De week rond,


# nieuwsvanachterdeduinen#
De week rond,
Afgelopen maandag de bestelde broedhokken bij de gebr. Fanger opgehaald, aangekomen waren de mannen nieuwsgierig het nieuwe onderkomen, dus even de telefoon erbij om de foto’s te bekijken. De eerste opmerking ‘wat heb een uitzicht’ (daar sta je zelf niet meer bij stil).  Niet veel later nam Frans mij mee naar zijn accommodatie want ik had de hokken van de gebroeders wel eens op de d.v.d. gezien maar nog nooit in het ‘echt’.  Het is daar echt woekeren met de ruimte en de duiven zien thuiskomen is daar onmogelijk want de hokken zijn volledig ingebouwd tussen de magazijnhallen.  Wat ik op de d.v.d. heb gezien, heb ik nu in levende lijve mogen aanschouwen en kun je alleen maar constateren dat door de niet alledaagse omstandigheden over alles goed is na gedacht en aangepast.  Nog een paar duiven in handen gekregen en dan vliegt de tijd……goede duiven daar draait het om en top liefhebbers die ‘alles’ zien en daarnaast dus de best mogelijke omstandigheden creëren voor de duiven en dat het gelukt is, bewijzen de uitslagen al jaren. Hierna snel naar huis om de broedhokken te plaatsen. De nieuwe rennen laat ik nog een weekje ‘leeg staan’, kan alles nog een beetje drogen.
Dinsdag heb ik de jonge duiven, na lange tijd, weer eens losgelaten, maandag  half rantsoen  verstrekt want ik wil ze wel weer binnen krijgen en niet de hele dinsdag staan te rammelen. Het was prachtig weer, de rijp lag nog over de landerijen en het zonnetje kwam al door, toch gewacht tot 11.00 uur maar toen mochten ze toch echt weer sinds lange tijd vliegen. Ze stormden het hok uit en met een 45 minuten zochten de eerste het dak op, na een paar fluitjes rolden ze binnen op één na, die uiteindelijk een uurtje later ook de valplank opzocht. Het eten was inmiddels op dus woensdag zal hij wel niet zolang treuzelen. Ondertussen mooi de gelegenheid de broedbakken in de nieuwe rennen ‘uit te branden’, handje korrels en schelpzand in de bakken en het zonnetje deed de rest.

Woensdag de broedschotels nog een keertje door een Virkon S bad gehaald en in de rennen geplaatst, kunnen ze mooi drogen, alvorens ze in de broedhokken worden geplaatst.  Ondertussen mochten de jongen opnieuw los, gevolgd door de oude duiven, de duiven hebben lekker hun rondjes gedraaid en rolden naar binnen. De voorbereidende  werkzaamheden voor de kweek zijn klaar, volgende week mogen de kweekdoffers ’n broedhok uitzoeken en gaan we de duiven nog aan een laatste check onderwerpen en laten we ze ook onderzoeken bij de dierenarts. Kwestie van de vinger aan de pols houden.  Eerlijk gezegd heb ik nog geen vaste datum wanneer we de kweekduiven bij elkaar zetten, belangrijkste is dat ze er klaar voor zijn en in mijn geval de (weer)omstandigheden acceptabel zijn. Daarnaast wil ik ook graag weten wanneer de jonge duivenvluchten aanvangen pas dan kan ik terugrekenen (omdat ik 3 ronden wil kweken) op welke datum we moeten starten met het koppelen.  Alles wat voor en nabij begin april geboren is, moet nog meekunnen. Uiteraard moet het voortraject wel soepel verlopen en moet er niets tegenzitten, ook zal je vaak de 3e ronde een spoedcursus moeten geven en een beetje pushen maar gek genoeg kunnen juist deze duiven je nog verrassen de eerste vluchten.  Komende tijd nog even met mijn broer overleggen wie de 1e ronde of 2e ronde neemt, daarnaast kweek ik ook een volledige ronde uit mijn vliegers en de 3e ronde verdelen we netjes,  Begin april kunnen we theoretisch  alle twee  zo’n 80 jongen hebben, in de praktijk na de gebruikelijke pech, uitval en selectie zo rond de 50 en dat is meer dan genoeg.

In 2017 heb ik geen zomerjongen gekweekt om op de nalijn mee te vliegen en dat is goed bevallen. In 2018 gaan alle winterjongen en vroege voorjaarsjongen wederom  met het jonge duivenprogramma mee om kilometers te maken en vooral ervaring op te doen. Ik heb het voordeel dat ik met 2 hokken kan spelen en een beetje het risico kan spreiden.  Voortschrijdend inzicht en ervaring hebben bij mij aangetoond dat ik te weinig profijt heb gehad van duiven die in hun geboortejaar enkel op de nalijn zijn gespeeld. 

Donderdag lekker bijgepraat met mijn duivenvriend alsmede keurmeester Nico de Jong. Daarnaast heb ik uit een samen kweek met een duif van Nico een ‘goede’ duivin overgehouden, namelijk de 15-321 die dit jaar 1e asduif generaal van het rayon is geworden maar ook 3e asduif Super Vitesse afdeling 6!  Een volle broer werd bij Nico 1e asduif jong in Rayon C. 
 Gewoon lekker praten over de duiven, de begeleiding en hoe we de duiven op een zo’n natuurlijk mogelijke wijze gezond proberen te houden. Uiteraard zijn we altijd opzoek naar ‘betere’ en dat is echt niet simpel maar hoort bij onze sport , een pracht onderwerp om over te praten. De meeste randgevallen en bestuurlijke problemen komen wel ter sprake maar we laten onze middag er vast niet door vergallen.  Voor ons beide breekt in december een drukke tijd aan met de keuringen en zullen er veel duiven door onze handen gaan.

Vrijdag nog wat aandacht kunnen geven aan de voorbereiding van de zaalverkoop 17 november in Heemskerk.  We hebben een opperstalmeester bereidt gevonden onze duiven, die van Peter Crans en Combinatie Hoffman-Regtop aan de man te brengen dus van alle duiven moest nog  wel even een beknotte omschrijving gemaakt worden voor de verkoper. Het worden bij elkaar slechts een 20 tal duiven maar wel duiven waar we voor de volle 100% achterstaan.

Zaterdag was een echte duivendag met bezoek van een jonge ambitieuze duivenliefhebber uit Limburg. In de omgeving een paar duivenhokken bezocht en uiteraard veel duiven in handen gekregen, dank aan #Peter en #Lex.   Heerlijke duivendag, veel onderwerpen passeerden de revue, diversiteit aan hokken en voer gezien alsmede systemen besproken maar het draait uiteindelijk om inzet, bezieling en goede duiven. Duivensport is een prachtige sport dus laten we er vooral van genieten!
De mannen zijn weer thuis
Zondag de kweekdoffers opgehaald, kunnen ze mooi de komende tijd hun ‘bak’ uitzoeken, wanneer je ze een ruime maand niet gezien hebt, is het weer heerlijk ze in handen te nemen. Ze zien er geweldig uit, hopelijk bezorgen ze ons straks weer een paar duiven waar we verder meekunnen……………

Reacties