maandag 7 oktober 2019

start van het winterseizoen, (incluis verslag sectie)


Start van het vergaderen, huldigingen en verkoopseizoen.
De 1e huldiging/feestavond is geweest en wel van mijn eigen cluppie.  Ik was wat verlaat en moest ook nog vroegtijdig naar huis maar het clublokaal was bij aankomst goed bezet, de drankjes en hapjes werden rijkelijk aangeboden, de VZ huldigde de kampioenen op een vlotte wijze, kortom een mooie avond. Thnx organisatie!  Bij onze club zijn de kampioenschappen uitgerekend, zoals dat bij het Nationale programma is afgesproken dus met aftrekvluchten en zo hoort het ook!  Bij de kring en afdeling worden daar in tegen alle vluchten geteld en dat geeft dus op bepaalde disciplines wat verschuivingen t.o.v. de club.  Los daarvan werd het volledige vliegprogramma voor veel liefhebbers een te zware opgave, want je mocht op geen vlucht verzaken.  Bij de Nationale kampioenschappen, tellen niet alle vluchten.  Het enige voordeel van deze verscheidenheid (van puntentelling) is, dat er meer kampioenen zijn.  Nu nog wachten op de PIPA Rankings en de Fondspiegel.  Het blijven natuurlijk wel allemaal geweldige prestaties maar het overzicht raak je wel een beetje kwijt.
Ook kwamen de ‘secties’ in Papendal bij elkaar, komende dagen zal ik eens uitgebreid informeren wat er besproken en besloten is, want ik was zelf niet in de gelegenheid aanwezig te zijn. De aftrap van het vergaderseizoen is genomen, nu  afwachten wat het ons gaat brengen.
De verkoopsites zijn ook alweer een paar weken online, ik kijk er naar, ik volg het want ik vind het fascinerend hoe de duiven aan de man worden gebracht.  De p.r. en marketing is geweldig, duiven die nog nooit gevlogen hebben, krijgen al een naam, de stamkaarten worden opgevuld met de prijzen van de ouders of duiven die verwant zijn.  Je moet soms 2 x kijken voordat je erachter bent dat die duif nog geen platte prijs heeft gewonnen. Natuurlijk zitten er echte goede oude duiven tussen en waarschijnlijk prima jonge duiven met een goed genen pakket maar duiven van 2,3, 4 jaar die nog nooit een knappe nazaat op de wereld hebben gezet staan er ook bij, hoorde eens iemand die deze duiven statiegeld duiven noemde 馃槉……maar het blijft 'n leuk winter vertier de sites te bezoeken.
Ondertussen word ik regelmatig gebeld voor een bonnetje en steevast krijgen zij nul op hun rekest. Dus niet doen! De club en de kring kunnen altijd op een bonnetje rekenen, maar goede “doelen” worden door ons gezin alle jaren bekeken, gewogen en beoordeeld want sommige organisaties kunnen echt niet zonder steun maar dat ga ik dus niet doen door bonnetjes beschikbaar te stellen.
Bovenstaande tekst  geeft aan dat het winterseizoen echt is begonnen, het heeft zijn charme maar geeft soms ook zijn ergernis en met dat laatste moet je goed proberen om te gaan.
Wanneer je dan einde seizoen, op de site van de afdeling, deelgenoot wordt van een conflict tussen een basis lid en de VZ, denk ik los het probleem/ergernis op met een goed gesprek en dit geldt voor beide partijen, maar nee, het wordt gewoon op de site geplaatst en dan zijn de rapen gaar. Blijkbaar niets van geleerd, haal die ‘narigheid’ van de site en ga praten……….
Afgelopen dagen zijn mijn hokken of beter gezegd de rennen in de winterstand gezet, over de licht doorlatende dakplaten zijn de zwarte platen geschoven, 50% van de voorkant is dicht gezet want het is wel een heel nat najaar, de duiven hebben nog licht genoeg en volop zuurstof.  De rui gaat voorspoedig, krijtwitte koppen en blanke lijven meer kan je niet wensen.
 

