3 #nieuwsvanachterdeduinen#


3 #nieuwsvanachterdeduinen#
Lekker koud weekje, waardoor we toch nog een beetje het gevoel van een winter hebben gekregen. Het was helaas niet koud genoeg, in onze regio, om de schaatsen onder te binden. Zelf word ik wel blij van een beetje vorst (wie weet wordt  natuurijs schaatsen ooit nog folklore) en vraag mij wel eens af …… ‘waar gaan we heen met de klimaatveranderingen’? Mens en dier zullen zich moeten aanpassen en onder tussen zullen we er hard aan moeten werken om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen, helaas is niet iedereen deze mening toe gedaan en sluit de nieuwe president Trump zijn ogen. Wij duivenmelkers krijgen ook in het nieuwe seizoen ongetwijfeld opnieuw  met onstuimig, niet te verklaren en onverwachte omstandigheden te maken wat het voor de lossingsverantwoordelijke niet gemakkelijk zal maken. Toch zal de weerbaarheid van onze duiven omhoog moeten en dat gebeurd door ‘selectie’ op de vluchten dus zullen we ons moeten afvragen of een buitje, zwaar bewolkte lucht, temperaturen onder de 10 graden en boven de 25 graden wel zo funest zijn voor onze duiven.  De mannen die al jaren inzenden op de “éénhokraces” weten ondertussen uit welke duiven zij moeten kweken om een beetje succesvol mee te kunnen doen. Kweken uit de allerbeste duiven en niet uit papieren tijgers, keiharde selectie op gezondheid/natuurlijke weerstand, afstandsgeschiktheid en het terughalen/kopen van de duiven die prima hebben gepresteerd. Eigenlijk niks nieuws onder de zon.
Zover is het nog niet, voorlopig zijn de ‘meeste’ van ons druk doende om de hokken te vullen in de hoop op die ene ‘goede’ duif en zijn alle verwachtingen nog hoopvol  en dromen we nog even door. (Straks staat Facebook weer vol over de problematiek met de roofvogels, colli, verliezen etc.)
Voor mij was de brief, van onze afdeling, betreffende de herindelingen van  de rayons een grote verrassing. De afdeling vond het werk van de commissie blijkbaar niet juist of goed genoeg.  Kwam er blijkbaar op neer dat ze niet binnen, door de bestuurders, vastgestelde lijntjes en richtlijnen hebben gekleurd maar wat is dan de opdracht geweest?  Persoonlijk vond ik de oplossing in de ‘kop van Noord-Holland’ ook op zijn zachts een beetje vreemd. (in de breedte in plaats van lengte)  Enfin het werk van de commissie is voor niets geweest en krijg nu maar weer eens kandidaten, je bedenkt je wel twee keer! Zelf vind ik het voorstel van de afdeling beter, nog beter….. maak er gewoon een west en oostkant van en ga ook zo tot de Franse grens lossen!  Mooie concoursen uit de goede lijn, waar iedereen op de verdere vluchten profijt van zal hebben.
Deze week zijn, bij broer Peter, de vliegduiven gekoppeld. Omdat hij ook uit zijn vliegers dit jaar kweekt, zijn de duiven samen gezet door Steef.  De 20 toekomstige ‘weduwnaars’ hebben op  een paar uitzonderingen na een ‘passende’ duivin gekregen en daar gaan wel de nodige bruikbare jongen uit gekweekt worden.   
Bij mijzelf worden de vliegers pas eind februari gekoppeld, de planning is 25 februari.  Kan ik ze mooi op nest een paar keer opleren en de doffers een tweetal vluchten op ‘grote’ jongen spelen.  De Vitesse vluchten gaan gebruikt worden om in te vliegen.
De kweekduiven zijn inmiddels bijna allemaal opnieuw op eieren gekomen.  Niets in de broedmachine, niets naar binnen gehaald……….afwachten nu.
 

Reacties