zaterdag 21 maart 2015

Begin van de lente...................


Zaterdag  21 maart, BEGIN VAN DE LENTE

De afgelopen week zijn de duiven wanneer het maar even mogelijk was, 2x daags los geweest. Bij ochtendnevel  (helaas bijna alle ochtenden)sloeg ik de ochtend training over en ik hanteer ook nog niet echte vaste tijden en dit is allemaal mogelijk omdat ik er alle tijd voor heb, een (wellicht) niet te onderschatten voordeel.  Wel vaste prik is dat de jonge duiven tussen 10 en 11.00 uur er uit gaan en rond 14/15.00 binnen worden geroepen. Ik blijf er ook niet voor thuis, ze moeten zich maar redden en wanneer ik er niet ben, zie ik ook de eventuele gevaren niet en dat is best relaxt.

Wanneer de oude duiven los gaan verwacht ik wel dat ze ’n uurtje in de lucht blijven en eerlijk gezegd hoef ik er tot nu toe geen enkele moeite voor te doen.  Komende week ga ik ze ’n stukje wegbrengen en ik zal zeker niet de eerste of enige zijn. *( p.s. De Belgen hebben voor 21 en 22 maart alle vluchten afgelast vanwege het voorspelde slechte weer). Menig vitesse specialist heeft ze al op scherp staan en heeft ze al ’n paar keer in de mand gestoken en gelijk hebben ze!  Je leest in sommige columns dat het niet nodig zou zijn maar ik blijf er zelf wel voorstander van want dat “ G.P.S.” systeempje in het ‘koppie’ moet gewoon weer even gereset worden.  Ik ken ’n vitesse specialist die mij mailde hoe voortreffelijk de duiven van 10 kilometer thuis kwamen en de dag erop van ’n kleine 40 kilometer met prima weer,  er (een aantal) ’n dagje uit van maakten. De duiven keerden allemaal huiswaarts en zullen ongetwijfeld kern gezond geweest zijn en vooral de wat onervaren jaarlingen hebben hun vuurdoop gehad.  Alle kleine beetjes helpen, zeker op het snelle werk en kunnen het verschil maken.

Mijn eigen duiven moeten wanneer de omstandigheden het even toelaten ook de mand in, gewoon ’n keertje 10 km, om vervolgens 2x gelost te worden op 25 kilometer.  Ik gebruik deze africhtingen  gelijk om ze te conditioneren en het weduwschap aan te leren.  Verder gewoon trainen en de komende vluchten gebruiken om ze in de juiste conditie te krijgen en wanneer ze op de vitesse vluchten ‘vlot en dicht op elkaar’ afkomen weet ik dat het ‘goed’ zit.

De jonge duiven zijn deze week alle dagen los geweest en de score staat op – 2 dus dat valt enorm mee. Ze zitten op het dak of in de tuin en scherpen hun zintuigen bij. Wanneer ik rond 14.00 uur de voerbak pak, rollen ze het hok binnen. De komende weken zal ik er nog ‘n 25 bijplaatsen en verder is over het jonge spul weinig te melden.

Nog 2 weken en de enige afdelingsafrichting voor oude duiven zal vervlogen worden, in veel verenigingen zal het naast een “Paasvlucht” ook gelijk een testcase zijn voor de elektronische apparatuur. Hopelijk zitten de omstandigheden  mee en zullen en kunnen we massaal meedoen en kunnen we de eventuele foutjes eruit halen en zaken fine tunen.

Ook in 2015 zal ik meehelpen de duiven te lossen, helaas moeten we het dit jaar doen met zijn tweeën.   (Arie van Dam en ondergetekende)  Ik heb er al het nodige over geschreven en uitgelegd, het is een feit en we gaan er het beste van maken. Zoals men gewend is, zal ik de lossingsberichten  op het lossingsblog van de afdeling verzorgen maar ook op mijn site zal ik deze berichtgeving vaak met nog wat achtergrond informatie vermelden. 

Arie en ondergetekende zijn de lossingsverantwoordelijken, bij calamiteiten en onvoorziene problemen zal de voorzitter van de afdeling Huub Edelenbosch de aangewezen man zijn om knopen door te hakken. Verder is er een cursus geweest, die ik niet heb bezocht omdat ik niet in het land en/ of die dag verhinderd was. Arie is ook één van de I.W.B. mannen, ik heb begrepen dat hij assistentie van 2 mensen krijgt. ( nog steeds 1 vacature)

Wie de convoyeurs zijn en wie als hoofdconvoyeur(s) gaan optreden is  voor mij op dit moment nog niet duidelijk. Wel hebben we van de N.P.O. gedragsregels/protocol gekregen m.b.t. tot het lossen en die wil ik U niet onthouden. 