Met alle eind uitslagen ben ik blij 馃槆馃槆

Kampioenschap Afdeling 6 Dagfond 6e on en 3e aangewezen

Nationaal kampioenschap Dagfond, 32e onaangewezen

Nationaal kampioenschap Dagfond 17e aangewezen


 
Binnengekomen 2 verslagen, die ik mag doorplaatsen

 
Democratie in de Nederlandse duivensport
Door: Simon Zeeman
 
Een paar jaar geleden is het democratisch model binnen de duivensportbond op de schop gegaan, naar aanleiding van adviezen van sporthoogleraar Mirjam Olfers.

De belangrijkste wijziging is toch wel het inrichten van secties, waarvan de meeste een sportonderdeel vertegenwoordigen. Uiteindelijk ligt hierin toch vooral de interesse van onze duivenmelkers.

Dat vernieuwingen in de duivensportbond gewenning nodig hebben, werd al snel duidelijk bij het instellen van dit organisatiemodel. Vooral het gegeven dat het vliegprogramma niet meer op het afdelingsbordje ligt , maar op landelijk nivo is moeilijk te verkroppen door de duivenmelkers. Men vergeet daarbij dat er ook veel kritiek werd geleverd op dit gebied richting afdelingen, die dan vermeend de oren meer lieten hangen naar de ene regio t.o.v. de eigen regio. Vergeten wordt ook dat vernieuwingen tijd nodig hebben voordat ze functioneren op het kwaliteitsniveau die men voor ogen heeft.

Op zaterdag 5 oktober liepen onze duivenmelkers tussen goed getrainde sporters op de sportcomplexen van Papendal.  Voor de tweede sectievergaderdag in de Nederlandse duivensportgeschiedenis was de opkomst beter dan bij de eerste poging. De organisatie zelf had hier waarschijnlijk niet helemaal op gerekend, want het inschrijven van de aanwezigen liep flink uit. Ondanks de tomeloze positieve inzet van de medewerkers van onze duivensportbond.

De sectiebesturen hadden 1,5 uur uitgetrokken om van gedachte te wisselen met hun leden. De bezetting lag gemiddeld rond de 60 a 70 stemgerechtigde leden en heeft hierdoor nog niet de inhoud van een platvorm van gelijkgestemde sportbeoefenaars. Zo openende de secties jonge duiven, vitesse/midfond, dagfond en Marathon haar deuren. In elke vergadering was de sectie eerlijk spel een onderdeel van de stukken. Opvallende afwezige was de sectie Jong. Zij zouden toch een stempel moeten drukken naar de toekomst toe van onze sport en daardoor zou hun inbreng juist vernieuwend effecten kunnen hebben.

Vreemd genoeg was het verloop van elke vergadering bijna identiek. Elk begin werd gekaapt door een statement van de sectiebesturen dat men met de individuele leden in gesprek wilde en niet met afgevaardigde van verenigingen, ondanks pogingen van deze bestuurders om te wijzen van hun recht via de staturen. Daarnaast was er een fanatieke duivensportjournalist die meende dat hij namens een grote groep van de Nederlandse duivensporters kon spreken, als een soort van onafhankelijke organisatie, nl. de lezers van zijn blad, waaronder hij een enqu锚te heeft afgenomen. Het schrikt de gewone duivenmelker wel wat af om hun zegje te doen. Deze vergaderingen zijn voor de liefhebbers en niet voor een journalist. Diegene die dat wel deden hadden vaak goede inhoudelijke punten die veel meer aandacht verdienen.

De ingebrachte punten bij de secties hadden 1 duidelijke tendens en dat is minder meer vluchten. Waar verleden jaar iedere sectie haar eigen onderdeel de meeste vluchten wilde toebedelen, was het nu duidelijk dat men heel erg rekening wilde houden met de ander, zelfs zo dat het sectiebestuur vitesse/midfond hun spelonderdeel vitesse opzij wilde zetten ten gunste van de dagfond. Ze werden door hun leden terug naar de tekentafel gestuurd met de boodschap dat het programma niet zo overvol moet worden gepland als in 2019, maar dat een meer aansluitend programma tussen vitesse en midfond toch mogelijk moet zijn.

De sectie jonge duiven is t.o.v. het vliegprogramma 2019 bereidt om een stapje terug te nemen. Een start in juli en aan een gesloten vluchten in augustus en september.

Bij de sectie dagfond is de hoofddiscussie of er 5 of 6 vluchten gepland moeten worden. De inbreng van deze sectie zal 6 vluchten zijn, waarvan de eerste 2 op afdelingsnivo en een Nationale vlucht op 4 juli (de vierde dagfondvlucht).

Bij de sectie Marathon wordt het drieluik St. Vincent-Dax-Bergerac omarmt als basis van de Marathon. Daarnaast wordt er ruimte geboden voor regio gebonden marathonvluchten, waar vooral de jaarlingen profijt van zouden moeten hebben. De verwarring wordt wat groter op het moment als het gaat om hoeveel vluchten er moeten tellen, deze verwarring bleef bestaan. De basis van deze verwarring is de mogelijkheid om een extra marathonvlucht te organiseren voor St. Vincent. Dit wordt vooral in het Noorden van het land vervlogen. Hierdoor ontstaat er een ongelijk aantal vluchten binnen de Nederlandse marathon. In deze vergadering wordt ook heel duidelijk dat de ZLU een eiland is en zich niet laat leiden vanuit de duivensportbond.

Op het moment dat er vernieuwing op de agenda staat dan zijn de Nederlandse duivenmelkers terughoudend. Dat was te zien bij de sectie jonge duiven waar voorstellen als pogingen om de duiven te laten drinken in de container niet van de grond komt. Ook alle voorstellen van de sectie Eerlijk spel werden in alle vergaderingen naar de prullenbak verwezen.

Minder collegiaal t.o.v. elkaar waren de secties als het gaat om het voorstel van de sectie dagfond om de sectoren opnieuw in te delen. In de sectie dagfond werd dit voorstel afgeschoten en in alle andere vergaderingen werd het niet als discussie ingebracht om dat deze sectiebesturen het voorstel niet serieus genoeg vonden. De toekomst zal uitwijzen of dit voorstel toch een begin is van een nieuwe discussie over sector indeling of dat deze discussie achter slot en grendel blijft.

Vernieuwing of aanpassing van het democratisch model wordt wel collectief gevraagd door de sectieleden. Men vooral de mogelijkheid van digitaal stemmen, waardoor de betrokkenheid van alle leden binnen de Nederlandse duivensportbond vergroot kan worden. De vraag is of dat de discussie over noodzakelijke onderwerpen bevorderd, uiteindelijk zal je hierdoor wel de stem van meer leden horen.

Uiteindelijk lijken de geluiden richting het vliegprogramma van 2020 duidelijk. Het programma 2019 was te veel voor de vrijwilligers en de duivenmelkers. Het zal richting een programma gaan van 6 a 7 vitesse, 6 a 7 midfond, 6 dagfond, 8 jonge duiven (start juli) en 5 natoer. Voor wie nog een toetje op de taart willen hebben, zijn er altijd nog najaarsklassiekers tot diep in oktober.

Door Ruud Moes| 7 oktober 2019|Nieuws|0 Reacties

Deel dit bericht met anderen!

Verslag Steef Duijn 
Betreft: Deelname aan de sectievergaderingen Vitesse/Midfond en bezoek sectievergadering EF. d.d. 5 oktober 2019 te Papendal, Arnhem.
Sectie Vitesse/Midfond:
Algemeen: De voorzitter maakte geen sterke indruk en gaf geen duidelijke toelichting op de ingekomen voorstellen en op de stukken ter stemming. Zijn samenvattingen en reacties op hetgeen de leden ter vergadering inbrachten waren even onduidelijk. Verder was het betreurenswaardig dat de vergadering het meest werd bezocht door 65 plussers en dat de jeugd en de vrouwen (rose-ringenclub) het af laten weten. Hoe kan de ouderdom nu beslissen over de toekomst van de nieuwe duivensport? Laten we met elkaar de begrafenis/crematie van de duivensport keurig afhandelen.
Over de ingekomen voorstellen no. 1 van dhr v.d. Linden: Afschaffen minimale afstanden per discipline, werd niet gestemd. Het bestuur houdt vast aan het bestaande.
Ingekomen voorstel 2 van dhr. Bob Berendsen: Aanpak verliezen van jonge duiven, werd ook niet in stemming gebracht. Het bestuur gaat met de sectie jonge duiven overleggen of dit voorstel haalbaar is.
Ingekomen voorstel 3 van dhr. Trouborst: Digitaal stemmen, werd door het bestuur niet in behandeling genomen omdat het momenteel nog niet reglementair is vastgelegd en aangenomen.
Ook het ingekomen voorstel 4 van dhr. Berendsen: Lossen in 2 groepen, koningsklasse/over duiven werd niet in stemming gebracht omdat vorig jaar al door diverse afdelingen duidelijk was gemaakt dat lossen in twee groepen onmogelijk is.
Over voorstel 5 van dhr. Gast: Een nationale Midfondvlucht organiseren vanuit Duitsland werd de stemming gepeild. Dit voorstel kreeg de handen van de aanwezigen niet op elkaar.
De ingekomen brief van het bestuur van afdeling 9 met veel probleempunten vanuit afdeling 9 die onder haar leden een enquette had gehouden werd verder niet besproken.
Agendapunt 4: Afschaffen inversie toetsing IWB, werd ter stemming aangeboden.
Agendapunt 4: Afschaffing Inversietoetsing IWB.
Ruim 40 van de 59 leden waren v贸贸r dit voorstel en werd daarmee in de sectie vitesse/midfond aangenomen.
Agendapunt 5: Vliegprogramma 2020:
Er werden ons 3 keuzes voorgelegd in de vorm van totaalprogramma’s. Vanuit de vergadering werd duidelijk gesteld dat deze sectie alleen over het vitesse- en midfondprogramma kon stemmen. Hoe in te passen in de programma’s van de andere sectie is aan het bestuur. Keuzeprogramma 1 kreeg de meeste stemmen v贸贸r en het bestuur zal moeten proberen om dit programma in het totaalprogramma voor 2020 in te brengen.
Week 16: Vitesse ca. 100 km.; Week 17: Vitesse ca. 140 km.; Week 18: Vitesse ca. 180 km.; Week 19: Vitesse ca. 240 km.; Week 20: Vitesse ca. 300 km.; Week 23: Vitesse ca. 300 km.; Week 25. Vitesse ca. 300 km.
Week 21: Midfond ca. 340 km.; Week 22: Midfond ca. 320 km.; Week 24: Midfond ca, 360 km.; Week 26: Midfond ca. 400 km.; Week 28: Midfond ca. 380 km.; Week 30: Midfond ca. 400 km.
Samenvatting: Totaal 7 Vitesse- en 6 Midfondvluchten.
De bedoeling van het totaalprogramma is dat er zo weinig mogelijk dubbelvluchten zullen plaatsvinden. Natuurlijk ontkomen we daar niet aan maar daar wordt zoveel mogelijk naar gestreefd. Het idee, waarover kort gesproken, om de jonge duivenvluchten samen te laten vallen met oude duivenvluchten (een soort natour) kreeg weinig of geen steun.
Agendapunt 6: Ingekomen voorstel commissie Eerlijk Spel.
Ter stemming werd aangeboden:
Keuzemogelijkheid 1: Inkorfbeperking op basis van aantallen: 1 lid v贸贸r.
Keuzemogelijkheid 2: Inkorfbeperking op basis van aantallen met lijst deelnemende duiven v贸贸r het seizoen: 8 leden v贸贸r.
Keuzemogelijkheid 3: Vliegen in klassen (groot tegen groot en klein tegen klein): 10 leden v贸贸r.
Keuzemogelijkheid 4: Niets veranderen en alles laten zoals het is: 32 leden v贸贸r.
                                          -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Als toehoorder bij de sectie Eendaagse fond viel me bij de stemming over herindeling van de secties op dat er twee Helderse leden v贸贸r dit voorstel van herindeling stemden. Gelukkig waren ze bijna de enige twee. De voorzitter van deze sectie was duidelijk voorstander van deze herindeling waardoor bij mij de gedachte opkwam dat hij waarschijnlijk ook de bedenker van deze gekkigheid was.
Na dit bezoek kom ik tot de voorzichtige overtuiging dat deze sectievergaderingen weinig toevoegen aan planvorming en besluitvorming in de duivensport. Zeker als alleen maar een stel 65-plussers deze vergaderingen bezoekt en bevolkt.
Heemskerk 7 oktober 2019,
Steef Duyn, alweer zo’n oudje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Day after