zaterdag 16 februari 2013

Vergane glorie.....................


Vergane glorie, oud en versleten…….

Nu niet gelijk denken hij gaat wat vertellen over de Paus, neen daar brand ik mijn vingers niet aan. 85 jaren oud en willen stoppen lijkt mij heel aannemelijk. De kop tekst gaat over duivenhokken.

Ik word door mijn vrienden regelmatig op de vingers getikt en medegedeeld dat het misschien toch wel handig zou zijn de sloten op mijn hokken te repareren. Maak dat toch eens, dat houtje touwtje gedoe van jou, Ja, ik ben niet zo handig, ik kan het mooi vertellen maar doen ho maar en onder het mom van dat mijn duiven er geen last van hebben en het wel gezellig vinden, heb ik nog steeds ’n lijstje van wat er opgeknapt moet worden.

Wanneer je onderstaande link echter aan klik, dan heb ik nog steeds wonderschone hokken. Wat ik me afvraag en ik wil mijn Belgische vrienden niet voor het hoofd stoten, is dit het beeld van de Belgische duivensport? Oud en versleten, is dit te hard gesteld of is dit nog mild. Wanneer mannen als Limbourg, Thone, Roodhoofd, de Cock( en zo kunnen we er nog wel wat opnoemen) het tegen dit soort hokken moeten opnemen/ vliegen…………. De foto’s zijn in ieder geval sfeervol en prachtig!


 

De afdeling site lag er de afgelopen week uit, inmiddels is de oorzaak bekend en er wordt hard aan gewerkt de site weer in de lucht te krijgen. De site van Rayon B, is gelukkig weer goed bereikbaar en up to date en ik zou zeggen vasthouden en volhouden. Samen met Rayon A, zijn we weer helemaal bij, ook Rayon C heeft ’n site maar helaas is 2011 het laatste jaar dat ze er aan hebben gewerkt. Jammer! De site van PIPA is altijd up to date en laat deze week topverkopingen zien o.a. van Noord-Hollanders. Een 10 tal duiven cracks met echte kopprijzen, daar word je echt koud van, werkelijk super daar kan je alleen maar van dromen en deze zullen ongetwijfeld ten prooi vallen aan de Chinezen. Die mannen Fanger verkopen zich echt niet leeg, die hebben nog ’n hok vol en zijn in 2013 waarschijnlijk opnieuw de te kloppen mannen. Dit geldt ook voor Jelger Klinkenberg en Lex Udo, zij verkopen hoofdzakelijk duiven van 2012 speciaal gekweekt voor de verkoop. Wel duiven uit de allerbeste die ze op het hok hebben. Soms denk ik dat ik maar beter kanaries kan gaan fokken wanneer ik al die toppers zie die schijnbaar zo gemakkelijk 1e prijzen aan de vleet winnen. We gaan niet opgeven, nog meer me best doen, veel spelen,  veel kijken bij toppers en veel kweken.



De duiven van Lex zijn mij niet onbekend, enige tijd geleden heb ik zijn vliegploeg voor 2013 mogen zien en vasthouden maar ook zijn kweekduiven, poeh we kunnen onze borst nat maken. Vorig jaar kwam er 1 naar Heemskerk en ik kweekte er 2 prachtige duivinnetjes uit. Wie weet zit er misschien ’n toppertje tussen….We zullen zien.

Afgelopen week begon weer koud en de drinkbakken waren opnieuw bevroren. De vliegduiven (24 koppels) zitten allemaal op eieren, het voer is ‘lichter ’gemaakt en de hoeveelheid is aangepast aan het koude weer. Inmiddels weten doffers en duivinnen hun nieuwe hok goed te vinden want ze zijn deze week regelmatig los geweest. We gaan hier mee door want ze moeten naar binnen rollen. Bij de kweekduiven zijn de eerste ringen omgeschoven en hier gaat alles zijn gangetje. Bij 2 koppels ’n eitje stuk, 1 koppel zat niet echt vast op zijn eieren en heb ik overgelegd, inmiddels 1 ‘jonkie’ dood getrapt/gedrukt. Zo’n 26/27 jongen liggen er straks van 16 koppels en dan hoor je mij niet mopperen. Bij de vliegduiven (24 koppels) 1 eitje stuk, bij ’n ander ligt ’n kriel eitje en de rest ziet er goed uit. Vlak voor het eieren leggen zijn ze ingespoten tegen paramixo/pokken, niet echt handig maar de dierenarts was besteld en ze waren zoals gewoonlijk weer (heel) laat met leggen. Ik ben benieuwd of het veel invloed heeft en hopelijk heb ik niet al te veel eieren schier maar goed uiteindelijk mogen  alle koppels toch maar 1 jong groot brengen en zit ik al snel tegen de 50 jongen aan en dat zijn er zat.

 

Deze week, bij vriend Steef, de duiven in handen gehad. De vliegduiven zitten op ‘grote’ jongen en zagen er puik uit. Dit jaar gaat Steef ook met duivinnen spelen, deze ploeg 12 stuks zit nu nog apart en gaat over ’n paar weken gekoppeld worden. Pracht materiaal in handen gehad. Duiven met super vleugels, staarten gelijk 1 pennetje en prima gebouwd. Ook zijn oude stamdoffer de ‘02’ heeft alweer ’n paar jongen op de wereld gezet. Wat ’n super vererver is dat toch! In 2006 kreeg ik ’n zoon uit deze geweldenaar namelijk de ‘44’, inmiddels zit in 50% van mijn vliegdoffers wel iets van deze duif. Ook bij Steef kreeg ik ’n paar fantastische dochters van deze oude stamvader in handen. Voor 2013 heeft hij ’n prachtige ploeg en heeft hij ’n nieuwe uitdaging met zijn duivinnen.
 

Vrijdag op bezoek bij Jan Kuijzer geweest. Recent kwamen we elkaar weer tegen, heel lang geleden (25 jaar, de tijd vliegt) haalde ik daar al eens geweldige duiven. Broer Peter vloog met nazaten van deze duiven zich bij de kampioenen op Nationaal vlak. (W.H.Z.B. duivinnen) Nu was het weer zover voor ’n hernieuwde kennismaking. Zou daar nog iets zitten van de Jan Loots, Gerritsen, Meulemans duiven? Welke duiven halen momenteel zo enorm uit, samen met Steef togen we naar Krommeniedijk. Na wat bijpraten en koffie was het tijd om de duiven te bekijken. Eerst naar de kweekduiven, deze 19 koppels zijn wel heel ruim gehuisvest en hebben ook nog de beschikking over ’n buitenren. Echt ’n hok waar je uren in/op kan vertoeven en dat zijn in mijn optiek vaak ook de goede hokken, maar we kwamen natuurlijk voor de duiven. Jan heeft zijn oude stammetje eerst ’n boost gegeven met de Lindelauf duiven (Wonder Boy) en vanaf 2007 met duiven van Willem de Bruijn. Dat dit gepakt heeft, bewijzen allereerst de uitslagen maar die kruisingsproducten zijn ook geweldige duiven in de hand. Ondertussen is 1 koppel wel “het stamkoppel” geworden. In het vlieghok zitten 6 zonen maar ook in het kweekhok zitten al de nodige nazaten. Dit koppel geeft veel variatie aan ogen en type en in mijn optiek in de bouw vaak zelfs ’n verbetering maar het belangrijkste natuurlijk “ze vliegen kop”. Jan is enorm geslaagd met de duiven van W. de B. die opnieuw voor ’n boost hebben gezorgd. Hierna naar zijn vlieghok en hier zitten straks weer 26 doffers klaar om te gaan vlammen op de Vitesse vluchten en gezien het materiaal wat we in handen kregen gaat dat vast wel lukken! Momenteel zitten deze duiven op eieren en wel van de kweekduiven. Jan kweekt 2 ronden, snel achterelkaar van zijn kweekduiven en hierna nog wat extra van zijn  toppers.

Jan speelt niet met zijn duivinnen, heeft ’n hekel aan veel duiven en aan lang wachten. Jan is ’n Vitesse man pur sang maar wanneer de duiven er klaar voor zijn pakt hij de Midfond erbij maar dit heeft niet zijn prioriteit. Ik ben er van overtuigd en Jan heeft dat ook regelmatig laten zien dat zijn duiven net zo gemakkelijk kunnen vlammen op de midfond.  Wat wel weer zijn specialiteit is, is het jonge duivenspel. Gewoon ’n paar ronden bij elkaar en selecteren, overdag lekker in de ren en in de avond gaan ze naar binnen, niks op de deur of nestjes. Goede doelmatige, doordachte hokken, vakman (kennis) en geweldige duiven en dan kan je iedereen je staart laten zien.

Met ’n handdruk en de belofte dat we elkaar binnenkort weer spreken namen we afscheid. Top vent, top melker en fantastische duiven.

De week zit er alweer bijna op, volgende week ons uitstapje naar Lier, de week erop de Beurs en misschien nog wat bezoekjes aan topmelkers. In ieder geval ’n goed weekend en volgende week meer……………………

 

 

   

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten