donderdag 23 mei 2024

Pont St Max

Op naar onze 3e MF vlucht, opnieuw Pont St Max.

Over het weer schrijf ik deze week niets, want vorige week was geen voorspelling/verwachting correct! 😂

Zondagavond (bij thuiskomst) de duiven bij elkaar gelaten, de nonnen heb ik wel gelijk om 19.00 uur weggehaald. Zodat de gekoppelde duivinnen volle aandacht aan hun doffers konden schenken. Maandagmorgen rap uitelkaar gehaald, duiven nagekeken en de pootjes schoongemaakt. De duiven zo snel mogelijk weer in het gareel krijgen en dan moeten ze “fris en fruitig” zijn.

Maandag nog wat door de uitslagen gescrold en trok de conclusie dat de duiven van onze afdeling in ieder geval *thuis en niet moe kunnen zijn, hooguit wat stram en stijf omdat ze wel heel lang in de mand hebben gezeten😊. Bij andere afdelingen kwamen ze op zondag redelijk tot vlot door, maar door de lokale buien, kwamen bepaalde regio’s er niet aan te pas.  Laten we hopen op wat stabieler weer de komende vluchten. 

Maandagmorgen konden wij om 10.00 de klokken uitslaan, zodat de ecs vrijgegeven konden worden voor de volgende vlucht. *Her en der toch nog wel duifjes in de club onderweg en niet de minste, hoorde ik onder de koffie. In de andere kringen, vernam ik, hetzelfde over achterblijvers. Best bijzonder voor een betrekkelijk kleine afstand. Zelf had ik ook 3 doffers, die pas tussen 20.00 en 21.00 uur op de klep vielen. Die zijn vast doorgevlogen richting Den Helder en dan moeten ze weer terug. De andere waren allen ‘rap’ thuis. 

De week verder besteed aan het africhten van de jonge duiven. Ik schrijf ‘africhten’, maar het was 3 keer een stukje van niets. Puur wennen aan de mand, het uit de mand ‘stormen’ en snel de juiste richting kiezen. Volgende week de volgende stap! 

Toch nog even over vorige week, duiven 3 nachten in de mand, lekker door de stront banjeren, granen in de stront, soms een enkel velletje karton (bij ons 2) ligt op de bodem, water uit de goten waar uiteraard alle duiven uit kunnen drinken. In de manden zitten duiven van alle pluimage, de één gezonder dan de ander, het is niet anders, nooit anders geweest dus van alle tijd. Een eventueel virus doolt vast al door de container want het is lekker broeierig en dan is de eerste opmerking, “ze zien er goed uit, ze zijn prima verzorgd”. Dat laatste klopt, de duiven hebben hun natje en droogje gekregen of ze het tot zich genomen hebben, is weer een ander verhaal. Ik geloof dat duiven die slecht zijn opgeleerd als jong, de drinkbak weleens te kort bezoeken. Die komen ‘scherp’ thuis met uitdrogingsverschijnselen. Daar had jezelf wat aan kunnen doen, neemt niet weg dat de duiven met de rustpauzes, voeren, verplaatsen, rusten, voeren, weer verplaatsen en dan naar Nederland, wederom rusten en dus opnieuw water. Drinken ze? Kunnen ze drinken? Was er genoeg water? Door de stress moeten ze drinken maar doen ze het ook? 

Elkaar besmetten, daar is weer weinig tegen te doen, ooit deden we een ‘ontsmettingsmiddel’ in de watertanken en dat zou bij 3 nachten mand best aan te bevelen zijn. Zo ook zeker de 2 kartonnetje met wat strooisel in de mand.  Met “ze zien er goed uit”, kan je de plank soms goed misslaan. Van de andere kant, hoe vaak zitten ze 3 nachten in de mand. Misschien komend weekend weer? 

Waarom op een lossing van 60/70 km duiven achterblijven en niet de minste, heeft menigeen kopzorgen en pijn bezorgd, zeker wanneer het een knappe is. De verzorgers hebben gedaan wat ze moesten doen, het overige moeten we zelf managen.

Ik had de ploeg thuis en schrijf op wat door mijn hoofd gaat🤔

Het is donderdag, ze zijn klaar voor 2 nachten mand en 400 km. Volgende week de 1e DF-vlucht. Hoe groot is de kans op 3 nachten mand? Allemaal zaken waar je over kan nadenken, je kan er ook een OLR op eigen hok van maken…. Alles de mand in😊. 

Ik brand mijn vingers niet aan een weersvoorspelling en schrijf ook niets over de verwachting, eerst maar stabiel weer afwachten. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Even tussendoor...