vrijdag 12 april 2019

nieuwsachterdeduinen


#nieuwsvanachterdeduinen#

Vorige week was het allemaal nog training, dit weekend is de echte start! Er waren aanloop problemen genoeg en daarom is zo’n oefenvlucht niet alleen voor de duiven maar ook voor de controle van de ringen, de e.c. systemen, het verstrekken van de juiste gegevens  naar de compuclub zo belangrijk.
Onbegrijpelijk dat een aantal clubs dan ook niet hebben ingezonden. Genoeg duiven met een kapotte chipring, klokken die na een update weer op fabrieksinstelling stonden waardoor je geen concours op zondag zou hebben, foutieve lossingsplaatsen op de compuclub, leden die in de verkeerde kring zijn uit gerekend, allemaal aanloop strubbelingen en dan druk ik mij voorzichtig uit!  Het was en keuze om mee te doen en er een ‘vlucht’ van te maken, zo ook komend weekend is het een keuze mee te doen. Het lijkt koud te worden en die noordoosten wind zorgt waarschijnlijk dat de gevoel temperatuur nog lager aanvoelt.
Op de afdelingssite staat een door de NPO geschreven uitleg over “invliegduiven” maar toen ik vervolgens het vliegprogramma aantikte zag ik bij de Dagfondvluchten dat de lossingsstations zijn ingevuld!  Ze komen overeen (de laatste 4) met die van Afdeling 5, zo ook de sector vluchten (3 stuks) van de jonge duiven. Ik heb gehoord dat de NPO de vluchten heeft opgelegd want afdeling 6 kon zich niet vinden in het programma Chateauroux, Chateauroux, Argenton, Bourges, nu wordt het Issoudun (Chateauroux), Argenton, Argenton, Bourges. 
Verder circuleert er op Facebook een brief (NPO)over de elektronische constateersystemen.  De stoom kan uit je oren komen, het zal het einde van de sport voor veel duivenliefhebbers kunnen worden maar je kunt je ook afvragen met hoeveel liefhebbers zijn we met het huidige tempo over met 4/5 jaar?  5000 of misschien nog wel minder?  Dan moet je “out of the box” en toekomst gericht denken. In alle afdelingen/provincies  misschien nog maar op 2 plaatsen duiven inkorven, alleen nog Nationale en semi –nationale vluchten spelen, dat vraagt een complete switch en wanneer later blijkt dat het is uit gekomen, noemen ze je een visionair…….een goede vriend zei jaren geleden al, je kunt ook een mooie begrafenis  voorbereiden! Hoe het wel moet? Ik weet één ding, zolang het kan, spelen met die duiven, de terugloop kunnen we niet tegen houden maar ook niet de vooruitgang .
Bij de 16 weduwmannen liepen een 25 jongen op de vloer, waarvan er ‘n 20 tal op woensdag zijn gespeend. De laatste blijven er tot zaterdagavond bij.  De weduwduivinnen gaan voorlopig nog 1 x daags los en zitten in het schema. De afgelopen dagen werden wij verrast met mooi open weer, vaak met een zonnetje, echter door de overwegende oostelijke wind bleven de temperaturen laag en was het alleen achter ‘glas’ behaaglijk.
Het is inmiddels vrijdagmorgen, tijd om te beslissen of we wel of niet meedoen, zo ja met welke duiven…………….
De NPO verstuurde donderdagmiddag nog een bericht dat zij de vlucht komend weekend NIET cancelen en het iedereen vrij is in te korven, of anders gebruik te maken van de mogelijkheid een vlucht af te trekken.  Dat laatste gaat bij onze afdeling niet op want wij zijn de enige afdeling die dat voortel niet hebben omarmd. 
De vooruitzichten zijn; weinig kans op neerslag, weinig bewolking, noordoosten wind tot kracht 4 en temperatuur die niet boven de 7/8 graden komt. Dat wordt dus duiven opwachten met de muts op, handschoenen aan en sjaal om tenminste wanneer je duiven meegeeft, zo niet kun je binnen blijven zitten bij de warme kachel. De 1e vlucht en gelijk al een dilemma wat te doen, wat is verstandig ?  Duiven kunnen tegen kou en warmte maar zijn ze niet in orde kun je ze verder in de put duwen, mijn duiven zijn in orde, dat hebben ze afgelopen weekend laten zien, toch geef ik beperkte ploeg mee, de overige incluis alle doffers gaan op zondag naar Numansdorp, kortere afstand, iets betere temperatuur en slechts een paar uurtjes mand.
Veel succes  en het hoofd koel houden zal zaterdag niet zo moeilijk zijn……………………..
Image result for hoofd koel houden
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Quievrain