zaterdag 27 oktober 2012

natuur/hok/vergadering


Natuur, natuurlijker, puur natuur…..
Gezonde maar nog veel belangrijker ‘goede ’duiven daar draait het om in onze sport. Goede duiven moet je echter wel gezond houden en het liefst puur natuur, dat is tenminste mijn streven. Huisvesting vind ik daarbij ontzettend belangrijk en je moet als duivenmelker opmerkzaam zijn en ’n terugval in conditie gelijk constateren en vervolgens snel schakelen ‘wat is er aan de hand en hoe los ik dat op. Dus actie ondernemen en dat hoeft niet altijd gelijk met medicijnen te zijn. Wat wel?
De selectie op gezondheid moet vlijmscherp zijn en is ’n eerste vereiste maar is het hok niet goed dan kan je het ‘schudden’. Afgelopen week was ik bij Martin van Zon, degelijke hokken met rennen ervoor en alles loopt op roosters. Licht, luchtig en stofvrij. Ik heb ’n paar keer in het verleden in zijn hokken mogen staan om te kijken om het te zien en te ”voelen”. Meestal pakt Martin de duiven uit het hok want ik kan me goed voorstellen dat je niet iedereen in je hok laat. Gelukkig heb ik het dus wel mogen ervaren en die ervaring gebruikte en gebruik ik nog steeds bij me eigen accommodatie maar ook bij andere hokken.
Zo ook kreeg ik laatst van uit ‘n mandje wat late jonge duiven in mijn handen die niet zuiver zaten. Nat neusdopje, beetje grauw en reutelen. Vlak hiervoor had ik een deur van 1 van zijn hokken geopend, ik keek en rook en zou er niet graag in willen wonen. Toen ik vroeg in welk hok die laatjes zaten, wist ik genoeg. Zulke duiven hoef je heus geen pil tegen het geel op te steken of ‘n ‘Orni ‘ kuurtje te geven en het is ook niet eerlijk het scherpe mes te hanteren. Hier was duidelijk het hok dus niet in orde, tenminste op dat moment. Waardoor? De liefhebber weet het gelukkig zelf.
Verder krijgen mijn duiven ‘goed ’voer, alle dagen roodsteen/grit ( en dat gaat elke dag op!) en staat er ’n potje piksteen in het hok. Makkelijker kan het niet. Onder goed voer, versta ik kwalitatief goed voer, voer waar over is nagedacht en dat is vaak niet het goedkoopste voer. Zodra de vluchten voorbij zijn stap ik over op Zucht und Mauser van Ovator, alle restanten ‘oud’ voer vermeng ik, zodat ik daar vanaf ben. Uiteindelijk voer ik Zucht und Mauser tot dat ik de duiven weer op weduwschap zet. ( de kweekduiven krijgen dit voer het gehele jaar) Ik maak het mezelf nog gemakkelijker door het voer voor ’n paar dagen klaar te maken. Grote emmer, 2 blikken roodsteen/grit, 1 blik kleinzaad (70% snoepzaad 30% lijnzaad in de winter) 7 blikken Zucht und Mauser. De boel lekker mengen en vervolgens krijgen mijn duiven van deze mengeling afgepast voer, want aan ‘dikke’ duiven heb je helemaal niks. Medicijnen worden al 2 jaar niet meer verstrekt omdat mijn duiven niet ziek zijn en tot nu toe ook niet zijn geworden. Om de weerstand op natuurlijke wijze goed en hoog te houden krijgen ze deze tijd 3x in de week ‘Allicine’ over het voer.
Broer Peter heeft de zelfde duiven, selecteert misschien nog harder, heeft ’n ander type hok maar wel ’n goed hok, voert ’n ander merk maar wel ook van hoge kwaliteit en gebruikt de zelfde natuur producten en ook hier worden geen medicijnen verstrekt.
Je ziet en hoort steeds meer dat men er achter komt dat medicijnen maar vooral het preventief verstrekken, uiteindelijk de duiven verzwakt. Natuurlijk puur natuur is niet zo gemakkelijk, goede duiven, keiharde selectie het hele jaar door maar zonder goed hok en voeding gaat het niet lukken
Over ’n goed hok gesproken…….
Vrijdag heb ik voor bouwvakker gespeeld. Bij vriend Steef, samen met Lex hebben we het pannendak van zijn duivenhok verwijderd. 10 jaar oud stof( maar deze inschatting is waarschijnlijk aan de lage kant) van de plafonds en pannen afgehaald. Daarna alles er weer op en dat gaat nooit echt zoals het was en dus passen en meten, positief gevolg er is beduidend meer ventilatie! Een goed hok kan zomaar in de loop der jaren ‘dicht slibben’ en dat komt de duiven niet ten goede. Het is ’n absolute aanrader hokken met ’n pannendak eens goed stofvrij te maken, al meer dan 5 jaar niet gekeken, je schrikt je dood.
Vrijdagavond de vergadering van de Afdeling… 
Een lange zit van 20.00 tot 23.30 uur.
In het kort;
Jaarrekening 2011 is nu goedgekeurd, vliegprogramma 2 (1 weel later beginnen) is aangenomen, 25/35 bovenste duiven van de lijst blijft van kracht, Joker/aftrekvlucht gaan niet door, Anne van Meerkerk is toegetreden tot het bestuur, Ron Bos is de nieuwe penningmeester geworden. Alle ingezonden brieven en voorstellen zijn besproken en in stemming gebracht en alle adviezen van het bestuur zijn overgenomen. Uiteraard zijn er nog meer punten besproken maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de voorzitter de vergadering strak in de hand hield hij legde de problematiek duidelijk uit, ook over vervoer en oud convoyeurs en andere kwesties. Tijdens de rondvraag kwam er nog even van ’n toelichting van een lid van onze afdeling over het functioneren van het N.P.O bestuur. Daar word je niet vrolijk van maar ook dat wisten we eigenlijk al.
Conclusie, alles blijft bij het oude, vliegprogramma, tijdstip en opbouw staan vast, in de lossingsplaatsen kunnen alleen nog wat wijzigingen optreden. Het was ’n lange zit, we weten waar we aan toe zijn, de vergadering heeft besloten en ik ben blij dat ik niet aan ’n dood paard heb getrokken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten