donderdag 29 juli 2021

Fontenaye en Duffel.....................

 

Fontenaye en Duffel staan komend weekend op het programma.

Bourges is ingeruild voor Fontenaye en de reden (vervoer met afdeling 5) hebben wij kunnen lezen en de jonge duiven gaan naar Duffel en ook daar is uitleg  (goede opbouw) over gegeven.  Onze voorzitter van de afdeling heeft aangeven te zullen stoppen einde seizoen en zijn beweegredenen hebben wij ook kunnen lezen in de mail.

Ook konden wij vrijdag in ‘op de Hoogte’  lezen dat het NPO-bestuur voornemens is, althans zij gaan dit met de afdelingen bespreken, om het seizoen in 2022 later te laten beginnen. Reden de roofvogel problematiek en de verliezen bij de jonge duiven. Je wordt ondertussen wat ongemakkelijk wanneer je een mening geeft. Het roofvogel probleem neemt inderdaad grote vormen aan en wanneer het later beginnen met de oude duiven dan een oplossing is (beetje solidariteit) dan moet je het doen, want je moet zoveel mogelijk liefhebbers binnenboord houden.  Ook later beginnen met de jonge duiven is het voorstel maar of dit de oplossing is om het verspelen van de jonge duiven een halt toe te roepen, betwijfel ik! Daar zou ik nog maar eens goed over brainstormen of gewoon zo laten. 😊

Wanneer het daadwerkelijk gaat gebeuren, is het ook wel weer een uitdaging. Wat ga je verleggen, wat verlengen en zo zijn genoeg punten waarover nagedacht moet worden. Weet wel dat de liefhebbers die nu altijd met alles makkelijk en/of te laat zijn, die gaan echt niet veranderen dus….. We wachten het af.

Het afgelopen weekend hebben wij geen vlucht vervlogen en ik vind het prima, natuurlijk waren genoeg liefhebbers zaterdag vroeg uit de veren om de Jonge garde een stukje weg te brengen. Zelf had ik de duiven ook vrijdagmiddag in de manden gestopt en was ik zaterdag al vroeg op pad. Het mocht dan in de provincie redelijk zijn maar of dat ook op de beoogde lossingsplaats geweest zou zijn, betwijfel ik. Zondag was ook bewolkt, nevel lag over de landerijen, broeierig weer. Zaterdag en zondag werden dus 2 ontspannen dagen😀 met gelukkig genoeg vermaak, zelf lekker fietsen en de Olympische spelen.

Maandag stond het bezoek aan de ‘witte jas’ gepland. Ik was vooral nieuwsgierig hoe de jonge duiven ervoor stonden, ook had ik wat oude duiven mee want misschien wil ik nog wat duiven spelen op Fontenaye maar dan moet ik zeker weten of ze in orde zijn.

De jonge duiven waren goed maar het kon geen kwaad ze een ‘geelpilletje’ op te steken, vanwege een lichte besmetting bij 2 van de 4 duifjes. (na 3x met de wagen mee geweest te zijn) Bij de oude duiven had een enkeling een klein beetje slijm. Zo zie je maar meten =weten. Ik blijf kort op de bal spelen en hoop dat het zich uitbetaald. Ik spreek genoeg liefhebbers die hun halve hok hebben leeggespeeld, en krijg vaak te horen ‘ze zijn zeker weten in orde want ze trainen wel ander halfuur’. Ik denk dan, sluit eerst uit of ze wat mankeren want dat vliegen zegt niet alles. Daarna kan je weer verder zoeken waar eventueel het probleem ligt, het luistert allemaal erg nauw tegenwoordig.

Ik heb zelf bij de jonge duiven geen nakomers of teruggehaalde duiven in het hok geplaatst maar weet wel dat deze vaak een bron van besmettingen zijn. Ik hoor niet anders dan ‘ik kreeg van de week nog een jong van vorige week terug, hij knapt wel weer op’ en dat laten we gewoon tussen de ‘ploeg’ lopen.  Ik speel dit jaar als een ‘drol’ ben absoluut niet tevreden maar probeer ze wel gezond te houden, in de hoop dat ze mij toch nog een keertje verrassen.

Dinsdagmorgen vroeg op pad, nu niet met mijn duiven maar naar een fietsenmaker in de Haarlemmerliede. Gelukkig wist hij de fiets vakkundig te maken en opgewekt stapte ik in auto en toog naar huis. Ik draai bij Halfweg de A 9 op en nog geen 300 meter verder knalt een auto achterop bij mij binnen. De jongeman had een black-out maar wat een schade. Daarna voltrekt zich een film, politieauto’s, ambulance, berger en uren later brengt een taxi bij thuis. Beiden geen letsel en de humor is, de fiets ligt nog in de auto. Thuis gekomen nog wat administratie werk, leen auto regelen etc. maaar daarna komt het besef binnen, hoeveel ‘mazzel’ ik heb gehad en niet alleen ik, maar ook de tegenpartij. (de kreukelzone heeft zijn werk gedaan) De duiven bij thuiskomst binnengeroepen en die dachten waar bleef je nu😝 so far so good

Bijna de hele week werden wij getrakteerd op buitjes, soms met een enkele onweersklap, ook voor de zaterdag lijken we er niet helemaal aan te ontkomen.

Van de duiven een keertje wegbrengen kwam niets meer terecht, ik heb diverse keren de hokken watervrij gemaakt want met die stortbuien blijven de rennen niet droog. Wat het gaat brengen zaterdag, geen idee maar wij zullen allemaal last van het overvloedige water gehad hebben.

> 10 duiven gaan naar Fontenaye en ruim 40 naar Duffel………….

Succes, hopelijk een mooie vlucht en #stayafe

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten