zaterdag 8 oktober 2016

40#nieuwsvanachterdeduinen#


40#nieuwsvanachterdeduinen#
Na een tijdje wikken en wegen, besloten de “748” voor de kweek te bestemmen.
Ze heeft haar sporen op de Dagfond vluchten verdient 1e NPO Vierzon 4441/ 12e NPO Chateauroux 3627/ (83e NAT 47453)/ 30e NPO Argenton 2122/ 44e NPO Salbris 5155/ 94e NPO Bourges 4844  maar ook op het kortere werk heeft ze menig ‘vroege’ prijs gewonnen.
 In 2014 gingen haar jongen naar een startende liefhebber in Zuid-Holland, 2015 gingen haar eieren naar een liefhebber in Egmond, die met de nakweek dit jaar al succesvol is. Dit voorjaar stond de ‘748’ op een doffer die niet bevruchte en haar enige jong van het najaar (augustus) verhuisde naar de kop van Noord-Holland. In de ‘748’ zien we ook de ‘42’ 1e NPO Bourges terugkomen. Deze lijn is ook nog volledig op het hok aanwezig dus mogelijkheden genoeg om een geschikte partner uit te zoeken en de stam verder uit te bouwen.
In de wintermaanden is het nadenken en puzzelen over hoe de koppels samen te stellen.  Voor mij een leuke bezigheid en ga proberen de succes lijnen vast te leggen, de prestatie duiven uit deze koppels ga ik terug zetten. De ‘goeie’ komen uit de ‘goeie’ en je kweekt vaak veel te kort jonge duiven uit deze koppels met het gevolg dat je een hok vol hebt met gekruiste duiven en hoopt dat daar een toevalstreffer tussen zit. Volgend jaar moet ik van de ‘42’ en ‘748’ gewoon minimaal 4 jongen op mijn hok hebben om mee te vliegen.
Het volgende is gewoon heel slecht nieuws en wel het rumoer om het enige positieve doping geval van dit jaar (onderzoek is nog niet afgesloten en man en paard staan gewoon op de NPO site)  Hierdoor kun je voor ‘eeuwig’ iemands goede naam en faam om zeep helpen. Naam en faam heeft deze Noord-Hollander zeker, grandioze prestaties op de marathon vluchten maar duiven die meer dan 1000 kilometer moeten vliegen en vaak vanaf het inkorven 5 dagen onderweg zijn drogeren?  Laten we voor de persoon in kwestie hopen dat er snel duidelijkheid komt.
Bij veel liefhebbers is de grote schoonmaak al achter de rug, zelf ben ik niet zo’n poetser maar heb een aantal weken geleden de hokken uitgemest en verneveld met VirkonS. Het was die dag prachtig zonnig weer dus dat vernevelen liet ik een beetje uit de hand lopen en ik maakte de boel drijfnat, een uurtje later was alles weer zo goed als droog. Straks wanneer de rui achter de rug is, doen we het nog een keertje dunnetjes over en zijn we klaar tot vlak voor het begin van het seizoen.
Wanneer je momenteel op de diverse verkoop websites kijkt, bekruipt  het gevoel dat sommige liefhebbers  heel wat anders verstaan onder “Grote Schoonmaak”. De grote OPRUIMING lijkt dan ook wel begonnen,  UITVERKOOP, alles moet weg, de hokken moeten leeg en alles is goed, betere zijn er nog nooit geboren. Sommige verkoopsites lijken wel marketeers en tekstschrijvers in dienst te hebben en blazen de pedigrees van de meest onbenullige, niets maar dan ook niets presterende duiven op, met de resultaten van hun grootvaders, broers, zussen, neven, nichten of andere verre familieleden die soms zelfs ‘elders’ hebben gepresteerd.  Soms zo geraffineerd dat je echt goed moet lezen, wie die prestaties nu echt heeft geleverd.  Zomerjongen en ‘laatjes’ uit goed presterende ouders, verdienen het voordeel van de twijfel en daar ben ik zelf ook wel mee geslaagd! Er zijn de laatste jaren wel heel veel liefhebbers die er een sport van maken zoveel mogelijk keren “TOTAAL” te verkopen.  Handel noemen we dat en waar zal ik mij druk over maken………………..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Duffel