**********************************************************************************

Protocol lossingen

In dit protocol wordt een stappenplan aangegeven waaraan moet worden voldaan alvorens de duiven worden gelost. Dit protocol geldt voor alle vluchten.

Belangrijke spelers in het veld zijn het IWB, de lossingverantwoordelijken en de Meteo Group.

Doel:       de stappen in dit protocol dienen om de het verloop van de thuiskomst van de duiven  te optimaliseren.

Stap 1:    De lossingverantwoordelijke is verplicht, alvorens te lossen, contact op te nemen met het IWB.

Als het IWB een positief advies geeft kan er in principe worden gelost als de omstandigheden op de losplaats zich daar eveneens voor lenen. De lossingverantwoordelijke heeft de verplichting dat;

-          hij, in nauw overleg met de convoyeur op de losplaats, de beslissing neemt al dan niet te lossen.

-          hij, bij buitenlandse lossingen, contact opneemt met de buitenland correspondent (geldt alleen voor de Belgische vluchten)

-          hij de lostijd afstemt met andere (aanwezige) afdelingen

-          hij rekening houdt met aankomende duiven van andere concoursen zulks in overleg met het IWB

Stap 2: De duiven kunnen niet worden gelost zoals oorspronkelijk gepland;

                In overleg met het IWB zoeken naar alternatieve mogelijkheden

-          Duiven lossen op een ander tijdstip of overstaan naar de volgende dag

-          Wijzigen van losplaats. Dezelfde dag of later. Een alternatief zoeken bij voorkeur in de door de NPO toegewezen lijn. Tevens in overleg met het IWB.

-          Terug naar huis. Melding bij IWB.

Stap 3: Wie bepaalt of er al dan niet gelost kan worden;

-          Wie bepaalt of er gelost kan worden; De concoursgevende instantie na zwaarwegend advies IWB.

-          Wie bepaalt of er niet gelost kan worden; De concoursgevende instantie na zwaarwegend advies IWB.

 

Bestuur NPO

*****************************************************************************************************

Mocht er de komende tijd nog wat meer informatie binnenkomen zal ik dit direct melden en dan als laatste de “DUIVENMARKT” in Heemskerk………………..

Zondag 22 maart vanaf 9.00 uur, duifjes kijken, kopen, lekker bijpraten, voer inslaan 10% korting bij DIERENWERELD van Someren. De koffie en broodjes staan klaar..............
U komt toch ook???
 
DUIVENMARKT IN HEEMSKERK
 Zondag  22 maart van 9.00 tot 13.00 uur
Een unieke gelegenheid om ’n duifje aan te schaffen of te verkopen maar ook om
duivenproducten te kopen en elkaar te ontmoeten.
P.V. Heemskerk beschikt over een prachtig clubgebouw met veel parkeergelegenheid en ’n mooi plein waar we de nodige marktkramen plaatsen. We hebben inmiddels al de nodige toezeggingen van liefhebbers die duifjes zullen komen aanbieden. De duivenmarkt is geopend vanaf 9.00 uur.
Vanaf 10.30 uur is de dierenarts Pedro aanwezig om keeluitstrijkjes te maken. Ook zal de bekende duivenfotograaf Jan Breed  aanwezig zijn en bestaat er de mogelijkheid uw duiven op de foto te laten zetten.
Het spreekt vanzelf dat U in de kantine kunt genieten van ’n kopje koffie, (de koffie is tot tien uur gratis) drankje of broodje maar bovenal lekker kunt bijkletsen over de duiven.
Op loopafstand van het clubgebouw kunt U dierenspeciaalzaak DIERENWERELD van Someren  vinden.  Deze zaak opent zijn deuren van 10.00 tot 14.00 uur en U kunt daar ’n enorm aanbod duivenvoer en duivenproducten vinden. Ook voor alle overige huisdieren vindt uw ’n enorm assortiment maar Dierenwereld is misschien wel de grootste aanbieder van ‘levende have’. Meters aquarium met tropische vissen, 10 tallen meters volières met allerlei soorten vogels. Hokken vol kippen, ganzen en kalkoenen. Pony’s, paardjes en nog veel meer. Een dierenparadijs voor het gehele gezin! Een bezoekje meer dan waard.
 
 
Wij zien U graag op 22 maart . Mocht U zelf nog duifjes of producten willen verkopen dan kunt U zich nog steeds aanmelden bij: Gerard Weel  Tel: 06-41602611 of e-mail gt.weel@hetnet.nl   of Ellie van der Aar Tel: 06-13278417 of e-mail e.vanderaar@planet.nl .
Het adres is:  P.V. Heemskerk, Lijnbaan 93, 1969 ND Heemskerk.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten