42#nieuwsvanachterdeduinen#
Nog steeds veel veren en pluimen en dan vooral bij de oude en jonge vliegduiven, bij de kweekduiven zijn de dekveren inmiddels vernieuwd en zien de duiven er strak en glimmend uit, de meeste moeten nog slechts één slagpen gooien en de staarten groeien goed in, de paar vliegduiven die naar het kweekhok zijn verhuisd, pik je er zo tussen uit en moeten nog een inhaalslag maken.  We hebben nog voldoende tijd voordat het kweekseizoen weer aanvangt, laten we eerst maar eens horen hoe het vliegseizoen eruit gaat zien. Pas dan ga ik een planning maken.
2 doffertjes, die alweer mooi worden
 
De afdeling heeft een nieuw concept vliegschema gemaakt en is in ieder geval afgestapt van het onzalige plan 2 vluchten op zondag te programmeren, daar in tegen zien we nu in het nieuwe schema, 2 vluchten waar oud en jong tegelijk voor de midfond ingekorfd moeten worden. Je kunt op je klompen aanvoelen dat de duiven dus gelijk gelost gaan worden, sterker gelost moeten worden want anders gaat het gegarandeerd fout.  Is de vraag willen we dat de jongen en ouden gelijktijdig arriveren?  Zal ook wel niet door de vergadering komen maar waarom presenteer je niet in één keer een goed doortimmerd schema wat ook meer aansluit bij wat de NPO voorstaat en laat je de natour niet vervallen en stop je toch redelijk op tijd met de jonge duiven vluchten.
Vrijdagavond de vergadering van mijn de club bezocht. Uiteraard kwam het vluchtprogramma nadrukkelijk ter sprake, onze voorzitter belichtte de cijfers van de natour van onze club. De laatste vluchten kregen we amper nog een 200 duiven aan de start en die paar oude duiven die nog meededen, waren kanonnenvoer voor de jonge duiven specialisten.  Waar de club een paar weken geleden de natour nog omarmde, kwam men nu tot inkeer. Uiteindelijk werd besloten te kiezen voor het voorstel van vereniging  B.E.P. Dit programma sluit het meest aan bij de wensen van onze club.  (half juli beginnen met de jongen t/m half september, geen natour maar wel met een extra instapmomentje in het jonge duivenseizoen.  Ook de extra vitesse vluchten voor de oude duiven sloten aan bij de wensen van onze club.)
Ook bovenstaand programma zal er (waarschijnlijk) niet komen dus we wachten rustig af wat het bestuur uit de hoge hoed tovert en wat de vergadering dan besluit, meestal hebben ze (de afgevaardigde van de clubs) geen idee meer waar het overgaat en zijn velen na uren lang geneuzel al lang in slaap gesukkeld en ‘schrikken’ zich de volgende morgen een hoedje over wat ze geaccordeerd hebben.  Sommige zullen dit herkennen, andere zullen misschien zeggen, wel heel negatief hoe je het omschrijft, het is niet anders.  Alles wat er nieuw en modern uit ziet, is bij voorbaat gedoemd tot mislukken, we zijn niet los te wrikken van het verleden. De enige grote verandering in duivenland is ooit het invoeren van het elektronisch constateren geweest. 15 jaar later, lopen we nog steeds te mopperen wanneer er een update komt,  laat staan wanneer je een nieuwe moet aanschaffen. Over het benutten van de mogelijkheden van de e.c.s. maar niet te spreken.
Terwijl ik dit neerpen, denk ik laten we het maar hebben over duiven en selecteren…………………..
Dus terug naar de duiven, vrijdagmorgen samen met Steef Duijn door mijn jonge doffers en duivinnen heen gelopen. Ik hecht enorm veel waarde aan zijn oordeel , voordat we begonnen met de beoordeling, discussieerde we over het een jaar alleen maar kweken en enkel met de  jongen spelen.  Alleen maar die duifjes spelen (en daar een hok vol van), die super (extra) gebouwd zijn en deze aan de tand voelen.  Hierna puur selecteren op prestaties, wellicht de kortste weg naar succes met de oude duiven.
Ik vertelde Steef, ik heb er een stuk of 3 die naar mijn mening extra zijn en zonder wat te zeggen gooide Steef van de ruim 30 te selecteren duiven er 3 de lucht in terwijl hij zei ‘daar moet je een hok vol van hebben! ‘   Dit laatste is natuurlijk een utopie of je moet inderdaad  één jaar alleen maar kweken, dan heb je er misschien wel 10. Ook altijd weer bijzonder wanneer hij de ‘vreemdsoortige’ er moeiteloos tussen uitpikt, soms door bouw maar meestal door de ogen. De meeste kregen toch zijn goedkeuring en gaan we goed aan de tand voelen.  Hierna nog even een de laatste aanwinsten van Jos Goessen bekeken en daar was hij bijzonder  van gecharmeerd en dat zegt mij genoeg.  Vervolgens één jong doffertje uit de ren uitgezocht, bestemd voor een clubgenoot die de vereniging bon had gekocht.  Best slim van mijn clubgenoot omdat Steef te laten doen!  Steef zocht een prachtig jong doffertje uit. Vader de “Martin” (vader van o.a. de ‘26’en ‘805’) Moeder “Okinonia” ( uit Okidoko x Adonia, het superkoppel van Peter Crans).  Hopelijk gaat het duifje wat prima nazaten op de wereld zetten bij mijn clubgenoot.

Zaterdagmiddag, broer Peter geassisteerd bij het opnieuw inrichten van zijn weduwnaarshok. Nieuwe broedhokken in een nieuwe opstelling die hopelijk de vliegprestaties van de doffers omhoog zal stuwen. Blijven vernieuwen en investeren in hok en duiven moet lonen……………………
Broer Peter aan het werk terwijl ik de foto maak.
 

Zaterdag 29 oktober huldiging Kampioenen Rayon B in Heemskerk.

Reacties