zondag 30 september 2012


Deze week gebruikt om ’n beetje te acclimatiseren van mijn fietstocht door Pakistan, de mail box te legen, wat administratie weg te werken, duivenhokken schoonmaken, duiven los  laten en ze ’n bad te geven en ik kan vertellen daar dat bad snakte ze.

Ook ’n stapel duivenblaadjes door genomen en daar stond een mooie reportage van Lex Udo in. Super hoe Lex dit jaar weer speelde een gedreven liefhebber/winnaar met geweldige duiven. Ook las ik ’n paar leerzame en goede columns van Martin van Zon. Ik ken Martin al weer ’n paar jaartjes en ben al wat langer op de hoogte van zijn problematiek met de roofvogels. Martin geeft toch wel een paar nuttige tips en het is het lezen dubbel en dwars waard. Zeker voor de liefhebbers die alleen maar last hebben van de sperwer. Verder schrijft Martin over ‘inversie’, dit jaar heb ik op de zaterdagen regelmatig contact met Martin gehad. Waarover? Gewoon om even te checken hoe het weer in Zuid-Holland was, als lossingsverantwoordelijke is het ontzettend handig omdat te kunnen doen. Regelmatig sprak ik dan ook mijn verwondering uit over het feit dat afdeling 5 al weer gelost had en of ons (afdeling 6) onder druk probeerde te zetten ‘vroeg’ te lossen. Meten is weten en gelukkig heeft Theo Zwanenburg dit vorig jaar voor ons prima in beeld gebracht! Met deze kennis zijn we goed bezig geweest en het is te hopen dat mede door de columns van Martin het ‘gebruikt ’gaat worden door veel meer afdelingen.

Verder zijn de laatste jonge duiven gespeend, zowel broer Peter en ik zelf hebben nog wat jongen groot laten brengen. Deze duifjes ( ongeveer 15 stuks samen) komen alleen maar uit onze prestatie duiven. De duifjes zijn prima op gekomen en mogen nu lekker uitgroeien in de rennen en zullen regelmatig beoordeeld worden. De best gebouwde met de juiste eigenschappen zullen we in december te koop aanbieden en ze moeten echt top zijn want ander verdwijnen ze.

Het is nu ook tijd om de nesten te verbreken en alles gaat op rust, inmiddels heb ik de duiven allemaal weer eens in de hand genomen. 26 vliegdoffers zitten er nog en dat mogen er maximaal 24 zijn. Voorlopig dus even 2 over de hand. Bij de duivinnen zit ik er wel heel ruim in (36 stuks) en ik neig toch de ploeg eens goed te verjongen. Ook bij de kweekduiven zijn er koppen gerold en is het mes vlijmscherp. Dit jaar zullen de 9000 en Miss Élégance van Peter naar de kweek gaan. Na de rui gaan we er nogmaals doorheen maar voor 2013 heb ik weer ’n mooie ploeg zitten.

Na mijn vakantie heb ik de duiven toch wel wat gerantsoeneerd , tijdens mijn afwezigheid zijn ze ruim gevoerd en diende gemak de mens.  Duiven met obesitas verdraag ik niet op mijn hok, nu ik weer terug ben, krijgen ze goed voer “Zucht und Mauser”, alle dagen vers grit en roodsteen en altijd staan er potjes piksteen in de hokken, maar het voer wordt wel weer afgepast gegeven. 3 tot 4 dagen per week ‘Allicine’ want in deze tijd zijn duiven vatbaar en natuurlijke weerstand opbouwen staat hoog in het vaandel  de komende 7 maanden. Zaterdag ook even bij broer Peter door het ‘bestand’ heen gelopen, alle twijfelgevallen zijn vertrokken, wat rest is ’n prachtige ploeg voor 2013. Nog ’n kleine 20 zomerjongen, die te jong waren voor de Natour,  zitten in het duivinnenhok. Stuk voor stuk prima duifjes uit de kweekduiven, deze krijgen de komende maanden de nodige opleervluchten voor de kiezen en wie weet blijven er ‘n 8 tal over die nog toegevoegd kunnen worden aan de vliegploeg van Peter.

Op beide hokken is er genoeg aanvulling, de lat is weer wat hoger gelegd. Nu is het ’n kwestie ze goed door de rui te krijgen . Zuurstof en natuurproducten zijn de ingrediënten om ’n perfect verendek en goede gezondheid te bewerkstelligen en zo doen we dat al ’n paar jaar en we zien de duiven alleen maar sterker worden. De komende weken zal ik de duivenadministratie bijwerken, van de compuclub kreeg ik de papieren uitdraai van de prestaties per duif en ik bedacht laat ik ook het digitale bestand even opvragen. Nou mooi niet! Dit jaar zijn we  van verenigingsnummer veranderd en dan kan dat gewoon niet meer. Maak maar 35 euro over want met ‘release’7 is het wel mogelijk en dat gaan we dan maar doen, want de administratie en stamkaarten moeten wel up  to date  blijven. Later meer…………………

 Boven op de Khunjerab pass, de hooste grensovergang ter wereld. 4725 meter hoog. Uiteindelijk 800 kilometer Karakoram Highway gefietst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op naar Duffel