vrijdag 18 maart 2011

trainen, enten, enz

De afgelopen week alle dagen de duiven los gehad. In de ochtend gaan de duivinnen voor een 90 minuten los en in de middag volgen de doffers. Nooit doffers en duivinnen te gelijk want op deze manier trainen ze bij mij beter, dus trainen in plaats van aandacht voor elkaar te hebben. Ook blijven ze veel alerter om de roofvogels te pareren. Bij mij in de buurt zitten vooral blauwe kiekendieven en buizerds en daar heb je niet echt last van (pakken geen duiven) maar de duiven reageren er wel op en zie je dan ook gelijk hoogte maken, ze blijven scherp. Na de training hebben ze ook drang naar hun wederhelft of nest en vallen het hok aan en struikelen over elkaar om binnen te geraken. Vooral dat snel naar binnen gaan zie ik graag, ze hebben het naar hun zin in het hok en daar kan je profijt van hebben tijdens de vluchten, niet treuzelen maar in ene op de plank.

Pedro, onze lokale dierenarts, heeft de vliegers vrijdag allemaal hun jaarlijkse paramixo inenting gegeven. Lekker makkelijk, hij komt aan huis en doet het prima. Steef, kwam naar mij toe, had zijn vliegploeg in de mand gezet en liet ze ook gelijk inenten, in nog geen 20 minuten waren we klaar en konden we aan de koffie, lijsten ondertekenen, afrekenen en nog even gezellig gebabbeld.  Pedro heeft dit jaar ook het gecombineerde vaccin, paramixo/pokken, en dat ga ik bij mijn jonge duiven gebruiken, maar dat is voor later want die liggen voorlopig nog in de broedschotels.

De jongen bij de kweekduiven komen goed op, zie foto, prachtige mest en zien er fijn uit.
De kweekduiven hebben nu al 2 jaar geen enkele medicatie meer gehad en ik begin zo langzamer hand achter mijn oren te krabben en na te denken over al die jaren dat ze wel hun preventieve kuurtjes kregen. Het kan dus zonder maar….wel zorgen dat ze genoeg weerstand hebben of kunnen opbouwen dus wel je ogen goed open houden.
Ook bij de vliegduiven is het nu al 1 jaar bijna geheel* zonder medicijnen, toch ga ik komende week voor controle, ik wil zeker weten dat ze wormenvrij zijn (ze zitten namelijk veel op het grasveldje) en mochten ze lichtelijk het geel hebben, krijgen ze gewoon wat natuur producten voor de slijmvliezen en zullen ze het vanzelf wel weer overwinnen.
*Alleen bij enkele doffers, einde oude duiven seizoen, ingegrepen en pil op gestoken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Day After