zondag 16 november 2014

horen en zien

Horen en zien,

Ik spreek regelmatig duivenhouders; ga op bezoek, lees veel op internet en dan hoor en zie je vaak opmerkelijke zaken.

Duivinnenspel
Zo was ik kortgeleden op bezoek bij 'n echte duivinnen speler, de doffers zitten met zijn tienen in 'n bescheiden hokje op schabbetjes want meer heeft hij er niet nodig. (met de mannen wordt dus niet gevlogen)
Het hok van de duivinnen is schat ik 2 bij 2 meter en aan de kant hangen 12 hokjes van misschien 40 bij 40 cm., zeg maar hele kleine broedhokjes waar net een broedschotel inpast, deze kan je dicht zetten met 'n rekje maar ook halverwege zodat er 'n kleine zitruimte ontstaat. Aan de kant hangen nog de nodige zitjes want in dit hok wordt gestart met soms wel zo'n 24 duivinnen. Deze duivinnen worden niet gekoppeld maar zijn toch gek op de doffers en de baas! Wanneer de oefenvluchten beginnen zitten er 10 doffers in het hok te wachten op dus soms meer dan 20 duivinnen. De één vindt 'n doffer, de ander niet maar dat maakt voor deze duivinnen weinig uit, sommige vliegen alleen maar voor hun territorium.
Lopen deze duivinnen niet met elkaar aan? Neen en mochten er wezen die elkaar toch leuk vinden wordt zo'n duivin in zo'n hokje opgesloten. Ja op het einde van het seizoen worden ze wel wat weelderig maar dan praat ik niet meer met ze, was de uitleg!
De selectie is snoeihard, die niet prijsvliegen inpakken en wegwezen.
Je hebt weleens 'n vlucht dat je er bijna helemaal naast zit maar het voordeel van alleen maar met de duivinnen spelen is vele malen groter t.o.v. het totaal weduwschap.
.
Tijdgebrek, het kan dus heel simpel, met die doffers hoef je niets te doen, alle aandacht kan en gaat uit naar de duivinnen.
Eerlijk gezegd kijk ik niet echt op van het systeem, zelf heb ik ook elk jaar wel wat duivinnen die ik niet koppel en als non speel en die komen ook! Dus waarom koppelen, op eieren laten komen of jongen groot brengen?  Stof tot nadenken!

Verduisteren/pennen trekken
Het verduisteren van de oude duiven is ook zo'n onderwerp. Allereerst waarom doen we dit? Vitesse en Midfond spelers hebben er geen voordeel van, integendeel. Licht is nodig om de forme op te wekken.
Dagfond spelers passen het verduisteren wel toe omdat zij naar hun vluchten toe willen werken en willen pieken. Daarnaast en niet onbelangrijk moet de pennen rui vertraagd worden, waar men vroeger zei; bij de rui van de 4e pen wordt het al minder, willen we nu het liefst dat ze op Argenton (de laatste vlucht) de 2e, hooguit misschien de 3e pen hebben laten vallen.
Diverse liefhebbers hebben uit getest dat wanneer je in maart de eerste 2 pennen tegelijk trekt, deze medio april weer ingegroeid  zijn en de 3e pen pas in augustus valt! Bijzonder maar dit verhaal wordt al van diverse kanten bevestigd!

Grit/roodsteen
Ook gelezen en gehoord. Er zijn liefhebbers die de droge mestmethode, veelal voor de jonge duiven hanteren. Op de vloer strooien ze veelal zand/dekkorrels of maiskolven. Zij mengen er 'n baal grit/roodsteen doorheen.
Waarom? Geen idee, nou ja, het is mij wel opgevallen dat op veel hokken waar 'hard' wordt gespeeld altijd grit/roodsteen in de broedhokken ligt, altijd wel ergens 'n handje extra en vaak zie je aan de stront dat deze duiven gewend zijn er veel van te eten.
Bij mijn duiven wil ik in het begin van de week "rode" stront zien en er gaan per jaar heel veel balen grit/roodsteen doorheen.

Gist,
Over voer en supplementen schrijf ik weinig omdat ik daar zo mijn eigen invulling aan geef maar goed over één product wil ik wel wat vertellen omdat er momenteel toch wel het nodige over geschreven wordt. Er zijn hele volksstammen die nog steeds biergist uit 'n beker of emmertje geven, zonde van het geld.
Gewoon naar de 'warme' bakker gaan en verse gist halen. Keurig verpakt in kleine porties. Een papje maken, vervolgens over het voer gieten, laten drogen en na 'n paar uurtjes het voer met 'n lepel of hand los maken. Veel beter dan biergist.


OP EIGEN HOK
Gaat alles zijn gangetje, de duiven gaan nog steeds 3 tot 4 keer per week los. De oude duiven en jonge duiven zitten ook nog lekker bij elkaar en slechts sporadisch vind ik 'n eitje. Goed eten, regelmatig los en tot wel 3x per week een bad en hopelijk houden we dat nog 'n week of 8 vol.
De kweekduiven zitten gescheiden, de meeste zijn klaar met de rui, slechts een enkeling staat op 'n oude pen maar ze zijn zo glad als palingen en glimmen je te gemoed. De komende weken krijgen ze wat 'armer' voer zodat ze mooi op gewicht komen en dan maar kijken wanneer ik ze in december zal koppelen.
De duiven moeten er klaar voor zijn, het weer moet meezitten en ik moet er zelf ook zin in hebben want je moet er wel weer gelijk veel tijd in stoppen.

Vorige week schreef 'n columnist over een bonnenverkoop, het kwam er gewoon op neer dat op 'n paar uitzonderingen na, het plat gezegd geen donder opbrengt en sommige bonnen wel erg ondergewaardeerd blijven. Dit zie je trouwens bij alle bonnenverkopen.
Voor het doel waar de bonnen voor geschonken zijn is dit ontzettend jammer maar voor diegene die 'n bonnetje op de kop tikt vaak een mooie, goedkope manier om wellicht wat 'goeds' op het hok te krijgen. Ik zou zeggen struin het internet af en sla je slag, dit zelfde geldt voor de verkopen van de zomerjongen, deze brengen op het moment ook weinig op het lijkt wel Sinterklaas.

Vorig Blog

Drukte ik het programma van Afdeling 5 af en ik was niet de enige. Ook elders in het land waren er genoeg mensen enthousiast en daar waren heel wat jonge duiven specialisten bij. Ik leg het voorstel van onze afdeling er nog eens naast.........er staan trouwens maar 5 dagfond vluchten op, zie ik wat over het hoofd of heb ik wat gemist?  Hopelijk is het een dwaling (afdeling 5 vliegt 2 augustus Ruffec en wij sluiten dan gewoonlijk met Argenton af!)
*****************************************************************************

Voorstel Sport1 – Vliegseizoen (voorlopig ook voor 2015) 
Bestuur stelt voor het seizoen de tweede zaterdag van april te laten beginnen. Buiten de genoemde periodes is een afdeling vrij vluchten van een bepaalde categorie te organiseren.  

Vliegschema  genoemde data gelden voor 2014  

Datum
Week
Vitesse
Midfond
Jong-oud
Eendaagse
Fond
Marathon-
vluchten
12-apr
15
Start officiële vliegseizoen
 
 
 
          V1
 
 
 
19-apr
16
V2
 
 
 
 
26-apr
17
V3
 
 
 
 
03-mei
18
V4
 
 
 
 
10-mei
19
 
Start Midfond
 
 
 
 
M1
 
 
 
17-mei
20
 
M2
 
 
 
24-mei
21
V5
 
 
Start Eendaagse Fond
 
E1
31-mei
22
 
M3
 
 
 
07-juni
23
V6
 
 
E2
 
14-juni
24
 
M4
 
 
St.Vincent
21-juni
25
V7
 
 
E3
Marathonvlucht - 850
28-juni
26
 
M5
 
 
 
05-juli
27
V8
 
 
E4
Dax/Cahors
Einde vitesse
Chateauroux
12-juli
28
 
M6
 
 
Marathonvlucht - 850
19-juli
29
 
M7
 
E5
 
Einde Midfond
Einde Eendaagse Fond
26-juli
30
Oud  - 100
 
Start Jonge duiven
 
Tarbes/ Montauban
J1 – 100
02-aug
31
Oud  - 150
 
J2 – 150
 
M6
Einde marathon-
vluchten
09-aug
32
Oud – 200
 
J3- 200
 
 
16-aug
33
Oud – 150
 
J4 – 150
 
 
23-aug
34
Oud – 200
 
J5 – 200
 
 
30-aug
35
Oud/Jong – 150
 
J6 - 250
 
 
06-sep
36
Oud/Jong - 200
 
J7 – 350
 
 
13-sep
37
Oud/Jong - 200
 
J8 - 450
Nat. Jonge duivenvlucht
 
 
Einde Jonge duiven


Vorig blog
Vorige week liet ik 2 foto's zien van wat nieuwe aanwinsten maar afgelopen zomer kwam er nog 'n prachtig duivinnetje naar Heemskerk, deze keer van Nico de Jong.
Dit duivinnetje komt uit zijn bekende "Summer Son", deze doffer is de vader van zijn "Blue Wonder" of te wel zijn 715.  Het duivinnetje staat mij ook zeer aan en gaan we ook uittesten in ons kweekhok.
Zo krijgt het kweekhok, nieuw jonge impulsen en blijven we verder bouwen/werken aan de moderne Dagfond duif.


 

 

 




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten