#nieuwsvanachterdeduinen# 6


#nieuwsvanachterdeduinen# 6
Geschiktheid door selectie
Vorige week schreef ik over de deelname en uitslag van de Z.A. Samdp. O.L.R. De 2e dag bereikten ruim 1100 duiven hun hok en met de 100 van de eerste dag maakt dat 1200 of te wel bijna 50% is thuis. (de 4e dag staat de teller op 1500) De eerste dag bereikte slechts 2 Nederlandse duiven het hok en beiden waren van Pieter Veenstra. Knap chapeau! Om een indruk te geven van de zwaarte van de race,  maar ook ‘geschiktheid’  voor dit soort vluchten zal ik een voorbeeld geven tussen een  Amerikaanse liefhebber, die zich op deze vluchten toelegt en al jaren kweekt uit duiven die gepresteerd hebben op deze vluchten en een Nederlandse liefhebber die een wonderduif op zijn hok heeft en ondertussen beschikt over een kweekhok boordevol nazaten van deze geweldenaar, hij stuurde een vrij grote ploeg duiven naar Z.A., toen de eerste opleervlucht op het programma stond waren er nog ruim 60 over. (veel waren toen al achter). De africhtingen starten en door de extreme omstandigheden zijn de vluchten daar niet ‘mals’. Keiharde selectie noemen ze dat. Voor de finale waren er nog 25 over en van die 25 zijn er na 2 dagen slechts 4 terug gekeerd. (na 4 dagen 8 stuks) Je ziet, we kweken niet allemaal ‘goede’ of beter gezegd duiven die geschikt zijn voor dit werk. Het Amerikaanse hok die 1 en 3e speelde op een ander Afrikaanse vlucht, speelde er op de 1e africhting 64 en op de finaledag nog 43, de eerste dag arriveerde slechts 1 duif maar de 2e dag 25 stuks of te wel 26 duiven van de 43 zijn thuis gekomen. (na 4 dagen 30 stuks) Hoeveelheid zegt gelukkig niet altijd alles, geschiktheid de te meer maar om te winnen moet je ook over een dosis geluk beschikken. Je ziet dat liefhebbers die al jaren meedoen op deze vluchten en er op selecteren, de minste verliezen lijden en die Nederlandse hokken die volhouden zullen uiteindelijk ook een ‘lijntje’ ontwikkelen die geschikt zijn. 
Je kunt altijd wat leren van bovenstaand verhaal, over 5 maanden beginnen onze jonge duiven vluchten, voor die tijd zullen bij veel liefhebbers al genoeg duifjes weg zijn. Ziek geworden, dood gegaan, weggevlogen en/of op gevreten door de roofvogels en dan moeten we nog met de vluchten beginnen! Vaak is het nog 2 tot 3 vluchten doorbijten en dan zijn de meeste verliezen wel geleden en heeft de selectie zijn werk gedaan.  Misschien moeten onze duiven ook geschikt(er) worden voor de huidige omstandigheden op onze vluchtlijn maar er zijn altijd uitzonderingen, liefhebbers die weinig tot geen verliezen kennen van deze mannen kun je wat leren! 
De winnaar van 2018, gekweekt uit duiven..........
 

De afgelopen week was een week met in de avond vrij lage temperaturen tot wel – 7 graden maar het deert de duiven niet, het enige wat je merkt is dat ze meer voer nodig hebben omdat ze meer verbranden.  Een groot gedeelte van de jongen is inmiddels afgezet, de kweekduiven komen weer op eieren en bij de vliegduiven vinden we de eerste lege eierschalen. Met een klein maandje ga ik de vliegdoffers en duivinnen scheiden en komt er weer een beetje structuur in de werkzaamheden. Dat is ook nodig want er moet ook  tijd vrij gemaakt worden voor de ‘jonge’ garde.  Zij zullen straks weer de hele ochtend ‘buiten’ mogen vertoeven maar zover is het nog niet. Het duurt bij mij soms wel 2 weken voordat ze naar buiten gaan, vanaf het spenen ‘wen’ ik ze wel aan de fluit. Tussen 12 en 13.00 uur krijgen ze volle bak en mogen hun buikje vol eten, terwijl de baas op de fluit blaast.  Dit conditioneren moet straks weer zijn vruchten afwerpen, fluiten is eten en dan moeten ze naar binnen rollen..

Zondag 18 maart organiseert P.V. Heemskerk zijn jaarlijkse DUIVENMARKT, een mooie gelegenheid elkaar zo vlak voor het seizoen nog even te spreken, een duifje aan te schaffen of een duifje(s) te verkopen zo ook de mogelijkheid duiven gerelateerde producten te kopen/verkopen.  Daarnaast opent  “Van Someren” de dieren en vogelspecialist (op loop afstand)opent zijn deuren en heeft speciale acties! Kortom er is genoeg te doen.

Duifjes bekijken en er ééntje aanschaffen vind ik zelf het leukst.  Nu organiseert P.V. Heemskerk voor zijn eigen leden een jonge duivencompetitie, die bekostigd gaat worden uit een verkoop van jonge duiven en of bonnen,  voor de bezoekers van de beurs een uitgelezen kans  om een leuk duifje of bon op de kop te tikken.  Verdere informatie volgt de komende weken.
Van wie kunt U o.a. een duifje verwachten….Peter Beentjes,  Wim Geerlofs,  Max van Delden, Gerard Twaalfhoven, Comb van der Aar, Jan Vogelzang, Gerrit de Boer & Sanne, Harry Dokter, Simon en Tom Durge, Combinatie Weel ,Gerrie Lotterman, Jos Nijman allen met een jonge duif. Peter Nijman met een bon voor een zomerjong uit ons kweekhok en er volgen nog meer duiven en bonnen  zodra de lijst compleet is krijgt U alle namen van de deelnemers.  Pak je agenda en vul 18 maart in!!!

Reacties