4 #nieuwsvanachterdeduinen#


4 #nieuwsvanachterdeduinen#
Begin deze week heeft de penningmeester van onze club P.V. Heemskerk (ruim 50 leden)evenals ik zelf als vluchtpenningmeester, de cijfers gepresenteerd aan de controlecommissie. Prima positieve cijfers waardoor we als club kunnen doorgaan op de ingeslagen weg.
Wanneer je dan de gedachtegang van de N.P.O. leest (De toekomst van de duivensport) en weet dat we één van de grotere clubs in de regio zijn en zullen blijven omdat er om ons heen vroeg of laat clubs zullen omvallen, moet je als club een tandje bijzetten en investeren in gemak, gerief, techniek en automatisering, een kwestie van voorbereid zijn op de toekomst. Vrijdag 3 februari hebben we onze ‘voorjaars’ vergadering waar we naast bovenstaande onderwerpen ons ook nog een keer kunnen buigen over de ‘herindelingen rayons’, de stand van zaken betreffende ‘invliegduiven’ en nog wat lopende zaken. Inmiddels hebben zich 3 nieuwe leden aangemeld, wat in de praktijk zal betekenen dat we er één hok bijkrijgen.
Je ziet en voelt dat het seizoen nadert dus moeten binnenkort de hok en vaccinatielijsten weer klaar gemaakt worden en zullen er nogal wat duiven gechipt moeten worden. Dus naast de kweek genoeg andere werkzaamheden die aandacht vragen.
De Olympiade is dit weekend gestart in Brussel, best dichtbij en toch……Brussel is vaak een drama om met de auto heen te gaan, de trein is dan nog een optie.  Na wat wikken en wegen besloten er niet heen te gaan. Het moet toch enorm gaaf zijn om een Olympiade duif te bezitten, die te mogen laten zien en ons duivenlandje te mogen vertegenwoordigen. Inmiddels is bekend dat de Nederlandse afvaardiging het prima heeft gedaan en zag ik op Social media alleen maar positieve berichten. Jammer dat we de landelijke pers en t.v. niet hebben gehaald.
In Belgie zijn de gemoederen nog steeds niet gesust, de dopingperikelen sudderen maar door. Naast Matador heeft zich inmiddels nog een voerleverancier, evenals een Nederlandse firma in voedingssupplementen gemeld met de mededeling dat in hun producten ‘maanzaad’ heeft gezeten. Het is te hopen dat de rust snel wederkeert.
Donderdag kwam er een uitnodiging van de NPO binnen om de bijeenkomst van ‘een gezonde toekomst van de duivensport’ bij te wonen.  Ga kijken of ik een gaatje kan vinden………….
De kweekduiven zijn weer op eieren gekomen en samen met broer Peter heb ik de meeste eieren bekeken en die zijn ‘bezet’.  Wat er nu precies met de broedmachine is gebeurd, waardoor de eerste ronde eieren mislukte?  De broedmachine heeft de afgelopen jaren, bij diverse liefhebbers, prima gefunctioneerd, het enige wat ik kan bedenken, is dat de machine in een zeer koude omgeving heeft gestaan en waarschijnlijk niet de juiste temperatuur heeft kunnen behalen.  Gedane zaken nemen geen keer, de volgende keer een punt van aandacht want dit was te voorkomen.  (De verhalen van, 20 koppels en dan 40 jongen haal ik zelden, altijd wel eens een eitje onbezet, een vechtpartij, eitje naast het nest, koppeltje wat niet op eieren komt of er af loopt.  Ik ben vast niet de enige en ja in april, mei loopt het vaak van een leien dakje!)   
Paar duivinnen hebben toch wat moeite gehad om opnieuw te leggen en dat zijn nu net de duiven die een paar weken geleden als eerste legden. Om dit soort gevalletjes ga ik me niet meer druk maken en laat de natuur gewoon zijn gang gaan.
De vliegduiven gaan wanneer het even kan, een paar uurtjes per dag los. Bij een aantal moet de laatste pen nog ingroeien en deze duiven zitten dan ook als eerste op het dak terwijl de overige ‘hoog’ overtrekken.  Verder heb ik in het weduwnaarshok de broedhokken geheel open gezet en kunnen constateren dat de meeste doffers  inmiddels een ‘vaste’ bak hebben.  Dit kan straks alleen maar gemak opleveren bij het koppelen.  Bij Peter is de indeling van zijn weduwnaarshok dit jaar veranderd maar zijn er ook andere broedhokken aangeschaft, totaal ander sfeer in het hok (positief) en de doffers hebben zich ruimschoots voor het koppelen allemaal een broedhok toegeëigend. Resultaat met 3 dagen zaten 19 van de 20 koppels los met weinig vechtpartijtjes.
Op beide hokken zijn de duiven ‘kerngezond’ en stralen tegen ons op, zelfde duiven maar de voorbereiding op het nieuwe seizoen zal verschillen, die van mij zitten nog een 4 weken gescheiden….
 
 
 

Reacties