#Nieuwsvanachterdeduinen# 13 april


#Nieuwsvanachterdeduinen# 13 april
Over de 1e vlucht ben ik tevreden, de nodige duiven op tijd, dicht op elkaar (40 stuks binnen 30 minuten) en een getekende voorop. Deze vlucht was gelijk onze (Paas) attractievlucht), prima verzorgd door Steef Koper en voor alle deelnemers was een mega doos eieren met een kip/ vleespakket of eieren met een plantenbakje te winnen.  De winnaar met zijn 2 eerst geklokte getekende duiven werd Siem en Tom Durge, zelf pakte ik de 2e prijs met mijn ‘321’en ‘412’.
In 2015 een samen kweekje gedaan Nico de Jong, Nico had van deze samen kweek ook een knappe die 1e asduif jong in Rayon C werd en die van mij (de 2015-321) liet zich pas als jaarling zien maar vorig jaar werd ze als 2 jarige 1e generaal duif in Kring 3. Afgelopen zaterdag loopt ze als eerste binnen en in de CC gelijk weer een fraaie prijs 12e tegen 1360 duiven. Toch wel lekker zo’n duifje op je hok! Zaterdag kreeg ik een Appje van Ron Bos, Ron was jaren lang verantwoordelijk voor het vervoer binnen de afdeling en kreeg ’n paar jaar geleden een paar dreunen te verwerken. Cor, Cees, Martijn en ondergetekende brachten in 2016 wat jonge duiven om weer op het goede spoor te komen en het plezier in de duivensport terug te krijgen. Ron speelde afgelopen zaterdag de 1e in zijn club Zaanstreek Noord, 2e in Kring 4 en 50e in de Afdeling tegen bijna 16.000 duiven en liet hij mij weten dat de 16-426 van mij afkomstig dat gepresteerd had. Mooi toch……maar nu weer terug naar de voorbereiding van vlucht 2.
Zondagmorgen was het niet het mooiste weer en we hadden ons nog wel voorgenomen de racefietsen uit de winterstalling te halen. Om 10.30 uur toch gestart om een 50 km te fietsen om te wennen maar wilden ook op tijd terug te zijn voor Parijs-Roubaix. Zonde om binnen te zitten want het werd rond de middag stralend weer, de rit Parijs-Roubaix werd gewonnen door de klasbak Peter Sagan en ‘onze’ Terpstra werd gewoon weer even derde! De klasbakken, die de forme en conditie te pakken hebben maken ‘gehakt’ van de concurrentie. Op zondag kijk ik altijd naar de vooruitzichten, niet dat het altijd klopt maar het geeft wel een tendens. De temperatuur gaat ietsje stijgen, zaterdag lijkt het uit het zuiden(westen) te gaan waaien.

De jonge duiven gaan er alle ochtenden uit en het slenteren op het dak en in de tuin is er niet meer bij. Alles moet nu de lucht in en hopelijk verdwijnen ze eerdaags voor de nodige tijd uit het zicht en gaan ze trekken. Zodra ze aanstalten maken om te landen roep ik ze nu binnen, de teugels worden al wat strakker aangetrokken. Volgende week laat ik ze voor de 2e keer vaccineren, nu incluis pokken. De weerstand moet dan toereikend zijn om een aantal ziektes buiten de deur te houden.  In mei ga ik africhten, al zijn het maar kleine stukjes, want we gaan er geen dombo’s van maken.

De oude duiven gaan nog steeds 1x per dag los, krijgen genoeg (eiwitarm) voer en komen aan niets te kort. De duivinnen zitten verduisterd maar dat zullen de meeste wel doen. We proberen ze zo rustig mogelijk te houden, geen oefenvluchtjes, geen tonen en hopelijk komt over een 6 tal weken de forme op het hok.
Image result for klokken 10.00uur 
 


 
 
 
 
Op ons lossingsblog van de Afdeling stond een bijzondere zin; Indien we lossen om 10.00 uur is de boxprijs € 15.50. Wanneer ik zoiets lees gaan er radertjes draaien.  De prijs per mand, is dit jaar afgesproken, wordt bepaald door nacalculatie, de hoeveelheid manden, hoeveelheid wagens en het eventueel overstaan bepalen in grote mate de prijs.  Maar het zal toch niet zo wezen dat ook het tijdstip van lossen op zaterdag nog van betekenis is?  Het is een vraag waard, zeker omdat het een druk op onze lossingsverantwoordelijke zou kunnen leggen.  Het antwoord is duidelijk.

Hetgeen jij stelt neemt geen risico met zich mee i.v.m. functiescheiding. De L.C. staat los van het financiële aspect en dienen alleen de duiven ten tijde van de lossing. Het gaat niet om een prijs per uur o.i.d. Er is een scheiding gemaakt tussen lossen  voor 10.00 uur en lossen na 10.00 uur en overstaan. Vandaar deze bewoording van afgelopen weekend.  

De vooruitzichten voor zaterdag lijken goed, temperatuur goed, weinig kans op regen, zonnetje er misschien bij met een wind uit???? Dat lijkt alle kanten op te kunnen gaan, meestal een garantie op een rommelig verloop.  De snelheden zullen wel weer hoog zijn.

Bij mij gaat de hele ploeg mee, (mits in orde). Succes zaterdag!

Reacties