zaterdag 20 december 2014

we zijn van start...

We zijn van start......18 december

Bovenstaande heeft betrekking op het kweekseizoen want donderdagmiddag heb ik samen met Steef  broer Peter en E.J. de (kweek)koppels gezet. De doffers met 'n vaste bak waren 'n dagje eerder al in de kweekren gezet en verdedigden hun territorium met hand en tand of in duiventaal met snavel en vleugel.
Wat gingen die mannen gelijk weer tekeer, een prachtig gezicht dat haantjes gedrag, tegen de avond was de rust gelukkig weer terug gekeerd en zaten ze allemaal weer netjes in hun eigen broedhok.
Donderdagmiddag eerst even 'n kop koffie gedronken voordat we aan de slag gingen (met het koppelen), na afloop altijd de gebruikelijke borrel en toast op de 'nieuwe' 'kweek om vervolgens nog 'n uurtje na te praten over de duiven. Dit jaar hebben weer veel nieuwe koppels samengesteld en de 'nieuwe' duiven heel doordacht gekoppeld. Je kan natuurlijk nooit alle koppels naar tevredenheid samenstellen maar wie weet zitten er 'n paar verrassingen tussen. Heel belangrijk is dat de duiven top gezond en er klaar voor  zijn. Steef is vaak terecht heel kritisch maar hij kon niet nalaten te zeggen dat hij ze er prima vond uitzien.
De koppels (vrijdag) zijn inmiddels gewend aan elkaar en hebben elkaar niet te grazen kunnen nemen. In de kweekren heb ik enigszins kleine broedbakken maar wel met 'n ingebouwde verhoging waar de duivin wanneer ze het gejaag zat is, op kan zitten en hierdoor de doffer van zich af kan houden. In het andere kweekhok zijn de broedhokken een stuk groter maar hebben niet zo'n zitje, hiervoor in de plaats heb ik een groot blok hout in de hoek gezet, die ook als toevluchtsoord gebruikt kan worden. Slechts één duivinnetje had wat dikke oogjes gekregen van haar toch wat te onstuimige doffer maar is nu, na een uurtjes vrijheid op het hok, goed aangelopen.

Inmiddels zijn we volop bezig de koppels om en om los te laten en met een dag of 5weten ze hopelijk allemaal hun bak. Tegen de avond zet ik ze allemaal weer vast en wel tot de eieren gelegd zijn, hebben ze in ieder geval tijd voor elkaar! .
2x daags krijgen ze hun portie voer in 'n potje in het broedhok met uiteraard alle dagen 'n handje vers grit/roodsteen.
De duiven zitten in de buitenlucht, de wind heeft er vrij spel, verlichting is in de rennen niet aanwezig en toch verwacht ik de meeste koppels wel met zo'n 14 dagen op eieren, 10 dagen eieren is  bij mij hier een utopie. Ik maak mij daar al jaren niet meer druk over, wel is het prettig wanneer er niet te veel tijdverschillen tussen de koppels zit. We gaan afwachten..............

Vrijdag kwam Michel Beekman langs om wat informatie te vergaren voor een rapportage.
Gelijktijdig van gedachten gewisseld over vele in en outs van de duivensport. Heerlijk middagje, duivensport.

Ja en dan stromen er vrijdagavond wat mails van en over de afdeling binnen. De kop van deze week is 'we zijn van start' maar is zeker niet van toepassing over het nieuw te vormen bestuur.
Iedereen die de moeite neemt om beide brieven te lezen, kan zelf een oordeel vellen. Mijn mening;
'een gemiste kans' ! om zeep geholpen door...........het zou zo mooi geweest kunnen zijn een compleet nieuw bestuur met capabele mensen, die schoonschip konden maken en zouden kunnen werken aan de toekomst.


Deze week werd ook de nieuwe site van de N.P.O. gepresenteerd incluis nieuw logo.
De duivensport druipt er af, zeg ik dan maar wat cynisch, het is duidelijk niet mijn smaak, vooral die afbeelding van die 2 duiven geeft toch wel aan dat ze werkelijk geen 'bal' verstand van duiven hebben. Volgens mij 'n fotootje van 2 rots duiven..... er worden in Nederland fantastische sites gemaakt, we hebben prima fotograven en dan krijgen we dit voorgeschoteld. https://www.npoveenendaal.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten