zaterdag 27 oktober 2018

#nieuwsvanachterdeduinen#


#nieuwsvanachterdeduinen#

Een week met weinig ‘nieuws’ of het moet het definitieve voorstel vliegprogramma zijn. Inmiddels is de laatste ‘vrije’ datum om nog duiven te keuren deze week ook ‘vergeven’, 6 keuringen is voor mij een mooi aantal, het is leuk maar ook serieus werk want je moet aan elke duif voldoende aandacht schenken dus ben je al snel een paar uurtjes bezig en met het heen en terug rijden is een dag zo voorbij. Ik vind het prachtig om die honderden duiven weer in handen te krijgen en te mogen beoordelen op hun uiterlijke kenmerken, natuurlijk geniet ik extra wanneer ik een duif in handen krijg, waarvan ik denk ‘dit moet een super vlieger zijn’ en probeer na afloop altijd wat informatie in te winnen, zo ook loop ik nadat de labels zijn opgehangen altijd nog een rondje en vaak lopen er een paar liefhebbers mee. Op de keuringen gaat het uiteindelijk om de ‘schoonste’ en dat zegt weer niets over vliegcapaciteit.

Eerdaags gaat de verkoop van het jaar op PIPA van start en wel te weten van Gaby Vandenabeele. Deze man heeft heel veel liefhebbers hogerop gebracht en ‘kampioen’ gemaakt, wie kent zijn befaamde duiven niet. De verkoop zal waarschijnlijk een nieuw record breken, prima en het zij de man en familie gegund maar meer dan 800 duiven in de verkoop brengen is buitenproportioneel. Zelf denk ik dan, ben je nog wel geloofwaardig of kan het je niets meer schelen en schraap je (en de verkooporganisatie) alles binnen. Ik geloof er niets van dat hij in zijn glorie tijd een kolonie van meer dan 800 duiven runde. We nemen afscheid van een boegbeeld van de sport en veel van zijn duiven zullen ongetwijfeld weer kampioenen voortbrengen. 

Op mijn hokken is het met het omslaan van het weer even wennen en dan vooral voor mij zelf. Wanneer ik dit typ zaterdagmorgen vroeg, trekken de buien over en vallen zowaar de eerste hagelstenen en ren ik met een jas aan snel naar de hokken, een kleine week geleden liep ik nog in mijn overhemd. Blijft bijzonder hoe snel het weer kan omslaan….

Het reserve hok, heb ik inmiddels omgetoverd tot jonge duivenhok, zodat ik voor komend seizoen de beschikking heb over 2 hokken die ik beide kan verduisteren hierdoor kan ik nu de duiven op de deur spelen. De loketkast in het weduwen verblijf kon mij niet bekoren en alles is weer teruggebracht in de staat zoals het t/m 2014 was. Door een paar simpele wijzigingen zijn de hokken ‘vlieg klaar’ voor 2019.

Bij de kweekduiven zijn er een aantal verwijderd, samen met broer Peter liep ik door ons ‘bestandje’ duiven. Wat niet voor goede nakomelingen zorgde en die ons toch op de één of andere manier niet aanstonden zijn verwijderd.  Alleen bij de vliegdoffers zitten er nog een paar te veel maar heb ik geen haast en laat ze uitruien om daarna pas definitief te beslissen. De plaatsen worden ‘duur’ vergeven want ik heb plaats voor slechts 16 mannen.

Op PIPA vond ik nog 2 rankings waar ik mijn '113' terug vond.





.

 

Hieronder het definitieve voorstel van het vliegprogramma, samengesteld door de ‘secties’. Ik ben er duidelijk in en juich het programma toe maar wel landelijk invoeren en wel gelijk, geen jaren meer wachten en sancties invoeren voor afdelingen die zich niet houden aan de afspraken. Het voorgestelde programma biedt zoveel mogelijkheden om je sport te beoefenen en aan te haken wanneer het je uitkomt. De Vitesse mannen moeten toch helemaal opbloeien, bijna alle weken sport! Natuurlijk tellen ze niet allemaal. Van week 23 t/m 29 lopen ze parallel met het jonge duiven programma dus een soort X vluchten. Week 32 t/m 37 is volgens mij de ‘natour’, prima om nog wat oude of je zomerjongen te spelen. Op de midfond en dagfond is niets schokkends te constateren en het jonge duivenprogramma biedt iedereen de kans om in te stappen wanneer hij door ziekte van zijn duifjes een paar weekjes verstek moet laten gaan en vind je het na 300 km welletjes, prima toch..
  

Ook de werkgroep ‘eerlijkere duivensport’ doet nog een oproep om je stem te laten horen. Prima initiatief en ze zullen zeker niet iedereen tevreden kunnen stellen maar begin maar eens met het reglementeren van de hoeveelheid duiven. 

UPDATE WERKGROEP EERLIJK SPEL
Beste sportvrienden,
In alle gesprekken die de secties de afgelopen maanden hebben gevoerd met de liefhebbers in het land en in alle mailtjes die de secties hebben ontvangen, is er 1 thema als rode draad naar voren gekomen: DE DUIVENSPORT MOET VEEL EERLIJKER WORDEN.
Om aan de roep vanuit de liefhebbers tegemoet te komen om dit thema aan te pakken, hebben we vanuit de secties en platforms een Werkgroep Eerlijk Spel opgericht waarover we jullie op 5 oktober jl. in Op de Hoogte en andere media hebben geïnformeerd.
Wat is het doel van de Werkgroep Eerlijk Spel:
De werkgroep wil alle leden de kans geven hun stem te laten horen zodat op basis van hun meningen en ideeën  er een of meerdere voorstellen uitgewerkt kunnen worden door de Werkgroep die ingediend gaan worden.
Hoe kunnen de liefhebbers hun stem laten horen:
Heel simpel door hun ideeën of meningen te sturen naar eerlijkspel@duivensportbond.nl onder vermelding van naam en lidnummer.
Wat is de actuele status:
Vanaf 5 oktober is er massaal door jullie gereageerd waar we zeer dankbaar voor zijn en we hebben inmiddels 87 voorstellen ontvangen die we schematisch in een overzicht hebben verwerkt
Via onderstaand linkje kun je dit overzicht bekijken en zie je welke voorstellen er tot op heden zijn ingediend.
·         Bijlage: Voorstellen binnengekomen Eerlijk Spel samengevat d.d. 26.10.2018

Hoe gaan we nu verder:
1.     De leden kunnen t/m 30 november voorstellen indienen via eerlijkspel@duivensportbond.nl

2.     Medio december komt de Werkgroep met concrete voorstellen die aan de leden en afdelingen worden voorgelegd. De afdelingen hebben dan ruim de tijd om deze voorstellen met hun leden te delen en te bespreken.

3.     Deze voorstellen zullen ook besproken worden met alle leden van de secties die aanwezig zijn tijdens de nog te plannen 2e Sectie ledenvergadering die begin 2019 gehouden zal worden.

4.     Voor eind februari zal de Werkgroep dan een of meerdere concrete voorstellen indienen bij de NPO voor de Algemene Ledenvergadering van Maart 2019. 

DUS LIEFHEBBERS LAAT JE STEM HOREN WANT JULLIE KUNNEN NU ZELF GAAN BEPALEN HOE DE TOEKOMST VAN ONZE GEWELDIGE SPORT ERUIT KOMT TE ZIEN.
Met vriendelijke sportgroeten,
Werkgroep Eerlijk Spel

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Duivenmarkt Heemskerk