zaterdag 5 november 2016

44#nieuwsvanachterdeduinen#


44#nieuwsvanachterdeduinen#
Afgelopen zondag toch maar de vliegduiven gescheiden, afgelopen jaren mochten ze een maandje langer bij elkaar blijven maar we hebben besloten om aan winterkweek te doen en dan kunnen ze beter alvast acclimatiseren en wennen aan hun nieuwe onderkomen. 
Deze week bij diverse duivenliefhebbers op bezoek geweest,  veel goede duiven in handen gekregen en lekker over de sport gepraat. Mooie vrijetijd besteding!  De mensen die ik bezocht  zijn, gelijk ik zelf, zich aan het opladen en aan het opwarmen voor het nieuwe seizoen. Keer op keer ondervind ik dat de sport toch echt begint bij de liefhebber zelf, die zorgt voor een goed hok, goede duiven, maakt plannen en voert ze uit. Hij bepaald de hoogte van de lat, wat heeft hij er voor over, hoever wil en kan hij gaan.  Je kunt trouwens tegenwoordig heel ver gaan, D.N.A. onderzoek http://www.pigen.be/en/about-us om ook te onderzoeken of ze de juiste Genen bezitten om “vroeg” thuis te keren.  Klonen zal wellicht ook ooit wel eens tot de mogelijkheden gaan behoren. Wanneer we de ontwikkelingen in de sport, zoals wielrennen, voetbal, atletiek, schaatsen volgen, zie je het belang van de juiste voeding, supplementen, trainingsarbeid en de wijze om naar een ‘wereld’ prestatie toe te pieken. Ook in onze duivensport proberen we de duiven op het juiste moment in die perfecte conditie te krijgen en te knallen. Mooi om met sportgenoten over deze onderwerpen te praten….
één van die mannen was Cees Nagel uit Den Helder. Onderweg naar Den Helder om een bonnetje te verzilveren zat ik in de auto  aan de duiven te denken en ondervond zelf wederom de enorme overvlucht. Cees 2e kampioen van de afdeling op de dagfond en ook in bezit van één van de beste (toptien plaats) duif op de dagfond 2016 van Nederland, moet dus wel over zeer goede  duiven met inhoud beschikken.  Paar jaar geleden was ik al bij Peter Crans en ook daar zag ik gelijk bij Cees duiven die de afstand prima kunnen afleggen, goed gebouwde duiven, sterk en toch ook soepel. Mede doordat ze in Den Helder stevig aan de tand worden gevoeld want ze worden al die dagfondvluchten ingekorfd, creëren zij een geweldige dagfond duif.  Naast uitstekende dagfond duiven heeft Cees een visie, een plan en een prima duivenhok met een ingenieuze inrichting. Zelden zo’n doordacht hok gezien, ik kan gerust zeggen UNIEK.  Gemak dient  hier de mens, zonder aan het wooncomfort van de duif geweld te doen, sterker ze moeten zich er prima bij voelen en de territorium drift kan tot grote hoogte worden op gevoerd. Schoonmaken? Tot een minimum beperkt!  Ook bij Cees begint het bij de melker, hij zorgt voor de juiste accommodatie, systeem, goede duiven en kient uit hoe hij zijn duiven kan laten pieken.  Onderweg naar huis met in de kofferbak 2 prachtige jonge duiven, dwaalden mijn gedachten nog een paar keer af na zijn ingenieuze inrichting, toch geweldig wanneer je zo handig bent, moeten ze eens een dvd van maken.
Verder is het echt herfst, de natuur laat zich niet langer door het mooie weer foppen en waar we kortgeleden nog konden genieten van de mooiste herfsttooien, zien we nu een kaalslag en kunnen  we volop bladeren aanharken…………….komende week vorst aan de grond, zullen we een echte winter krijgen?
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Duivenmarkt Heemskerk