkse tijd en vele namen en foto’s door Toon meegenomen, o.a. van zijn vrouw, zijn hok maar ook foto’s van de hokken van Jan de Boer met o.a. zijn verzorger Wijnand de Weers passeerden de revue. De dames genoten ook zichtbaar dat mensen zo gepassioneerd over duiven kunnen praten, een sport waar zij zich niets bij kunnen voorstellen. Na een uurtje vertrekken we naar de hokken, Toon een beetje ondersteunt door de dames en met ’n glimlach van oor tot oor ontvangt hij de eerste duif in zijn handen. Ik geef als eerste de Vierzon winnares in handen. Mooi duifje, goed gesloten, ik heb duidelijk met ’n kenner te maken, Toon spreidt de vleugel uit en die kant met de witte pennen moet op de foto, legt hij de fotografe uit, dat is mooier. Zou Toon ook het weduwnaars hokken in kunnen, is de opstap niet te hoog? Toon stapt zonder problemen het hok binnen en krijgt nog een aantal duiven in handen, ook die rode want dat vind ik mooi. Nog een paar foto’s en dan zegt Toon dat hij toch wel wat moe wordt. We gaan terug naar de woonkamer en nemen afscheid nog één vraag aan Toon, wil je van de zomer misschien ’n keertje komen kijken, kom ik je halen een sportvriend uit Uitgeest is mij voor geweest. (klasse, niet vergeten he) Toon zegt dat hij ’n moordmiddag heeft gehad en de tijd is omgevlogen want alleen zijn is eenzaam en valt niet mee. Binnenkort wordt Toon 93 jaar oud en je kunt hem nog steeds midden in de nacht wakker maken voor de duiven.



 

 

Vrijdagavond was de afdelingsvergadering en dat werd ’n lange zit, pas tegen 24.00 uur konden we huiswaarts keren. De notulen schrijven zal ongetwijfeld wel een paar avonden vergen. Gelukkig werden we verrast met een ‘gespreksleider’ een fantastisch oplossing om deze vergadering in goede banen te leiden. Complimenten voor het idee en de uitvoerder. Allereerst werd er het nodige verteld over het vlugschrift, kwamen er wat aanvullingen, opmerkingen en werden er nog de nodige vragen gesteld.  Bijvoorbeeld, waarom aangespannen bij de tucht en geschillen commissie, is het tucht of ’n geschil? Waarom een advocaat en is daar budget voor? Hoe is het zo gekomen dat iemand zoveel taken kreeg, blijkbaar was er niemand beschikbaar maar we lieten het wel met zijn allen gebeuren, menig vraag en opmerking ging over de vergoedingen in het algemeen, maar ook over de boekhoudkundige en fiscale aspecten en wie is voor wat verantwoordelijk.  Boeiende discussies waaruit toch wel bleek dat we wel wat steken hebben laten vallen en er genoeg voor verbetering vatbaar is. Uiteindelijk is nu duidelijk dat de boekhouding ‘binnen’ is en dat ’n  externe accountant zich hier over gaat buigen. Zo’n man zal ook ’n paar centen kosten dus zelf heb ik wel de verwachting dat er enige haast bij wordt gemaakt. Hoe sneller er duidelijkheid is, hoe beter en dat geldt voor alle partijen.

