#nieuwsvanachterdeduinen# 6


#nieuwsvanachterdeduinen# 6
De afgelopen week opnieuw genoten van onze topsporters op de Olympische spelen maar ook van de ‘sporten’ waar wij Nederlanders geen ‘kaas’ van hebben gegeten. Winnen of verliezen op duizenden van seconden, sporters steen kapot zien gaan, dromen zien uitkomen maar ook zien vervliegen, vreugde en verdriet, top sport pure sang, prachtig.
Wij duivenmelkers kunnen ook euforisch zijn wanneer we een ‘goede’ op het hok hebben of een droom zien uitkomen wanneer we een groot concours winnen of titel binnen halen. Veelal is het anders gesteld en moeten we met teleurstellingen om kunnen gaan, dat hoort bij de sport, maar duivensport blijft voor mij fascinerend waardoor ik mij toch keer op keer kan opladen. De komende 4 weken zijn we nog druk met de kweek maar hierna worden de touwtjes aangetrokken en gaan we de duiven voorbereiden op het nieuwe seizoen. Prachtig om naar iets toe te werken en hopelijk straks te pieken op de Mid en dagfond vluchten maar ik weet als geen ander dat je nu geen steekjes meer mag laten vallen.
Op de hokken gaat alles zijn gangetje en wanneer het even kan gaan de vliegduiven alle dagen los. Nu de vliegers op kleine jongen zitten worden ze allemaal tegelijk ‘uit gelaten’ en zet ik het hok na een half uurtje open en vul de voerbak, hierna mogen de nog niet gekoppelde ‘oude’ weduwduivinnen de spiertjes los maken en daarna gaat de klep van de jongen open….Toch wel mooi wanneer je niet meer werkzaam bent in het arbeidsproces, want ik begrijp drommels goed dat de werkzame man er een ander schema op na moet houden. Wat dat betreft is het jammer dat de Europese Unie geen beslissing heeft genomen om de zomer/winter tijd af te schaffen.
Vorige week kreeg ik positieve reacties op mijn Blog over afstand geschiktheid/selectie. Ik haalde het al eerder aan, dat onze afdeling de dagfond vluchten wat betreft de kilometers steeds meer oprekt en dat gaat door ‘economische’ reden (gezamenlijk vervoer) waarschijnlijk niet meer veranderen. Gewoon wat cijfertjes, Voor mij zijn de afstanden resp. 450-640-680-700-680-735 (3885km) Voor de verste afstanden in N-H rond de 490-680-715-745-715-780 (4125km) t.o.v. Z-H (kortste afstanden) <400-550-575-600-575-640 (3340). Veel hangt ook af van de weersomstandigheden, wanneer de duiven wind op de staart hebben, haspelen ze deze vluchten wel af maar wat wanneer je een paar weken achtereen kopwind krijgt? Met deze afstanden moet je wel duiven op je hok hebben die dit kunnen, wanneer je dan ook nog een midfond vlucht van 445 km (sector vlucht)programeer moet je als duivenmelker goed nadenken wat te doen.  Uitdagingen genoeg in 2018!
Vorige week memoreerde ik al aan de jaarlijkse Duivenmarkt in Heemskerk en dat er ook zeker ‘n 15 tal jonge duiven te bewonderen zijn, die rond 10.30 uur per opbod verkocht gaan worden. Hiermee kan de ‘geldpot’ voor onze jonge duivencompetitie gevuld worden en kunnen de aanwezigen een mooi jong op de kop tikken. Van wie kunt U een duif verwachten o.a. van Siem en Tom Durge, deze mannen zijn al jaren schier onklopbaar op de jonge duivenvluchten en maken ketting uitslagen! Wim Geerlofs, ook zo’n jonge duivenspecialist die alle jaren prachtige resultaten laat optekenen en hij heeft dit jaar stoute plannen. Peter Beentjes, de man van de snelle duiven, de afgelopen jaren zijn er nogal wat duiven verhuist naar liefhebbers in de regio en allen zijn zij geslaagd. Toch prachtig wanneer je zulke referenties kan overleggen en naast kopvliegen zijn ze ook nog mooi! Gerrit de Boer en Sanne, daar zitten duiven die van 100 t/m 700 km kunnen vlammen, heeft Gerrit weleens een slecht seizoen meegemaakt? Hij is de nestor van de Heemskerkse duivensport en hij heeft altijd ‘goede’ onder de pannen gehad. Ook Henk Beentjes komt met een jonge duif, alle jaren speelt Henk 1e viool en grossiert in kopprijzen, ook met de jonge duiven. Je weet nooit of je gewonnen hebt voordat ‘de tijd’ van Henk binnen is en dat zegt genoeg, een top hok! De combinatie van der Aar gooide het roer enige jaren geleden om en na de komst van duiven van Wim Klaverstijn zijn de prestaties meer dan prima en zullen nog beter worden want Cordi heeft de wind er goed onder. Gerrie Lotterman, specialiseert zich met een klein ploegje duiven op de dagfondvluchten en wat kan hij uithalen, hij behoort tot de top van het rayon maar ook in de afdeling want er is al een 1e NPO gevallen. We gaan een Uitgeester in de spotlights zetten, Gerrit Twaalfhoven een man die nooit opgeeft, altijd meedoet voor de generale titels maar die ook ongenadig hard kan uithalen op de laatste jonge duivenvluchten. Opnieuw een Uitgeester en een speler die enorm kan uithalen en altijd van de partij is, zijn naam Max van Delden. Max heeft klasse duiven op zijn hok zitten en vooral de kruisingen met de duiven van Peter Jonker maken vaak het mooie weer. Ook met de jonge duiven wordt regelmatig uitgehaald, sterke duiven die puur natuur worden gehouden. Harrie Dokter komt met een jonge duif en daar zitten ook ‘goede’ gezien de prachtige uitslagen. Comb. Weel stelt een jonge duif beschikbaar, de mannen namen vorig jaar de duiven over van Sjaak Weel en Sjaak was een echte pointeer. Duiven die echt kop kunnen spelen! Ze zullen vast iets moois aanbieden. Jan Vogelzang, de man van radio Heemskerk die de duivenberichten voor zijn rekening neemt en zijn partijtje alle weken meeblaast in de club. Ans en Jan zijn altijd van de partij. Er volgen vast nog meer namen en zelf(Jos en Peter) komen we ook met een jong en bon.
Inmiddels zijn de vergaderstukken van de afdeling binnen en zag tot mijn opluchting dat mijn club P.V. Heemskerk ook alle dagfondvluchten mag inkorven en men niet blijft vasthouden aan de bestaande NIC, zoals in het concept vliegprogramma was te lezen. Het concept om de huldigingen (kring en afdeling) centraal te gaan organiseren, lijkt mij een prima idee.  Financieel sluiten we 2017 met blauwe cijfers af en dat verdient een pluim.
Bij de bestuursvoorstellen zag ik dat ze de Noord-Zuid lijn meer natuurlijk willen laten verlopen, dan kan alleen maar inhouden dat men kring 1 en 2 totaal als Noord gaat bestempelen. Nu is die noord/zuidlijn ontstaan om de mannen op de verste afstand ook hun spel te geven maar wanneer je de lijn oprekt dan haal je heel wat hokken op de voorhand binnen die absoluut heel dominant zullen zijn, waardoor je eerder een averechts effect zal krijgen en ze op de verste afstanden (nog) eerder de pijp aan Maarten geven. Ik schrijf gewoon wat ik vind, ben ook geen partij want ik woon zo’n beetje qua afstand in het midden van de afdeling en behoor tot zuid en kijk naar de totale uitslag maar die gaat, lees ik, dan ook verdwijnen!  Volgens mij slaan ze met dat oprekken van de grens de plank volledig mis!!!

 

Reacties