zondag 7 april 2019

#n ieuwsvanachter de duinen#


#nieuwsvanachterdeduinen#
Afgelopen maandag zijn de vliegduivinnen bij hun ‘kroost’ weggehaald. De leeftijden van de jongen loopt uiteen van 15 dagen tot zelfs één koppel van 7 dagen maar dat maakt niet uit, de doffers moeten de klus gewoon klaren, de meeste hebben zelfs 2 “pullen” te voeren.  Uiteraard wordt er volle bak gevoerd en komen ze nu op vaste tijd  los. De duivinnen daar in tegen werden een paar dagen heel schraal gehouden, want er mocht wel wat ‘vet’ af en ze moeten ook binnenlopen op het duivinnenhok.  Donderdag en vrijdag pakten ze de training al prima op en krijgen nu ook wat ze nodig hebben.   Ondertussen zijn de duiven de afgelopen 2 weken totaal 3x in de mand geweest en de verste afstand zal rond de 25 kilometer geweest zijn. Helaas heeft één van de duivinnen toen een draadje meegepakt maar de wond is vakkundig door mijn broer genaaid en het is verbazingwekkend te zien, hoe snel duiven genezen. Dit duivinnetje blijft nog wel een weekje thuis, gewoon uit voorzorg want je kunt er niet in kijken.  De jonge duiven groeien prima op en worden goed gevoerd, ze zijn inmiddels met broedschotel  en al naar de ‘grond’ verplaatst , gelijktijdig plaatste ik de motivatie bakken in de broedhokken en konden de heren zich daar ook ‘druk’ om maken.  Vervolgens verhuizen de jongen in de loop van komende week naar hun eigen hok en zo zet ik de doffers stapsgewijs op weduwschap.
Bij broer Peter doet de 1e ronde uit de kweekduiven het geweldig, los van een aanval van de rover die het leven kostte aan één jonge duif en de duiven uiteen liet spatten,  kwam  uiteindelijk alles toch weer thuis.  Zo ook afgelopen zondag  was 20% aan de haal gegaan tussen die trainingsduiven die overkwamen maar maandagavond was ook de laatste weer terug.  Het wordt tijd de junioren nu te gaan africhten, ik schrijf dit omdat wij dit jaar *‘ons’ programma nauwgezet volgen en hierdoor hopen een boel ellende voor te blijven.  * dit is het schema van Stefan Gobel , die het al eerder uit de doeken heeft gedaan. De oude duiven staan bij Peter al een paar weekjes op weduwschap en zullen vanaf het begin mee strijden voor de ereplaatsen! 
Verder deze week contact gehad met de firma waarvoor ik test hok ben, de bevindingen van de eerste 6 weken doorgeven en fee-back gevraagd en gekregen.  Eind september weten we het….
Het is te hopen dat wij de komende weekenden goed duivenweer hebben en kunnen genieten van mooie vluchten met snelle aankomsten en de duiven zich goed kunnen invliegen. Nu heeft iedereen zo zijn eigen interpretatie van ‘goed’ duivenweer maar je weet dat je in het voorjaar nogal eens kou, wind, bewolking en buitjes kunt krijgen maar duiven kunnen meer dan dat wij denken. Vorig jaar zomer is ook maar weer eens gebleken dat de duiven ook onder tropische omstandigheden prima naar huis kunnen komen, mits ze maar op tijd gelost werden. Vorig jaar geen ‘slechte’ vlucht gekend dus de lossingscommissie heeft zijn werk prima gedaan maar zij waren niet de enige, de convoyeurs hebben hun taken ook goed uitgevoerd, zeker met die warmte. Mocht het weer zo’n warme zomer worden, ik teken ervoor. 
Af en toe klik ik de site van de afdeling aan om te kijken of er nieuws is en zowaar onder het kopje nieuws staat o.a. dat wij een nieuwe vluchtpenningmeester hebben, alsmede nieuwe instructies voor het opgeven van de hoeveelheid manden, verder is het stil betreffende het overleg met Afdeling 5.  Toch ook maar een kijkje genomen op de site van 5 en die hebben bij de sector vluchten de stations al ingevuld.  Wat gaan wij vliegen?  Lijkt mij 1 week voor aanvang van het seizoen een legitieme vraag. Dus netjes een mail gestuurd en gevraagd om openheid van zaken maar helaas nog geen antwoord!
Vrijdag, na het bestuderen van de weerverwachtingen, besloten de duivinnen op zaterdag te spelen, de meeste zijn net één weekje van de jongen af maar ondanks de trek naar hun kroost, lopen ze goed binnen in hun eigen hok. Zondag is dan de beurt aan de doffers die naar Numansdorp gaan.  De wind zal beide dagen voornamelijk uit de oosthoek waaien en het blijft frisjes.  De zondag lijkt het iets warmer en zonniger te worden, vandaar mijn keuze dan de doffers te spelen.  Ik hoorde in de wandelgangen dat er in Asse Zelik niet meer gelost mag worden, wanneer dit waar is krijgen we een serieus probleem in de opbouw.
De duiven van mijn kring/club gingen naar Roosendaal maar werden zaterdag niet gelost vanwege het ‘mindere’ weer.  Niet iedereen was daar blij mee want je zult ze maar op kleine jongen hebben, andere waren wel blij of beter gezegd zagen het voordeel van één nachtje langer mand.  Persoonlijk denk ik met direct 2 nachten mand, goed oppassen en in de gaten houden.
Zondag vroeg korfde ik 18 doffers in voor een oefenvlucht uit Numansdorp, die kwamen prima naar huis en konden gelijk hun jongen voeren, nog geen 30 minuten later arriveerden de duivinnen uit Roosendaal en ook deze kwamen prima af. De eerste en enige oefenvlucht is achter de rug, het belangrijkste is dat ze vlot komen meer hoeft nog niet maar komen ze wel op tijd, ook prima…in de club tegen 725 duiven 1 en 2 en 50% prijs. De '412' vorig jaar 1e asduif Vitesse, laat zich als eerste klokken. Ben Tervoort mijn helaas overleden vaste kijker was helemaal gek van dit duivinnetje en zette haar menigmaal met succes voor de "euro pot". Ze gaat vanaf vandaag door het leven als "BENjamin".
Benjamin
 
 .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Quievrain