Vervolgens kwam de bestuurssamenstelling aan de orde, beter gezegd hoe was men tot het compromis gekomen om met 3 kandidaten het huidige bestuur aan te vullen. (Hier hebben we ook een brief over ontvangen van Jaap van der Weiden) De heer Rodenburg van de (ex)commissie gaf tekst en uitleg, drie nieuwe mannen gaan het bestuur versterken en in de voorjaarsvergadering zal de secretaris volgens het rooster aftreden maar zich herkiesbaar stellen en de waarnemend voorzitter zal zich dan uit het bestuur terug trekken. Heel even was er verwarring toen de w.vz. aangaf dit wellicht niet te doen of onder voorwaarden. De vergadering  gaf aan dat het compromis voorstel volledig zou moeten worden uitgevoerd en na de toezegging dat dit ook zal gebeuren ging de vergadering akkoord met de voordracht van de nieuwe bestuursleden. De taak van de gesprekleider zat er op en de tijd stond inmiddels op 22.00 uur. De voorzitter kon doorgaan met  de nog te behandelen agendapunten, waaronder het kiezen van het vliegprogramma voor 2015. Dit geeft meestal de nodige discussie en tegenvoorstellen en laat ik eerlijk wezen over de opbouw van het gekozen vluchtprogramma is weinig in te brengen. Midfondvluchten op vrijdag inkorven of een gedeelte daarvan blijft ’n discussie punt en het verdient zeker de aandacht dit eens goed door te rekenen zodat er helderheid over komt, zodat we er iets mee kunnen doen of dat het definitief van de agenda verdwijnt. Zo ook het naar voren schuiven van de jonge duivenvluchten.  We zijn in ieder geval wel verlost van al die dubbelvluchten van oud en jong. Verder kwam er nog een voorstel de eerste vluchten toch per rayon te lossen, een kansloos voorstel omdat de N.P.O. meer dan 3 lossingen op één lossingsplaats verbiedt. Door tijdgebrek komen dan voorstellen om op 2 lossingplaatsen te gaan staan of per 2 rayons te gaan lossen niet goed meer aan de orde en ging de vergadering akkoord om alle vluchten oud en jong TOTAAL te lossen. Voor het aanvullen van de trailers is dit natuurlijk handig en kostenbesparend maar hopelijk geeft het geen versnippering van de rayons en dan bedoel ik dat er van ’n rayon niet slechts ’n paar manden in ’n andere trailer terecht gaan komen maar de rayons in totaliteit worden samengevoegd.  Het lijkt mij ook wel duidelijk dat de oefenvluchten of te wel het leerproces heel belangrijk gaat worden, diegene die zijn jonge duiven niet (genoeg) laat deelnemen aan de oefenvluchten kan weleens van ’n koude kermis thuiskomen.

Na stemming werd gekozen voor de voermengeling die ook in 2014 aan de duiven bij 2 nachten mand werd verstrekt . Ook werd aangenomen dat ten alle tijden gereden zal worden naar de lossingplaatsen die in het programma zijn opgenomen. Het niet beschikbaar zijn van de lossingsplaats zal neem ik aan toch wel een uitzondering zijn. Het lijkt mij duidelijk dat het nu helder is waar we heen rijden. Persoonlijk denk ik wel dat menig dagfond speler voor de tussenvluchten bij slechte weervooruitzichten nu nog voorzichtiger zal worden want de mogelijkheid om dichterbij of meer westelijk of oostelijk te lossen behoort definitief tot het verleden.

De kampioenschappen, puntentellingen  on en aangewezenen , alsmede de hoeveel duiven die tellen, worden nog eens tegen het licht gehouden en vergeleken met de N.P.O. voorstellen. Het bestuur zal tijdens de voorjaarsvergadering  hier op terug komen.

Ook kwamen de agenda punten van de N.P.O. vergadering  aan de orde, hierbij was veel aandacht voor het nieuwe protocol over het lossen van de duiven,( het geen iedereen heeft kunnen lezen op de site van de N.P.O. of in het Spoor der Kampioenen.)  Absoluut een goede zaak om het lossen beter te reguleren, het I.W.B uit te breiden met 2 leden en de verantwoording duidelijk te omschrijven, ook opleidingen staan op het programma.  In Nederland moeten we natuurlijk wel oppassen dat we er weer geen bureaucratie van gaan maken en we papieren tijgers worden. Verder is er in de vergadering afgesproken dat er nog evaluatie gesprekken met de commissies komen en zo hoort het ook.

Er zijn nog veel meer zaken besproken maar ik ben gelukkig geen notulist, de belangrijkste item heb ik benoemd en beschreven. We hebben een bestuur die weer die kan en mag handelen en in het voorjaar verder wordt aangevuld. We hebben een vliegprogramma en kunnen weer gaan sporten, genoeg veranderingen en daar zal een ieder zelf op moeten inspelen en er naar moeten handelen.

Deze week begon met een bezoek van Toon Duiker, een vergadering die gelukkig ordentelijk verliep en waar we verder meekunnen. Michel Beekman maakte een rapportage  over mijn wel en wee in de duivensport en wil ik complimenteren over zijn correcte weergave en verder de duiven............die maken het goed en de eerste jongen zijn geboren.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten